Постанова
від 13.07.2006 по справі 20-4/239
СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

20-4/239

       

СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ  АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ   СУД

Постанова

Іменем України

 13 липня 2006 року  

Справа № 20-4/239

                    Севастопольський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді                                                  Антонової І.В.,

суддів                                                                      Заплави Л.М.,

                                                                                          Маслової З.Д.,

за участю представників сторін:

позивача, не з'явився, товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія "СонаР";

відповідача, Курбацький Валерій Іванович, довіреність №  162   від 29.06.06,  Товариство з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Лікком";

розглянувши апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Лікком" на рішення господарського суду міста Севастополя (суддя  Остапова К.А.) від 18.05.2006 у справі №20-4/239

за позовом           товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Сонар" (вул. Чкалова, 44. оф. 21, місто Дніпропетровськ,49000)

до           товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Лікком" (вул. П. Корчагіна, 16-96, місто Севастополь,99014)

про стягнення 16450,00 грн.,

за    зустрічним    позовом:  товариства    з    обмеженою    відповідальністю "Телерадіокомпанія "Лікком"

до товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Сонар"

про визнання договору № ДТВ - 31/05к від 14.01.2005 недійсним.

                                                     ВСТАНОВИВ:

          Рішенням господарського суду міста Севастополя від 18.05.2006 у справі № 20-4/239 (головуючий - суддя Остапова К.А., судді: Рибіна С.А., Євдокімов І.В.) позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія „Сонар" до товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Лікком" про стягнення 16 450,00 грн. задоволені.

          Стягнуто з товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія „Лікком" на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія „Сонар" заборгованість в сумі 17800,00 грн., із яких: 10800,00 грн. - основний борг, 7000,00 грн. - штраф, а також витрати по сплаті державного мита в сумі 178,00 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118,00 грн.

          В задоволенні зустрічного позову товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія „Лікком" до товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія „Сонар" про визнання договору № ДТВ-31/05к від 14.01.2005 недійсним відмовлено.

          Не погодившись з рішенням суду, товариство з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія „Лікком" звернулося до Севастопольського апеляційного суду з апеляційною скаргою, в якій просить рішення господарського суду скасувати та прийняти нове, яким у задоволенні позовних вимог товариства з обмеженою відповідальністю „Компанія „Сонар" відмовити, зустрічний позов задовольнити.

          Доводи апеляційної скарги обґрунтовані порушенням місцевим господарським судом норм матеріального та процесуального прав.

          За твердженнями товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія „Лікком", місцевий господарський суд безпідставно не застосував при вирішенні спору положення статті 33 Закону України „Про авторське право і суміжні права", у відповідності з якою предметом договору про передачу прав на використання твору не можуть бути права, яких не було на момент укладання договору.

          Товариство з обмеженою відповідальністю „Телерадіокомпанія „Лікком" з посиланням на копії листів Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення та закритого акціонерного товариства "ТВ ДАРЬЯЛ" стверджує, що відповідач не мав права на передачу товариству невиключного права публічного сповіщення по кабельній мережі програм телеканалу „ДТВ „Уіазаі", оскільки сам не володів цими правами.

          Ухвалою Севастопольського апеляційного господарського суду від 14.06.2006 було відкрите апеляційне провадження по апеляційній скарзі товариства з обмеженою відповідальністю „Телерадіокомпанія „Лікком".

          У зв'язку з неможливістю брати участь у судовому процесі 29.06.2006, розпорядженням першого заступника голови Севастопольського апеляційного господарського суду Шевченко Н.М. у складі судової колегії суддя Котлярова О.Л. була замінена на судю Маслову З.Д.

          В судове засідання представник позивача не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про причину неявки суд не повідомив.

          Суд вважає можливим розглянути апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю „Телерадіокомпанія „Лікком" у відсутності нез'явившогося представника позивача.

          Повторно   розглянувши   справу   у   порядку   статті   101   Господарського процесуального кодексу України, судова колегія встановила наступне.

          05.01.2004 між закритим акціонерним товариством „ТВ ДАРЬЯЛ" (Росія,

місто Москва) та товариством з обмеженою відповідальністю „АльянсТехВідео" (Росія, місто Москва) був укладений договір № 45519, відповідно до якого закрите акціонерне товариство „ТВ ДАРЬЯЛ" передало товариству з обмеженою відповідальністю „АльянсТехВідео" ексклюзивне право сповіщення для загального відома до ефіру та по кабелю аудіовізуальних творів, список яких приведений у Додатках до цього Договору.

          Відповідно до пункту 2.4 вказаного Договору територією дії прав, у числі інших є і Україна.

          Пунктом 2.8 Договору передбачено право Користувача - товариства з обмеженою відповідальністю „АльянсТехВідео" передавати права, які отримані за цим договором, третім особам в межах отриманих прав.

          У Додатку № 1 до вказаного Договору міститься перелік програм, права на сповіщення яких передаються товариству з обмеженою відповідальністю „АльянсТехВідео".

          Пунктом 2.6 вказаного Договору передбачено, що додатки до договору складаються закритим акціонерним товариством "ТВ ДАРЬЯЛ" та надсилаються товариству з обмеженою відповідальністю "АльянсТехВідео" для схвалення, у випадку, якщо протягом десяти днів з дня направлення проекту Додатку, закрите акціонерне товариство „ТВ ДАРЬЯЛ" не отримає від товариства з обмеженою відповідальністю "АльянсТехВідео" обґрунтованих письмових заперечень, проект Додатку вважається узгодженим.

          01.12.2004      між      товариством      з      обмеженою      відповідальністю „АльянсТехВідео" (Ліцензіар) та товариством з обмеженою відповідальністю „Компанія  „Сонар"  (Ліцензіат)  укладений  ліцензійний  договір  №   1485/05, відповідно до якого Ліцензіар надав Ліцензіату виключне право (виключну ліцензію) на використання (розповсюдження) щоденної телевізійної програми каналу   „ДТВ   „Уіазаі"   згідно  з   Додатком   №   2,   шляхом  її  трансляції  на регіональних ефірних телеканалах (за виключенням загальнонаціональних), в мережах кабельного телебачення та інших багатоканальних мережах в реж:імі реального часу на території України, крім міста Києва.

          14.01.2005   між товариством з обмеженою відповідальністю „Компанія „Сонар" та товариством з обмеженою відповідальністю  "Телерадіокомпанія „Лікком" був укладений договір № ДТВ-31/05к, відповідно до якого товариство з    обмеженою    відповідальністю    „Компанія    „Сонар"    („Ліцензіар")    надає товариству   з    обмеженою   відповідальністю    "Телерадіокомпанія    „Лікком" („Ліцензіат"),   а  „Ліцензіат"   користується   невиключним   правом   публічного сповіщення на російській мові для загального відома по кабельній мережі товариства    з    обмеженою    відповідальністю    "Телерадіокомпанія    „Лікком" програм телеканалу „ДТВ „Уіазаі" (Росія, місто Москва), вказаних у Додатку № 1 до цього договору.

          У пункті 1.1 договору № ДТВ-31/05к від 14.01.2005 зазначено, що Програма (ми) - це окремі фільми, програми, інші аудіовізуальні матеріали (включаючи, але не обмежуючись комерційними рекламними оголошеннями, телетекстом чи іншим змістом), з яких формується Телеканал.

          Відповідно до пункту 1.3 Договору всі права, які прямо не передані „Ліцензіату" - товариству з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія „Лікком" за цим Договором, зберігаються за товариством з обмеженою відповідальністю "АльянсТехВідео" (телевізійний канал „ДТВ „Уіазаі", Росія, місто Москва) та „Ліцензіаром" - товариством з обмеженою відповідальністю „Компанія „Сонар".

          У пункті 2.1 Договору товариство з обмеженою відповідальністю „Компанія „Сонар" гарантувало, що володіє всіма дозволами та ліцензіями, необхідними для надання товариству з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія „Лікком" прав, які входять до предмету вказаного Договору.

          Відповідно до вимог пункту 4.1 Договору товариство з обмеженою відповідальністю „ТРК „Лікком" зобов'язалось щомісячно, на протязі строку дії цього Договору, сплачувати товариству з обмеженою відповідальністю „Компанія „Сонар" ліцензійну плату за користування наданим правом - роялті незалежно від сплати абонентами абонентської плати. Розмір щомісячної ліцензійної плати встановлений в сумі 1350,00 грн.

          Пунктом 4.2 вказаного договору передбачалось, що розрахунки відповідно до пункту 4.1 проводяться "Ліцензіатом" щомісячно шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок "Ліцензіара" до 15 числа поточного місяця.

          Строк дії договору сторонами був визначений до 31.12.2005.

          24.11.2005 товариство з обмеженою відповідальністю „Компанія „Сонар" звернулось до господарського суду міста Севастополя з позовом про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Лікком" заборгованості за неналежне виконання умов договору щодо сплати ліцензійних платежів в сумі 16450,00 грн., з яких: 9450,00 грн. - основна сума боргу за період з травня по листопад 2005 року, 7000,00 грн. - сума штрафних санкцій:

          В ході розгляду справи товариство з обмеженою відповідальністю „Компанія „Сонар" збільшило позовні вимоги на суму заборгованості по оплаті наданих послуг за грудень 2005 року в розмірі 1350,00 грн., а всього просило стягнути з відповідача 17800,00 грн., з яких сума основного боргу складає 10800,00 грн., штрафу - 7000,00 грн.

          Товариство з обмеженою відповідальністю „Телерадіокомпанія „Лікком" звернулось до суду із зустрічною позовною заявою до товариства з обмеженою

відповідальністю „Компанія „Сонар" про визнання договору № ДТВ-31/05к від 14.01.2005 недійсним.                                                    

          Заслухавши доводи представника товариства з обмеженою відповідальністю „Телерадіокомпанія „Лікком", ознайомившись з матеріалами справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, судова колегія вважає, що апеляційна скарга товариства з обмеженою відповідальністю „Телерадіокомпанія „Лікком" не підлягає задоволенню з наступних підстав.

          Публічне сповіщення (доведення до загального відома), відповідно до статті 1 Закону України "Про авторське право та суміжні права" це передача за згодою суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав в ефір за допомогою радіохвиль (а також лазерних променів, гамма-променів тощо), у тому числі з використанням супутників, чи передача на віддаль за допомогою проводів або будь-якого виду наземного чи підземного (підводного) кабелю (провідникового, оптоволоконного та інших видів) творів, виконань, будь-яких звуків і (або) зображень, їх записів у фонограмах і відеограмах, програм організацій мовлення тощо, коли зазначена передача може бути сприйнята необмеженою кількістю осіб у різних місцях, віддаленість яких від місця передачі є такою, що без зазначеної передачі зображення чи звуки не можуть бути сприйняті.

          Згідно з Договором № 1485/05 від 01.12.2004, укладеного між товариством з обмеженою відповідальністю "АльянсТехВідео" та товариством з обмеженою відповідальністю „Компанія „Сонар" - трансляція - це приймання згідно з Додатком № 1 Ліцензіатом (третіми особами) із супутника на наземні станції телевізійного сигналу щоденної телевізійної програми каналу та розповсюдження його на Території в режимі реального часу. Під телепрограмою слід розуміти сукупність аудіовізуальних повідомлень та матеріалів, яка включає матеріали оформлення програм каналу „ДТВ „Уіазаї" згідно з Додатком.

          Відповідно до пункту 1.1.3 вказаного договору товариству з обмеженою відповідальністю „Компанія „Сонар" надані необхідні повноваження для надання від свого імені третім особам прав на використання Програми шляхомїї трансляції по кабелю, на регіональних ефірних телеканалах (за виключенням загальнонаціональних) та по інших сітях у режимі реального часу на Території.

          При цьому в пункті 1.1.7 сторони передбачили право Ліцензіара на зміну списку Програм, використання яких дозволяється Ліцензіату на території, визначеної у договорі, за умови повідомлення про це Ліцензіата не менш як за три дні до дня введення змін. Засобами термінового повідомлення вважається як електронний зв'язок, так і факсимільний зв'язок до отримання зміненого оригінального Додатку № 2 Ліцензіатом. В цьому випадку Додаток № 2, який діяв раніше, втрачає силу.

          Як    вбачається    з    матеріалів    справи,    товариством    з    обмеженою відповідальністю „Компанія „Сонар" надано суду першої інстанції три Додатки № 2, підписані сторонами вказаного договору, від 01.12.2004, 01.02.2005 та 25.08.2005.

          Також, товариством з обмеженою відповідальністю „Компанія „Сонар" наданий суду Додаток № 1 до Договору № ДТВ-31/05к від 14.01.2005, в якому міститься  перелік фільмів,  програм та інше,  право  на використання яких передано товариству з обмеженою відповідальністю „ТРК „Лікком".

          При цьому, вказаний додаток містить Примітку, відповідно до якої сірим кольором виділені програми, право на використання яких Ліцензіату відповідно до умов договору № ДТВ-31/05а не передається. Перелік дозволеного кінопоказу та серіалів надається додатково.

          Як вбачається з наведеного, об'єктами вищевказаних договорів є передачі (програми) телеканалу „ДТВ „УіазаГ.

Відповідно до пункту "в" статті 35 Закону України „Про авторське право і суміжні права" об'єктами суміжних прав, незалежно від призначення, змісту, оцінки, способу і форми вираження, є передачі (програми) організацій мовлення.

          Суб'єктами суміжних прав, згідно зі статтею 36 вказаного Закону, є у числі інших організації мовлення та їх правонаступники.

          Статтею 41  названого Закону до майнових прав організацій мовленняналежить їх виключне право на використання своїх програм будь-яким способом і виключне право дозволяти чи забороняти іншим особам, у тому числі, публічне сповіщення своїх програм шляхом трансляції і ретрансляції. Організація мовлення також має право забороняти поширення на території України чи з території України сигналу із супутника, що несе їх програми, розповсюджуючим органом, для якого цей сигнал із супутника не призначався. Майнові права організації мовлення можуть передаватися (відчужуватися) іншим особам на підставі договору, в якому визначаються спосіб і строк використання програми мовлення, розмір і порядок виплати винагороди, територія, на яку розповсюджуються передані права, тощо.

          Таким чином, зазначеними договорами підтверджується правомірність дій товариства з обмеженою відповідальністю „Компанія „Сонар" з надання товариству з обмеженою відповідальністю „ТРК „Лікком" за договором № ДТВ-31/05к від 14.01.2005 права на сповіщення по кабельній мережі вказаних у додатку № 1 до цього Договору програм телеканалу „ДТВ „Уіазаі" закритого акціонерного товариства „ТВ ДАРЬЯЛ".

          Судова колегія вважає, що судом першої інстанції правомірно виключені із числа доказів надані товариством з обмеженою відповідальністю „ТРК „Лікком" ксерокопії листів Національної раді України з питань телебачення та радіомовлення та закритого акціонерного товариства „ТВ ДАРЬЯЛ", які передані засобами факсимільного зв'язку, оскільки вказані копії не засвідчені належним чином відповідно до вимог статті 36 Господарського процесуального кодексу України та відсутні їх оригінали.

          Крім     того,  договори,     які     надані     товариством     з     обмеженою відповідальністю „Компанія „Сонар", спростовують викладені у цих листах обставини.

          Таким чином, господарський суд першої інстанції дійшов правильного висновку про те, що договір № ДТВ-31/05к від 14.01.2005, укладений між

сторонами у справі, відповідає вимогам чинного законодавства.

          Пунктом 4.3 спірного Договору передбачено, що прийом-передача прав

здійснюється щомісячно шляхом підписання сторонами відповідних актів.

          Позивач належним чином виконав взяті на себе зобов'язання, передбачені договором, про що свідчать акти прийому-передачі прав, підписані сторонами.

          В порушення вимог пункту 4.2 Договору відповідач здійснював оплату наданих йому послуг несвоєчасно та не в повному обсязі, і з травня 2005 року припинив сплату роялті.

          В результаті несплати ліцензійних платежів у відповідача склалась заборгованість перед позивачем за період травень-грудень 2005 року на загальну суму 10800,00 грн.

          Відповідно до статей 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог діючого законодавства, одностороння відмова від виконання зобов'язання або зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором чи законом.

          Статтею 610 Цивільного кодексу України встановлено, що порушенням зобов'язання є його невиконання, або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідач в добровільному порядку суму заборгованості у розмірі 10800,00 грн. не сплатив, у зв'язку з чим вона підлягає стягненню з нього на користь позивача.

          У зв'язку з невиконанням викладених у пункті 3.3 Договору зобов'язань щодо своєчасної оплати наданих прав протягом семи місяців, позивач нарахував товариству з обмеженою відповідальністю „ТРК „Лікком" штраф в сумі 7000,00 грн.

          Пунктом 5.2 Договору передбачено, що у разі порушення "Ліцензіатом" зобов'язань, прийнятих на себе відповідно до пункту 3.3 договору, "Ліцензіат" сплачує "Ліцензіару" штраф у розмірі 1000,00 грн. за кожен випадок порушення.

          Згідно зі статтею 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання.

          15.11.2005 позивачем виставлений відповідачу за первісним позовом рахунок-фактура  на  суму   штрафу   7000,00   грн.   №   СФ-014333ш,   який  до теперішнього часу товариством з обмеженою відповідальністю „ТРК „Лікком" не сплачений.

          Перелік викладеного свідчить про обґрунтованість задоволення місцевим господарським судом позовних вимог товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія „Сонар" з урахуванням збільшених позовних вимог у повному обсязі та відмови у задоволенні зустрічного позову товариства з обмеженою відповідальністю „ТРК „Лікком".

          Приймаючи до уваги наведені обставини справи, судова колегія дійшла висновку, що рішення господарського суду міста Севастополя ґрунтується на всебічному, повному та об'єктивному розгляді всіх обставин, що мають суттєве значення, відповідає нормам матеріального і процесуального права, тому підстав для його скасування немає.

          Керуючись   статтями   99,    101,   пунктом    1    статті    103,   статтею   105 Господарського процесуального кодексу України, суд

            ПОСТАНОВИВ:

          Апеляційну     скаргу     товариства     з     обмеженою     відповідальністю "Телерадіокомпанія "Лікком" залишити без задоволення.

          Рішення господарського суду міста Севастополя   від 18.05.2006 у справі № 20-4/239 залишити без змін.

Головуючий суддя                                             І.В. Антонова

Судді                                                                 Л.М. Заплава

                                                                                   З.Д. Маслова

СудСевастопольський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення13.07.2006
Оприлюднено03.09.2007
Номер документу37129
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20-4/239

Рішення від 13.11.2006

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Остапова К.А.

Постанова від 13.07.2006

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Антонова І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні