Рішення
від 09.01.2014 по справі 913/3401/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 91016, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел./факс 55-17-32, inbox@lg.arbitr.gov.ua


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ РІШЕННЯ

09 січня 2014 року Справа № 913/3401/13

Провадження № 24/913/3401/13

За позовом прокурора Артемівського району м. Луганська в інтересах держави в особі Олександрівської міської ради, м. Олександрівськ, м. Луганськ

до Приватного підприємства "Трансескорт", с. Дзержинське, м. Луганськ

про внесення змін до договору оренди землі від 05.07.2006

Суддя Рябцева О.В.

Секретар судового засідання Дохняк І.В.

у засіданні брали участь:

від заявника - Ткалич І.І. - прокурор відділу прокуратури м. Луганська, посвідчення від 21.08.2013 № 019891;

від позивача - не прибув;

від відповідача - Баєва С.В. - предст. за дов. від 09.01.2014 № 1.

Прокурором заявлена вимога про внесення змін до договору оренди землі від 05.07.2006 № 040640200001, який укладений з Приватним підприємством "Трансескорт", відносно земельної ділянки загальною площею 0,0318 га за адресою: м. Олександрівськ, с. Дзержинського, вул. Мира, 8б терміном на 49 років під розміщення зовнішнього входу в магазин, літнього майданчика та благоустрій прилеглої до магазину території, а саме:

- викласти пункт 8 "Орендна плата" вказаного договору у новій редакції: "8.Річна орендна плата встановлюється у розмірі земельного податку із застосуванням до нього договірного коефіцієнту 3".

На обґрунтування заявленої вимоги прокурор вказує, що відповідач на підставі договору оренди землі від 05.07.2006, зареєстрованому у встановленому законом порядку, користується земельною ділянкою. За умовами договору орендна плата вносить орендарем у грошовій формі у розмірі земельного податку з договірним коефіцієнтом 2,5, що складає 103 грн. 43 коп. на рік. Законом України від 03.06.2008 № 309-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" внесені зміни до Земельного кодексу України та Закону України "Про оренду землі", згідно з якими річна орендна плата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, не може бути меншою трикратного розміру земельного податку, та не може перевищувати 12 відсотків їх нормативної грошової оцінки. Аналогічне визначено в ст. 288 Податкового кодексу України, який набрав чинності з 01.01.2011. Таким чином, зміна розміру договірного коефіцієнту призводить до зміни ціни договору, тобто наявні підстави для внесення змін у договір, визначені ст. 632 ЦК України. Статтею 30 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку. На даний час зміни в договір не внесені. Невнесення змін до договору оренди землі тягне за собою недоотримання коштів до місцевого бюджету та є порушенням діючого законодавства.

Відповідач позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Оцінивши надані докази і доводи учасників судового процесу, суд дійшов висновку про обґрунтованість заявлених вимог з огляду на наступне.

Судом встановлено, що рішенням Олександрівської міської ради від 30.05.2006 № 3/44 "Про надання в оренду земельної ділянки ПП "Трансескорт" за адресою: м. Олександрівськ, сел. Дзержинського, вул. Мира, 8б" вирішено:

- затвердити проект відведення земельної ділянки площею 0,0318 га для розміщення зовнішнього входу в магазин, літнього майданчика та благоустрій прилеглої до магазину території, яка знаходиться за адресою: м. Олександрівськ, сел. Дзержинського, вул. Мира, 8б;

- надати ПП "Трансескорт" згідно проекту відведення земельної ділянки земельну ділянку площею 0,0318 га терміном на 49 років для розміщення зовнішнього входу в магазин, літнього майданчика та благоустрій прилеглої до магазину території, яка знаходиться за адресою: м. Олександрівськ, сел. Дзержинського, вул. Мира, 8б;

- встановити орендну плату у розмірі земельного податку з коефіцієнтом 2,5;

- ПП "Трансескорт" в шестимісячний термін з моменту прийняття рішення укласти договір оренди земельної ділянки з виконкомом Олександрівської міської ради.

На підставі і на умовах вказаного рішення між позивачем та відповідачем укладено договір оренди землі від 05.07.2006, який зареєстровано у встановленому порядку, про що у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі м. Олександрівська вчинено запис від 10.07.2006 за № 040640200001.

Згідно п. 8 договору орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі у розмірі земельного податку з договірним коефіцієнтом 2,5, що складає 103 грн. 43 коп. в рік.

Крім того, у п. 12 договору сторони домовились, що розмір орендної плати переглядається один раз на рік у разі: зміни умов господарювання, передбачених договором; зміни розмірів земельного податку, підвищення цін, тарифів, у тому числі в наслідок інфляції; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами; в інших випадках, передбачених законом.

Податковим кодекс України, який набув чинності з 01.01.2011, встановлено, що плата за землю - загальнодержавний податок, який справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, а орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності - обов'язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Згідно ст. 288 Податкового кодексу України визначено мінімальний розмір орендної плати за землю, який не може бути меншим трикратного розміру земельного податку.

Відповідач звернувся до Олександрівської міської ради з заявою від 11.01.2011 № 1 про внесення змін до п. 8 договору оренди землі від 05.07.2006 в частині зміни договірного коефіцієнту з 2,5 на 3.

Позивач відповіді на дану заяву не надав, відповідне рішення не прийняв.

Відносини між позивачем та відповідачем регулюються договором про оренду землі від 05.07.2006, державна реєстрація від 10.07.2006 за № 040640200001.

Відповідно до ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом; а також у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору (ст. 652 ЦК України).

Згідно ст. 632 ЦК України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випадках, встановлених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

Законом України від 03.06.2008 № 309-VІ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" внесено зміни до частин четвертої та п'ятої статті 21 Закону України "Про оренду землі", відповідно до яких річна орендна плата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, надходить до відповідних бюджетів, розподіляється і використовується відповідно до закону і не може бути меншою для інших категорії земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється Законом України "Про плату за землю".

У зв'язку з прийняттям Податкового кодексу України частини 4 та 5 ст. 21 вказаного Закону виключені, а ст. 288 Податкового кодексу України передбачені аналогічні положення, зокрема, п. 288.5 ст. 288 Податкового кодексу України визначено, що розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу:

- не може бути меншою:

для земель сільськогосподарського призначення - розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом;

для інших категорій земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом;

- не може перевищувати:

а) для земельних ділянок, наданих для розміщення, будівництва, обслуговування та експлуатації об'єктів енергетики, які виробляють електричну енергію з відновлюваних джерел енергії, включаючи технологічну інфраструктуру таких об'єктів (виробничі приміщення, бази, розподільчі пункти (пристрої), електричні підстанції, електричні мережі), - 3 відсотки нормативної грошової оцінки;

б) для земельних ділянок, які перебувають у державній або комунальній власності та надані для будівництва та/або експлуатації аеродромів - чотирикратний розмір земельного податку, що встановлюється цим розділом;

в) для інших земельних ділянок, наданих в оренду, - 12 відсотків нормативної грошової оцінки.

Статтею 30 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін.

У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Отже, нормами чинного законодавства передбачено можливість зміни умов договору за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у випадках встановлених договором або законом. Оскільки сторонами в договорі оренди передбачена можливість збільшення розміру орендної плати, а орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, тому законодавча зміна граничного розміру цієї плати є підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору.

Чинне законодавство не покладає на конкретну сторону (орендодавця або орендаря) звертатись до контрагента з проектом договору про внесення змін, які і не регулює, яка саме із сторін зобов'язана передати договір на державну реєстрацію. Бездіяльність обох сторін призвела до виникнення спору.

За таких обставин, позовні вимоги прокурора є обґрунтованими і підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судовий збір в сумі 1147 грн. 00 коп. покладається на позивача та відповідача в рівних частках, оскільки дії (бездіяльність) обох сторін призвели до виникнення спору та звернення прокурора з даним позовом до суду.

У судовому засіданні відповідно до ст. 85 ГПК України оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 49, 82, 84, 85 ГПК України, суд

в и р і ш и в:

1.Позовні вимоги прокурора Артемівського району м. Луганська в інтересах держави в особі Олександрівської міської ради до Приватного підприємства "Трансескорт" про внесення змін до договору оренди землі від 05.07.2006 задоволити у повному обсязі.

2.Внести зміни до договору оренди землі від 05.07.2006 № 040640200001, який укладений з Приватним підприємством "Трансескорт", відносно земельної ділянки загальною площею 0,0318 га за адресою: м. Олександрівськ, с. Дзержинського, вул. Мира, 8б терміном на 49 років під розміщення зовнішнього входу в магазин, літнього майданчика та благоустрій прилеглої до магазину території, а саме:

- викласти пункт 8 "Орендна плата" вказаного договору у новій редакції: "8.Річна орендна плата встановлюється у розмірі земельного податку із застосуванням до нього договірного коефіцієнту 3".

3.Стягнути з Олександрівської міської ради, м. Луганськ, м. Олександрівськ, Красна площа, 16, ідентифікаційний код 25963969 в доход Державного бюджету України на рахунок 31214206783006, банк отримувача - ГУДКСУ у Луганській області, отримувач - УДКСУ у м. Луганську, МФО 804013, код ОКПО - 37991503, код класифікації доходів 22030001 судовий збір в сумі 573 грн. 50 коп., видати наказ Державній податковій інспекції в Артемівському районі м. Луганська Головного управління Міндоходів у Луганській області після набрання рішенням законної сили.

4.Стягнути з Приватного підприємства "Трансескорт", м. Луганськ, с. Дзержинське, вул. Мира, 8б, ідентифікаційний код 20169391 в доход Державного бюджету України на рахунок 31214206783006, банк отримувача - ГУДКСУ у Луганській області, отримувач - УДКСУ у м. Луганську, МФО 804013, код ОКПО - 37991503, код класифікації доходів 22030001 судовий збір в сумі 573 грн. 50 коп., видати наказ Державній податковій інспекції в Артемівському районі м. Луганська Головного управління Міндоходів у Луганській області після набрання рішенням законної сили.

5.Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

6.Повне рішення складено і підписано - 14.01.2014 .

Суддя О.В.Рябцева

Дата ухвалення рішення09.01.2014
Оприлюднено14.01.2014
Номер документу36603833
СудочинствоГосподарське
Сутьвнесення змін до договору оренди землі від 05.07.2006

Судовий реєстр по справі —913/3401/13

Рішення від 09.01.2014

Господарське

Господарський суд Луганської області

Рябцева О.В.

Ухвала від 17.12.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Рябцева О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні