Рішення
від 23.12.2013 по справі 361/9293/13-ц
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 361/9293/13-ц

Провадження № 2/361/3188/13

23.12.2013

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 грудня 2013 року Броварський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючої судді Маценко Н.П.

при секретарі Телепі Т.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні м. Бровари цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про звернення стягнення на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що передана спадкоємцю у натурі

в с т а н о в и в:

У жовтні 2013 року ОСОБА_1 звернулася до суду із даним позовом, в якому просила звернути стягнення на майно -боржника ОСОБА_3, що передано в натурі спадкоємцю ОСОБА_2 у межах суми боргу, а саме на земельну ділянку площею 2,0361 га, що розташована за адресою Київська область, Броварський район, Требухівська сільська рада, кадастровий номер 3221289000:05:003:0012; земельну ділянку площею 0,10 га, що розташована за адресою Київська область, Броварський район, Красилівська сільська рада, кадастровий номер 3221284401:01:057:0032 та житловий будинок з відповідними надвірними будівлями та спорудами, що розташований за адресою АДРЕСА_1.

Ухвалою Броварського міськрайонного суду Київської області від 23.12.2013 року позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 в частині вимог про звернення стягнення на земельну ділянку площею 0,10 га, що розташована за адресою Київська область, Броварський район, Красилівська сільська рада, кадастровий номер 3221284401:01:057:0032 та житловий будинок з відповідними надвірними будівлями та спорудами, що розташований за адресою АДРЕСА_1 залишено без розгляду.

В обґрунтування своїх вимог позивачка посилається на те, що 07.03.2006 року вона надала у позику ОСОБА_3 55000 доларів США. У визначений договором строк остання гроші не повернула.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла. Після її смерті відкрилася спадщина на все належне їй майно. У вересні 2010 року вона направила вимогу про обов»язок спадкодавця, того ж дня була відкрита спадкова справа щодо майна померлої, яку зареєстровано у спадковому реєстрі.

Далі зазначає, що ОСОБА_2 є сином боржниці ОСОБА_3 Факт прийняття ним спадщини підтверджується рішенням Броварського міськрайонного суду Київської області від 21.10.2010 року про визнання за ним у порядку спадкування за законом права власності на земельну ділянку площею 2,0361 га. Таким чином, прийнявши спадщину боржника, відповідач повинен задовольнити вимоги кредитора, однак робити це відмовився.

Рішенням Броварського міськрайонного суду Київської області від 29.08.2012 року у задоволенні її позову про стягнення боргу із спадкодавця відмовлено; у задоволенні зустрічного позову ОСОБА_2 до неї про визнання недійсним правочину також відмовлено. Враховуючи категоричне небажання відповідача повернути борг спадкодавця та з метою захисту порушеного права вона змушена звернутися до суду із позовом про звернення стягнення на майно боржника, що було передано відповідачеві в натурі. До складу спадкового майна входить земельна ділянка площею 2,0361 га, що розташована за адресою Київська область, Броварський район, Требухівська сільська рада, кадастровий номер 3221289000:05:003:0012. Вартість вказаної земельної ділянки є достатньою для звернення стягнення та погашення наявного боргу.

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_4 позовні вимоги підтримала, дала пояснення аналогічні фабулі позовної заяви. Просить позов задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_5 позовні вимоги не визнав, пояснив, що позивачка пропустила строк на звернення до суду із даним позовом, останній є необґрунтованим і таким, що не підлягає задоволенню.

Вислухавши пояснення представника позивача, заперечення представника відповідача, суд встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ст. 1281 ЦК України , спадкоємці зобов'язані повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги. Кредиторові спадкодавця належить протягом шести місяців від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, пред'явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, незалежно від настання строку вимоги. Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про відкриття спадщини, він має право пред'явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, протягом одного року від настання строку вимоги. Кредитор спадкодавця, який не пред'явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у строки, встановлені частинами другою і третьою цієї статті, позбавляється права вимоги.

Конкретного порядку пред'явлення вимог ЦК України для кредиторів не встановлює.

Відповідно до вимог ст. 1282 ЦК України , спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину.

Вимоги кредитора спадкоємці зобов'язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями та кредитором інше не встановлено.

У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора накладає стягнення на майно, яке було передане спадкоємцям у натурі.

Судом встановлено, що 07.03.2006 року між ОСОБА_6 та ОСОБА_3 укладено договір позики, за яким позивачка передала останній 252500 грн., що на дату укладення договору складає 50000 доларів США, строком повернення 07.03.2009 року. Факт отримання коштів підтверджується розпискою написаною ОСОБА_3 у момент передачі коштів.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла, про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1, видане ІНФОРМАЦІЯ_1 виконкомом Красилівської сільської ради Броварського району Київської області.

З дослідженої у судовому засіданні спадкової справи до майна померлої ОСОБА_3, заведеної 24.09.2010 року, що міститься у матеріалах справи 1007/2380/12 провадження № 2/1007/1187/12 вбачається, що 24.09.2010 року до нотаріальної контори за місце відкриття спадщини направлено вимогу про обов'язок спадкодавця. На підставі вказаної заяви Броварською районною державною нотаріальною конторою відкрито спадкову справу. Жоден із можливих спадкоємців із заявами про прийняття спадщини ОСОБА_3 не звернувся.

Разом з тим, рішенням Броварського міськрайонного суду Київської області від 21.10.2010 року за ОСОБА_2 визнано право власності у порядку спадкування на земельну ділянку площею 2,0361 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована за адресою Київська область, Броварський район, Требухівська сільська рада.

На підставі вищевказаного рішення суду ОСОБА_2 отримано державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯБ за № 305412, виданий 07.02.2006 року.

З матеріалів справи також вбачається, що рішенням Броварського міськрайонного суду Київської області від 29.09.2012 року у задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення боргу із спадкоємця відмовлено; у задоволенні зустрічного позову ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про визнання недійсним правочину відмовлено.

Суд не приймає до уваги заперечення представника відповідача щодо пропуску позивачем строків звернення до суду із даним, оскільки із позовом про стягнення боргу із спадкоємця позивачка звернулася до суду у лютому 2012 року. У той же час кошти за договором позики мали бути повернуті до 07.03.2009 року.

Вирішуючи питання про звернення стягнення на земельну ділянку, що передана спадкоємцю у натурі, що належить ОСОБА_2, суд приходить до висновку про відмову у задоволенні даного позову з огляду на наступні обставини.

Як вбачається із державного акту на право власності на земельну ділянку цільове призначення земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Пунктом 15 Р. Х Перехідних положень Земельного Кодексу України передбачено, що до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2016 року не допускається купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, крім вилучення (викупу) їх для суспільних потреб; б) купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб, а також крім зміни цільового призначення (використання) земельних ділянок з метою їх надання інвесторам - учасникам угод про розподіл продукції для здійснення діяльності за такими угодами.

Купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок та земельних часток (паїв), визначених підпунктами "а" та "б" цього пункту, запроваджується за умови набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2016 року, в порядку, визначеному цим Законом.

Угоди (у тому числі довіреності), укладені під час дії заборони на купівлю-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок та земельних часток (паїв), визначених підпунктами "а" та "б" цього пункту, в частині їх купівлі-продажу та іншим способом відчуження, а так само в частині передачі прав на відчуження цих земельних ділянок та земельних часток (паїв) на майбутнє є недійсними з моменту їх укладення (посвідчення).

З наведених вище підстав у задоволенні позову про звернення стягнення на майно передане спадкоємцю в натурі слід відмовити.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 10, 60, 88, 212-215 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

у задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про звернення стягнення на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що передана спадкоємцю у натурі - відмовити.

Рішення може бути оскаржено протягом десяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги через Броварський міськрайонний суд.

Суддя Н. П. Маценко

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення23.12.2013
Оприлюднено10.02.2014
Номер документу36607300
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —361/9293/13-ц

Ухвала від 12.11.2013

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Маценко Н. П.

Ухвала від 06.11.2013

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Маценко Н. П.

Ухвала від 12.11.2013

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Маценко Н. П.

Рішення від 23.12.2013

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Маценко Н. П.

Ухвала від 23.12.2013

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Маценко Н. П.

Рішення від 23.12.2013

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Маценко Н. П.

Ухвала від 04.10.2013

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Маценко Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні