Ухвала
від 20.01.2014 по справі 922/106/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про повернення заяви

про порушення справи про банкрутство

"20" січня 2014 р.Справа № 922/106/14

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Казарцевої В.В.

розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Ізюмбуд", м. Ізюм про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "Ізюмбуд", м. Ізюм , код ЄДРПОУ 01270090

ВСТАНОВИВ:

Заявник, Товариство з обмеженою відповідальністю "Ізюмбуд", звернулося до суду з заявою про порушення справи про банкрутство на підставі ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Розглянувши заяву про порушення справи про банкрутство, а також додані до неї документи суд встановив наступне.

Заява голови ліквідаційної комісії не містить достатніх обставин та відомостей, що передбачені ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до приписів ч.1 ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа (ліквідаційна комісія, ліквідатор) зобов'язана звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Таке звернення голови ліквідаційної комісії до суду у порядку ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з заявою про порушення справи про банкрутство боржника передбачає попереднє проведення ліквідатором (головою ліквідаційної комісії) всіх необхідних ліквідаційних дій, передбачених ЦК, ГК України, Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців".

Проте, заява голови ліквідаційної комісії та додані до заяви документи не містять відомостей, підтверджуючих належним чином проведення ліквідації у відповідності до ст.ст.59, 60 ГК України, ст.ст.105, 110-112 ЦК України.

Так, відповідно до ст.ст.59, 60 ГК України, ст.ст.105, 110-112 ЦК України, юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Орган (особа), який прийняв рішення про ліквідацію суб'єкта господарювання, встановлює порядок та визначає строки проведення ліквідації, а також строк для заяви претензій кредиторами, що не може бути меншим, ніж два місяці з дня оголошення про ліквідацію.

Ліквідаційна комісія або інший орган, який проводить ліквідацію суб'єкта господарювання, вміщує в друкованих органах відповідно до закону повідомлення про його ліквідацію та про порядок і строки заяви кредиторами претензій, а явних (відомих) кредиторів повідомляє персонально у письмовій формі у встановлені цим Кодексом чи спеціальним законом строки.

Так, рішення про ліквідацію ТОВ "Ізюмбуд" було прийнято 17.06.2003 р., оголошення про ліквідацію, склад ліквідаційної комісії та терміни прийому заяв кредиторів опубліковано в газеті "Урядовий кур'єр" №138 від 29.07.2003 р., проте, відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців №114072 від 18.12.2013 р. ТОВ "Ізюмбуд" перебуває в стані припинення лише з 01.12.2006 р.

Відомості щодо припинення ТОВ "Ізюмбуд" та склад ліквідаційної комісії ТОВ "Ізюмбуд" було опубліковано в офіційному спеціалізованому друкованому засобі масової інформації "Бюлетень державної реєстрації" № 24 (64) 2006 р.

Згідно зі ст.60 ГК України одночасно ліквідаційна комісія вживає необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості суб'єкта господарювання, який ліквідується, та виявлення вимог кредиторів, з письмовим повідомленням кожного з них про ліквідацію суб'єкта господарювання.

Обов'язковою умовою звернення з заявою про банкрутство є дотримання вимог викладених в ст.11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Так, відповідно до вимог наведеної статті до заяви боржника, в тому числі, додаються: перелік кредиторів боржника, вимоги яких визнаються боржником, із зазначенням загальної суми грошових вимог усіх кредиторів, а також щодо кожного кредитора - його імені або найменування, його місцезнаходження або місця проживання, ідентифікаційного коду юридичної особи або реєстраційного номера облікової картки платника податків (за наявності), суми грошових вимог (загальної суми заборгованості, заборгованості за основним зобов'язанням та суми неустойки (штрафу, пені) окремо), підстав виникнення зобов'язань, а також строку їх виконання згідно із законом або договором; перелік майна боржника із зазначенням його балансової вартості та місцезнаходження, а також загальна балансова вартість майна; перелік майна, що перебуває у заставі або є обтяженим у інший спосіб, його місцезнаходження, вартість, а також інформація про кредиторів, на користь яких вчинено обтяження майна боржника, їх ім'я або найменування, місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційні коди юридичних осіб або реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), суми їх грошових вимог, підстави виникнення зобов'язань, а також строки їх виконання згідно із законом або договором; перелік осіб, що мають невиконані зобов'язання перед боржником, із зазначенням вартості таких зобов'язань, терміну виконання та підстав виникнення; відомості про всі рахунки боржника, відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах, їх реквізити; інші документи, які підтверджують неплатоспроможність боржника.

Дослідженням документів, доданих до заяви про порушення справи про банкрутство ТОВ "Ізюмбуд", встановлена відсутність доказів пред'явлення кредиторами грошових вимог до боржника у встановлений законом строк та доказів їх розгляду ліквідаційною комісією у встановленому законом порядку після публікації відомостей про припинення ТОВ "Ізюмбуд" в офіційному спеціалізованому друкованому засобі масової інформації "Бюлетень державної реєстрації" №24 (64) 2006 р., у зв'язку з чим неможливо визначити розмір кредиторських вимог на теперішній час.

Слід зазначити, що тільки після оцінки вартості наявного майна боржника у повному обсязі, у встановленому законодавством порядку, у тому числі, з урахуванням вимог Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні", можливо з'ясувати питання про недостатність вартості майна боржника для задоволення вимог кредиторів, а також можливе звернення до суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника, в порядку ст. 95 Закону України.

Отже, враховуючи вищезазначені вимоги Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника в порядку ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є: оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення згідно з вимогами ст.105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу за наслідком проведених ліквідаційною комісією дій в ліквідаційній процедурі та затвердження його компетентним органом юридичної особи боржника.

Ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку з обов'язковою перевіркою органом доходів і зборів, у якому перебуває на обліку суб'єкт господарювання.

У випадках, установлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує проведення незалежної оцінки майна юридичної особи, що припиняється.

Відповідно до ст.41 Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутство" до повноважень ліквідатора віднесено проведення інвентаризації та оцінки майна банкрута.

Згідно з вимогами Законом України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" оцінка майна, майнових прав - це процес визначення їх вартості на дату оцінки за процедурою, встановленою нормативно-правовими актами, зазначеними в ст.9 цього Закону, і є результатом практичної діяльності суб'єкта оціночної діяльності. У випадках проведення незалежної оцінки майна складається звіт про оцінку майна.

Заявником до матеріалів заяви додано три звіти про оцінку майна, датовані 2004, 2005 та 2010 роками, у зв'язку з чим неможливо з'ясувати вартість майна ТОВ "Ізюмбуд" на теперішній час.

Таким чином, подані до заяви докази свідчать про недотримання боржником порядку ліквідації відповідно до законодавства України станом на дату звернення до суду з відповідною заявою.

Згідно з абз.2 ч.1 ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Відповідно до ч.1 ст.15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд не пізніше п'яти днів з дня надходження до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство повертає її та додані до неї документи без розгляду, якщо зокрема, заява не відповідає змісту вимог, зазначених у цьому Законі.

Згідно з п.3 ст.63 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо у позовній заяві не вказано обставин, на яких ґрунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини.

Приймаючи до уваги те, що заявником до заяви не надано доказів дотримання порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України, суд повертає боржнику заяву про порушення справи про банкрутство і додані до неї документи без розгляду на підставі ч.1 ст.15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та п.3 ст.63 ГПК України.

Керуючись ст.ст.15, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", п.3 ст.63, ст.86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю "Ізюмбуд" заяву про порушення справи про банкрутство та додані до неї документи без розгляду на 123 аркушах, в тому числі оригінали квитанцій про сплату судового збору №2070611_019/1 від 15.10.2013 р. на суму 5735,00 грн. та №2222213_019/1 від 10.01.2014 р. на суму 355,00 грн.

2. Роз'яснити, що повернення заяви про порушення справи про банкрутство не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення.

Суддя Казарцева В.В.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення20.01.2014
Оприлюднено21.01.2014
Номер документу36704720
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/106/14

Ухвала від 08.04.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Куровський C.B.

Постанова від 24.02.2014

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Фоміна В. О.

Ухвала від 20.01.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Казарцева В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні