Ухвала
від 03.02.2014 по справі 910/493/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44 тел. 284-18-98


УХВАЛА

ПРО ПОРУШЕННЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

03.02.14 Справа № 910/493/14.

За заявою Державного підприємства "Український вантажний комплекс" (ідентифікаційний код 36003252) Пробанкрутство Суддя Омельченко Л.В.

Представники:

Від боржникаКороп О.В. - представник за довіреністю від 08.01.2014 р. Арбітражний керуючий Білик О.А. ПрисутніЗабашта В.О. - представник ДПІ у Шевченківському районі Головного управління Міндоходів у м. Києві за довіреністю від 14.08.2013 р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

У січні 2014 року Державне підприємство "Український вантажний комплекс" в особі голови ліквідаційної комісії юридичної особи звернулося до суду із заявою про порушення справи про своє банкрутство у зв'язку з виявленням у ході ліквідаційної процедури кредиторської заборгованості, активи для погашення якої відсутні.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 22.01.2014 р. № 910/493/14 заяву Державного підприємства "Український вантажний комплекс" було прийнято до розгляду, підготовче засідання призначено на 03.02.2014 р., визначеного автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у справах про банкрутство арбітражного керуючого Білика Олександра Анатолійовича зобов'язано подати заяву про участь у справі.

25.01.2014 р. до суду надійшла заява арбітражного керуючого Білика О.А. про участь у справі про банкрутство.

У підготовче засідання, призначене на 03.02.2014 р., з'явився представник Державного підприємства "Український вантажний комплекс", на представництво якого уповноважений головою ліквідаційної комісії, який надав суду для залучення до матеріалів справи додаткові документи на виконання вимог суду та підтримав вимоги заяви про порушення провадження у справі про банкрутство підприємства та визнання його банкрутом у порядку ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 14.05.1992 р. у редакції від Закону 22.12.2011 р. (далі - Закон).

Присутній у судовому засіданні представник податкового органу не заперечив проти порушення провадження у справі щодо Державного підприємства "Український вантажний комплекс", обставин, які унеможливлюють ухвалення судом рішення про порушення провадження у справі про банкрутство вказаної юридичної особи та про визнання її банкрутом, не повідомив.

Згідно з приписами ст. 16 Закону з'ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство, а також ознак неплатоспроможності боржника або її загрози та вирішення інших питань, пов'язаних з розглядом справи, здійснюється господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться у порядку, передбаченому цим Законом.

Із системного аналізу положень Закону слідує, що порушення провадження у справі про банкрутство боржника, який ліквідується власником, здійснюються у підготовчому засіданні суду за результатами перевірки судом дотримання заявником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до цивільного та господарського законодавства та вимог ч. 4 ст. 11 Закону щодо наявності майна, достатнього для покриття судових витрат.

Відповідно до ст. 1 Закону під неплатоспроможністю слід розуміти неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами не інакше, як через відновлення його платоспроможності.

Розглянувши у підготовчому засіданні матеріали справи та подані докази, заслухавши пояснення представника заявника, суд

ВСТАНОВИВ:

Державне підприємство "Український вантажний комплекс" зареєстровано як юридична особа 23.06.2008 р. Шевченківською районною у м. Києві державною адміністрацією за адресою 04119, м. Київ, вул. Дегтярівська, 11-г та з присвоєнням ідентифікаційного коду 36003252.

Відповідно до поданих суду документів основними видами діяльності підприємства є: організація перевезення вантажів; складське господарство; консультування з питань підприємницької діяльності та управління; інша допоміжна діяльність у сфері фінансового посередництва; надання інших комерційних послуг.

Відповідно до статуту боржника Державне підприємство "Український вантажний комплекс" є юридичною особою, яка заснована на державній власності відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.05.2008 р. № 622-р та входить до сфери управління Державної митної служби України.

Згідно з поданою до суду заявою про порушення провадження у справі про банкрутство відповідно до наказу від 14.04.2011 р. з огляду на відсутність ведення підприємством господарської діяльності Державною митною службою України було вирішено ліквідувати Державне підприємство "Український вантажний комплекс" та затверджено склад ліквідаційної комісії на чолі з Прокопенком Ярославом Петровичем (голова комісії).

Матеріалами справи підтверджується, що така реєстраційна дія як "внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи" була проведена державним реєстратором в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців за № 10741100005030364, а оголошення про припинення підприємницької діяльності Державного підприємства "Український вантажний комплекс" було опубліковано в офіційному спеціалізованому друкованому засобі масової інформації - Бюлетені державної реєстрації № 186 (21) від 05.08.2011 р.

Крім того, у ході здійснення повноважень ліквідаційною комісією було направлено письмові повідомлення про початок процедури припинення юридичної особи від імені Державного підприємства "Український вантажний комплекс" з метою виявлення можливої заборгованості до Управління пенсійного фонду у Шевченківському районі м. Києва, Державної податкової інспекції у Шевченківському районі Головного управління Міністерства доходів і зборів у м. Києві, Шевченківського районного відділення Фонду соціального страхування на випадок безробіття, районних відділень Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, Фонду соціального страхування з тимчасової страти працездатності.

Як вбачається з поданих доказів (акту документальної позапланової виїзної перевірки від 29.08.2013 р. № 763/22-07/36003252, проведеної Державною податковою інспекцію у Шевченківському районі Головного управління Міністерства доходів і зборів у м. Києві після подання боржником заяви 8-ОПП від 01.08.2011 р., рішення щодо результатів розгляду первинної скарги від 25.10.2013 р., податковими повідомленнями-рішеннями), ліквідаційною комісією було виявлено у Державного підприємства "Український вантажний комплекс" заборгованість перед бюджетом з податку на додану вартість у розмірі 80 163,81 грн., з податку на прибуток у розмірі 79 114,54 грн., з податку на прибуток державних підприємств у розмірі 70 556,00 грн., з податку на доходи фізичних осіб у розмірі 25 419,10 грн. заборгованості, а також 3 061,00 грн. заборгованості зі сплати штрафних санкцій, нарахованих податковим органом внаслідок порушень, встановлених вказаним вище актом перевірки.

Також, у матеріалах, доданих до заяви про порушення провадження у справі про банкрутство, міститься довідка Управління Пенсійного фонду України у Шевченківському районі м. Києва № 18810/03 від 31.10.2011 р. про наявність у Державного підприємства "Український вантажний комплекс" 22 564,87 грн. заборгованості зі сплати страхових внесків.

Відповідно до листа Центру безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем від 19.04.2012 р. № 45/1708, наданому у відповідь на запит ліквідаційної комісії, за Державним підприємством "Український вантажний комплекс" зареєстровано автомобіль TOYOTA COROLLA, номер АА 5781 АІ, вартість якого було визначено суб'єктом оціночної діяльності у розмірі 107 315,00 грн. (копія звіту з експертної оцінки майна від 13.03.2013 р. знаходиться у матеріалах справи).

Станом на даний час вказаний транспортний засіб знаходиться у розпорядженні ліквідаційної комісії боржника.

З метою здійснення аналізу фінансово-господарської документації та звітності Державного підприємства "Український вантажний комплекс" ліквідаційна комісія звернулась до Товариства з обмеженою відповідальністю "Міжнародна аудиторська група", що здійснювало ведення бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства.

З наданих аудиторською фірмою копіями фінансового звіту боржника та оборотно-сальдової відомості за І квартал 2010 року встановлено станом на 01.04.2010 р. дебіторську заборгованість, кредиторську заборгованість за товари, роботи, послуги, поточні зобов'язання за розрахунками: з бюджетом, із страхування, з оплати праці, нематеріальні активи, матеріальні цінності та основні засоби.

Виходячи з указаних відомостей, ліквідаційною комісією було складено проміжний ліквідаційний баланс Державного підприємства "Український вантажний комплекс" станом на 01.01.2014 р., затверджений головою комісії з реорганізації Державної митної служби України Дороховським О.М.

Проте, як вказує голова ліквідаційної комісії у поданій заяві, під час проведення заходів щодо виявлення фактичної наявності активів боржника, встановлення конкретних осіб та дебіторів Державного підприємства "Український вантажний комплекс" не видається можливим, так само як і вказаних у інвентаризаційному описі основних засобів, окрім вказаного вище автомобіля, факт чого зафіксовано у відповідних довідках, складених заступником голови та членом ліквідаційної комісії, що затверджені головою ліквідаційної комісії.

Також, згідно з наданими суду відомостями, у Державного підприємства "Український вантажний комплекс" фактично відсутні такі майнові активи, як нерухоме майно, грошові кошти на рахунку в обслуговуючій боржника банківській установі.

Отже, за наслідками дослідження описаних документів судом встановлено обґрунтованість тверджень представника боржника про його неспроможність виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами, оскільки загальна сума виявленої ліквідаційною комісією заборгованості Державного підприємства "Український вантажний комплекс" значно перевищує оціночну суму майнових активів, наявних у боржника станом на даний час.

Відповідно до ч. 2 ст. 10 Закону право на звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство мають боржник, кредитор.

Згідно з ч. 1 ст. 95 Закону якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Таким чином, вищеописаними обставинами справи підтверджується дотримання встановленої Цивільним та Господарським кодексами України процедур припинення юридичної особи та обґрунтованість тверджень представника Державного підприємства "Український вантажний комплекс" про наявність підстав для порушення провадження у справі про його банкрутство.

Відповідно до ч. 6 ст. 16 Закону за наслідками розгляду заяви про порушення справи про банкрутство та відзиву боржника господарський суд виносить ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутство або відмову у порушенні провадження у справі про банкрутство.

Згідно з ч. 7 ст. 16 Закону суд відмовляє в порушенні провадження у справі про банкрутство, якщо заявником не доведено наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство; вимоги кредитора є повністю забезпеченими майном боржника; вимоги кредитора свідчать про наявність спору про право, який підлягає вирішенню у порядку позовного провадження; вимоги кредитора (кредиторів) задоволені боржником у повному обсязі до підготовчого засідання суду; відсутня хоча б одна з підстав, передбачених ч. 3 ст. 10 цього Закону; за наявності підстав, передбачених ст. 15 цього Закону.

03.02.2014 р. у підготовчому засіданні судом не було встановлено підстав для відмови у порушенні провадження у справі про банкрутство Товариства Державного підприємства "Український вантажний комплекс", перелічених у ч. 7 ст. 16 Закону.

Правовий аналіз приписів ст.ст. 10, 16, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" дає підстави вести мову про те, що провадження у справі про банкрутство боржника, що ліквідується власником, не передбачає стадії розпорядження майном боржника.

Зважаючи на викладене, за наслідками розгляду у підготовчому засіданні заяви про порушення провадження у справі про банкрутство Державного підприємства "Український вантажний комплекс", суд вважає за доцільне її задовольнити, з врахуванням особливостей банкрутства боржника, що ліквідується власником, встановлених ст. 95 Закону, призначивши дату судового засідання, у якому вирішуватиметься питання про винесення постанови про визнання боржника банкрутом .

Керуючись ст.ст. 1, 10, 16, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Порушити провадження у справі про банкрутство Державного підприємства "Український вантажний комплекс" (04119, м. Київ, Шевченківський район, вул. Дегтярівська, 11-г, ідентифікаційний код 36003252).

2. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів.

3. Розгляд справи призначити на 10.02.2014 р. о 10:00 . Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва у залі судових засідань № 7 (корпус Б).

4. Викликати у судове засідання представника боржника, арбітражного керуючого Білика О.А.

5. Попередити сторін та зобов'язаних за ухвалою осіб про відповідальність за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону, передбачену п. 5 ст. 83 ГПК України, про можливість розгляду справи відповідно до положень ст. 75 ГПК України за наявними у ній матеріалами, а також про зміст норм п. 5 ч. 1 ст. 81 ГПК України.

Суддя Л.В. Омельченко

10.02.14 о 10:00 год.

Дата ухвалення рішення03.02.2014
Оприлюднено07.02.2014
Номер документу37015989
СудочинствоГосподарське
СутьПОРУШЕННЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ 03.02.14 Справа № 910/493/14. За заявою Державного підприємства "Український вантажний комплекс" (ідентифікаційний код 36003252) Пробанкрутство

Судовий реєстр по справі —910/493/14

Ухвала від 16.04.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 16.04.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 11.07.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 16.06.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 16.06.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 16.06.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Постанова від 10.02.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 03.02.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 22.01.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні