Ухвала
від 11.02.2014 по справі 14/5007/1268-б/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65

УХВАЛА

Від "11" лютого 2014 р. Справа № 14/5007/1268-Б/12

За заявою Державного підприємства "Державний резервний насіннєвий фонд України" (м.Київ)

До боржника Приватного сільськогосподарського підприємства "Дружба" (с.Жари Баранівського району)

про визнання банкрутом

Суддя Костриця О.О.

В засіданні суду прийняли участь:

від кредиторів: Пономаренко Н.В. - начальник ВВД ФССНВВ та ПЗ України у Баранівському районі, посвід. №187-12

від боржника: Минюк Д.І. - ліквідатор

В провадженні господарського суду Житомирської області знаходиться справа про визнання банкрутом Приватного сільськогосподарського підприємства "Дружба" (с.Жари Баранівського району).

Постановою суду від 07.11.2013р. було зокрема, припинено процедуру розпорядження майном Приватного сільськогосподарського підприємства "Дружба"; припинено повноваження арбітражного керуючого Минюка Д.І., як розпорядника майна Приватного сільськогосподарського підприємства "Дружба"; визнано банкрутом Приватне сільськогосподарське підприємство "Дружба", ідентифікаційний код 04229355, юридична адреса: Житомирська область, Баранівський район, с.Жари; відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців до 07 листопада 2014р. включно; призначено ліквідатором Приватного сільськогосподарського підприємства "Дружба" арбітражного керуючого Минюка Дмитра Івановича.

25.11.2013р. на адресу господарського суду повернулась копія постанови суду від 07.11.2013р., направлена на адресу ТОВ "Гамма і Ко", з відміткою поштового відділення: "за закінченням встановленого строку зберігання".

25.12.2013р. до господарського суду від ВДВС Баранівського РУЮ надійшли супровідні листи, з доданими до них постановами про закінчення виконавчого провадження, постановами про стягнення з боржника витрат на проведення виконавчих дій, постановами про стягнення з боржника виконавчого збору, вимогами про сплату боргу, наказами господарського суду Житомирської області, виконавчим листом Житомирського окружного адміністративного суду.

27.01.2014р. до суду від ВВД ФССНВВ та ПЗ України у Баранівському районі надійшла заява №7 від 24.01.2014р. про визнання кредиторських вимог до боржника на суму 28962,51 грн.

Ухвалою суду від 30.01.2014р. було прийнято заяву ВВД ФССНВВ та ПЗ України у Баранівському районі з грошовими вимогами до банкрута на суму 28962,51 грн. до розгляду в засіданні господарського суду.

11.02.2014р. до суду від ДП "Державний резервний насіннєвий фонд України" надійшло клопотання, в якому кредитор просить суд зобов'язати ліквідатора МинюкаД.І. надати комітету кредиторів звіт про свою діяльність, інформацію про фінансове становище і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури та при проведенні ліквідаційної процедури, використання коштів боржника, а також, іншу інформацію пов'язану із здійсненням ліквідаційної процедури, з підстав викладених у клопотанні.

11.02.2014р. на адресу господарського суду від ВВД ФССНВВ та ПЗ України у Баранівському районі надійшла заява про уточнення грошових вимог за №17 від 10.02.2014р. в якій кредитор більш детальніше обгрунтовує свої вимоги до боржника та просить суд визнати грошові вимоги Фонду до боржника на суму 28900,09грн.

11.02.2014р. до суду від ліквідатора боржника Минюка Д.І. надійшов звіт про хід ліквідаційної процедури станом на 30.01.2014р., з доданими до нього документами.

В силу ст.1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", кредитор - юридична або фізична особа, а також органи доходів і зборів та інші державні органи, які мають підтверджені у встановленому порядку документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника; грошове зобов'язання - зобов'язання боржника заплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених цивільним законодавством України.

На підставі положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у справі про банкрутство спір не вирішується по суті, а лише встановлюються грошові вимоги кредиторів на підставі поданих документів.

За загальним правилом, визначеним ст.ст. 33, 34 ГПК України, кожна сторона належними засобами доказування повинна довести підстави своїх вимог.

Незважаючи на визнання боржником грошових вимог кредитора, суд самостійно розглядає кожну заявлену грошову вимогу, перевіряє її відповідність чинному законодавству та за результатами такого розгляду визнає або відхиляє частково чи повністю грошові вимоги кредитора.

Отже, виходячи з системного аналізу положень чинного законодавства, заявлені у справі про банкрутство грошові вимоги можуть підтверджуватися або первинними документами (угодами, накладними, рахунками, актами виконаних робіт, тощо), що свідчать про цивільно-правові відносини сторін та підтверджують заборгованість боржника перед кредитором, або рішенням юрисдикційного органу, до компетенції якого віднесено вирішення такого спору.

Відповідно до ст.43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

В засіданні суду розглядалась заява ВВД ФССНВВ та ПЗ України у Баранівському районі №7 від 24.01.2014р. про визнання кредиторських вимог до боржника на суму 28962,51 грн.

Ухвалою суду від 30.01.2014р. було прийнято заяву ВВД ФССНВВ та ПЗ України у Баранівському районі з грошовими вимогами до банкрута на суму 28962,51 грн. до розгляду в засіданні господарського суду.

Як зазначалось вище, 11.02.2014р. на адресу господарського суду від ВВД ФССНВВ та ПЗ України у Баранівському районі надійшла заява про уточнення грошових вимог, в якій кредитор просить суд визнати грошові вимоги Фонду до боржника на суму 28900,09грн.

Разом з тим, представник кредитора в засіданні суду в усних поясненнях зазначила, що в заяві про уточнення грошових вимог кредитором помилково при розрахунку вимог взято дані середньої очікуваної тривалості життя - 18,52, відповідно до таблиці смертності та середньої очікуваної тривалості життя за 2011р., тоді як необхідно брати дані середньої очікуваної тривалості життя - 18,56, відповідно до таблиці смертності та середньої очікуваної тривалості життя за 2012р., у зв'язку з чим, підтримала вимоги викладені у заяві №7 від 24.01.2014р. на суму 28962,51 грн.

Також, представник кредитора в засіданні суду надала для огляду в засіданні суду особову справу потерпілого на виробництві, для долучення до матеріалів справи копію акту №1 про нещасний випадок від 08.04.1996р. та копію витягу з трудової книжки.

Ліквідатор боржника в засіданні суду вимоги кредитора визнав в повному обсязі.

Дослідивши вищезазначену заяву ВВД ФССНВВ та ПЗ України у Баранівському районі, заслухавши уповноваженого представника кредитора, ліквідатора, господарський суд вважає за необхідне задовольнити вказану заяву, виходячи з наступного.

Пунктом 8 частини першої ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції від 22.12.2011р.) встановлено, що вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

ВВД ФССНВВ та ПЗ України у Баранівському районі у встановлений Законом двохмісячний строк звернувся до суду із заявою №7 від 24.01.2014р. про визнання кредиторських вимог до боржника на суму 28962,51 грн.

За приписами ст.46 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" фінансування Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України здійснюється за рахунок капіталізованих платежів, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Отже, капіталізація платежів здійснюється тільки у випадку ліквідації юридичної особи - страхувальника, а у справі про банкрутство капіталізація платежів здійснюється лише після визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Згідно з п.1 Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000р. №765, капіталізація платежів здійснюється для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута.

Положеннями п.5-1 цього Порядку передбачено, що у вимогах Фонду до боржника, щодо якого порушено справу про банкрутство, зазначається сума, визначена з урахуванням кожного платежу, що підлягає капіталізації.

Капіталізація платежів, передбачених підпунктами 1-5 пункту 2 цього Порядку, розраховується на період, що визначається як різниця між середньою тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та їх віком на момент здійснення капіталізації.

Суми платежів, капіталізованих відповідно до зазначених вимог у процесі ліквідації підприємства-банкрута, перераховуються ліквідатором (арбітражним керуючим) робочому органу виконавчої дирекції Фонду, у якому підприємство перебуває на обліку.

Зі змісту заяви кредитора та доданих до неї документів, вбачається, що у ВВД ФССНВВ та ПЗ України в Баранівському районі була сформована особова справа потерпілого на виробництві, а саме: Процуна Володимира Павловича, з яким трапився нещасний випадок на виробництві, що підтверджується актом про нещасний випадок №1 від 08.04.1996р. та на підставі Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" було призначено страхові виплати потерпілому від нещасного випадку.

Капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів.

Матеріали справи свідчать, що Відділенням виконавчої дирекції ФССНВ у Баранівському районі для визначення необхідності капіталізованих платежів використовувалися дані смертності та середньої очікуваної тривалості життя за 2012р. наданих Держкомстатом України.

Слід зазначити, що вимоги по капіталізації коштів для розрахунку з потерпілим на виробництві, були нараховані кредитором відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Баранівському районі і складають 28962,51грн., що також, підтверджується наданим розрахунком для проведення капіталізації коштів на проведення виплат потерпілому на виробництві.

Оскільки, заборгованість боржника перед ВВД ФССНВВ та ПЗ України у Баранівському районі в сумі 28962,51 грн. виникла після порушення провадження у справі про банкрутство, вказана заборгованість являється поточною.

Нормами ст.45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції від 22.12.2011р.) передбачено, що у другу чергу задовольняються: вимоги із зобов'язань, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян, шляхом капіталізації у ліквідаційній процедурі відповідних платежів, у тому числі до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за громадян, які застраховані в цьому фонді, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, зобов'язань із сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інше соціальне страхування, крім вимог, задоволених позачергово, з повернення невикористаних коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, а також вимоги громадян - довірителів (вкладників) довірчих товариств або інших суб'єктів підприємницької діяльності, які залучали майно (кошти) довірителів (вкладників).

За таких обставин, суд вважає, за необхідне задовольнити вимоги ВВД ФССНВВ та ПЗ України у Баранівському районі на суму 28962,51грн. капіталізованих платежів, які включити до другої черги реєстру вимог кредиторів боржника.

У зв'язку із звільненням кредитора - ВВД ФССНВВ та ПЗ України у Баранівському районі від сплати судового збору за подачу заяви до господарського суду, підлягає сплаті боржником 1218,00 грн. в дохід Державного бюджету України, які включити до першої черги реєстру вимог кредиторів боржника.

В судовому засіданні розглядається клопотання ДП "Державний резервний насіннєвий фонд України" №138-2/1-03/б/н від 10.02.2014р., в якому кредитор просить суд зобов'язати ліквідатора Минюка Д.І. надати комітету кредиторів звіт про свою діяльність, інформацію про фінансове становище і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури та при проведенні ліквідаційної процедури, використання коштів боржника, а також, іншу інформацію пов'язану із здійсненням ліквідаційної процедури, з підстав викладених у клопотанні.

Представник ДП "Державний резервний насіннєвий фонд України" в засідання суду не з'явився.

Ліквідатор боржника в засіданні суду заперечень щодо вищезазначеного клопотання не надав.

Суд розглянувши вищезазначене клопотання, вважає за необхідне його задовольнити.

В судовому засіданні розглядався звіт ліквідатора боржника Минюка Д.І. про хід ліквідаційної процедури станом на 30.01.2014р., з доданими до нього документами.

В своєму звіті ліквідатор зокрема зазначив про вчинені ним дії в ході ліквідаційної процедури, направлені запити та отримані на них відповіді, також, про вчинені дії щодо виявлення майнових активів боржника.

Разом з тим, ліквідатор вимоги постанови суду від 07.11.2013р. виконав частково.

Окрім того, суд вважає за необхідне зазначити, що даний звіт ліквідатором не було подано на розгляд та погодження комітету кредиторів боржника.

Також, в судовому засіданні у суду виникла необхідність витребувати у державного реєстратора Реєстраційної служби Баранівського РУЮ для огляду в засіданні суду оригінал реєстраційної справи Приватного сільськогосподарського підприємства "Дружба" (с.Жари Баранівського району).

Враховуючи викладене, та з метою витребування додаткових доказів по справі, суд вважає за необхідне відкласти розгляд справи.

Керуючись ст.ст. 77, 86 ГПК України, ст.ст.37-45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Визнати вимоги ВВД ФССНВВ та ПЗ України у Баранівському районі на суму 28962,51грн. капіталізованих платежів, які включити до другої черги реєстру вимог кредиторів боржника.

У зв'язку із звільненням кредитора - ВВД ФССНВВ та ПЗ України у Баранівському районі від сплати судового збору за подачу заяви до господарського суду, підлягає сплаті боржником 1218,00 грн. в дохід Державного бюджету України, які включити до першої черги реєстру вимог кредиторів боржника.

2. Задовольнити клопотання ДП "Державний резервний насіннєвий фонд України" №138-2/1-03/б/н від 10.02.2014р.

3. Звіт ліквідатора Минюка Д.І. взяти до відома.

4. Відкласти розгляд справи.

5. Призначити наступне засідання суду на "06" березня 2014 р. о 10:00 в приміщенні господарського суду, каб. №407.

6. Зобов'язати ліквідатора Минюка Д.І.:

- включити визнані судом кредиторські вимоги до реєстру вимог кредиторів боржника;

- надати на засідання комітету кредиторів звіт про свою діяльність, інформацію про фінансове становище і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури та при проведенні ліквідаційної процедури, використання коштів боржника, а також, іншу інформацію пов'язану із здійсненням ліквідаційної процедури;

- виявити додаткові докази про наявність/відсутність у банкрута майна на праві власності/користування;

- виявити документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов'язковому зберіганню, зокрема, згідно переліку видів документів, пов'язаних із забезпеченням соціального захисту громадян, що мають надходити до архівних установ у разі ліквідації підприємств, установ, організацій, які не належать до джерел формування Національного архівного фонду, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 14.03.2013р. №430/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.03.2013р. за №428/22960;

- надати докази користування печаткою та штампом банкрута;

- закрити рахунки банкрута у банківських установах, виявлені при проведенні ліквідаційної процедури за винятком основного рахунку боржника;

- надати інформацію про рух коштів на розрахункових рахунках боржника в банківських установах;

- надати довідку з МРЕВ ДАІ про наявність/відсутність у банкрута державної реєстрації права власності на транспортні засоби (станом на день розгляду справи);

- надати витяг з реєстру обтяжень (заборону відчуження) рухомого майна;

- надати письмову інформацію щодо розшуку сільськогосподарської техніки зареєстрованої за боржником;

- повідомити про вчинені дії щодо земельних ділянок, які перебувають у користуванні боржника;

- надати витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо наявності/відсутності записів про державну реєстрацію права власності або іншого речового права на нерухоме майно боржника; щодо наявності/відсутності записів про обтяження речових прав на нерухоме майно; щодо наявності/відсутності записів про обтяження іпотекою нерухомого майна;

- надати витяг з ЄДР юридичних та фізичних осіб - підприємців, з внесеними до нього відомостями щодо ліквідатора банкрута Минюка Д.І., як керівника юридичної особи, особу, уповноважену представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами та особу, яка має право вчиняти від імені юридичної особи дії без довіреності, у тому числі підписувати договори;

- надати господарському суду проміжний звіт про хід ліквідаційної процедури банкрута, розглянутий на засіданні комітету кредиторів боржника, протокол засідання комітету кредиторів надати суду;

- здійснювати продаж майна з неухильним дотриманням норм Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 22 грудня 2011 року.

- надати відомості з державного реєстру підприємств, установ та організацій про внесок боржника, як засновника (учасника) у статутний фонд Асоціації льонарів Житомирщини, або ж звернути до даного суб'єкта, з метою отримання даної інформації;

- надати матеріали по розпаюванню рухомого та нерухомого майна банкрута, а також майна яке було виділено, для погашення кредиторської заборгованості, відомості про майно соціальної сфери та майно засновників;

- за результатами проведеної роботи, згідно зі ст. 46 зазначеного Закону, подати ліквідаційний баланс, звіт про проведену роботу та інші матеріали, що свідчать про виконання ліквідатором покладених на нього обов'язків (докази, що свідчать про відсутність ліквідаційної маси; реєстр вимог кредиторів з зазначенням сум, які є неможливими до погашення; пояснювальну записку ліквідатора до ліквідаційного балансу).

Зобов'язати ліквідатора боржника Минюка Д.І. один раз на місяць подавати до суду звіт про свою діяльність, відомості про фінансове становище та майно боржника, а також про заплановані заходи щодо продажу майна боржника.

У разі невиконання або неналежного виконання ліквідатором своїх обов'язків господарський суд застосовує заходи, передбачені ч.12 ст.41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

7. Зобов'язати Державного реєстратора Реєстраційної служби Баранівського РУЮ направити на адресу господарського суду Житомирської області до 06.03.2014р. чи надати безпосередньо в судовому засіданні 06.03.2014р. для огляду оригінали матеріалів реєстраційної справи Приватного сільськогосподарського підприємства "Дружба" (ідентифікаційний код 04229355, юридична адреса: Житомирська область, Баранівський район, с.Жари).

В судове засідання викликати уповноважених представників кредиторів та ліквідатора боржника Минюка Д.І.

Ухвала господарського суду набирає законної сили у встановленому законом порядку.

У зв'язку із запровадженням автоматизованої системи документообігу у господарському суді будь-які заяви та клопотання у письмовому вигляді повинні бути зареєстровані в канцелярії суду до початку судового засідання.

Окрім того, учасникам судового процесу звернути увагу на необхідність належного оформлення документів (заяв, клопотань), що подаються до суду, з врахуванням того, що зміст об'єднуваних вимог у відповідній заяві чи клопотанні повинен мати однорідний характер, у випадку заявлення вимог, що мають різні підстави виникнення, то вказані вимоги слід розділяти та пред'являти до суду окремими оформленими документами.

Суддя Костриця О.О.

1-в справу;

2- Житомирському обласному відділенню Фонду соціального захисту інвалідів (10003, м.Житомир, Вул.Домбровського,38

3- а/к Минюку Д.І. (м.Ірпінь, а/с 37, 08200 (реком.)

4-УПФУ в Баранівському районі Житомирської області

5- Баранівському РЦЗ

6 -ТОВ"Гамма і Ко" (м.Київ, вул.Голосіївська,7/1, оф.269)

7-ДП "Державний резервний насіннєвий фонд України (03038, м.Київ, вул. Ямська,32 (реком.)

8 - Новоград-Волинській ОДПІ Головного управління Міндоходів у Житомирській області

9- Державному реєстратору Реєстраційної служби Баранівського РУЮ (м.Баранівка, вул. Леніна, 12, реком. з повід)

Дата ухвалення рішення11.02.2014
Оприлюднено13.02.2014
Номер документу37103114
СудочинствоГосподарське
Сутьвідновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд

Судовий реєстр по справі —14/5007/1268-б/12

Ухвала від 06.02.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 18.12.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 12.12.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 03.12.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 03.12.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 01.11.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 30.10.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 17.10.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 05.09.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 05.09.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні