Постанова
від 17.04.2007 по справі 6/373-06-9545а
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

6/373-06-9545А

           

 ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В АІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

"17" квітня 2007 р. Справа № 6/373-06-9545А

Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого Величко Т.А.

суддів  Бойко Л.І., Жукової А.М.,

при секретарі судового засідання Храмшиній І.Г.

за участю представників сторін

від позивача: Корецька Н.О., Шпилева О.В.

від відповідачів: Петраков М.О., Нікішев О.В.

за участю представника Чорноморської транспортної прокуратури : Мелеш Н.М.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційні скарги   

Одеського міського управління земельних ресурсів та Одеської міської ради

на постанову господарського суду Одеської області від "10" січня 2007 р.

у справі №6/373-06-9545А

за позовом  Державної судноплавної компанії "Чорноморське морське пароплавство"               

до  Одеської міської ради;   Одеського міського управління земельних ресурсів;           

про  визнання нечинним пункту 22 додатку до Рішення Одеської міської ради №69-V від 27.06.2006р.  

 

                                                              встановив:

Постановою господарського суду Одеської області від 10.01.07р. (суддя Демешин О.А.) задоволено позовні вимоги Державної судноплавної компанії "Чорноморське морське пароплавство", визнано нечинним пункт 22 додатку до рішення Одеської міської ради №69-V від 27.06.2006р. “Про визначення та затвердження переліку земельних ділянок, що підлягають продажу суб`єктам підприємницької діяльності під забудову на земельних торгах у 2006-2007р.”.

Судове рішення мотивоване тим, що вказана в п.22 додатку до рішення Одеської міської ради земельна ділянка по вул. Грушевського ріг Акад.Воробйова, вул.Одеська виділена і знаходиться в користування ДСК „ЧМП”.

В апеляційних скаргах, не погоджуючись з висновками суду, Одеська міська Рада і Одеське міське управління земельних ресурсів просять скасувати постанову господарського суду і відмовити ДСК „ЧМП” в задоволенні позовних вимог.

Доводи скаржників грунтуються на тому, що за відсутності у позивача державного акта на право постійного користування земельною ділянкою, зареєстрованою належним чином, факт постійного користування позивачем  спірною земельною ділянкою є недоведеним. Рішенням виконавчого комітету Одеської міської Ради від 21.04.97р. №497 спірна земельна ділянка  була відведена Радіоцентру Управління Чорноморського пароплавства, тобто, іншій юридичній особі.

Колегія суддів, перевіривши наявні матеріали (фактичні обставини справи) на предмет правильності їх юридичної оцінки господарським судом, та заслухавши пояснення присутніх у засіданні представників сторін, дійшла висновку, що апеляційні скарги задоволенню підлягають, виходячи з такого.

Згідно із ст.9 Кодексу адміністративного судочинства України суд при вирішенні спору керується  принципом  законності, відповідно  до  якого  органи  державної  влади,  органи місцевого самоврядування,  їхні посадові і службові особи зобов'язані  діяти лише на підставі,  в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України.

Підставами для скасування акта органу місцевого самоврядування є невідповідність його вимогам чинного законодавства та (або) визначеній законом компетенції органу, який видав цей акт. Обов'язковою умовою для скасування акта є також порушення у зв'язку з прийняттям відповідного акта прав та охоронюваних законом інтересів підприємства чи організації.

Згідно з п.34 ч.1 ст.26 Закону України „Про місцеве самоврядування” виключно на прилюдних засіданнях сільської, селищної, міської Ради розглядаються питання про вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.

29.06.06р. за №69-V Одеська міська Рада прийняла рішення „Про визначення та затвердження переліку земельних ділянок, що підлягають продажу суб'єктом підприємницької діяльності під забудову на земельних торгах у 2006-2007р.”, п.1 якого такий перелік, викладений в додатку до рішення, було затверджено.

Під п.22 додатку значиться земельна ділянка по вул. Грушевського ріг Акад.Воробйова, вул.Одеська ( в районі колишнього антенного поля ЧМП) площею 8,5 га., площа забудови –35000 кв.м., під багатоспеційні жилі будинки, 9-16 поверхів, торговий центр.

Господарський суд, погодившись з доводами позивача, визнав п.22 додатку до вказаного рішення нечинним. При цьому господарський суд виходив з такого:

- рішенням виконавчого комітету Одеської міської ради депутатів трудящих №497 від 21.04.1947 року „Про відвід Радіоцентру Управління Чорноморського Пароплавства земельної ділянки площею 11,2 га в районі Червоної Слобідки"  Управлінню ЧМП було виділено земельну ділянку площею 11,2 га. для реконструкції антенного поля;

- за згодою ЧМП з цієї ділянки виділялись окремі земельні ділянки іншим юридичним особам: 23.07.1999р. згідно з рішенням виконавчого комітету Одеської міської ради №618 „Про надання ТОВ „Луксинт-8" земельної ділянки, загальною площею 0,4128 га, по вул .Грушевського для будівництва та експлуатації АЗС на 350 заправок на добу та благоустрою території" - з користування Державної судноплавної компанії „Чорноморське морське пароплавство" за її згодою вилучено земельну ділянку площею 0,2824 га. по вул.Грушевського;

- згідно з   рішенням Одеської міської ради від 17.12.2002 року №795-ХХІV „Про затвердження технічної документації з інвентаризації земельної ділянки та передачу ТОВ “ДАДІО-САНА” земельної ділянки площею 0,3517га. за адресою: м.Одеса, вул. Ак.Воробйова,1 для експлуатації та обслуговування будівель радіомовного комплексу" припинено право користування управління ЧМП за його згодою земельною ділянкою пл.0,3517 га. за адресою: м.Одеса, вул.Ак. Воробйова, 1.;

- згідно з рішенням Одеської міської ради від 26.03.2003 року №1142-ХХІV „Про затвердження проекту відведення та надання приватному підприємству „Євромоторс" в оренду земельної ділянки загальною площею 1,1743 га. за адресою: м.Одеса, вул.Грушевського ріг вул. Ак.Воробйова для будівництва, експлуатації та обслуговування спецавтоцентру з виставочним салоном, СТО та автомийкою" - припинено право користування Державної судноплавної компанії „Чорноморське морське пароплавство" за її добровільною відмовою земельною ділянкою площею 1,1743 га за адресою: м.Одеса, вул.Грушевського ріг вул.Ак. Воробйова;

- приймаючи вказані рішення Одеська міська рада визнавала факт користування позивачем земельною ділянкою за вказаною адресою;

- на даний час ДСК „ЧМП” користується земельною ділянкою по вул. Грушевського ріг вул. Ак. Воробйова загальною площею 9,3916га.;

- факт користування позивачем спірною земельною ділянкою з 1947р. підтверджений Одеською міською радою, яка здійснювала вилучення з цієї ділянки окремих частин для надання їх іншим особам за згодою Чорноморського морського пароплавства;

- на даний час відповідно до п.6 Перехідних положень ЗК України, позивач вирішує питання щодо оформлення у встановленому законом порядку права постійного користування земельною ділянкою;

- на спірній земельній ділянці розташовані об`єкти нерухомості користувачем яких є ДСК “ЧМП”, що підтверджується технічним паспортом станом на 10.03.2004р.;

- приймаючи оскаржуване рішення про виділення земельної ділянки орієнтовною площею 9,5га, розташованої по вул.Грушевського ріг Ак.Воробйова, вул.Одеська (в районі колишнього антенного поля ЧМП)  до продажу суб`єктам підприємницької діяльності під забудову на земельних торгах у 2006-2007роках міська Рада повинна була визначитися з власником розташованих на цій ділянці споруд та будівель.

- у Одеського міського управління земельних ресурсів були відсутні відомості щодо розташування об'єктів нерухомості позивача на виділеній до продажу міською Радою земельній ділянці.

З обґрунтованістю висновків господарського суду погодитися не можна, оскільки вони є результатом помилкового встановлення фактичних обставин та невірного застосування норм права.

Право постійного користування земельною ділянкою –це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності без встановлення строку.

Земельний кодекс Української РСР  від 8.07.1970р. встановлював безстрокове і тимчасове користування землею (ст.15) . Землекористувачами визначалися: колгоспи, радгоспи, інші сільськогосподарські державні, кооперативні, громадські підприємства, організації і установи; промислові, транспорті, інші несільськогосподарські державні, кооперативні, громадські підприємства, організації та установи; громадяни.

Поняття „користування землею” у Земельному кодексі Української РСР від 18.12.90р. (ст.7) поряд з постійним (без заздалегідь встановленого строку) передбачало тимчасове користуванні ( короткострокове –до трьох років і довгострокове –від трьох до десяти років). За цим Кодексом з'явилася нова форма володіння землею: довічно успадковуване володіння, яке надавалося громадянам та постійне  володіння, яке надавалося колгоспам, радгоспам, іншим державним, кооперативним, громадським підприємствам, установам і організаціям, релігійним організаціям.

Чинний Земельний Кодекс, прийнятий 25 жовтня 2001р. визначив право постійного користування земельною ділянкою як право володіння і користування  земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку (ст.92).

21.04.1947р. за №497 виконавчий комітет Одеської міської ради депутатів трудящихся прийняв рішення „Про відведення радіоцентру Управління Чорноморського пароплавства земляної ділянки площею 11,2 га. в районі Красної Слободки”.

Як зазначено в рішенні, радіоцентр УЧП, займаючи земельну ділянку  на Красній Слободкі  площею 10 га. (на умовах оренди 1932 р. із-за відсутності детальної планіровки даного району)  здійснив капітальне будівництво і побудував на ній антенне поле.

Виконавчий комітет вказаним рішенням відвів радіоцентру УЧП земельну ділянку площею всього 11,2 га. в районі  Красної Слободки для реконструкції поля в межах, згідно даної схеми, і зобов'язав дирекцію УЧП: скласти проект озеленення і благоустрою цієї ділянки на підставі архітектурно –планіровочного завдання, отриманого від Управління Головного Архітектора м. Одеси; узгодити з УГА м. Одеси, міськсанстанцією, міськпожежінспекцією і штабом МПВО міста  проект планіровки, благоустрою і огорожі ділянки.

Строки надання технічної документації –5.05.47р.

Початок будівельних робіт –10.05.47р.

Закінчення будівельних робіт –1.12.47р.

Запропоновано Управлінню Головного Архітектора міста оформити відведення земельної ділянки договором  безстрокового користування після надання  узгодженого проекту.

За поясненнями представника ДСК „ЧМП”, крім даного рішення, відсутні будь-які інші документи  на його виконання: відсутні документи, які підтверджують статус Радіоцентру Управління Чорноморського пароплавства, відсутні будь-які дані в підтвердження існування антенного поля (розміщення на ньому об'єктів, користування ними і закріплення за юридичною особою).

Відсутні будь-які дані про те, що з 1947 р. по 2006р. по даній земельній ділянці вирішувалися питання її узаконення і оформлення користування  у відповідності з чинним на той час законодавством.

Відповідно до наказу Міністерства транспорту України №63 від 10.02.95р. була створена Державна судноплавна компанія „Чорноморське морське пароплавство”, яка є правонаступником усіх зобов'язань акціонерного судноплавного концерну „Бласко” –Чорноморське морське пароплавство.

А тому відсутні будь-які правові підстави вважати, що виділена в 1947р. радіоцентру Управління Чорноморського пароплавства земельна ділянка 11,2 га. (із якої 10 га. знаходилося на умовах  оренди 1932р.) для реконструкції антенного поля з подальшим оформленням землекористування шляхом виготовлення і затвердження технічної документації і укладення договору про безстрокове користування, є земельною ділянкою, наданою в користування ДСК „ЧМП”  і право на користування якого у позивача існує з 1947 р.

Право користування земельною ділянкою чи її частинною згідно з ч.1 ст.27 ЗК України (в ред. 1990р.) припиняється у разі припинення діяльності підприємства.

ДСК „ЧМП” створено на базі майна, що знаходилося у загальнодержавній власності, закріпленого за акціонерним судноплавним концерном „Бласко” –Чорноморське морське пароплавство” та  підприємствами згідно з додатком, які входять до його складу шляхом злиття в державне підприємство –Державна судноплавна компанія „Чорноморське морське пароплавство”. В переліку підприємств, на базі яких створено ДСК „ЧМП” –радіоцентр Управління  Чорноморського пароплавства –відсутній.

Будь-які докази закріплення за ДСК „ЧМП” земельної ділянки по вул. Воробйова, 1 в м. Одесі, її розмір –відсутні.

Відповідно до ст. 30 ЗК України (що діяв на час створення ДСК „ЧМП”) при  передачі  підприємствами,  установами  і   організаціями будівель та споруд іншим підприємствам, установам  і  організаціям разом з  цими  об'єктами  до  них  переходить  право  користування земельною ділянкою,  на  якій  знаходяться  зазначені  будівлі  та споруди. Вказана стаття передбачала, що земельною ділянкою, на якій розміщені будівлі, споруди є земельна ділянка, яка знаходиться безпосередньо під будівлями і спорудами.

Право на прилеглу до будівель, споруд територію за ЗК 1990р. виникало після узгодження межі земельної ділянки із суміжними землекористувачами, визначення меж в натурі на місцевості і отримання документа, який посвідчує дане право (ст.22-24 ЗК України).

Позивачем надано до господарського суду Технічний паспорт на виробничий будинок –автогосподарство, складську базу по вул. Ак. Воробйова, 1 в м. Одесі, виготовлений 10.03.04р.

Відповідно до Положення про відособлений підрозділ ДСК „ЧМП” –автогосподарство „Бласкотехсервіс” ДСК ЧМП, останнє створено на підставі наказу Президента ДСК ЧМП №50 від 31.05.98р. у відповідності з Законом України „Про підприємства в Україні”. Дані про те, що для будівництва автогосподарства складської бази відводилася земельна ділянка, її розмір, умови відведення - відсутні. Відсутні також дані про введення в дію закінчених будівництвом об'єктів, оформлення на них правовстановлюючих документів.

Із наданого позивачем до суду апеляційної інстанції рішення господарського суду м. Києва від 6.03.07р. у справі №3/97, залишеного без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 12.04.07р., вбачається, що за державою Україна визнано право власності на закріпленні на праві господарського відання за Державною судноплавною компанією „Чорноморське морське пароплавство” об'єкти, які знаходяться в управлінні Міністерства транспорту та зв'язку України, в т.ч. нежитлову будівлю загальною площею 2133,40 кв.м., розташовану в м. Одеса, вул. Ак. Воробйова,1.

Право власності на дану будівлю грунтується на інвентаризаційній картці обліку основних засобів, інвентарний номер 1001161, але не вказано, з якого року облікується ця будівля, коли її було закріплено за ДСК „ЧМП”.

Відповідно до ст.116 ЗК України  (в ред. 2001р.) громадяни та юридичні особи набувають права  власності  та права  користування  земельними  ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням  органів  виконавчої  влади  або органів місцевого самоврядування  в  межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

П.6 Постанови Верховної Ради України „Про земельну реформу” від 18.12.96р. і п.6 Перехідних положень ЗК України (2001р.) передбачали оформлення права на земельну ділянку громадянами, підприємствами, установами і організаціями, які мають у користуванні земельні ділянки, надані їм до введення в дію ЗК УРСР (грудень 1990р.) і переоформлення права постійного користування земельними ділянками.

Як вбачається із матеріалів справи і пояснень представників позивача, користування земельною ділянкою по вул. Ак. Воробйова,1, будівництво будівель і споруд автогосподарства здійснювалося без наявності дозвільних і правовстановлюючих документів.

9.11.05р. ДСК „ЧМП” звернулося до Одеського міського управління земельних ресурсів  за реєстрацією прав ДСК „ЧМП” на постійне користування  земельною ділянкою площею 11,2 га. по вул. Воробйова, 1 Одеська,43 в м. Одесі з посиланням на рішення виконкому Одеської міської Ради д/т від 21.04.47р. №497.

В зв'язку з ненаданням до управління документів, необхідних для оформлення у встановленому законом порядку права користування  земельними ділянками і вказаному в листі УЗР від 21.02.06р. №02-6/3232-08,  рішення стосовно порушеного питання Одеська міська рада не прийняла.

27.06.06р. за №69-V Одеська міська Рада прийняла рішення „Про визначення та затвердження переліку земельних ділянок, що підлягають продажу суб'єктам підприємницької діяльності під забудову на земельних торгах у 2006-2007р.”,  в додатку до якого під №22 значиться земельна ділянка пл.8,5 га. по вул. Грушевського  ріг Ак. Воробйова, вул. Одеська (в районі колишнього антенного поля ЧМП).

Підставою для цього стало те, що згідно Концепції розвитку міста антенне поле ЧМП на вказаній  ділянці не зберігається, дані про реєстрацію об'єктів нерухомості на даній земельній ділянці відсутні.

29.09.06р. за №354- V Одеська міська рада  прийняла рішення „Про продаж земельних ділянок, розташованих у м. Одесі на земельному аукціоні”, яким затверджено  технічні паспорти земельних ділянок, розташованих в м. Одесі і призначених для продажу на земельних торгах у формі аукціону, в додатку до рішення під №20 значиться земельна ділянка по вул. Грушевського ріг Ак. Воробйова, вул. Одеська (в районі колишнього антенного поля ЧМП) площею 6,5987 га. Тобто, при складенні технічного паспорту Управлінням земельних ресурсів було враховано наявність на частині території нерухомого майна (будівель, споруд), а  на продаж виставлена земельна ділянка пл. 6,5987 га. –вільна від забудов.

Таким чином, оскаржуване рішення міської ради (п.22 до нього) прийнято у відповідності до чинного законодавства, ст. 26 закону України „Про місцеве самоврядування”, ч.2 ст.127, ст.134, 135, 136 ЗК України, абз.1-3 п.2.1 Положення про порядок проведення земельних торгів у м. Одесі”, затвердженого рішенням Одеської міської ради від 26.09.03р. №1699-ІV, і не порушує права ДСК „ЧМП” щодо земельної ділянки п.8,5 га. по вул. Грушевського ріг вул. Ак. Воробйова, вул. Одеська, оскільки у ДСК „ЧМП” право користування цією земельною ділянкою не виникло. Та обставина, що на частині цієї земельної ділянки знаходяться нерухомі об'єкти ДСК „ЧМП” на момент  прийняття оскаржуваного рішення міської Ради і постанови господарського  суду, документально правовстановлюючими документами не підтверджена.

За таких підстав, висновок господарського суду про  те, що земельна ділянка загальною пл.9,3916 га. по вул. Грушевського ріг вул. Ак. Воробйова відведена позивачу у 1947 році, і із користування пароплавства не вилучалася є  помилковим і спростовується викладеним.

Не можуть служити підтвердженням факту користування земельною ділянкою з 1947р. рішення Одеської міської Ради від 23.07.99р. №618, від 17.12.02р. №795-ХХІV, від 26.03.03р. №1142-ХХІV, оскільки вказівка в них про часткове припинення права землекористування і вилучення частин земельної ділянки за згодою з ДСК „ЧМП” не замінює наявності правовстановлюючих документів по  наданню (закріпленню) за ДСК ЧМП вказаної вище земельної ділянки.

Завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно –правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства.

Акт державного чи іншого органу управління повинен бути прийнятий в межах компетенції відповідного органу, не порушувати інтересів держави, прав та інтересів фізичних чи юридичних осіб, відповідають вимогам чинного законодавства і бути прийнятих у формі та в порядку, визначеному законом.

Рішення Одеської міської ради (п.22 його) таким вимогам відповідає, а тому підстави для визнання його нечинним відсутні.

Оскільки допущені господарським судом порушення норм матеріального та процесуального права призвели до неправильного вирішення спору, колегія суддів вважає за необхідне скасувати постанову господарського суду і відмовити позивачу в задоволенні вимог.

Керуючись ст.ст.198, 202, 205, 207, 212, 254 КАС України,

колегія суддів постановила:

Постанову господарського суду Одеської області від 10.01.07р. у справі №6/373-06-9545А –скасувати, в позові відмовити.

Постанова апеляційного господарського суду набирає законної сили з дня її проголошення та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом одного місяця до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя                                                             Т.А. Величко

Судді :                                                                                           Л.І. Бойко

                                                                                                     А. М. Жукова

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення17.04.2007
Оприлюднено30.08.2007
Номер документу587235
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/373-06-9545а

Постанова від 17.04.2007

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Постанова від 17.04.2007

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Постанова від 10.01.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні