Рішення
від 25.05.2009 по справі 59/77-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

59/77-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" травня 2009 р.                                                            Справа № 59/77-09

вх. № 2822/4-59

Суддя господарського суду Бринцев О.В.

при секретарі судового засідання Макаренко К.М.

за участю представників сторін:

прокурора - Савицький Є.М., за посвідченням №56;

позивача - не з"явився;

відповідача - не з"явився    

розглянувши справу за позовом  Прокурора Великобурлуцького району Харківської області, смт. В. Бурлук в інтересах держави - в особі Катеринівської сільської ради, с. Катеринівка  

до  Товариства з обмеженою відповідальністю "Слобожанське молоко", с. Катеринівка

 

про стягнення 2876,25 грн., звільнення земельної ділянки

ВСТАНОВИВ:

Прокурор в інтересах держави в особі позивача звернувся до господарського суду Харківської області з позовною заявою, в якій просить зобов"язати відповідача звільнити самовільно зайняту земельну ділянку під спорудами токового господарства, що розташована за адресою: с. Катеринівка, Великобурлуцький район, Харківська область, на території Катеринівської сільської ради та яка відноситься до земель сільськогосподарського призначення, загальною площею 1,5000 га та повернути її у державну власність в особі Катеринівської сільської ради. Крім того, просить стягнути з відповідача 2876,25 грн. шкоди, спричиненої самовільним використанням землі та покласти на відповідача витрати по слаті держмита та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Прокурор в судовому засіданні 18.05.2009р. позовні вимоги підтримав в повному обсязі, через канцелярію суду в порядку ст. 22 ГПК України надав супровідним листом (вх.1348) витребувані судом документи, які долучаються до матеріалів справи.

Позивач в призначене на 18.05.2009р. судове засідання свого повноважного представника не направив, про причини неявки суд не повідомив. Про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Представник відповідача в судовому засіданні 18.05.2009р. частково заперечував проти вимог заявленого позову з підстав, наведених у раніше поданих письмових поясненнях та поданих через канцелярію суду у відповідності до ст. 22 ГПК України додаткових письмових обгрунтуванням до відзиву на позовну заяву (вх.5033), які долучаються судом до матеріалів справи.

В судовому засіданні 18.05.2009р. судом було оголошено перерву до 25.05.2009р. для виготовлення повновного тексту рішення.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України, обов'язок доказування та надання доказів покладений на сторони, тому суд, відповідно до статті 75 Господарського процесуального кодексу України, розглядає справу за наявними в ній матеріалами.

З'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення, дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення прокурора, всебічно та повно дослідивши надані учасниками судового процесу докази, суд встановив наступне.

26 грудня 2008 року Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Харківській області було проведено перевірку, у ході якої було виявлене, що земельна ділянка, розташована на території Катеринівської сільської ради за адресою: с. Катеринівка, Великобурлуцький район, Харківська область, загальною площею 1,5000 га із земель сільскогосподарського призначення використовується ТОВ "Слобожанське молоко" (відповідач по справі) для розміщення споруд токового господарства без документів, що посвідчують право власності чи право користування землею, про що свідчать акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 26.12.2008р. та акт обстеження земельної ділянки №001332 від 26.12.2008р.

За результатами проведеної перевірки було складено постанову від 26.12.2008 року № 000575, якою на директора підприємства Карімова М.І. було накладено адміністративний штраф.

26 грудня 2008 року Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Харківській області, за результатами перевірки, був виданий припис №006186, яким відповідача зобов'язано у місячний термін усунути порушення земельного законодавства.

16 лютого 2009 року в ході повторної перевірки Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Харківській області було встановлено, що відповідачем вимоги припису №006186 не виконані, в результаті перевірки був складений акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства, постанова про накладення адміністративного стягнення №000577 від 25.02.2009р. та припис про усунення порушенням вимог земельного законодавства №006789 від 16.02.2009р.

18 лютого 2009 року Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Харківській області  було надано прокуратурі інформацію щодо порушень вимог земельного законодавства.

27 лютого 2009 року Управління з контролю за використанням та охороною земель у Харківській області  звернулось до прокуратури з листом (вих.15/785), в якому зазначило розмір шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки відповідачем.

Таким чином, відповідач фактично самовільно та безоплатно використвує спірну земельну ділянку. Згідно розрахунку наданого Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Харківській області розмір шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки відповідачем під розміщення споруд токового господарства, нараховоної фахівцями управління відповідно до методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття грунтового покриву родючого шару грунту без спеціалізованого дозволу, затвердженою постановою КМУ від 25.07.2007р. №963 розмір збитків з боку відповідач складає 2876,25 грн. (розрахунок міститься в матеріалах справи).

В своїх письмових доповненнях до відзиву на позовну заяву (вх.5033) відповідач заперечує проти позову  в частині зобов"язання звільнити спірну земельну ділянку, він стверджує, що майно (споруди токового господарства) належать відповідачу на праві власності, в обгрунтування чого наявні копії свідоцтв прав власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат), які як зазначає відповідач придбані ним на підставі договорів купівлі-продажу.

У відповідності до ч. 1 ст. 334 Цивільного кодексу України право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом. Частиною 3зазначено, що право власності на майно за договором, який підлягає нотріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору дійсним. Згідно ч. 4 цієї ж статті якщо договір про відчуження майна підлягає державній реєстрації, право власності у набувача виникає з моменту такої реєстрації.

Статтею 657 Цивільного кодексуУкраїни передбаченно, що договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку або іншого нерухомого майна укладається у письмові формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

В обгрунтування до своїх заперечень відповідачем не були надані договори купівлі-продажу, а також докази їх нотаріального посвідчення та державної реєстрації.

В матеріалах справи наявні довідка відділу  Держкомзему у Великобурлуцькому районі Харківської області №01-17/1084 від 17.04.2009р., відповідно до якої інформація щодо спірної земельної ділянки відсутня.

Земельна ділянка є державною власністю і відповідно до п. 12 Перехідних положень Земельного кодексу України перебуває у віданні Катеринівської сільської ради.

Відповідно до ч. 1 статті 124 Земельного кодексу України, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Згідно з ч. 1 статті 125 Земельного кодексу України право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її валсником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації.

На підставі ч. 2 статті 125 Земельного кодексу України, право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації. Право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону (частина 2 статті 126 Земельного кодексу України).

Однак, відповідачем заходи, щодо оформлення земельної ділянки не проведені, а земельна ділянка не звільнена.

Відповідно до статті 212 Земельного кодексу України, самовільно зайняті земельні ділянки, підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними, з приведенням земельних ділянок у придатний для користування стан.

У відповідності до статті 206 Земельного кодексу України, використання землі в Україні є платним. Об"єктом плати за землю є земельна ділянка, плата за землю справляється відповідно до закону.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про плату за землю", використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку, або орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки земель.

Статтею 1 Закону України "Про оренду землі" зазначено, що оренда землі - це засноване на договорі строкове, платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та іншої діяльності. Стаття 20 цього ж закону передбачає, що платежі за землю зараховуються до відповідних місцевих бюджетів у порядку визначеному Бюджетним кодексом України для плати за землю.

У відповідності до статі 22 Цивільного кодексу України, особа, якій завдано збитків в результаті порушення її цивільного права має право на їх відшкодування. Збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меньшому або більшому розмірі.

Таким чином, позовні вимоги прокурора обґрунтовані, вони підтверджуються доданими до матеріалів справи доказами, не спростовані відповідачем, та суд вважає їх такими, що підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат суд керується ст. 49 ГПК України. У спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав державне мито покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Суми, які підлягають сплаті за проведення судової експертизи, послуги перекладача, адвоката, витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу та інші витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються: при задоволенні позову - на відповідача; при відмові в позові - на позивача; при частковому задоволенні позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Таким чином судові витрати у даній справі покладаються на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 6, 8, 19, 124, 129 Конституції України, ст. 22, 334, 657 Цивільного кодексу України, ст.ст. 124, 125, 126, 206 Земельного кодексу України, ст. 2 Закону України "Про плату за землю", ст.ст. 1, 20 "Про оренду землі", ст.ст. 1, 4, 12, 33, 43, 47, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Зобов"язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Слобожанське молоко" (62641, Харківська область, Великобурлуцький район, с. Катеринівка, вул. Польова, 5, ідент. код 32497627, р/р 26007052299438, МФО 351533, ХГРУ "Приват Банк") звільнити самовільно зайняті земельні ділянки: під спорудами токового господарства, що розташовані за адресою: с. Катеринівка, Великобурлуцький район, Харківська область, на території Катеринівської сільської ради та які відносяться до земель сільскогосподарського призначення, загальною площею 1,5000 га та повернути її у державну власність в особі Катеринівської сільської ради (62641, Харківська область, Великобурлуцький район, с. Катеринівка, вул. Польова, 5, код 04399269, р/р 31427000700144, банк ГУДКУ в Харківській області).

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Слобожанське молоко" (62641, Харківська область, Великобурлуцький район, с. Катеринівка, вул. Польова, 5, ідент. код 32497627, р/р 26007052299438, МФО 351533, ХГРУ "Приват Банк") на користь Катеринівської сільської ради (62641, Харківська область, Великобурлуцький район, с. Катеринівка, вул. Польова, 5, код 04399269, р/р 31427000700144, банк ГУДКУ в Харківській області) 2876,25 грн. шкоди, завданої незаконним користуванням земельною ділянкою.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Слобожанське молоко" (62641, Харківська область, Великобурлуцький район, с. Катеринівка, вул. Польова, 5, ідент. код 32497627, р/р 26007052299438, МФО 351533, ХГРУ "Приват Банк") на користь державного бюджету України (відділення державного казначейства м. Харкова, код ЄДРПОУ 24134490, рахунок 31110095700002 в Управління державного казначейства у Харківський області, МФО 851011, код бюджетної класифікації 22090200, символ звітності 095) - 187,00 грн. державного мита.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Слобожанське молоко" (62641, Харківська область, Великобурлуцький район, с. Катеринівка, вул. Польова, 5, ідент. код 32497627, р/р 26007052299438, МФО 351533, ХГРУ "Приват Банк") на користь державного бюджету України (одержувач коштів  -  УДК у м. Харкові, № рахунку 31213259700002, код ЄДРПОУ 24134490, код бюджетної класифікації 22050000,символ звітності банку 259, банк одержувача - ГУДКУ у Харківській обл., МФО 851011) - 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя                                                                                            Бринцев О.В.

Повний текст рішення підписано 25.05.2009р.

Справа № 59/77-09

Дата ухвалення рішення25.05.2009
Оприлюднено01.06.2009
Номер документу3714345
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —59/77-09

Ухвала від 14.11.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Бринцев О.В.

Постанова від 20.08.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бондаренко В.П.

Рішення від 25.05.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Бринцев О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні