Рішення
від 26.12.2013 по справі 469/900/13-ц
БЕРЕЗАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

26.12.2013

Справа № 469/900/13-ц

2 /469/340/13

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 грудня 2013 року Березанський районний суд Миколаївської області

в складі:

головуючого судді - Тавлуя В.В.

при секретарі - Ходан Л. П.,

- Ткач Т. В.

за участю представників позивача - Білоножко М. П.

- Константиновської Н. П.

відповідачів - ОСОБА_4,

- ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Березанка цивільну справу за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Комфорт-К» до ОСОБА_4, ОСОБА_5 про усунення перешкод в користуванні власністю, -

в с т а н о в и в :

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Комфорт-К» 26.07.2013 року звернулося до суду з зазначеним позовом, в якому, з урахуванням наданих до суду уточнень в заяві від 11.09.2013 року (а.с.44), зазначило, що на його балансі знаходиться п'ятиповерховий житловий будинок, який розташований за адресою: АДРЕСА_1, переданий йому на підставі Рішення №7 Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області від 19.09.2012 року згідно Акту приймання-передачі житлового комплексу. Як балансоутримувач вказаного будинку ОСББ «Комфорт-К» відповідно до Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» здійснює управління та утримання неподільного та загального майна будинку.

Обґрунтовуючи позов вказує, що відповідачі, які не є співвласниками даного багатоквартирного будинку, безпідставно займають допоміжне приміщення НОМЕР_1, що знаходиться у даному будинку, розмістивши у цьому приміщенні належні їм морозильні камери для зберігання продукції та встановивши замок. Тим самим, відповідачі чинять перешкоди у користуванні вказаним допоміжним приміщенням, іншим співвласникам будинку - членам ОСББ.

Посилаючись на наведене, просить суд усунути Об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Комфорт-К» перешкоди в користуванні приміщенням НОМЕР_1 в багатоповерховому будинку АДРЕСА_1 шляхом зобов'язання відповідачів звільнити зазначене приміщення.

В судовому засіданні представники позивача позовні вимоги підтримали, обґрунтовуючи їх обставинами, викладеними у позовній заяві.

Відповідачі позов не визнали. Пояснили суду, що вони, дійсно користуються спірним допоміжним приміщенням, і даний факт вони не заперечують. Однак, вважають, що вони мають право користуватися даним приміщенням, оскільки вони користувалися ним і раніше, коли їм на праві приватної власності належала квартира у даному багатоквартирному будинку, яку вони вже продали. На даний час вони сплатили гроші за іншу квартиру, що знаходиться у даному будинку, але офіційно свої майнові права на придбану квартиру не оформили, тобто, не здійснили державну реєстрацію права власності на вказану нерухомість у встановленому порядку. Крім того, зазначили, що вони нікому не заважають користуватися спірним допоміжним приміщенням.

Заслухавши пояснення сторін та дослідивши матеріали справи, суд дійшов до висновку, що позовні вимоги Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Комфорт-К» підлягають задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено судом, і що не заперечують відповідачі, вони користуються приміщенням НОМЕР_1 в багатоповерховому будинку АДРЕСА_1, розмістивши та зберігаючи у цьому приміщенні належне їм майно.

Згідно досліджених в судовому засіданні Рішення №7 Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області від 19.09.2012 року (а.с.5) та Акту приймання-передачі житлового комплексу (а.с.6) п'ятиповерховий житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, у якому знаходиться спірне допоміжне приміщення НОМЕР_1, зазначене у викопіюванні 1-го поверху будинку (а.с.110), знаходиться на балансі ОСББ «Комфорт-К».

Відповідно до положень ст.355 ЦК України, ст.19 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» допоміжне приміщення НОМЕР_1, яким користуються відповідачі, є об'єктом права спільної часткової власності власників квартир будинку.

За загальним правилом, згідно ч.1 ст.358 ЦК України, право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їх згодою.

За змістом ст.385 ЦК України власники квартир для забезпечення експлуатації багатоквартирного житлового будинку, користування квартирами та спільним майном житлового будинку можуть створювати об'єднання власників квартир (житла), яке є юридичною особою та діє відповідно до статуту та закону.

З пояснень відповідачів та відсутності відповідних правовстановлюючих документів вбачається, що відповідачам не належить на праві приватної власності жодна з квартир у вказаному будинку, а тому слід вважати, що ОСОБА_4 та ОСОБА_5 не є співвласниками даного багатоквартирного будинку.

Згідно ст.391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користуватися та розпоряджатися своїм майном.

Відповідно до ст.18 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» ОСББ «Комфорт-К» зобов'язане припиняти дії третіх осіб, що утруднюють або перешкоджають реалізації прав володіння, користування і розпорядження неподільним майном та загальним майном членів об'єднання.

Таким чином, оскільки відповідачі не є співвласниками багатоквартирного будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, однак, займають і користуються допоміжним приміщенням НОМЕР_1, що знаходиться в даному будинку, за відсутності інших правових підстав, в силу яких у особи виникає право володіння та користування чужим майном, тобто, договір оренди, сервітут, тощо, суд визнає неправомірним користування відповідачами спірним допоміжним приміщенням, і дійшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог ОСББ «Комфорт-К».

На підставі викладеного, керуючись ст.16, 385, 391 ЦК України, ст.18, 19 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» ст.ст. 10, 11, 57, 60, 209, 212-215 ЦПК України, суд , -

в и р і ш и в:

Позовну заяву Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Комфорт-К» до ОСОБА_4, ОСОБА_5 про усунення перешкод в користуванні власністю, - задовольнити.

Усунути перешкоди в користуванні Об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Комфорт-К» приміщенням НОМЕР_1 в багатоповерховому будинку АДРЕСА_1.

Зобов'язати ОСОБА_4 та ОСОБА_5 звільнити приміщенням НОМЕР_1 в багатоповерховому будинку АДРЕСА_1.

На підставі ч.1 ст. 88 ЦПК України стягнути з ОСОБА_4 та ОСОБА_5 на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Комфорт-К» (Код ЄДРПОУ 36743235) , в рахунок сплаченого судового збору по 57 (п'ятдесят сім) гривень 35 копійок з кожного.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Миколаївської області через Березанський районний суд Миколаївської області шляхом подачі скарги в 10-денний строк з дня проголошення рішення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подавати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст рішення виготовлено та підписано 31 грудня 2013 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення26.12.2013
Оприлюднено21.01.2014
Номер документу36696856
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —469/900/13-ц

Рішення від 26.12.2013

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

ТАВЛУЙ В. В.

Ухвала від 16.09.2013

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

ТАВЛУЙ В. В.

Рішення від 26.12.2013

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

ТАВЛУЙ В. В.

Ухвала від 29.07.2013

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

ТАВЛУЙ В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні