Постанова
від 10.01.2007 по справі 6/373-06-9545а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

6/373-06-9545А

                   

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"10" січня 2007 р. Справа  № 6/373-06-9545А

        12 год.30хв.                                                                                                           м. Одеса

За позовом :  Державної судноплавної компанії Чорноморське морське пароплавство  

До відповідачів:  1. Одеської міської ради

                              2. Одеське міське управління земельних ресурсів

Про визнання нечинним пункту 22 додатку до Рішення Одеської міської ради №69-V від 27.06.2006р.

Суддя                                                      Демешин О.А.   

Секретар судового засідання                Полякова Н.В.

       

За участю представників сторін:

Від позивача:  Шпилєва О.В. –довіреність

Від відповідачів: 1. не з`явився

                               2. Польщина Т.Л. - довіреність  

Суть спору:    Державною судноплавною компанією Чорноморське морське пароплавство (далі-Позивач) надано позов до Одеської міської ради (далі –Відповідач 1)                              про визнання нечинним пункту 22 додатку до Рішення Одеської міської ради №69-V від 27.06.2006р. «Про визначення та затвердження переліку земельних ділянок, що підлягають продажу суб`єктам підприємницької діяльності під забудову на земельних торгах у 2006-2007роках».

                Ухвалою господарського суду Одеської області від 13.11.2006р. до участі в справі в якості другого відповідача залучено Одеське міське управління земельних ресурсів  (далі - Відповідач 2).

                 

                                                               В С Т А Н О В И В :                    

                 

             27.06.2006р. Одеська міська рада прийняла рішення  №69-V  «Про визначення та      затвердження переліку земельних ділянок, що підлягають продажу суб`єктам підприємницької діяльності під забудову на земельних торгах у 2006-2007роках».

              Пунктом 22 Додатку до вказаного рішення було зазначено, що до продажу суб`єктам підприємницької діяльності під забудову на земельних торгах у 2006-2007роках підлягає земельна ділянка орієнтовною площею 8,5га, розташована по вул.Грушевського ріг Акад.Воробйова, вул.Одеська (в районі колишнього антенного поля ЧМП).

               Позивач вважає, що вказаний пункт додатку до рішення Одеської міської ради №69-V від 27.06.2006р. не відповідає вимогам чинного законодавства, є необґрунтованим і його слід визнати нечинним.

               Обґрунтовуючи свої позовні вимоги ДСК «Чорноморське морське пароплавство»посилається на те, спірним пунктом створені умови для відчуження майна позивача, що є неможливим, оскільки 11.07.2003р. господарським судом Одеської області було порушено провадження у справі про банкрутство ДСК «Чорноморське пароплавство»і питання відчуження майна боржника та погашення його заборгованості  перед кредиторами має здійснюватись лише в процесі провадження справи про банкрутство.

                  Крім того, позивач посилається, що вказана в пункті 22 земельна ділянка знаходиться в користуванні ДСК «ЧМП»з 1947року і на ній розміщені об`єкти нерухомості, що обліковуються на балансі позивача.

                  Одеське міське управління земельних ресурсів,  заперечуючи проти позову, посилається на те, що порушень чинного законодавства при підготовці земельної ділянки до для продажу на земельних торгах не було допущено і позивачем не доведено наявності на цій ділянці зареєстрованих у встановленому порядку будь-яких будівель. Навпаки, в обґрунтування своїх заперечень, відповідач 2 посилається на лист ОМБТІ від 21.09.2006р. в якому зазначено про відсутність на земельних ділянках відповідно до Переліку  (у т.ч. ділянку, вказану в пункті 20 цього Переліку) об`єктів нерухомості.

                 Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи та додатково надані докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню у повному обсязі, виходячи з наступного:

         

             Рішенням виконавчого комітету Одеської міської ради депутатів трудящих №497 від 21.04.1947 року „Про відвід Радіоцентру Управління Чорноморського Пароплавства земельної ділянки площею 11,2 га в районі Червоної Слобідки"  Управлінню Чорноморського пароплавства ЧП було виділено земельну ділянку площею 11,2 га в районі Червоної Слобідки для реконструкції антенного поля.

              В подальшому за згодою ЧМП з цієї ділянки виділялись окремі земельні ділянки іншим юридичним особам.

             Так,  23.07.1999 року згідно рішення виконавчого комітету Одеської міської ради №618 „Про надання товариству з обмеженою відповідальністю „Луксинт-8" земельної ділянки, загальною площею 0,4128 га, по вул .Гру шевського, для будівництва та експлуатації АЗС на 350 заправок на добу та благоустрою території" з користування Державної судноплавної компанії „Чорноморське морське пароплавство", за її згодою, було  вилучено земельну ділянку площею 0,2824 га по вул.Грушевського.

              

              Рішенням Одеської міської ради від 17.12.2002 року №795-ХХГУ „Про затвердження технічної документації з інвентаризації земельної ділянки та прередачу товариству з обмеженою відповідальністю «ДАДІО-САНА»земельної ділянки площею 0,3517 га за адресою: м.Одеса, вул.Академіка Воробйова, 1, для експлуатації та обслуговування будівель радіомовного комплексу" припинено право користування управління Чорноморського пароплавства, за його згодою, земельною ділянкою площею 0,3517 га, за адресою: м.Одеса, вул.Академіка Воробйова, 1.

Згідно рішення Одеської міської ради від 26.03.2003 року №1142-ХХІУ „Про затвердження проекту відведення та надання приватному підприємству „Євромоторс" в оренду земельної ділянки, загальною площею 1,1743 га, за адресою: м.Одеса, вул.Грушевського ріг вул.Ак. Воробйова, для будівництва, експлуатації та обслуговування спецавтоцентру з виставочним салоном, СТО та автомийкою" припинено право користування Державної судноплавної компанії „Чорноморське морське пароплавство", за її добровільною відмовою, земельною ділянкою площею 1,1743 га за адресою: м.Одеса, вул.Грушевського ріг вул.Ак. Воробйова.

Тобто, приймаючи вищевказані рішення, Одеська міська рада визнавала факт користування позивачем земельною ділянкою за вказаною адресою.

На час вирішення спору Державна судноплавна компанія „Чорноморське морське пароплавство", з урахуванням виділених ділянок іншим особам, користується земельною ділянкою по вул.Грушевського ріг вул.Ак. Воробйова загальною площею 9,3916 га, оскільки відведена позивачу в 1947 році Рішенням виконавчого комітету Одеської міської ради депутатів трудящих №497 від 21.04.1947 року вказана земельна ділянка з користування пароплавства не вилучалась.

Статтею 141 Земельного Кодексу України встановлено, що підставами припинення  права  користування земельною ділянкою є:

    а) добровільна  відмова  від  права  користування   земельною ділянкою;

    б) вилучення  земельної ділянки у випадках,  передбачених цим Кодексом;

    в) припинення    діяльності    державних    чи    комунальних підприємств, установ та організацій;

    г) використання  земельної ділянки способами,  які суперечать екологічним вимогам;

    ѕ) використання   земельної   ділянки    не    за    цільовим призначенням;

    д) систематична  несплата  земельного  податку  або  орендної плати.

Тобто, земельна ділянка у позивача не вилучалась і підстав для такого вилучення у Одеської міської ради –не було.

Факт користування позивачем спірною земельною ділянкою з 1947року, як зазначалось вище, підтверджено Одеською міською радою, яка здійснювала вилучення з цієї ділянки окремих частин для надання їх іншим особам за згодою Чорноморського морського пароплавства.

 Суд не приймає заперечень відповідача 2 щодо не оформлення позивачем відповідної земельної документації, оскільки пунктом 1 Перехідних положень Земельного Кодексу України передбачено, що рішення про надання в користування  земельних  ділянок,  а також   про   вилучення   (викуп)  земель,  прийняті  відповідними органами,  але не виконані на момент введення у дію цього Кодексу, підлягають виконанню відповідно до вимог цього Кодексу.

  Пункт 6 Перехідних положень передбачає, що громадяни  та  юридичні  особи,  які  мають  у  постійному користуванні земельні ділянки,  але за цим Кодексом не можуть мати

їх на такому праві,  повинні до 1 січня 2008 року  переоформити  у встановленому порядку право власності або право оренди на них.

  З матеріалів справи вбачається, що ДСК «Чорноморське морське пароплавство»неодноразово зверталось до Одеського міського управління земельних ресурсів щодо оформлення належним чином земельної ділянки. І на час вирішення спору позивач вживає заходів щодо здійснення оформлення у встановленому порядку до 01.01.2008року права постійного користування земельною ділянкою.

   Вказане підтверджується тим, що з 09.11.2005 року в Одеському міському управлінні земельних ресурсів знаходяться матеріали щодо реєстрації прав постійного користування 20 земельними ділянками пароплавства, на яких розташовані об'єкти нерухомості компанії й у встановленому порядку нараховуються податкові зобов'язання, у т.ч. по ділянці, що розташована по вул.Воробйова.

  За користування земельною ділянкою позивачем сплачуються земельні податки.

    

  Крім того, на спірній земельній ділянці розташовані об`єкти нерухомості користувачем яких є Державна судноплавна компанія «Чорноморське морське пароплавство», що підтверджується технічним паспортом станом на 10.03.2004р., виготовленим КП «ОМБТІ».

Позивачем не надано витягу про реєстрацію  в КП «ОМБТІ»права власності на ці об`єкти з зазначенням  реєстраційного номеру. Однак, наявність на спірній земельній ділянці будівель не заперечується відповідачами.

За таких обставин, суд вважає, що Одеська міська рада, приймаючи рішення про виділення земельної ділянки орієнтовною площею 9,5га, розташованої по вул.Грушевського ріг Акад.Воробйова, вул.Одеська (в районі колишнього антенного поля ЧМП)  до продажу суб`єктам підприємницької діяльності під забудову на земельних торгах у 2006-2007роках, повинна була визначитися з власником, розташованих на цій ділянці споруд та будівель.

     

  Одеське міське управління земельних ресурсів, в запереченнях на позов посилається на те, що ним надсилався запит до КП «ОМБТІ»стосовно наявності зареєстрованих на спірній земельній ділянці будівель та споруд. З відповіді на запит вбачається, що такі об`єкти відсутні.

  Однак, як вбачається з Переліку (додаток за запиту) під номером 20 в ньому значилась земельна ділянка розташована по вул.Грушевського ріг Акад.Воробйова, вул.Одеська (в районі колишнього антенного поля ЧМП) площею 6,5987га.

   Спірним рішенням Одеської міської ради до продажу під забудову на земельних торгах було виділено земельну ділянку розташовану по вул.Грушевського ріг Акад.Воробйова, вул.Одеська (в районі колишнього антенного поля ЧМП)  орієнтовною площею 8,5га.          

   Тобто, у відповідача 2 були відсутні відомості щодо розташування об`єктів  нерухомості на виділеній до продажу Одеською міською радою земельній ділянці площею 8,5га.   

               Виходячи з вищевикладеного, суд вважає що позовні вимоги щодо визнання нечинним пункту 22 додатку до Рішення Одеської міської ради №69-V від 27.06.2006р. «Про визначення та затвердження переліку земельних ділянок, що підлягають продажу суб`єктам підприємницької діяльності під забудову на земельних торгах у 2006-2007роках»підлягають задоволенню, оскільки вказаним пунктом до продажу на земельних торгах виділено земельну ділянку, яка знаходиться в користуванні Державної судноплавної компанії «Чорноморське морське пароплавство».

Керуючись   ст.ст. 94, 158-163, 167 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

1.          Позов задовольнити повністю.

   2. Визнати нечинним пункт 22 додатку до Рішення Одеської міської ради №69-V від 27.06.2006р. «Про визначення та затвердження переліку земельних ділянок, що підлягають продажу суб`єктам підприємницької діяльності під забудову на земельних торгах у 2006-2007роках».

Постанова може бути оскаржена в порядку і строки передбачені статтею 186 КАС України

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження протягом 10 днів з дня її виготовлення у повному обсязі, якщо таку заяву не було подано, або після закінчення 20-ти денного строку подання апеляційної скарги з дата подання заяви про апеляційне оскарження постанови.

У повному обсязі постанову виготовлено 15.01.2007р.

Суддя                                                                                 Демешин О.А.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення10.01.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу371000
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/373-06-9545а

Постанова від 17.04.2007

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Постанова від 17.04.2007

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Постанова від 10.01.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні