Постанова
від 30.01.2014 по справі 5021/2508/2011
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" січня 2014 р. Справа № 5021/2508/2011

Колегія суддів у складі: головуючого судді Бородіної Л.І., судді Лакізи В.В., судді Шевель О.В.

при секретарі Фільшиній Н.І.

за участю представників сторін:

від апелянта - Мельник Л.О. - за довіреністю від 04.03.2013р.;

від боржника - Мельник Л.О. - за довіреністю від 20.01.2014р.;

від кредитора ТОВ «Дівес» - Шпаков А.О. - за довіреністю від 01.03.2012р.

ліквідатор - не з'явився;

від інших кредиторів - не з'явились,

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Юридичне Об'єднання "Капітал Правіс" (вх. 3955 С/2)

на ухвалу господарського суду Сумської області від 02.12.2013р.

у справі №5021/2508/2011

за заявою голови ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю "Лебединський Райагробуд" Пігарєва А.В.

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Лебединський Райагробуд", код 03581434, м. Лебедин,

про визнання банкрутом,

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою господарського суду Сумської області від 02.12.2013 р. (суддя Костенко Л.А.) в затвердженні мирової угоди у справі №5021/2508/2011 відмовлено. Провадження у справі №5021/2508/2011 припинено. Ухвала суду з посиланням на ст.ст. 35, 38, 41, 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон про банкрутство) мотивована тим, що процедура банкрутства боржника, що ліквідується власником, відбувається за спрощеною процедурою та не передбачає створення комітету кредиторів та затвердження мирової угоди. Також, на думку місцевого господарського суду, ТОВ "Лебединський Райагробуд" не дотримано досудової процедури ліквідації, визначеної цивільним законодавством, а саме: при зверненні голови ліквідаційної комісії з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство суду не подано проміжного ліквідаційного балансу та балансу підприємства взагалі, що є підставою для припинення провадження у справі.

ТОВ "Юридичне Об'єднання "Капітал Правіс" з ухвалою суду першої інстанції не погодилось та звернулось до Харківського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду Харківської області від 02.12.2013р. у справі № 5021/2508/2011 та прийняти нове рішення, яким затвердити мирову угоду у справі №5021/2508/2011 про банкрутство ТОВ «Лебединський Райагробуд». В обґрунтування доводів апеляційної скарги скаржник зазначає, що вимоги ст.51 Закону про банкрутство не містять приписів про заборону створення представницького органу - комітету кредиторів, який у відповідності до вимог ст.35 вказаного Закону має право приймати рішення про укладення мирової угоди. Крім того, ухвалою господарського суду Сумської області від 28.01.2013р. у даній справі затверджено реєстр вимог кредиторів та на засіданні зборів кредиторів обрано комітет кредиторів, яким прийнято рішення про укладення мирової угоди у справі про банкрутство ТОВ «Лебединський Райагробуд». А отже, апелянт вважає, що мирова угода, яка підписана начальником Сумської ОДПІ, комітетом кредиторів та боржником, відповідає вимогам Закону про банкрутство та підлягає розгляду у господарському суді. В частині припинення провадження у справі скаржник зазначає, що правомірність порушення провадження у справі про банкрутство на підставі ст.51 Закону про банкрутство встановлюється на стадії підготовчого засідання та визнання боржника банкрутом (винесення постанови про визнання боржника банкрутом), а отже на даній стадії судової процедури суд позбавлений можливості надання оцінки поданій заяві про банкрутство та доданих до неї документів.

Ліквідатор Сорокіна А.В. відзивом від 23.01.2014р. підтримує вимоги апеляційної скарги та просить скасувати ухвалу місцевого господарського суду від 02.12.2013р. у справі №5021/2508/2011 та прийняти нове рішення, яким затвердити мирову угоду у даній справі. При цьому зазначає, що ст.40 Закону про банкрутство визначений вичерпний перелік підстав для припинення провадження у справі про банкрутство, а отже місцевий господарський суд вийшов за межі наданих йому повноважень.

Відзивами на апеляційну скаргу ТОВ «Юго-Восток» та Приватно-виробничо-будівельна фірма «Інтербудсервіс» також підтримують вимоги апеляційної скарги та просять скасувати ухвалу господарського суду Сумської області від 02.12.2013р. у справі №5021/2508/2011 і прийняти нове рішення, яким затвердити мирову угоду у зв'язку з тим, що її укладення не заборонено вимогами статті 51 Закону про банкрутство, а мирову угоду укладено у відповідності до вимог статті 35 Закону про банкрутство.

Письмовими поясненнями від 23.01.2014р. боржник підтримує апеляційну скаргу та просить затвердити мирову угоду з метою відновлення платоспроможності підприємства. А також зазначає, що до заяви про порушення провадження справи про банкрутство ТОВ «Лебединський Райагробуд» додано баланс підприємства, який свідчить про неплатоспроможність боржника, та звіт про результати проведеного аналізу фінансово-господарської діяльності неплатоспроможного підприємства за період з 01.01.2008р. по 01.01.2011р., з яких вбачається, що вартості майна боржника недостатньо для задоволення вимог кредиторів. Так, у балансі підприємства зазначено, що залишкова вартість майна підприємства становить 1449700грн., а зобов'язання підприємства - 2190418,05грн., що свідчить про неплатоспроможність боржника.

Розпорядженням заступника голови Харківського апеляційного господарського суду від 23.01.2014р. для розгляду даної справи сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя Бородіна Л.І., суддя Лакіза В.В., суддя Шевель О.В.

В судовому засіданні апеляційної інстанції представник апелянта підтримав вимоги апеляційної скарги та просив ухвалу господарського суду Сумської області від 02.12.2013р. у справі №5021/2508/2011 скасувати, апеляційну скаргу - задовольнити та затвердити мирову угоду, яка укладена у відповідності до вимог Закону про банкрутство.

Представник боржника погодився з вимогами апеляційної скарги та просив скасувати ухвалу місцевого господарського суду, прийняти нове рішення, яким затвердити мирову угоду. При цьому зазначив, що при зверненні до господарського суду головою ліквідаційної комісії був поданий баланс та аналіз фінансової звітності підприємства, з яких вбачається, що вартості майна боржника недостатньо для задоволення вимог кредиторів. Крім того, ліквідатором подавався проміжний ліквідаційний баланс до місцевого господарського суду, у зв'язку з цим відсутні правові підстави для припинення провадження у справі.

Представник кредитора ТОВ «Дівес» також погодився з вимогами апеляційної скарги, просив скасувати ухвалу місцевого господарського суду та прийняти нове рішення, яким затвердити мирову угоду.

Інші кредитори належним чином були повідомлені про час та місце розгляду справи, проте не скористалися своїм правом на участь у судовому засіданні.

Враховуючи належне повідомлення сторін про час та місце засідання суду, а також те, що явка сторін не була визнана судом обов'язковою, колегія суддів вважає за можливе розглянути апеляційну скаргу за відсутністю інших кредиторів за наявними у справі матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши доводи представників сторін, дослідивши доводи апеляційної скарги, перевіривши правильність застосування господарським судом норм матеріального та процесуального права, а також повноту встановлення обставин справи та відповідність їх наданим доказам, колегія суддів встановила наступне.

24.10.2011р. ТОВ «Лебединський Райагробуд» звернулось до господарського суду Харківської області з заявою про порушення провадження у справі про його банкрутство в порядку ст.51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", яка обґрунтована тим, що загальними зборами учасників товариства прийнято рішення про припинення юридичної особи - ТОВ фірми «Лебединський Райагробуд» та визначено членів ліквідаційної комісії; про прийняття рішення повідомлено державного реєстратора; в Бюлетені державної реєстрації №160/1 (20/1) опубліковане оголошення про ліквідацію товариства та встановлений строк прийняття претензій кредиторів; повідомлено всіх відомих кредиторів; встановлено загальний розмір кредиторських вимог у сумі 2848763,43грн.; дебіторська заборгованість становить 5408,99грн.; відповідно до звіту про незалежну оцінку майна ТОВ «Лебединський Райагробуд» загальна ліквідаційна вартість майна боржника становить 1149390грн.; встановлено, що майна підприємства недостатньо для задоволення вимог всіх кредиторів, у зв'язку з чим ліквідаційна комісія на підставі рішення загальних зборів дійшла висновку про звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство ТОВ «Лебединський Райагробуд» (т.1, а.с.3-5).

З доданих до заяви документів вбачається, що на загальних зборах учасників, оформлених протоколом від 08.10.2010р., прийняті рішення припинити діяльність ТОВ «Лебединський Райагробуд» шляхом його ліквідації; обрати головою ліквідаційної комісії Пігарєва А.В., членами ліквідаційної комісії: Хасенко В.І., Мелешко М.П.; уповноважити ліквідаційну комісію товариства здійснити всі необхідні заходи для ліквідації підприємства відповідно до чинного законодавства та в порядку, встановленому Статутом товариства; установлено строк для ліквідації -12 місяців; встановлено строк для пред'явлення вимог кредиторів - два місяці з моменту опублікування інформації про ліквідацію товариства в офіційному друкованому органі; проміжний ліквідаційний баланс та ліквідаційний баланс, після завершення розрахунків з кредиторами подається на затвердження загальним зборам кредиторів (т.1, а.с.8-10).

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 15.08.2011р. ТОВ «Лебединський Райагробуд» знаходиться в стані припинення підприємницької діяльності, дата реєстрації рішення засновників про припинення юридичної особи - 14.10.2010р. (т.1, а.с.108).

01.10.2010р. у Бюлетені державної реєстрації №160/2 (20/2) опубліковане оголошення про прийняття засновниками (учасниками) або уповноваженим ними органом рішення щодо припинення юридичної особи - ТОВ «Лебединський Райагробуд» (т.1, а.с. 11).

29.04.2011р. головою ліквідаційної комісії видано наказ про проведення інвентаризації, у якому зазначено: провести інвентаризацію основних засобів ТОВ «Лебединський Райагробуд»; для проведення інвентаризації створити комісію у складі: голови ліквідаційної комісії Пігарєва А.В. та членів ліквідаційної комісії Мелешко М.П., Пушкарь Л.І. та Кириченко В.В. (т.1, а.с.13).

З 04.05.2011р. по 16.05.2011р. проведено інвентаризацію основних засобів, про що свідчать інвентаризаційні описи №1,№2, №3, №4, №5 (т.1,а.с.14-21).

Згідно висновку про вартість об'єкту оцінки, здійсненого Суб'єктом оціночної діяльності ОСОБА_11, ліквідаційна вартість майна, з урахуванням всіх соціально-економічних факторів на дату оцінки, 01.08.2011р., становить 11493900грн., з яких вартість будівель становить 626200грн., споруд - 82990грн., обладнання - 125370грн., колісних транспортних засобів - 314830грн. (т.1, а.с.23-25).

У звіті за результатами проведення аналізу фінансово-господарської діяльності неплатоспроможного підприємства за період з 01.01.2008р. по 01.01.2011р. ТОВ «Лебединський Райагробуд», здійсненого Аудиторською фірмою «Дакі-Аудит», зазначено, що за весь період аналізу підприємство не мало в користуванні власних оборотних засобів, і на кінець 2010року від'ємне значення власних оборотних засобів погіршилось на 938,2тис.грн. Таким чином, підприємство не має власних коштів для фінансування короткострокових активів, та наявність довгострокових активів фінансується за рахунок залучених коштів (т.1,а.с.41). У розділі 5 Загальні висновки (в тому числі, про наявність ознак з дій приховання банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства) та рекомендації щодо подальшого розвитку підприємства вбачається, що ТОВ «Лебединський Райагробуд» має всі ознаки банкрутства (т.1,а.с.26-82).

Згідно з інформацією Лебединського відділення Сумської міжрайонної Державної податкової служби у ТОВ «Лебединський Райагробуд» наявні відкриті рахунки №26004155186 у ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», №26001055001398 у Сумській філії ПАТ КБ «Приватбанк», №26048055000073 у Сумській філії ПАТ КБ «Приватбанк» (т.1, а.с.118).

Згідно з довідкою Управління Державної автомобільної інспекції УМВС України в Сумській області від 14.07.2011р. за ТОВ «Лебединський Райагробуд» зареєстровані транспортні засоби: УАЗ 3152, д/н ВМ 2862АА; ГАЗ 52ТС 39011, д/н ВМ 1717АА; КАМАЗ 5511, д/н ВМ 1716АА; КАМАЗ 5511 д/н ВМ 1714АА; КАМАЗ 5511, д/н ВМ 1715АА; ГКБ 819, Д/Н ВМ 0296ХХ; КС 3575А КРАЗ 250,д/н ВМ 2855АА; ГАЗ ВАМС ПБ -33023. д/н ВМ 8224АІ ( т.1, а.с.113).

У листі від 18.07.2011р. №1033 Управління державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду по Сумській області зазначило, що ТОВ «Лебединський Райагробуд» не зверталось з питань реєстрації технологічних транспортних засобів (т.1,а.с.114).

З довідки Інспекції державного технологічного нагляду від 14.07.2011р. вбачається, що за боржником зареєстрована наступна техніка: навантажувач фронтальний Т-156, екскаватор - ЄО-2621, бульдозер-Дз-42, трактор гусеничний ДТ -75, трактор гусеничний - ДТ -75 (т.1, а.с.116).

За даними КП "Бюро технічної інвентаризації виконавчого комітету Лебединської міської ради" за боржником зареєстроване на праві приватної власності нерухоме майно (т.1, а.с.115).

20.10.2010р. головою ліквідаційної комісії на адреси УПФУ в Лебединському районі, Лебединського районного центру зайнятості, Сумського обласного відділення соціального захисту населення, Лебединського відділення Сумського МДПІ, Лебединської районної ВД ФССНВНПЗ, Лебединської районної виконавчої дирекції ФССЗТВП надіслані повідомлення про припинення підприємницької діяльності на підставі рішення учасників загальних зборів (т.1, а.с.112).

ТОВ «Юридичне об'єднання «Капітал Правіс», Приватно-виробнича фірма «Інтербудсервіс», ТОВ «Дівес», ФОП Пігарєв А.В., Сумська МДПІ звернулись до ліквідаційної комісії з кредиторськими вимогами до боржника (т.1, а.с.119-123). Загальна сума заявлених кредиторських вимог становить - 2190418,05грн.

З балансу ТОВ «Лебединський Райагробуд», поданого станом на 01.05.2011р. вбачається, що залишкова вартість майна становить 1374,4 тис. грн., а поточні зобов'язання - 2869,4грн., що свідчить про неплатоспроможність боржника (т.1, а.с.110).

04.12.2010р. рішенням загальних зборів учасників ТОВ «Лебединський Райагробуд», оформленим протоколом №2, затверджено проміжний ліквідаційний баланс ТОВ «Лебединський Райагробуд».

З проміжного ліквідаційного балансу ТОВ «Лебединський Райагробуд», складеного станом на 03.10.2011р., вбачається, що поточні зобов'язання підприємства становлять 2848,7тис.грн., тоді як ліквідаційна вартість усього майна підприємства -1149390грн.

17.10.2011р. на засіданні ліквідаційної комісії ТОВ «Лебединський Райагробуд», оформленому протоколом, прийняті рішення: доручити голові ліквідаційної комісії звернутись до господарського суду Сумської області з заявою про визнання ТОВ «Лебединський Райагробуд» банкрутом і призначення ліквідатором Барибу С.Г. (т.1, а.с.12).

Ухвалою господарського суду Сумської області від 27.10.2011р. у справі №5021/2508/2011 порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ «Лебединський Райагробуд» (т.1, а.с.1).

Постановою місцевого господарського суду від 10.11.2011р. у даній справі визнано ТОВ «Лебединський Райагробуд» банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру (т.1, а.с.136-139).

Ухвалою господарського суду Сумської області від 28.01.2013р. у даній справі №5021/2508/2011 затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ «Лебединський Райагробуд», до якого включені вимоги наступних кредиторів: ТОВ «Дівес» з грошовими вимогами у розмірі 1035061,20грн. - 4 черга; ТОВ «Юго-Восток» з грошовими вимогами в розмірі 490533,87грн. - 4 черга; Сумська міжрайонна державна податкова інспекція з грошовими вимогами у розмірі 406343,41грн - 3 черга; 14718,55грн. - 6 черга; ТОВ «Юридичне об'єднання «Капітал Правіс» - 99537,53грн. - 4 черга (т.4, а.с.54-56).

На зборах кредиторів ТОВ «Лебединський Райагробуд», оформлених протоколом від 06.02.2013р., затверджено склад комітету кредиторів у кількості 3-ох осіб: ТОВ «Дівес», ТОВ «Юридичне об'єднання «Капітал Правіс», ТОВ «Юго-Восток» (т.4, а.с.61-64).

На засіданні зборів кредиторів, оформлених протоколом від 30.08.2013р. №3, на яких були присутні члени комітету кредиторів: ТОВ «Дівес», ТОВ «Юридичне об'єднання «Капітал Правіс», ТОВ «Юго-Восток», а також с правом дорадчого голосу ліквідатор боржника Сорокіна А.В., прийнято рішення укласти мирову угоду у справі №5021/2508/2011 про банкрутство ТОВ «Лебединський Райагробуд» на умовах, визначених у протоколі. Доручити підписання мирової угоди від імені комітету кредиторів - ТОВ «Юго-Восток», від імені боржника - ліквідатору ТОВ «Лебединський Райагробуд» - арбітражному керуючому Сорокіній А.В. Доручити ліквідатору протягом п'яти днів з моменту укладення мирової угоди подати до господарського суду Сумської області заяву про її затвердження (т.4, а.с.138-140).

17.09.2013р. до господарського суду Сумської області ліквідатором боржника подано заяву про затвердження мирової угоди, у якій він просить затвердити мирову угоду у справі №5023/2508/2011 про банкрутство ТОВ «Лебединський Райагробуд» (т.4, а.с.132), до вказаної заяви додана вказана мирова угода.

Так, 05.09.2013р. між ТОВ «Лебединський Райагробуд» в особі ліквідатора Сорокіної А.В. та кредиторами боржника в особі голові комітету кредиторів ТОВ «Юго-Восток» укладено мирову угоду, у п.3.1 якої зазначено, що сторони домовились про порядок, черговість, списання та відстрочки боргів ТОВ «Лебединський Райагробуд» на умовах цієї мирової угоди: п. 3.1.1 Вимоги кредиторів третьої черги у розмірі 406343,41грн., зокрема: вимоги Сумської міжрайонної державної податкової інспекції (40009, м. Суми, вул. Баумана, 43, р/р 35213004000159 ГУДК в Сумській області, код ЄДРПОУ 21104502) у розмірі 406343,41грн. - відстрочуються та частково списуються на умовах даної мирової угоди, а саме: вимоги Сумської міжрайонної державної податкової інспекції у розмірі 402280грн. списуються; вимоги Сумської міжрайонної державної податкової інспекції у розмірі 4063,41 грн. погашаються повністю шляхом переказу відповідних коштів на банківській рахунок кредитора. ТОВ «Лебединський Райагробуд» зобов'язується погасити дані вимоги протягом 60-ти календарних днів з моменту затвердження даної мирової угоди господарським судом.

Відповідно до п.3.1.2 мирової угоди вимоги кредиторів четвертої черги у розмірі 1845373,60грн., зокрема:

- Товариства з обмеженою відповідальністю «Дівес» ( 01103, м. Київ, вул. Кіквідзе,18, р/р 26009208947200 в АТ «УкрСиббанк», м.Харків, МФО 351005, код ЄДРПОУ 32249229) - 1035061,20грн.;

- Фізичної особи-підприємця ОСОБА_12 (АДРЕСА_1; р/р НОМЕР_1 в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», м. Київ, МФО 380805, ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ) -166241грн.;

- Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридичне об'єднання «Капітал Правіс» (04060, м. Київ, вул. Щусева,12/36, р/р 26007355358 в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», м. Київ, МФО380805,код ЄДРПОУ 33643437) -54000грн.;

- Приватної виробничо-будівельної фірми «Інтербудсервіс» (40000, м. Суми, вул. Супруна, 2/44,р/р 2600225842 в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», м. Київ, МФО 380805,код ЄДРПОУ 21123126 ) - 99537,53грн.;

- Товариства з обмеженою відповідальністю «Юго-Восток» (42200, Сумська область, м. Лебедин, вул. Генерала Дрьоміна, 8, р/р 2600593154 в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», м. Київ, МФО 380805, код ЄДРПОУ 32015531) -490533,87грн. - відстрочуються та частково списуються на умовах даної угоди, а саме:

1) -вимоги ТОВ «Дівес» - 1024711,00гривень;

-вимоги ФОП ОСОБА_12 -164579,00гривень;

-вимоги ТОВ «Юридичне об'єднання «Капітал Правіс» - 53460гривень;

-вимоги Приватної виробничо-будівельної фірми «Інтербудсервіс» - 98543гривень;

-вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Юго-Восток» - 485629гривень - списуються.

2) - вимоги ТОВ «Дівес» - 10350,00грнивень;

-вимоги ФОП ОСОБА_12 -1662,00гривень;

-вимоги ТОВ «Юридичне об'єднання «Капітал Правіс» - 540гривень;

-вимоги Приватної виробничо-будівельної фірми «Інтербудсервіс» - 994,53гривень;

-вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Юго-Восток» - 4904,87гривень - погашаються повністю шляхом переказу відповідних коштів на банківський рахунок кредитора.

Боржник з моменту затвердження даної мирової угоди господарським судом, здійснює погашення відстрочених вимог реєстрових кредиторів, віднесених до четвертої черги, пропорційно і щомісячно, починаючи з першого числа місяця наступного за місяцем, в якому буде сплачено вимоги третьої черги. Строк щомісячного платежу кожному кредитору встановлюється 25 числа поточного місяця.

Згідно з п.3.1.3 мирової угоди вимоги кредиторів шостої черги у розмірі 14718,55гривень, зокрема: вимоги Сумської міжрайонної державної податкової інспекції у розмірі 14718,55грн. - списуються повністю.

Відповідно до п.4.1 цієї угоди мирова угода набирає чинності з дня затвердження її господарським судом і діє до повного виконання її умов.

Мирова угода може бути розірвана за рішенням господарського суду у разі невиконання ТОВ «Лебединський Райагробуд» умов мирової угоди щодо не менш як третини вимог конкурсних кредиторів (п.4.2 мирової угоди).

Згідно з п.4.3 цієї угоди мирова угода складена у 3-х примірниках, по одному для кожної сторони та господарського суду.

Вказана мирова угода підписана ліквідатором ТОВ «Лебединський Райагробуд», головою комітету кредиторів «Юго-Восток», начальником Сумського МДПІ та скріплена печатками (т.4, а.с.134-136).

07.10.2013р. місцевим господарським судом прийнято оскаржувану ухвалу з підстав, наведених вище (т.4, а.с.153,154).

Перевіривши матеріали справи, правильність їх юридичної оцінки та застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Харківського апеляційного господарського суду дійшла висновку про задоволення апеляційної скарги, виходячи з наступного .

Згідно зі ст.4-1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до ч.1 ст.5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом " (в редакції, чинній на момент звернення із заявою про визнання боржника банкрутом) провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Відповідне правило передбачено ч. 3 ст. 110 ЦК України, яка містить загальні положення про ліквідацію юридичної особи.

Спрощена процедура банкрутства, що передбачена ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", випливає з процедури добровільної ліквідації юридичної особи, тобто ліквідації юридичної особи за рішенням її учасників (власників) або органу, уповноваженого на це установчими документами.

У зв'язку з цим необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника в порядку ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є дотримання вимог цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи.

Відповідно до ч.ч.1,3 ст.110 ЦК України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

Як вбачається з матеріалів справи, 08.10.2010 р. загальними зборами учасників ТОВ «Лебединський Райагробуд» прийнято рішення про припинення діяльності ТОВ «Лебединський Райагробуд» та утворення ліквідаційної комісії (т.1, а.с.8-10).

Згідно з ч.1,ч.4 ст. 105 ЦК України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію.

Після внесення запису про прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців повідомлення про внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи публікується у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.

З витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців вбачається, що 14.10.2010р. внесено запис про реєстрацію рішення засновників (учасників) або уповноважених ними органів про припинення юридичної особи - ТОВ «Лебединський Райагробуд» (т.1, а.с.108).

Також, на виконання вимог ст.105 ЦК України та ст.60 ГК України у Бюлетені державної реєстрації №160/2 (20/2) опубліковане оголошення про прийняття засновниками (учасниками) або уповноваженим ними органом рішення щодо припинення юридичної особи - ТОВ «Лебединський Райагробуд» (т.1, а.с. 11).

Відповідно до ч.ч.7,8 ст.111 ЦК України для проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості із сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує своєчасне надання органам державної податкової служби та Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування документів юридичної особи (її філій, представництв), у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку.

До моменту затвердження ліквідаційного балансу ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає та подає органам державної податкової служби, Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування звітність за останній звітний період.

Ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду.

За приписами статті 60 ГК України ліквідаційна комісія вживає необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості суб'єкта господарювання, який ліквідується, та виявлення вимог кредиторів, з письмовим повідомленням кожного з них про ліквідацію суб'єкта господарювання.

Ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію.

Отже, враховуючи вищезазначені вимоги матеріального права необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника в порядку ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є: оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення згідно з вимогами статті 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу. Звернення до суду з такою заявою можливо лише після закінчення строку, передбаченого ст.105 ЦК України.

Дослідження зазначених вище обставин необхідно для з'ясування наявності чи відсутності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство в порядку ст.51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Так, на виконання вимог цивільного та господарського законодавства 20.10.2010р. головою ліквідаційної комісії сповіщено УПФУ в Лебединському районі, Лебединський районний центр зайнятості, Сумське обласне відділення соціального захисту населення, Лебединське відділення Сумської МДПІ, Лебединську районну ВД ФССНВНПЗ, Лебединську районну виконавчу дирекцію ФССЗТВП про припинення підприємницької діяльності на підставі рішення загальних зборів учасників.

Також, головою ліквідаційної комісії з метою встановлення майнових активів підприємства видано наказ про проведення інвентаризації, у якому зазначено: провести інвентаризацію основних засобів ТОВ «Лебединський Райагробуд» та проведено оцінку всього наявного майна боржника Суб'єктом оціночної діяльності.

В межах строків, визначених у Бюлетені державної реєстрації №160/2 (20/2), до боржника в особі голови ліквідаційної комісії звернулись наступні кредитори: ТОВ «Юридичне об'єднання «Капітал Правіс», Приватно-виробнича фірма «Інтербудсервіс», ТОВ «Дівес», ФОП Пігарєв А.В., Сумська МДПІ з кредиторськими вимогами на загальну суму 2190418,05грн. (т.1, а.с.119-123).

Крім того, Аудиторською фірмою «Дакі-Аудит» проведено аудиторську перевірку ТОВ «Лебединський Райагробуд», за результатами якої складено звіт проведення аналізу фінансово-господарської діяльності неплатоспроможного підприємства за період з 01.01.2008р. по 01.01.2011р. ТОВ «Лебединський Райагробуд», у якому встановлено, що ТОВ «Лебединський Райагробуд» має всі ознаки банкрутства (т.1, а.с.82).

З балансу ТОВ «Лебединський Райагробуд», поданого станом на 01.05.2011р., вбачається, що залишкова вартість майна становить 1374,4 тис. грн., а поточні зобов'язання - 2869,4грн., що свідчить про неплатоспроможність боржника (т.1, а.с.110).

У вказаному балансі зазначені оборотні та необоротні активи, пасиви підприємства, кредиторська та дебіторська заборгованість, прибуток та непокритий збиток тощо, з якого вбачається реальне фінансове становище підприємства та недостатність його майна для задоволення вимог всіх його кредиторів.

Також, з матеріалів справи вбачається, що 04.12.2010р. рішенням загальних зборів учасників ТОВ «Лебединський Райагробуд», оформленим протоколом №2, затверджений проміжний ліквідаційний баланс ТОВ «Лебединський Райагробуд» станом на 03.10.2011р., з якого вбачається, що поточні зобов'язання підприємства становлять 2848,7тис.грн., тоді як ліквідаційна вартість усього майна підприємства -1149390грн.

Отже, як з балансу підприємства та і з проміжного ліквідаційного балансу вбачається, що вартості майна ТОВ «Лебединський Райагробуд» недостатньо для задоволення вимог кредиторів у повному обсязі.

За таких обставин, колегія суддів Харківського апеляційного господарського суду вважає, що місцевий господарський суд при дослідженні клопотання про затвердження мирової угоди дійшов передчасного висновку про те, що відсутність проміжного ліквідаційного балансу на момент порушення провадження у справі про банкрутство є підставою для припинення провадження у даній справі, оскільки надані суду при порушенні провадження у справі інвентаризаційні описи №1,№2, №3, №4, №5, висновок про вартість об'єкту оцінки, здійснений Суб'єктом оціночної діяльності ОСОБА_11, звіт за результати проведення аналізу фінансово-господарської діяльності неплатоспроможного підприємства за період з 01.01.2008р. по 01.01.2011р. ТОВ «Лебединський Райагробуд», здійснений Аудиторською фірмою «Дакі-Аудит», баланс ТОВ «Лебединський Райагробуд», а також наданий згодом проміжний ліквідаційний баланс боржника свідчать про його неплатоспроможність, а неподання його при порушенні провадження у справі не може бути підставою для припинення провадження у справі, оскільки з проміжного ліквідаційного балансу вбачається, що він був наявний на момент звернення до суду, а подання його у подальшому жодним чином не порушує прав та законних інтересів інших сторін у справі та не порушує досудового порядку припинення юридичної особи за ініціативою власника, визначеного цивільним та господарським законодавством.

З матеріалів справи вбачається, що ліквідаційною комісією дотримано вимоги цивільного та господарського законодавства щодо досудової процедури банкрутства. Так, після внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про припинення боржника, публікації повідомлення у Бюлетені державної реєстрації №160/2 (20/2), встановлення всіх майнових активів, здійснення їх оцінки кредиторської та дебіторської заборгованості, повідомлення податкових органів, Пенсійного та інших фондів, розгляду вимог кредиторів та встановлення неплатоспроможності боржника, складання проміжного ліквідаційного балансу та його затвердження, прийняття відповідного рішення загальними зборами «Лебединський Райагробуд» про ліквідацію юридичної особи голова ліквідаційної комісії звернувся до господарського суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів Харківського апеляційного господарського суду вважає, що ТОВ «Лебединський Райагробуд» дотримано досудову процедуру ліквідації, визначену цивільним та господарським законодавством, встановлено недостатність майна боржника для задоволення вимог кредиторів, а отже були всі необхідні правові підстави для порушення провадження у справі про банкрутство, за таких обставин, місцевим господарським судом безпідставно припинено провадження у справі з підстав відсутності проміжного ліквідаційного балансу на момент порушення провадження у справі.

Як зазначено вище, статтею 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» встановлено особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником.

Статтею 4 Закону про банкрутство передбачено, що відповідно до цього Закону щодо боржника застосовуються такі судові процедури банкрутства: розпорядження майном боржника; мирова угода; санація (відновлення платоспроможності) боржника; ліквідація банкрута. Санація боржника, відновлення платоспроможності або ліквідація банкрута здійснюється з дотриманням вимог законодавства про захист економічної конкуренції.

Згідно з абзацом 18 статті 1 Закону про банкрутство мирова угода - домовленість між боржником та кредитором (групою кредиторів) про відстрочку та (або) розстрочку платежів або припинення зобов'язання за угодою сторін (далі - прощення боргів).

У пункті 8 статті 16 Закону про банкрутство встановлено, що до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення про: вибори голови комітету; скликання зборів кредиторів; підготовку та укладення мирової угоди.

Згідно з частиною 2 статті 35 Закону про банкрутство мирова угода може бути укладена на будь-якій стадії провадження у справі про банкрутство.

За своєю суттю мирова угода фіксує умови врегулювання обов'язків неплатоспроможного боржника щодо погашення заборгованості його кредиторам будь-якими законними способами, наслідком чого має стати припинення провадження у справі про банкрутство.

За приписами частини 1 статті 36 Закону про банкрутство мирова угода може бути укладена тільки щодо вимог, забезпечених заставою, вимог другої та наступних черг, визначених статтею 31 цього Закону.

Ухвалою господарського суду Сумської області від 28.01.2013р. у даній справі затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ «Лебединський Райагробуд», до якого включені вимоги наступних кредиторів: ТОВ «Дівес» з грошовими вимогами у розмірі 1035061,20грн. - 4 черга; ТОВ «Юго-Восток» з грошовими вимогами в розмірі 490533,87грн. - 4 черга; Сумської міжрайонної державної податкової інспекції з грошовими вимогами у розмірі 406343,41грн - 3 черга; 14718,55грн. - 6 черга; ТОВ «Юридичне об'єднання «Капітал Правіс» - 99537,53грн. - 4 черга. (т.4, а.с.55,56).

Відповідно до статті 35 Закону про банкрутство під мировою угодою у справі про банкрутство розуміється домовленість між боржником і кредиторами стосовно відстрочки та (або) розстрочки, а також прощення (списання) кредиторами боргів боржника, яка оформляється угодою сторін. Не підлягає прощенню (списанню) за умовами мирової угоди заборгованість із сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, невикористаних та своєчасно не повернутих коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Рішення про укладення мирової угоди від імені кредиторів приймається комітетом кредиторів більшістю голосів кредиторів - членів комітету та вважається прийнятим за умови, що всі кредитори, вимоги яких забезпечені заставою майна боржника, висловили письмову згоду на укладення мирової угоди.

Рішення про укладення мирової угоди приймається від імені боржника керівником боржника чи арбітражним керуючим (керуючим санацією, ліквідатором), які виконують повноваження органів управління та керівника боржника і підписують її.

Від імені кредиторів мирову угоду підписує голова комітету кредиторів.

У п.95 Постанови Пленуму Верховного суду України від 18.12.2009р. №15 «Про судову практику у справах про банкрутство» зазначено, що господарським судам слід враховувати, що мирову угоду може бути укладено лише після публікації в офіційних друкованих органах оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство, затвердження судом реєстру і обрання членів комітету кредиторів, оскільки цей правочин впливає на права та обов'язки всіх кредиторів у справі про банкрутство, крім випадків, прямо передбачених Законом, а рішення про укладення мирової угоди від імені кредиторів приймається виключно комітетом кредиторів.

На зборах кредиторів ТОВ «Лебединський Райагробуд», оформлених протоколом від 06.02.2013р., затверджено склад комітету кредиторів у кількості 3-ох осіб: ТОВ «Дівес», ТОВ «Юридичне Обєднання «Капітал Правіс», ТОВ «Юго-Восток» (т.4, а.с.61-64).

На засіданні зборів кредиторів, оформлених протоколом від 30.08.2013р.№3, на яких були присутні члени комітету кредиторів: ТОВ «Дівес», ТОВ «Юридичне об'єднання «Капітал Правіс», ТОВ «Юго-Восток», а також з правом дорадчого голосу ліквідатор боржника Сорокіна А.В., прийнято рішення укласти мирову угоду у справі №5021/2508/2011 про банкрутство ТОВ «Лебединський Райагробуд» на умовах, визначених у протоколі. Доручити підписання мирової угоди від імені комітету кредиторів - ТОВ «Юго-Восток» від імені боржника - ліквідатору ТОВ «Лебединський Райагробуд» - арбітражному керуючому Сорокіній А.В. Доручити ліквідатору протягом п'яти днів з моменту укладення мирової угоди подати до господарського суду Сумської області заяву про її затвердження (т.4, а.с.138-140).

Частиною 2 статті 36 Закону про банкрутство встановлено, що у разі, коли умови мирової угоди, укладеної згідно з правилами статті 35 цього Закону, передбачають розстрочку чи відстрочку або прощення (списання) боргів чи їх частини, орган стягнення зобов'язаний погодитися на задоволення частини вимог з податків , зборів (обов'язкових платежів) на умовах такої мирової угоди з метою забезпечення відновлення платоспроможності підприємства . При цьому податковий борг, який виник у строк, що передував трьом повним календарним рокам до дня подання заяви про порушення справи про банкрутство до господарського суду, визнається безнадійним та списується, а податкові зобов'язання чи податковий борг, які виникли у строк протягом трьох останніх перед днем подання заяви про порушення справи про банкрутство до господарського суду календарних років, розстрочується (відстрочується) або списується на умовах мирової угоди. Зазначену мирову угоду підписує керівник відповідного податкового органу за місцезнаходженням боржника.

З матеріалів справи вбачається, що мирова угода у справі №5021/2508/2011 про банкрутство ТОВ «Лебединській Райагробуд» від 05.09.2013р. зі сторони боржника підписана ліквідатором, а зі сторони кредиторів головою комітету кредиторів ТОВ «Юго-Восток» та начальником Сумської МДПІ, що свідчить про згоду боржника комітету кредиторів та органу стягнення на її укладення, що відповідає вимогам Закону про банкрутство.

Відповідно до положень статті 37 Закону про банкрутство мирова угода укладається у письмовій формі та підлягає затвердженню господарським судом, про що зазначається в ухвалі господарського суду про припинення провадження у справі про банкрутство. Мирова угода набирає чинності з дня її затвердження господарським судом і є обов'язковою для боржника (банкрута), кредиторів, вимоги яких забезпечені заставою, кредиторів другої та наступних черг.

Мирова угода має містити положення про: розміри, порядок і строки виконання зобов'язань боржника; відстрочку чи розстрочку або прощення (списання) боргів чи їх частини.

Так, пунктами 3.1.1, 3.1.2 мирової угоди від 05.09.2013р. визначений порядок та суми розстрочення вимог кредиторів та суми вимог кредиторів, які підлягають списанню.

Зокрема, в абзаці 3 пункту 3.1.1 мирової угоди зазначено, що вимоги Сумської міжрайонної державної податкової інспекції у розмірі 4063,41 гривень погашаються повністю шляхом переказу відповідних коштів на банківський рахунок кредитора.

ТОВ «Лебединський Райагробуд» зобов'язується погасити дані вимоги протягом 60 календарних днів з моменту затвердження даної мирової угоди господарським судом.

У пункті 3.1.2 мирової угоди зазначено, що вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Дівес» - 10350,20 гривень; вимоги Фізичної особи-підприємця ОСОБА_12- 1662,00 гривень; вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридичне об'єднання «Капітал Правіс» - 540,00 гривень; вимоги Приватної виробничо-будівельної фірми «Інтербудсервіс» - 994,53 гривень; вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Юго-Восток» - 4904,87 гривень - погашаються повністю шляхом переказу відповідних коштів на банківський рахунок кредитора.

Боржник з моменту затвердження даної мирової угоди господарським судом здійснює погашення відстрочених вимог реєстрових кредиторів, віднесених до четвертої черги, пропорційно і щомісячно, починаючи з першого числа місяця наступного за місяцем, в якому буде сплачено вимоги третьої черги. Строк щомісячного платежу кожному кредитору встановлюється 25 числа поточного місяця.

Пунктом 4.1 мирової угоди зазначено, що вона набирає чинності з дня затвердження її господарським судом і діє до повного виконання її умов.

Вказана мирова угода підписана ліквідатором ТОВ «Лебединський Райагробуд», головою комітету кредиторів «Юго-Восток», Начальником Сумської МДПІ та скріплена печатками (т.4,а.с.134-136).

З наведеного вбачається, що вказана мирова угода від 05.09.2013р., подана на затвердження місцевому господарському суду, містить всі її істотні умови, затверджена комітетом кредиторів, підписана ліквідатором, головою комітету кредиторів ТОВ «Юго-Восток» та начальником Сумської МДПІ, визначає розміри, порядок і строки виконання зобов'язань боржника та суми вимог, які підлягають списанню за погодженням з кредиторами ТОВ «Лебединський Райагробуд», які визначені ухвалою господарського суду від 28.01.2013р.

Відповідно до ч.3 ст. 38 Закону про банкрутство господарський суд відмовляє у затвердженні мирової угоди в разі порушення порядку укладення мирової угоди, встановленого Законом, та якщо умови мирової угоди суперечать законодавству.

Розглянувши подану на затвердження мирову угоду, суд апеляційної інстанції встановив, що умови мирової угоди не суперечать ст. ст. 36, 39 Закону про банкрутство, заява про затвердження мирової угоди оформлена належним чином, умови мирової угоди стосуються лише прав і обов'язків сторін, сторони за мировою угодою наділені повноваженнями на її укладення, мирова угода не суперечить вимогам чинного законодавства та за своїм змістом є такою, що може бути виконана у відповідності з її положеннями, а отже підлягає затвердженню Харківським апеляційним господарським судом.

Відповідно до ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Крім того, колегія суддів Харківського апеляційного господарського суду вважає за необхідне зазначити, що місцевий господарський суд дійшов помилкового висновку про неможливість укладення мирової угоди при порушенні провадження у справі за спрощеною процедурою в порядку статті 51 Закону про банкрутство, оскільки Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» направлений в першу чергу на відновлення платоспроможності боржника та лише за відсутності такої можливості (укладення мирової угоди, санації боржника) переходу до ліквідаційних процедур, крім того вимоги чинного законодавства та вказаного Закону не містять положень, які б унеможливлювали укладення мирової угоди у справі про банкрутство порушеної за спрощеною процедурою в порядку статті 51 Закону про банкрутство.

У п. 95 Постанови Пленуму Верховного суду України від 18.12.2009р. N 15 «Про судову практику в справах про банкрутство» зазначено, що згідно з частиною другою статті 35 Закону мирова угода може бути укладена на будь-якій стадії провадження у справі про банкрутство , у тому числі й після прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом.

Також, колегія суддів Харківського апеляційного господарського суду звертає увагу на те, що місцевим господарським судом при винесенні оскаржуваної ухвали не зазначено норми матеріального права, які порушені сторонами у справі про банкрутство при укладенні мирової угоди, що є порушенням Постанови Пленуму Вищого господарського суду України «Про судове рішення».

Відповідно до ч. 6 ст. 38 Закону про банкрутство затвердження господарським судом мирової угоди є підставою для припинення провадження у справі.

У відповідності до п. 5 ч. 1 ст. 40 Закону про банкрутство господарський суд припиняє провадження у справі про банкрутство, якщо затверджено мирову угоду.

З огляду на викладене, апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю "Юридичне об'єднання "Капітал Правіс" підлягає до задоволення, ухвалу господарського суду Сумської області від 02.12.2013р. у справі 5021/2508/2011 слід скасувати, як таку, що прийнята з неповним з'ясуванням всіх обставин, що мають значення для справи, з порушенням норм матеріального та процесуального права, мирову угоду від 05.09.2013р., укладену між ТОВ «Лебединський Райагробуд» та кредиторами боржника слід затвердити, у зв'язку з чим провадження у справі підлягає припиненню.

Керуючись ст. ст. 99, 101, п. 2 ст. 103, п. п.1, 4 ч.1 ст. 104, ст.105 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів Харківського апеляційного господарського суду

ПОСТАНОВИЛА:

1. Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Юридичне Об'єднання "Капітал Правіс" задовольнити.

2. Ухвалу господарського суду Сумської області 02.12.2013р. у справі №5021/2508/2011 скасувати.

3. Затвердити мирову угоду у справі про банкрутство №5021/2508/2011 ТОВ «Лебединський Райагробуд» від 05.09.2013р. наступного змісту:

«І. Загальні положення.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Лебединський Райагробуд» (ТОВ «Лебединський Райагробуд») (код ЄДРПОУ 03581434, місцезнаходження: 42200, Сумська область, м. Лебедин, вул. Сумська. 94 ) (надалі - боржник) в особі ліквідатора Сорокіної Анни Володимирівни, яка діє на підставі свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) від 02.04.2013 р. № 856, виданого Міністерством Юстиції України, постанови господарського суду Сумської області від 10.11.2011р. у справі № 5021/2508/2011, ухвали господарського суду Сумської області від 08.11.2012р. у справі № 5021/2508/2011, протоколу № 3 засідання комітету кредиторів від 30.08.2013р. у справі № 5021/2508/2011 про затвердження мирової угоди, з однієї сторони, та кредитори боржника в особі голови комітету кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю «Юго-Восток» в особі директора Пігарєва Андрія Володимировича, який діє на підставі Статуту, з іншої сторони, уклали мирову угоду у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Лебединський Райагробуд», порушеній господарським судом Сумської області 27.10.2011р. за заявою голови ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю «Лебединський Райагробуд», з метою розрахунків з кредиторами та відновлення платоспроможності боржника на умовах та в порядку, визначених цією мировою угодою.

II. Предмет мирової угоди.

2.1. Мирова угода укладена щодо відстрочки, а також прощення (списання ) вимог, включених до реєстру вимог кредиторів у справі № 5021/2508/2011 про банкрутство ТОВ «Лебединський Райагробуд» (Додаток № 1), на умовах, зазначених в цій угоді, та на підставі Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

2.3. Сторони підтверджують, що боргові зобов'язання ТОВ «Лебединський Райагробуд» на дату підписання цієї мирової угоди становлять 2266435,56 гривень, що включені до 3, 4, 6 черги реєстру вимог кредиторів у справі № 5021/2508/2011 про банкрутство ТОВ «Лебединський Райагробуд».

2.2. На умовах мирової угоди, за рахунок прибутку підприємства від господарської діяльності підприємства, буде погашено зобов'язання підприємства у розмірі 22515,01 гривень.

III. Порядок і строки виконання зобов'язань боржника.

3.1. Сторони домовились про порядок, черговість, списання та відстрочки боргів ТОВ «Лебединський Райагробуд» на умовах цієї мирової угоди:

3.1.1. Вимоги кредиторів третьої черги у розмірі 406343,41 гривень, зокрема: Вимоги Сумської міжрайонної державної податкової інспекції (40009, м. Суми, вул. Баумана,43, р/р 35213004000159 ГУДК в Сумській області, код ЄДРПОУ 21104502 ) у розмірі 406343,41 гривень - відстрочуються та частково списуються на умовах даної мирової угоди, а саме:

- Вимоги Сумської міжрайонної державної податкової інспекції у розмірі 402280, 00 гривень списуються;

- Вимоги Сумської міжрайонної державної податкової інспекції у розмірі 4063,41 гривень погашаються повністю шляхом переказу відповідних коштів на банківський рахунок кредитора.

ТОВ «Лебединський Райагробуд» зобов'язується погасити дані вимоги протягом 60 календарних днів з моменту затвердження даної мирової угоди господарським судом.

3.1.2. Вимоги кредиторів четвертої черги у розмірі 1845373,60 гривень, зокрема:

- Товариства з обмеженою відповідальністю «Дівес» (01103, м. Київ. вул. Кіквідзе, 18, р/р 26009208947200 в АТ «УкрСиббанк» м. Харків, МФО 351005, код ЄДРПОУ 32249229) -1035061,20 грн.;

- ФізичноЇ особи - підприємця ОСОБА_12 (АДРЕСА_1; р/р НОМЕР_1 в ПАТ «Райффайзен Банк Авать», м. Київ, МФО 380805, ід. номер НОМЕР_2) - 166241,00 грн.;

- Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридичне об'єднання «Капітал Правіс» (04060, м. Київ, вул. Щусева, 12/36, р/р 26007355358 в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», м. Київ, МФО 380805, код ЄДРПОУ 33643437) - 54 000, 00 грн.;

- Приватної виробничо-будівельної фірми «Інтербудсервіс» (40000, м. Суми, вул. Супруна, 2/44,. р/р 2600225842 в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» м. Київ, МФО 380805, код ЄДРПОУ 21123126) - 99537,53 грн.;

- Товариства з обмеженою відповідальністю «Юго-Восток» (42200, Сумська область, м. Лебедин, вул. Генерала Дрьоміна, 8, р/р 2600593154 в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», м. Київ, МФО 380805, код ЄДРПОУ 32015531) - 490533,87 грн. - відстрочуються та частково списуються на умовах даної мирової угоди, а саме:

1) - вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Дівес» - 1024711,00 гривень;

- вимоги Фізичної особи-підприємця ОСОБА_12 - 164579,00 гривень;

- вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридичне об'єднання «Капітал Правіс» - 53460,00 гривень;

- вимоги Приватної виробничо-будівельної фірми «Інтербудсервіс» - 98543,00 гривні;

- вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Юго-Восток» - 485629,00 гривні -списуються.

2) - вимоги Товариство з обмеженою відповідальністю «Дівес» - 10350,20 гривень;

- вимоги Фізичної особи-підприємця ОСОБА_12 - 1662,00 гривень;

- вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридичне об'єднання «Капітал Правіє» - 540,00 гривень;

- вимоги Приватної виробничо-будівельної фірми «Інтербудсервіс» - 994,53 гривень;

- вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Юго-Восток» - 4904,87 гривень - погашаються повністю шляхом переказу відповідних коштів на банківський рахунок кредитора.

ТОВ «Лебединський Райагробуд» зобов'язується погасити дані вимоги протягом 60 календарних днів з моменту затвердження даної мирової угоди господарським судом.

Боржник з моменту затвердження даної мирової угоди господарським судом, здійснює погашення відстрочених вимог реєстрових кредиторів, віднесених до четвертої черги, пропорційно і щомісячно, починаючи з першого числа місяця наступного за місяцем, в якому буде сплачено вимоги кредиторів третьої черги. Строк щомісячного платежу кожному кредитору встановлюється до 25 числа поточного місяця.

3.1.3. Вимоги кредиторів шостої черги у розмірі 14718,55 гривень, зокрема: Вимоги Сумської міжрайонної державної податкової інспекції у розмірі 14718,55 гривень - списуються повністю.

IV. Прикінцеві та інші положення

4.1. Мирова угода набирає чинності з дня затвердження її господарським судом і діє до повного виконання її умов.

4.2. Мирова угода може бути розірвана за рішенням господарського суду у разі невиконання ТОВ «Лебединський Райагробуд» умов мирової угоди щодо не менш як третини вимог конкурсних кредиторів.

4.3. Мирова угода складена у 3 примірниках, по одному для кожної із сторін та господарського суду.

V. Підписи сторін:

Ліквідатора ТОВ «Лебединський Райагробуд»

А.В. Сорокіна

Голова комітету кредиторів ТОВ «Юго-Восток»

Пігарєв А.В.

Начальник Сумської МДПІ

Черноус Р.О.».

4. Припинити провадження у справі №5021/2508/2011.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена до Вищого господарського суду України протягом двадцяти днів.

Повний текст постанови складений 28.01.2014р.

Головуючий суддя Бородіна Л.І.

Суддя Лакіза В.В.

Суддя Шевель О.В.

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення30.01.2014
Оприлюднено03.02.2014
Номер документу36920755
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5021/2508/2011

Ухвала від 25.12.2013

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Лакіза В.В.

Постанова від 30.01.2014

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бородіна Л.І.

Ухвала від 02.12.2013

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Ухвала від 14.11.2013

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Ухвала від 07.10.2013

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Ухвала від 18.09.2013

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Ухвала від 02.09.2013

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Ухвала від 01.08.2013

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко Михайло Іванович

Ухвала від 04.07.2013

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

Ухвала від 18.06.2013

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Лариса Андріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні