Рішення
від 13.02.2014 по справі 923/69/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 лютого 2014 р. Справа № 923/69/14

Господарський суд Херсонської області у складі судді Гридасова Ю.В. при секретарі Шепель І.М., розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Прокурора Бериславського району Херсонської області в інтересах держави в особі Ольгівської сільської ради Бериславського району Херсонської області, с. Ольгівка, Бериславського району Херсонської області,

до Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРЛАЙФ", м. Київ,

про розірвання договору оренди, зобов'язання звільнити та повернути майно, стягнути 2174 грн. 48 коп.,

за участю прокурора - Ахременко О.Д., ст. прокурор відділу, посвідчення від 19.08.2013 р.,

представників:

позивача - не прибув;

відповідача - не прибув.

Прокурор звернувся до господарського суду Херсонської області з позовною заявою в інтересах держави в особі Ольгівської сільської ради Бериславського району Херсонської області, у якій просить стягнути з відповідача 2174грн.48коп. основного боргу, відповідно до умов договору оренди нерухомого майна від 07 листопада 2008 року, а також розірвати договір оренди нерухомого майна від 07 листопада 2008 року, укладеного Ольгівською сільською радою з товариством з обмеженою відповідальністю «УКРЛАЙФ», зобов'язати ТОВ «УКРЛАЙФ» звільнити та повернути Ольгівській сільській раді Бериславського району Херсонської області будівлю колишнього готелю, розташовану в селі Ольгівка, Бериславського району, Херсонської області по вулиці Миру, 10-6, загальною площею 149,3 кв. м. В обґрунтування позовних вимог прокурор посилається на положення ст. ст. 121, 144 Конституції України, ст. ст. 16, 29, 59, 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. ст. 525, 538, 615, 782 Цивільного кодексу України, ст. ст. 188, 193, 291 Господарського кодексу України.

Прокурор в ході судового засідання підтримав вимоги, викладені у позовній заяві.

Позивач та відповідач, повідомлені про час, дату і місце проведення засідання господарського суду належним чином, відповідно до ст. 64 Господарського процесуального кодексу України, не скористалися своїм правом на участь у вирішенні спору, про причини неявки господарський суд не повідомили. Відзив на позовну заяву до дня засідання суду відповідач не представив.

Відповідно до положень ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними у ній матеріалами.

Відповіднодо приписів ч. 1 ст. 15 ГПК України справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розірванні господарських договорів , справи у спорах про визнання договорів недійсними розглядаються господарським судом за місцезнаходженням сторони, зобов'язаної за договором здійснити на користь другої сторони певні дії, такі як: передати майно , виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо.

За умовами спірного договору саме позивач зобов'язується передати предмет оренди відповідачу у платне строкове користування і лише після вчинення зазначеної дії у відповідача винвикає обов'язок зі сплати орендної плати.

У судовому засіданні 13.02.14 оголошено вступну та резолютивну частини рішення по справі.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши наявні матеріали справи, господарський суд

в с т а н о в и в :

Відповідно до п/п. 1 п. А ч. 1 ст. 29 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить управління в межах, визначених радою, майном, що належить до комунальної власності відповідних територіальних громад. Крім того, відповідно до ч. 5 ст. 16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», від імені та в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Згідно з п. 5 ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об'єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об'єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду.

Між Ольгівською сільською радою, в особі сільського голови Касьяненка Віталія Михайловича, який діяв на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (надалі за текстом рішення - Орендодавець, Позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю «УКРЛАЙФ», в особі директора Безгана Миколи Олексійовича (надалі за текстом рішення - Орендар, Відповідач) укладено договір оренди нерухомого майна від 07 листопада 2008 року (надалі за текстом рішення - Договір).

За умовами вказаного договору Орендодавцем передано Орендарю, на підставі рішення 17 сесії 5 скликання Ольгівської сільської ради "Про надання в оренду об'єкту комунальної власності" від 15 липня 2008 року № 187, у тимчасове оплатне користування будівлю колишнього готелю (в подальшому - об'єкт), розташовану в селі Ольгівка, Бериславського району, Херсонської області по вулиці Миру, 10-Б, загальною площею 149,3 кв. м, балансова вартість об'єкту становить 17 833,00 грн., об'єкт оренди знаходиться у комунальній власності Ольгівської сільської ради (пункти 1.1., 1.2., 1.5. Договору).

Договір укладено строком на 49 років (пункт 2.1. Договору).

Згідно п. 3.1. Договору орендна плата становить 22% від незалежної експертної вартості Об'єкта та становить 77,66 грн. на місяць.

Відповідно до ч. 5 ст. 762 Цивільного кодексу України плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Згідно п. 3.2. Договору Орендар зобов'язується щомісячно перераховувати на поточний рахунок орендодавця суму орендної плати.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 255 Цивільного кодексу України (435-4) якщо строк встановлено для вчинення дії, вона може бути вчинена до закінчення останнього дня строку.

Отже, зобов'язання відповідача по сплаті орендної плати має виконуватись до закінчення останнього дня кожного місяця строку, на який укладений зазначений Договір.

Відповідно до довідки Ольгівської сільської ради орендна плата Товариством з обмеженою відповідальністю «УКРЛАЙФ», за користування об'єктом комунальної власності, не сплачувалась на протязі 28 місяців, починаючи з 01.09.2011 по 01.01.2014. Заборгованість по орендній платі станом на 01.01.2014 складає 2174.48 грн.

Орендодавець неодноразово звертався до орендаря з вимогою про сплату боргу, а саме: лист № 05/2 - 27/343/12 від 26.09.2012 та лист № 05/02 - 26/475/12.

Відповідно до положень ст. 526 Цивільного кодексу України (435-4) зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до положень ст. 782 ЦК України наймодавець має право відмовитися від договору найму і вимагати повернення речі , якщо наймач не вносить плату за користування річчю протягом трьох місяців підряд.

У разі відмови наймодавця від договору найму договір є розірваним з моменту одержання наймачем повідомлення наймодавця про відмову від договору .

До позовної заяви не додано належних і допустимих доказів одержання відповідачем повідомлення позивача про відмову від договору з вимогою про повернення об'єкту оренди.

Відповідно до приписів п. 1 ч. 1 ст. 783 ЦК України наймодавець має право вимагати розірвання договору найму, якщо наймач користується річчю всупереч договору або призначенню речі.

Користування річчю без оплти на протязі 28 місяців поспіль суперечить суперечить договору, що є підставою для розірвання Договору у судовому порядку.

Крім того, згідно ч. 3 ст. 26 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" договір оренди може бути розірвано за погодженням сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

Згідно умов п. 9.2.1. Договору достроково Договір може бути розірвано у випадках невиконання або грубого порушення однією із сторін умов Договору.

Відповідно до умов п. 4.4. Договору Об'єкт, переданий Орендарю, повертається Орендодавцеві не пізніше 10 днів після закінчення терміну дії договору (якщо не досягнуто згоди про його продовження або у разі дострокового розірвання) за актом приймання-передачі.

Згідно ч. 1 ст. 27 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" у разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства орендаря він зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.

За вказаних обставин, позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати у розмірі 3045,00грн. (1827,00+1218,00), з урахуванням заявлених позовних вимог майнового та немайнового характеру, покладаються на відповідача.

На підставі зазначених вище норм матеріального права, керуючись ст. ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України,

в и р і ш и в :

1. Позов задовольнити.

2. Розірвати договір оренди нерухомого майна від 07 листопада 2008 року, укладений Ольгівською сільською радою з Товариством з обмеженою відповідальністю «УКРЛАЙФ».

3. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю «УКРЛАЙФ» (ідентифікаційний код - 35075347, адреса - 03057, місто Київ, вул. Польова, 37) звільнити та повернути Ольгівській сільській раді Бериславського району Херсонської області (ідентифікаційний код - 26348446, адреса - 74332, Херсонська область, Бериславський район, село Ольгівка, вул. Миру, 10-А) будівлю колишнього готелю, розташовану в селі Ольгівка, Бериславського району, Херсонської області по вулиці Миру, 10-6, загальною площею 149,3 кв. м.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРЛАЙФ" (ідентифікаційний код - 35075347, адреса - 03057, місто Київ, вул. Польова, 37):

а) на користь Ольгівської сільської ради Бериславського району Херсонської області (ідентифікаційний код - 26348446, адреса - 74332, Херсонська область, Бериславський район, село Ольгівка, вул. Миру, 10-А) 2174грн.48коп. основного боргу;

б) в доход державного бюджету України (код отримувача - 37959779 УДКСУ у місті Херсоні, банк ГУДКСУ у Херсонській області, МФО - 852010, р\рахунок № 31215206783002, судовий збір, код 03500045) 3045грн.00коп. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

(Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом).

Повне рішення складено "17" лютого 2014 р.

Суддя Ю.В. Гридасов

Дата ухвалення рішення13.02.2014
Оприлюднено17.02.2014
Номер документу37166117
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договорів недійсними розглядаються господарським судом за місцезнаходженням сторони, зобов'язаної за договором здійснити на користь другої сторони певні дії, такі як: передати майно , виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо. За умовами спірного договору саме позивач зобов'язується передати предмет оренди відповідачу у платне строкове користування і лише після вчинення зазначеної дії у відповідача винвикає обов'язок зі сплати орендної плати. У судовому засіданні 13.02.14 оголошено вступну та резолютивну частини рішення по справі. Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши наявні матеріали справи, господарський суд

Судовий реєстр по справі —923/69/14

Рішення від 13.02.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Ухвала від 29.01.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні