Постанова
від 15.01.2014 по справі 905/6845/13
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

донецький апеляційний господарський суд

Постанова

Іменем України

14.01.2014 р. справа №905/6845/13

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого:Сгара Е.В. суддівБудко Н.В., Москальової І.В., при секретарі Задорожній А.Г. за участю представників сторін: від позивача: Воєвутко К.В. - довір. від відповідача (скаржника): Садіков В.В. - довір. розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕЗ «Азов-Схід», м.Маріуполь на рішення господарського суду Донецької області від 03.12.2013р. (повний текст складено 06.12.2013р.) по справі№ 905/6845/13 (суддя Говорун О.В.) за позовомМаріупольської міської ради, м.Маріуполь до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕЗ «Азов-Схід», м.Маріуполь провнесення змін до договору оренди земельної ділянки шляхом укладання додаткової угоди, В С Т А Н О В И В:

Позивач, Маріупольська міська рада, м.Маріуполь, звернувся до господарського суду Донецької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕЗ «Азов-Схід», м.Маріуполь про внесення змін до договору оренди земельної ділянки шляхом укладання додаткової угоди.

Рішенням господарського суду Донецької області від 03.12.2013р. позовні вимоги Маріупольської міської ради задоволені. Товариство з обмеженою відповідальністю "ВЕЗ "Азов-Схід" та Маріупольську міську раду зобов'язано внести зміни до п.3.1 договору оренди земельної ділянки від 22.05.2002 року, з моменту набрання судовим рішенням чинності шляхом укладання додаткової угоди у наступній редакції:

Додаткова угода

до договору оренди земельної ділянки від 22.05.2002 №461

м. Маріуполь, Донецької області

Ми, що нижче підписалися: Маріупольська міська рада (код ЕДРПОУ 33852448), юридична адреса: м. Маріуполь, пр. Леніна, буд.70, іменована далі "Орендодавець", в особі


, з одного боку, та Товариство з обмеженою відповідальністю "ВЕЗ "Азов-Схід" (код ЕДРПОУ 31674430), юридична адреса м. Маріуполь, вул. Енгельса, 39-а, іменоване далі "Орендар", в особі
з другого боку, склали цю додаткову угоду про нижченаведене:

1. Пункт 3.1 договору викласти у наступній редакції:

"Орендна плата за землю встановлюється у грошовій формі у розмірі 3% від грошової оцінки земельної ділянки (за рік) на рахунок №33214812700054 код 13050200, отримувач - Маріуп.УК/Орджонікідзевський район, код ЕДРПОУ 3798972, банк Головного управління Державної казначейської служби України у Донецькій області, МФО 834016".

3. Цей договір набуває чинності відповідно до ст.ст. 3,4,5 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" після його підписання сторонами та державної реєстрації.

Цей договір укладено у трьох примірниках, що мають однакову юридичну силу, один з яких знаходиться у орендодавця, другий - в орендаря, третій - в органі, який провів його державну реєстрацію.

Підписи сторін:

Орендодавець Орендар:

Маріупольська міська рада ТОВ "ВЕЗ "Азов-Схід"

м.Маріуполь. пр. Леніна ,70 м. Маріуполь, вул. Енгельса, 39-а

код ЕДРПОУ 33852448 код ЕДРПОУ 31674430

Припинено провадження у справі в частині виключення п. 2.4 договору оренди земельної ділянки від 22.05.2002, згідно п.4 ч.1 ст.80 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 18.12.2013р. у судовому рішенні, в порядку ст.89 ГПК України, виправлено допущені описки та в резолютивній часині рішення виключено п.3 вищевказаної додаткової угоди до договору наступного змісту: «Цей договір набуває чинності відповідно до ст.ст. 3,4,5 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень після його підписання сторонами та державної реєстрації.

Цей договір укладено у трьох примірниках, що мають однакову юридичну силу, один з яких знаходиться у орендодавця, другий - в орендаря, третій - в органі, який провів його державну реєстрацію».

Задовольняючи позовні вимоги, місцевий господарський суд дійшов висновку про наявність підстав для внесення змін до пункту 3.1. спірного договору шляхом укладання сторонами додаткової угоди.

Не погоджуючись з рішенням місцевого господарського суду, товариство з обмеженою відповідальністю «ВЕЗ «Азов-Схід» звернулось до Донецького апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить рішення господарського суду Донецької області від 03.12.2013р. скасувати та прийняти нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовити.

Скаржник вважає, що судове рішення прийнято з порушенням норм матеріального та процесуального права, а тому підлягає скасуванню.

Представник Маріупольської міської ради проти задоволення апеляційної скарги заперечив та проти залишити її без задоволення, а оскаржуване рішення без змін.

Представник ТОВ «ВЕЗ «Азов-Схід» наполягав на задоволенні апеляційної скарги та просив рішення господарського суду Донецької області від 03.12.2013р. у справі №905/6845/13 скасувати та прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог Маріупольської міської ради.

Фіксування судового засідання апеляційної інстанції здійснювалось за допомогою звукозаписувального технічного засобу у порядку, встановленому ст.ст.4-4, 81-1, 99, 101 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ст.101 ГПК України, у процесі розгляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі доказами повторно розглядає справу та не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Перевіривши матеріали справи та правильність застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права України, колегія суддів Донецького апеляційного господарського суду вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, 22.05.2002р. між Маріупольською міською радою (орендодавець) та товариством з обмеженою відповідальністю "ВЕЗ "Азов-Схід" (орендар) був укладений договір оренди земельної ділянки (далі за текстом - договір), відповідно до якого орендодавець надає, а орендар приймає у строкове платне користування земельну ділянку площею 32,2433га, яка знаходиться на території Міськострова міста у Орджонікідзевському районі м. Маріуполя.

Відповідно до п.2.1. договору, земельна ділянка надається орендарю для розвитку та функціонування Східної території Спеціальної економічної зони "Азов".

Як визначено сторонами в п.3.1. договору, орендна плата вноситься орендарем щорічно у розмірі 1% від грошової оцінки земельної ділянки на рахунок орендодавця.

Відповідно до п.3.6. договору, розмір орендної плати щорічно переглядається у випадках і з моменту: зміни умов господарювання, передбачених договором; підвищення цін, тарифів тощо, у тому числі внаслідок інфляційних процесів; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджується документально; у разі невиконання орендодавцем обов'язку повідомити орендаря про права третіх осіб на орендовану земельну ділянку; збільшення розмірів грошової оцінки; в інших випадках, передбачених законодавчими актами України.

В пункту 6.1. договору сторони визначили, що зміна умов можлива за взаємною згодою сторін. В разі відсутності взаємної згоди сторін, зокрема, щодо зміни умов цього договору, це питання вирішується у судовому порядку (п.6.6 договору).

В пункті 2.2. договору (в редакції додаткової угоди від 18.11.2002р.) сторонами узгоджено, що договір укладається на термін 50 років до 2052 року. Як встановлено місцевим господарським судом, рішенням Маріупольської міської ради №6/26-3003 від 26.02.2013 "Про внесення змін у рішення №6/16-1563 від 21.02.2012", зокрема, були встановлені розміри орендної плати за землю відповідно до додатку до рішення та вирішено внести зміни до діючих договорів оренди землі.

Відповідно до витягу №307/2/2013 за 2013 рік з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки кадастровий №1412300000:01:001:0027, нормативна грошова оцінка земельної ділянки, яку орендар прийняв в строкове платне користування, відповідно до зазначеного договору, складає 201грн. 91коп. за 1м 2 .

Із матеріалів справи вбачається, що позивач неодноразово звертався до відповідача з пропозицією щодо внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 22.05.2002р. шляхом укладання додаткової угоди, що підтверджується листами та пропозиціями позивача (а.с. 23-36), однак, від відповідача відповіді не отримав, у зв'язку з чим орендодавець був змушений звернутися до суду.

Перевіривши повноту встановлених судом першої інстанції обставин справи та правильність їх юридичної оцінки, судова колегія апеляційної інстанції виходить з наступного:

Оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності (ст.1 Закону України „Про оренду землі").

Відповідно до статті 13 Закону України "Про оренду землі", договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства. Істотними умовами договору оренди землі, зокрема, є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату (стаття 15 Закону).

Нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться відповідно до державних стандартів, норм, правил, а також інших нормативно-правових актів на землях усіх категорій та форм власності (ст. 18 Закону України „Про оцінку земель").

Нормативна грошова оцінка є складовою земельного податку, який встановлюється у відсотковому відношенні до неї та в розмірі якого визначена орендна плата у договорі, укладеному між сторонами, а тому у разі зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки змінюється відповідно і розмір земельного податку.

Згідно ст. 21 Закону України "Про оренду землі", орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Питання сплати орендної плати за земельну ділянку регулюється Податковим кодексом України (далі - ПК України), згідно зі ст.288 якого, підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки. Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою: для земель сільськогосподарського призначення - розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом; для інших категорій земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом; не може перевищувати: а) для земельних ділянок, наданих для розміщення, будівництва, обслуговування та експлуатації об'єктів енергетики, які виробляють електричну енергію з відновлюваних джерел енергії, включаючи технологічну інфраструктуру таких об'єктів (виробничі приміщення, бази, розподільчі пункти (пристрої), електричні підстанції, електричні мережі), - 3 відсотки нормативної грошової оцінки; б) для інших земельних ділянок, наданих в оренду, - 12 відсотків нормативної грошової оцінки.

Судом першої інстанції вірно зазначено, що, згідно зі ст.632 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У визначених законом випадках застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

Статтею 30 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Таким чином, нормами чинного законодавства передбачена можливість зміни умов договору за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у випадках встановлених договором або законом.

З огляду на встановлення сторонами в договорі оренди, а саме в п. 3.6 договору, можливості зміни розміру орендної плати, а також приймаючи до уваги, що орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, то законодавча зміна граничного розміру цієї плати є підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору.

Аналогічного висновку дійшов Верховний Суд України у постанові від 06.12.2010 у справі №2-1/10068-2008.

Доводи скаржника щодо відсутності підстав для внесення змін до спірного договору з посиланням на те, що він є інвестором, з огляду на що законодавча зміна граничних розмірів річної орендної плати за земельну ділянку на нього не повинна розповсюджуватися, колегія суддів вважає безпідставними, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.1 ст.18 Закону України "Про інвестиційну діяльність", держава гарантує стабільність умов здійснення інвестиційної діяльності, додержання прав і законних інтересів її суб'єктів. Умови договорів, укладених між суб'єктами інвестиційної діяльності, зберігають свою чинність на весь строк дії цих договорів і у випадках, коли після їх укладення законодавством (крім податкового , митного та валютного законодавства, а також законодавства з питань ліцензування певних видів господарської діяльності) встановлено умови, що погіршують становище суб'єктів або обмежують їх права, якщо вони не дійшли згоди про зміну умов договору.

Отже, вказаним Законом встановлено, що у разі зміни податкового законодавства умови договорів, укладених між суб'єктами інвестиційної діяльності, не зберігають свою чинність, а тому колегія суддів погоджується з висновком місцевого господарського суду щодо наявності правових підстав для внесення змін до спірного договору.

Доводи, викладені скаржником в апеляційній скарзі, не спростовують висновків суду першої інстанції, а тому судова колегія зазначає, що судом першої інстанції в повному обсязі досліджені обставини, що мають значення для справи, а викладені в оскаржуваному судовому рішенні висновки відповідають фактичним обставинам справи. Проте, рішення господарського суду Донецької області від 03.12.2013р. у справі №905/6845/13 підлягає зміни в частині викладення його резолютивної частини.

Керуючись статтями 33, 34, 43, 49, 99, 101, 103, 104, 105 Господарського процесуального кодексу України, Донецький апеляційний господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕЗ «Азов-Схід», м.Маріуполь - залишити без задоволення.

Рішення господарського суду Донецької області від 03.12.2013р. у справі №905/6845/13 - змінити.

Абзац 2 резолютивної частини рішення господарського суду Донецької області від 03.12.2013р. у справі №905/6845/13 викласти в наступній редакції:

«Внести зміни до договору оренди земельної ділянки від 20.12.2004р. №761 з моменту набрання рішенням суду чинності в редакції додаткової угоди, а саме:

Додаткова угода

до договору оренди земельної ділянки від 22.05.2002 №461

м. Маріуполь, Донецької області

Ми, що нижче підписалися: Маріупольська міська рада (код ЕДРПОУ 33852448), юридична адреса: м. Маріуполь, пр. Леніна, буд.70, іменована далі "Орендодавець", в особі


, з одного боку, та Товариство з обмеженою відповідальністю "ВЕЗ "Азов-Схід" (код ЕДРПОУ 31674430), юридична адреса м. Маріуполь, вул. Енгельса, 39-а, іменоване далі "Орендар", в особі
з другого боку, склали цю додаткову угоду про нижченаведене:

1. Пункт 3.1 договору викласти у наступній редакції:

"Орендна плата за землю встановлюється у грошовій формі у розмірі 3% від грошової оцінки земельної ділянки (за рік) на рахунок №33214812700054 код 13050200, отримувач - Маріуп.УК/Орджонікідзевський район, код ЕДРПОУ 3798972, банк Головного управління Державної казначейської служби України у Донецькій області, МФО 834016".

Підписи сторін:

Орендодавець Орендар:

Маріупольська міська рада ТОВ "ВЕЗ "Азов-Схід"

м.Маріуполь. пр. Леніна ,70 м. Маріуполь, вул. Енгельса, 39-а

код ЕДРПОУ 33852448 код ЕДРПОУ 31674430»

В іншій частині рішення господарського суду Донецької області від 03.12.2013р. у справі №905/6845/13 - залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Вищого господарського суду України у касаційному порядку через апеляційний господарський суд протягом двадцяти днів з дня прийняття постанови.

Головуючий суддя Е.В.Сгара

Судді: Н.В.Будко

І.В.Москальова

Дата ухвалення рішення15.01.2014
Оприлюднено21.01.2014
Номер документу36706954
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/6845/13

Рішення від 03.12.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Говорун

Ухвала від 24.10.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Говорун

Ухвала від 10.10.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Говорун

Постанова від 15.01.2014

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Сгара Е.В

Ухвала від 30.12.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Сгара Е.В

Рішення від 03.12.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Говорун

Ухвала від 06.11.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Говорун

Ухвала від 27.09.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Говорун

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні