Ухвала
від 15.01.2014 по справі 903/392/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"15" січня 2014 р. справа № 903/392/13 за заявою ліквідатора Василюка Ігоря Миколайовича

про продовження строку ліквідаційної процедури

у справі

за заявою фізичної особи-підприємця ОСОБА_2, смт. Торчин Луцького району

до приватного підприємства "Західбрукбуд", м. Луцьк

про банкрутство

Суддя Войціховський В.А.

Суть спору: ухвалою господарського суду від 25.04.2013р. було порушено провадження у справі про банкрутство приватного підприємства "Західбрукбуд" (м. Луцьк, вул. Рівненська, 119, код ЄДРПОУ 35041632).

За наслідками розгляду справи в попередньому судовому засіданні ухвалою суду від 25.06.2013р. було затверджено реєстр вимог кредиторів ПП "Західбрукбуд".

Постановою господарського суду від 15.07.2013р. приватне підприємство "Західбрукбуд" було визнано банкрутом та відкрито відносно нього ліквідаційну процедуру строком на шість місяців, ліквідатором підприємства було призначено арбітражного керуючого Василюка І.М., зобов'язано ліквідатора подати до офіційних друкованих органів офіційне оприлюднення відомостей про визнання ПП "Західбрукбуд" банкрутом і відкриття щодо нього ліквідаційної процедури.

Ухвалою суду від 30.09.2013р. заяву кредитора - Луцької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Волинській області про визнання грошових вимог до боржника - приватного підприємства "Західбрукбуд" було визнано в розмірі 5 326,86 грн. із віднесенням до шостої черги задоволення вимог кредиторів, визначено, що особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу, погоджено попередній звіт ліквідатора приватного підприємства "Західбрукбуд" Василюка І.М. та зобов'язано ліквідатора Василюка І.М. відповідно до статей 41-46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" виконати ліквідаційну процедуру банкрута у строк, передбачений даним Законом, за результатами роботи по ліквідації підприємства-банкрута надати суду обґрунтований остаточний звіт про виконану роботу, всі докази, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури, у тому числі, акти інвентаризації майна, перелік ліквідаційної маси, акти оцінки майна, відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси, договори купівлі-продажу майна банкрута та акти приймання передачі майна, остаточний реєстр вимог кредиторів з доказами про розміри задоволених вимог кредиторів, докази про закриття рахунків в банківських установах, копії повідомлень органу державної податкової служби, пенсійного фонду, центру зайнятості про закінчення ліквідаційної процедури, докази, що свідчать про стягнення дебіторської заборгованості, або докази, що свідчать про неможливість стягнення дебіторської заборгованості, відшкодування витрат ліквідатора, інші документи, що свідчать про виконану ліквідатором роботу з ліквідації банкрута, забезпечити збереженість архівних документів банкрута, які підлягають обов'язковому зберіганню, надавати суду щомісячно звіти про хід ліквідаційної процедури, дані про фінансове становище і майно боржника, використання коштів, отриманих від реалізації майна банкрута, ліквідаційний баланс банкрута та пояснювальну записку до нього.

24 грудня 2013 року ліквідатор Василюк І.М. звернувся до господарського суду із заявою від 23.12.2013р. про продовження строку ліквідаційної процедури. Клопотання ліквідатора обґрунтоване об'єктивними причинами та неможливістю завершити ліквідаційну процедуру банкрута в строк, визначений постановою суду від 15.07.2013р.

Ухвалою суду від 24.12.2013р. заяву ліквідатора Василюка І.М. про продовження строку ліквідаційної процедури було призначено до розгляд в судовому засіданні з повідомленням всіх учасників процесу про час та місце проведення судового засідання.

У визначений господарським судом день та час ліквідатор, представники кредиторів та боржника в судове засідання не з'явились.

Натомість арбітражним керуючим до початку проведення судового засідання було здано в канцелярію суду проміжний звіт ліквідатора ПП "Західбрукбуд".

Судом за наслідками розгляду заяви Василюка І.М. встановлено, що на день подання заяви останнім здійснюється аналіз отриманих відомостей на предмет дослідження ознак неплатоспроможності банкрута (доведення до банкрутства, фіктивне банкрутство), здійснюються заходи по передачі документації банкрута до архіву та закриття банківських рахунків боржника.

Відповідно до ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 22 грудня 2011 року № 4212-VI (далі - Закон про банкрутство), господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців. Банкрут - боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов'язання встановлена господарським судом. Під ліквідацією розуміється припинення суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення в порядку цього Закону вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Згідно ч. 2 ст. 41 Закону про банкрутство ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості; має право отримувати кредит для виплати вихідної допомоги працівникам, що звільняються внаслідок ліквідації банкрута, який відшкодовується згідно з цим Законом позачергово за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута; з дня визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури повідомляє працівників банкрута про звільнення та здійснює його відповідно до законодавства України про працю. Виплата вихідної допомоги звільненим працівникам банкрута провадиться ліквідатором у першу чергу за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута, або отриманого для цієї мети кредиту; заявляє в установленому порядку заперечення щодо заявлених до боржника вимог поточних кредиторів за зобов'язаннями, які виникли під час провадження у справі про банкрутство і є неоплаченими; подає до суду заяви про визнання недійсними правочинів (договорів) боржника; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; передає в установленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов'язковому зберіганню; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом; повідомляє про своє призначення державний орган з питань банкрутства в десятиденний строк з дня прийняття рішення господарським судом та надає державному органу з питань банкрутства відповідну інформацію для ведення Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство; у разі провадження банкрутом діяльності, пов'язаної з державною таємницею, вживає заходів з ліквідації режимно-секретного органу. Для цього за погодженням із Службою безпеки України визначає склад ліквідаційної комісії режимно-секретного органу, яка формується в установленому законодавством порядку; веде реєстр вимог кредиторів; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

У відповідності до положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також постанови господарського суду від 15.07.2013р. ліквідатором вчинялись дії на виконання заходів ліквідаційної процедури.

За змістом ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" строк ліквідаційної процедури не може перевищувати дванадцяти місяців.

З матеріалів даної справи вбачається, що визначений постановою від 15.07.2013р. шестимісячний строк ліквідаційної процедури у справі про банкрутство приватного підприємства "Західбрукбуд" закінчується 15.01.2014р.

У п. 86 Постанови Пленуму Верховного Суду України №15 від 18.12.2009р. "Про судову практику в справах про банкрутство" визначено, що ліквідатор зобов'язаний вчинити ліквідаційні заходи і передати на затвердження господарському суду звіт та ліквідаційний баланс у встановлений строк, проте, невиконання ліквідатором цих дій у граничні строки, визначені Законом, не є підставою для припинення провадження у справі.

Згідно із ст. 46 Закону про банкрутство після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Отже, законодавством передбачено певну сукупність дій, яку необхідно ліквідатору вчинити в ході ліквідаційної процедури, та перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом із зазначеним звітом та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури, яке проводиться за участю кредиторів (комітету кредиторів); подання звіту та ліквідаційного балансу здійснюється ліквідатором за наслідком всіх проведених ним дій в ході ліквідаційної процедури.

Таким чином, оскільки всі необхідні заходи, що є обов'язковими для здійснення в ліквідаційній процедурі банкрута ліквідатором в межах строку ліквідаційної процедури в повному обсязі не виконано, а відтак, не подано господарському суду на розгляд та затвердження звіт ліквідатора з додатками та ліквідаційний баланс банкрута у відповідності до ст.46 Закону про банкрутство, господарський суд визнає клопотання ліквідатора обґрунтованим та продовжує строк ліквідаційної процедури та строк повноважень ліквідатора згідно резолютивної частини ухвали суду.

Одночасно з цим в судовому засіданні господарським судом було розглянуто проміжний звіт ліквідатора приватного підприємства "Західбрукбуд" Василюка І.М. про здійснені ним в процесі ліквідаційної процедури дії та вжиті заходи.

За наслідками розгляду відповідних матеріалів судом було встановлено, що ліквідатором на підставі постанови суду від 15.07.2013р. подавались відомості державному органу з питань банкрутства щодо процедури банкрутства боржника, повідомлено попередній орган управління (директора) про призначення ліквідатора та його обов'язок забезпечити передачу ліквідатору бухгалтерської та іншої документації боржника, печаток і штампів, правовстановлюючих документів, товарно-матеріальних цінностей.

З метою з'ясування відомостей про наявність (відсутність) майна та коштів у боржника, у зв'язку з необхідністю формування ліквідаційної маси, ліквідатором було подано запити до Головного управління Держкомзему у Волинській області, Луцької ОДПІ, ВДАІ УМВС України у Волинській області, державного реєстратора, інспекції Держтехнагляду, ВДВС Луцького МУЮ.

На подані запити ліквідатором було частково отримано відповіді стосовно наявності майнових активів у банкрута, їх обтяжень, наявності банківських рахунків.

За ініціативою ліквідатора також було проведено засідання комітету кредиторів ПП "Західбрукбуд", яким, зокрема, розглянуто обставини банкрутства підприємства, прийнято рішення стосовно списання малоцінного інвентарю підприємства.

За таких обставин суд вважає, що ліквідатором вчиняються відповідні дії та заходи на належному рівні та в межах наданих законодавством України повноважень у зв'язку з чим проміжний звіт ліквідатора слід прийняти до уваги та погодити.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 37, 38, 41, 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 86, 87 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ліквідатора Василюка Ігоря Миколайовича про продовження строку ліквідаційної процедури у справі про банкрутство приватного підприємства "Західбрукбуд" задовольнити.

2. Строк ліквідаційної процедури боржника - приватного підприємства "Західбрукбуд" (м. Луцьк, вул. Рівненська, 119, код ЄДРПОУ 35041632) та повноваження ліквідатора Василюка Ігоря Миколайовича у даній справі продовжити до 15 квітня 2014 року.

3. Проміжний звіт ліквідатора приватного підприємства "Західбрукбуд" Василюка І.М. погодити.

4. Зобов'язати ліквідатора Василюка І.М. відповідно до статей 41-46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" виконати ліквідаційну процедуру банкрута у строк, передбачений даним Законом, за результатами роботи по ліквідації підприємства-банкрута надати суду обґрунтований остаточний звіт про виконану роботу, всі докази, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури, у тому числі, акти інвентаризації майна, перелік ліквідаційної маси, акти оцінки майна, відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси, договори купівлі-продажу майна банкрута та акти приймання передачі майна, остаточний реєстр вимог кредиторів з доказами про розміри задоволених вимог кредиторів, докази про закриття рахунків в банківських установах, копії повідомлень органу державної податкової служби, пенсійного фонду, центру зайнятості про закінчення ліквідаційної процедури, докази, що свідчать про стягнення дебіторської заборгованості, або докази, що свідчать про неможливість стягнення дебіторської заборгованості, відшкодування витрат ліквідатора, інші документи, що свідчать про виконану ліквідатором роботу з ліквідації банкрута, забезпечити збереженість архівних документів банкрута, які підлягають обов'язковому зберіганню, надавати суду щомісячно звіти про хід ліквідаційної процедури, дані про фінансове становище і майно боржника, використання коштів, отриманих від реалізації майна банкрута, ліквідаційний баланс банкрута та пояснювальну записку до нього.

5. Примірник ухвали суду направити:

- підприємцю ОСОБА_2;

- приватному підприємству "Західбрукбуд";

- сектору з питань банкрутства Головного управління юстиції у Волинській області;

- Луцькій ОДПІ Головного управління Міндоходів у Волинській області;

- ліквідатору Василюку І.М.

Суддя В. А. Войціховський

Дата ухвалення рішення15.01.2014
Оприлюднено16.01.2014
Номер документу36635416
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —903/392/13

Ухвала від 15.05.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 14.04.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 01.04.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 30.01.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Судовий наказ від 30.01.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 15.01.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 15.01.2014

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 24.12.2013

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 30.09.2013

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 27.08.2013

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні