Рішення
від 12.02.2014 по справі 291/171/14-ц
РУЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 291/171/14-ц

У К Р А Ї Н А

Ружинський районний суд Житомирської області

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

12 лютого 2014 року

Ружинський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого - судді Руденко З.Б.

за участю секретаря Шахрай Н.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Ружині Житомирської області цивільну справу за позовом

ОСОБА_1

до Городоцької сільської ради Ружинського району Житомирської області,

третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - відділ Держземагенства у Ружинському районі Житомирської області,

про визнанняня права власності на спадкове майно,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулась з вищевказаним позовом, мотивуючи його тим, що її чоловік ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1., мав у приватній власності земельні ділянки, розташованіна території Городоцької сільської ради Ружинського району Житомирської області, право власності на які за ним посвідчено Державними актами. Позивачка, як спадкоємець по закону, успадкувала його майно, однак отримати свідоцтво про право на спадщину в нотаріальній конторі не може, оскільки в Державних актах на вказані земельні ділянки, виданих на ім'я її чоловіка, невірно вказано кадастрові номера земельних ділянок, що перешкоджає їй в отриманні витягів з Державного земельного кадастру. В зв'язку з викладеним позивачка просить суд визнати недійсним зазначені Державні акти, а також визнати за нею право власності в порядку спадкування на земельні ділянки, належні спадкодавцю..

В суд сторони не з'явились, подали заяви, в яких просять справу слухати у їх відсутність, позивачка позовні вимоги підтримує, а представник відповідача-Городоцької сільської ради Ружинського району позовні вимоги визнає.

Представник третьої особи -відділу Дерземагенства у Ружинському районі Житомирської області щодо задоволення позову також не заперечує, що вбачається з його заяви, поданої до суду.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Городок Ружинського району Житомирської області, що вбачається з свідоцтва про смерть.

Відповідно до ст. 549 ЦК УРСР (1963), який діяв на час виникнення правовідносин, вважається, що спадкоємець прийняв спадщину: якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном або якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Як вбачається з інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), наданої 04.02.2014р. Ружинською державною нотаріальною конторою Житомирської області, спадкова справа відносно майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1. ОСОБА_2 не заводилась.

2

Таким чином із заявою про прийняття його спадщини до нотаріуса ніхто із його спадкоємців не звертався.

Відповідно до п.113 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Мінюсту України №185 від 14.06.1994р. та зареєстрованої в Міністурстві юстиції України 07.07.1994р.( в редакції, яка діяла на час відкриття спадщини ОСОБА_3), свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям, що прийняли спадщину, тобто таким, які фактично вступили в управління або володіння спадковим майном чи подали заяву в державну нотаріальну контору про прийняття спадщини.

Доказом вступу в управління чи володіння спадковим майном можуть бути: довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, виконавчого комітету місцевої Ради народних депутатів чи відповідної місцевої державної адміністрації про те, що спадкоємець безпосередньо перед смертю спадкодавця проживав разом з ним, або про те, що спадкоємцем було взято майно спадкодавця; довідка державної податкової служби, страховика чи іншого органу про те, що спадкоємцем після відкриття спадщини сплачувались податки або страхові платежі по обов'язковому страхуванню, квитанція про сплату податку, страхового платежу; копія рішення суду, що, набрало законної сили, про встановлення факту своєчасного прийняття спадщини; запис у паспорті спадкоємця або в будинковій книзі, який свідчить про те, що спадкоємець був постійно прописаний в спадковому будинку (квартирі) в період шести місяців після смерті спадкодавця, та інші документи, що підтверджують факт вступу спадкоємця в управління чи володіння спадковим майном.

На підставі довідки Городоцької сільської ради Ружинського району Житомирської області від 21.06.2013р. №269 судом встановлено, що ОСОБА_1 прийняла спадщину свого чоловіка ОСОБА_2, втупивши в фактичне володіння його спадковим майном.

Відповідно до ст.524 ЦК УРСР(1963р.) спадкоємство здійснюється за заповітом і за законом. Спадкоємство за законом має місце, коли і оскільки воно не змінено заповітом.

З інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори), наданої 04.02.2014р. Ружинською державною нотаріальною конторою, вбачається , що заповіту ОСОБА_2.у спадковому реєстрі не зареєстровано.

Відповідно до ст.529 ЦК УРСР(1963р.) при спадкуванні за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти, дружина і батьки померлого.

Позичка є дружиною ОСОБА_2, що вбачається з свідоцтва про укладення шлюбу.

Таким чином, виходячи з вищевикладенного, судом встановлено, що позивачка є єдиним спадкоємцем по закону першої черги майна ОСОБА_2, яка у встановлений законом строк прийняла його спадщину.

На підставі оригіналів Державних актів на право власності на земельну ділянку серії ЖТ №059798, серії ЖТ №059797, виданих 10.02.2003р. Ружинською районною державною адміністрацією Житомирської області на підставі розпорядження голови Ружинської райдержадміністрації від 27.06.2002р. №320, судом встановлено, що до спадкового майна ОСОБА_2 входять дві земельні ділянки розташовані на території Городоцької сільської ради Ружинського району Житомирської області та призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2.8246 га та 0.2458 га.

Як вбачається з листа Попільнянської державної нотаріальної контори в Житомирські області від 19.07.2013р. за №422/01-16, державним нотаріусом позивачці відмовлено у видачі свідоцтва про право на вказану спадщину з підстав відсутності витягівз Державного земельного кадастру.

Відділом Держземагенства у Ружинському районі Житомирської області позивачці відмовлено у видачі вказанних витягів з Державного земельного кадастру в зв'язку з допущеними помилками в кадастрових номерах земельних ділянок, належних ОСОБА_2, що вбачається з листа за №1901/03 від 15.07.2013р.

На підставі викладеного, суд приходить до переконання, що право позивачки на прийняття спадщини реалізоване, але мають місце труднощі здійснення процедури реєстрації успадкованого майна, що виникли не з її вини.

3

Перешкодою для оформлення спадкових прав у позивачки є відсутність витягів з Державного земельного кадастру на успадковані нею земельні ділянки.

Судом встановлено, що у вказаних Державних актах зазначено кадастрові номера земельних ділянок, належних ОСОБА_2,а саме: ділянки площею 2.8246 га - №182528280013000001, а ділянки площею 0.2458 га -182528280018000047.

В той же час, як вбачається з Відомостей з документації із землеустрою, що включена до Державного фонду документації із землеустрою, наданих відділом Держземагенства у Ружинському районі Житомирської області 18.07.2013р., на підставі вищевказанних Державних актів на право власності на земельні ділянки за ОСОБА_2 зареєстровано право власності на земельну ділянку площею 2.8246 га, розташовану на території Городоцької сільської ради Ружинського району Житомирської області, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер якої -182528280013000001; та право власності на земельну ділянку площею 0.2458 га, розташовану на території Городоцької сільської ради Ружинського району Житомирської області, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер якої -182528280018000047.

Таким чином з вказанного вбачається, що в Державних актах на право власності на земельну ділянку, виданих на ім'я спадкодавця ОСОБА_2, невірно вказані кадастрові номера належних йому земельних ділянок.

Внести зміни щодо виправлення вказанної помилки в оригінали правовстановлюючих документів після смерті спадкодавця неможливо, хоча право власності ОСОБА_2 на зазначені у вказаних Державних актах земельні ділянки ніким не оспорюється. А тому усунення порушень прав позивачки можливо лише в судовому порядку шляхом визнання частково недійсними виданних спадкодавцю Державних актів на право власності на земельну ділянку та визнання за позивачкою права на спадкове майно.

Одночасно суд вважає, що підстав для визнання зазначених Державних актів на право власності на земельну ділянку недійсними в цілому у суда немає, тому в іншій частині позовних вимог суд відмовляє.

Керуючись ст.ст.524-526, 534, 548-549 ЦК України (1963р.), Указом Президента України від 08.08.1995р. № 72095 "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям", ст.ст. 209, 212, 213, 215 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовільнити частково.

Визнати недійсним Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЖТ №059798, виданий 10.02.2003 року Ружинською районною державною адміністрацією Житомирської області на ім'я ОСОБА_2 на земельну ділянку площею 2.8246 га, розташовану на території Городоцької сільської ради Ружинського району Житомирської області та призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, в частині кадастрового номера земельної ділянки.

Визнати недійсним Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЖТ №059797, виданий 10.02.2003 року Ружинською районною державною адміністрацією Житомирської області на ім'я ОСОБА_2 на земельну ділянку площею 0.2458 га, розташовану на території Городоцької сільської ради Ружинського району Житомирської області та призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, в частині кадастрового номера земельної ділянки.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженкою с.Городок Ружинського району Житомирської області, право власності на спадкове майно ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1. в с.Городок Ружинського району Житомирської області, а саме:

4

-на земельну ділянку площею 2.8246 га, розташовану на території Городоцької сільської ради Ружинського району Житомирської області та призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, право на яку за спадкодавцем посвідчено Державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЖТ №059798, виданим 10.02.2003 року Ружинською районною державною адміністрацією Житомирської області, кадастровий номер земельної ділянки -182528280013000001;

-на земельну ділянку площею 0.2458 га, розташовану на території Городоцької сільської ради Ружинського району Житомирської області та призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, право на яку за спадкодавцем посвідчено Державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЖТ №059797, виданим 10.02.2003 року Ружинською районною державною адміністрацією Житомирської області, кадастровий номер земельної ділянки -182528280018000047.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом десяти днів з дня його проголошення, а особою, яка не була присутня в судовому засіданні під час проголошення судового рішення - протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя З. Б. Руденко.

СудРужинський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення12.02.2014
Оприлюднено13.02.2014
Номер документу37107067
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —291/171/14-ц

Ухвала від 27.02.2014

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Руденко З. Б.

Рішення від 12.02.2014

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Руденко З. Б.

Ухвала від 05.02.2014

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Руденко З. Б.

Ухвала від 05.02.2014

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Руденко З. Б.

Ухвала від 29.01.2014

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Руденко З. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні