Рішення
від 13.01.2014 по справі 910/23560/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/23560/13 13.01.14

Суддя Отрош І.М., розглянувши справу

за позовомБлагодійної організації "Благодійний фонд імені Святого Георгія Побідоносця" доПублічного акціонерного товариства комерційного банку "Інтербанк" простягнення 86842 грн. 41 коп. Представники: від позивача: Зозуля О.Б. - представник за довіреністю № 40/1 від 17.12.2013; від відповідача: не з'явились.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

04.12.2013 до Господарського суду м. Києва надійшла позовна заява Благодійної організації "Благодійний фонд імені Святого Георгія Побідоносця" з вимогами до Публічного акціонерного товариства комерційного банку "Інтербанк" про стягнення безпідставно одержаних коштів у розмірі 86842 грн. 41 коп.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що відповідач в порушення норм чинного законодавства України після закриття поточного рахунку № 26007031952001, відкритого на підставі договору про здійснення розрахунково-касового обслуговування (РКО) № 2735 від 19.09.2003, не повернув позивачу залишок коштів з рахунку у розмірі 86842 грн. 41 коп.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 05.12.2013 порушено провадження у справі № 910/23560/13 та справу призначено до розгляду на 20.12.2013.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 20.12.2013 розгляд справи відкладено на 13.01.2014, у зв'язку із задоволенням клопотання представника позивача про відкладення розгляду справи, неявкою представника відповідача у судове засідання та неподанням сторонами витребуваних доказів

Представник відповідача у судове засідання 13.01.2014 не з'явився, клопотання про відкладення розгляду справи не подав, вимоги суду не виконав, про причини неявки суд не повідомив, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, що підтверджується наявним в матеріалах справи рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення № 01030 27282710.

У судове засідання 13.01.2014 з'явився представник позивача та надав пояснення по суті справи, відповідно до яких в повному обсязі підтримав заявлені позовні вимоги.

Зважаючи на достатність в матеріалах справи доказів, необхідних для повного та об'єктивного вирішення справи, розгляд справи відбувається з урахуванням положень ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними у справі матеріалами.

У судовому засіданні 13.01.2014 було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши надані суду докази та матеріали справи, суд

ВСТАНОВИВ:

19.09.2003 між Акціонерним комерційним банком «Інтербанк» (правонаступником якого є Публічне акціонерне товариство комерційний банк "Інтербанк" (банк за договором) та Благодійною організацією "Благодійний фонд імені Святого Георгія Побідоносця" (клієнт за договором) укладено договір про здійснення розрахунково-касового обслуговування (РКО) № 2735, відповідно до умов якого банк відкрив клієнту поточний мультивалютний рахунок № 26007031952001 відповідно до чинного законодавства та нормативно-правових актів НБУ і здійснює його розрахунково-касове обслуговування відповідно до чинного законодавства України, нормативних актів Національного банку України та статуту банку.

Згідно з пунктом 7.1. договору даний договір укладається на невизначений термін і діє до його розірвання, і набуває чинності з дня його підписання.

Положеннями пункту 7.5. договору встановлено, що клієнт має право розірвати даний договір та подати письмову заяву про закриття рахунку в разі незгоди з внесеними банком змінами до тарифів або в будь-який інший момент.

Відповідно до пункту 7.6. договору закриття поточного рахунку за бажанням власника здійснюється на підставі заяви встановленого зразку. Установа банку здійснює остаточні операції за рахунком, у тому числі - за перерахуванням залишку коштів на підставі платіжного доручення власнику рахунку на інший, відкритий клієнтом рахунок, зазначений у заяві. Датою закриття вважається день, наступний за днем останньої операції за рахунком.

У відповідності до положень пункту 2.3. договору сторони погодили, що рахунок закривається: на підставі заяви власника рахунку за умови відсутності заборгованості перед банком; на підставі рішення органу, на який законодавством України покладені функції з ліквідації та реорганізації клієнта як юридичної особи; на підставі відповідного рішення суду або господарського суду про ліквідацію підприємства; на підставі відсутності руху коштів на рахунках клієнта протягом 30-ти днів, якщо за ними не обліковуються залишки коштів; на інших підставах, передбачених чинним законодавством України.

Як встановлено судом, відповідно до виписки з особового рахунку Благодійної організації "Благодійний фонд імені Святого Георгія Побідоносця" за період з 01.09.2013 по 05.11.2013 на рахунку позивача за № 26007031952001 обліковуються кошти у сумі 86842 грн. 41 коп. (вихідний залишок).

15.11.2013 позивачем на адресу відповідача направлено лист № 15/13 від 15.11.2013 з вимогою про розірвання договору від 19.09.2003 № 2735 про здійснення розрахунково-касового обслуговування та про повернення коштів у сумі 86842 грн. 41 коп. Проте, відповідачем в порушення умов договору та норм чинного законодавства не було здійснено перерахування залишку коштів позивача, що також не було спростовано відповідачем, зокрема відповідачем не надано суду доказів перерахування залишку коштів позивача у розмірі 86842 грн. 41 коп.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Дослідивши зміст укладеного договору, суд дійшов до висновку, що даний правочин за своєю правовою природою є договором банківського рахунка банк.

Відповідно до частини 1 статті 1066 Цивільного кодексу України за договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

Нормами частини 1, 3 статті 1075 Цивільного кодексу України встановлено, що договір банківського рахунка розривається за заявою клієнта у будь-який час. Залишок грошових коштів на рахунку видається клієнтові або за його вказівкою перераховується на інший рахунок в строки і в порядку, встановлені банківськими правилами.

У відповідності до положень пункту 20.5. Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Національного банку від 12.11.2003 № 492, (далі - Інструкція) закриття поточного рахунку за бажанням клієнта здійснюється на підставі його заяви про закриття поточного рахунку, складеної в довільній формі із зазначенням таких обов'язкових реквізитів: найменування банку; найменування (прізвища, ім'я, по батькові), коду за ЄДРПОУ (реєстраційного номера облікової картки) власника рахунку; номера рахунку, який закривається; дати складання заяви. Заява про закриття поточного рахунку юридичної особи підписується керівником юридичної особи або іншою уповноваженою на це особою і засвідчується відбитком печатки юридичної особи.

Положеннями пункту 20.6. Інструкції встановлено, що банк за наявності коштів на поточному рахунку, який закривається на підставі заяви клієнта, здійснює завершальні операції за рахунком (з виконання платіжних вимог на примусове списання (стягнення) коштів, виплати коштів готівкою, перерахування залишку коштів згідно з дорученням клієнта тощо). Датою закриття поточного рахунку вважається наступний після проведення останньої операції за цим рахунком день. Якщо на поточному рахунку власника немає залишку коштів, а заява подана в операційний час банку, то датою закриття поточного рахунку є день отримання банком цієї заяви. У заяві про закриття поточного рахунку (паперовій копії заяви в електронній формі) головний бухгалтер банку або інша уповноважена особа банку зазначає дату та час отримання заяви, дату закриття рахунку та засвідчує це своїм підписом. Заява про закриття поточного рахунку зберігається в справі з юридичного оформлення рахунку. У день закриття поточного рахунку банк зобов'язаний видати клієнту довідку про закриття рахунку.

Відповідно до норм статті 1212 Цивільного кодексу України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Враховуючи викладене, а також те, що позивач 15.11.2013 звернувся до відповідача з листом про розірвання договору про здійснення розрахунково-касового обслуговування (РКО) № 2735 від 19.09.2003 та повернення залишку коштів, суд приходить до висновку, що договір про здійснення розрахунково-касового обслуговування (РКО) № 2735 від 19.09.2003 є розірваним, а кошти у розмірі 86842 грн. 41 коп. є безпідставно збереженими. Таким чином, вимоги позивача про повернення безпідставно збережених коштів на підставі ст. 1212 Цивільного кодексу України є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до частини 1 статті 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Згідно з частиною 1 статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Статтею 34 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до статті 44 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору, сум, що підлягають сплаті за проведення судової експертизи, призначеної господарським судом, витрат, пов'язаних з оглядом та дослідженням речових доказів у місці їх знаходження, оплати послуг перекладача, адвоката та інших витрат, пов'язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно з частиною 1 статті 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається: у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розірванні договорів, - на сторону, яка безпідставно ухиляється від прийняття пропозицій іншої сторони, або на обидві сторони, якщо господарським судом відхилено частину пропозицій кожної із сторін; у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст. 44, ч. 1 та ч. 2 ст. 49, ст.ст. 75, 82, 82-1, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Публічного акціонерного товариства комерційного банку "Інтербанк" (03056, м. Київ, вул. Вадима Гетьмана, буд. 27, ідентифікаційний код 14358604) на користь Благодійної організації "Благодійний фонд імені Святого Георгія Побідоносця" (03039, м. Київ, пр-т. Червонозоряний, буд. 19, літ. ХХ, ідентифікаційний код 26378492) безпідставно збережені кошти у розмірі 86842 (вісімдесят шість тисяч вісімсот сорок два) грн. 41 коп. та 1720 (одна тисяча сімсот двадцять) грн. 50 коп. судового збору.

3. Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Відповідно до частини 5 статті 85 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Київського апеляційного господарського суду шляхом подання, протягом 10 днів з дня складання повного рішення, апеляційної скарги через Господарський суд міста Києва.

Повне рішення складено: 17.01.2014

Суддя І.М. Отрош

Дата ухвалення рішення13.01.2014
Оприлюднено20.01.2014
Номер документу36679728
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/23560/13

Ухвала від 03.02.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Рішення від 13.01.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Отрош І.М.

Ухвала від 05.12.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Отрош І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні