Ухвала
від 12.02.2014 по справі 5/91б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

У Х В А Л А

ПРО ВІДКЛАДЕННЯ РОЗГЛЯДУ СПРАВИ

12.02.2014 Справа № 5/91б

За заявою кредитора (заявника) Мар'їнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області.

до боржника Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Роздольне», с. Роздольне

арбітражний керуючий Добряк С.М.

про банкрутство

Суддя господарського суду Донецької області Чорненька І.К.

Представники:

від кредиторів Чаган О.А., Обухова К.В., за довіреностями

від боржника

арбітражний керуючий Добряк С.М.

Господарським судом Донецької області ухвалою від 01.07.2008р. за заявою Державної податкової інспекції у Великоновосілківському районі Донецької області порушена справа про банкрутство Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Роздольне»,с. Роздольне, на підставі ст. 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Постановою від 29.07.2008р. Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Роздольне», с. Роздольне, визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та ліквідатором боржника призначено ініціюючого кредитора - Державну податкову інспекцію у Великоновосілківському районі Донецької області.

Ухвалою господарського суду від 02.04.2009р. припиненні повноваження Державної податкової інспекції у Великоновосілківському районі як ліквідатора по справі № 5/91Б та ліквідатором по справі № 5/91Б про банкрутство Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Роздольне», с. Роздольне, призначено арбітражного керуючого Головкіну Н.М. (Дубович Н.М.).

Ухвалою господарського суду від 09.06.2011р. припиненні повноваження ліквідатора Дубович Н.М. (Головкіна Н.М.) та ліквідатором Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Роздольне», с. Роздольне призначено арбітражного керуючого Добряка Сергія Миколайовича.

Ліквідатором за результатами проведеної роботи наданий суду звіт та ліквідаційний баланс для затвердження.

11.10.2013р. до господарського суду Донецької області надійшла скарга Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Експорт», м. Авдіївка, на дії та бездіяльність ліквідатора.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 17.10.2013р. розгляд звіту, ліквідаційного балансу та скарги призначено на 20.11.2013р., та зобов'язано сторін надати суду додаткові документи

Ухвалою господарського суду Донецької області від 20.11.2013р. розгляд справи відкладено на 25.12.2013р. та зобов'язано скаржника надати суду документи, що обґрунтовують скаргу у повному обсязі.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 25.12.2013р. розгляд справи відкладено на 12.02.2014р., у зв'язку з неявкою у судове засідання представника скаржника.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 26.12.2013р. здійснена заміна кредитора по справі № 5/91б про банкрутство Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Роздольне», с. Роздольне, а саме: замінена Державну податкову інспекцію у Великоновоселківському районі Донецької області ДПС на Мар'їнську об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління Міндоходів у Донецькій області.

У судове засідання 12.02.2014р. представник Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Експорт», м. Авдіївка, не з'явився, документи, що обґрунтовують скаргу у повному обсязі, суду не надав. Про дату час та місце проведення судового засідання 12.02.2014р. повідомлений належним чином ухвалою господарського суду від 25.12.2013р.

12.02.2014р. на електрону пошту господарського суду Донецької області надійшов лист представника Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Експорт», м. Авдіївка, в якому скаржник повідомляє, що ним вже були подані обґрунтовані пояснення щодо предмету та підстав скарги, та він вважає, що суд може ухвалити рішення без його особистої присутності.

Враховуючи, що скарга заслухана у судовому засіданні 20.11.2013р., приймаючи до уваги клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Експорт», м. Авдіївка, суд дійшов висновку щодо можливості розгляду справи відповідно до ст. 75 ГПК за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши у судовому засіданні 12.02.2014р. справу про банкрутство Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Роздольне», с. Роздольне, заслухавши пояснення представників присутніх кредиторів та ліквідатора, суд встановив:

Провадження у справі № 5/91б про банкрутство Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Роздольне», с. Роздольне, порушено ухвалою господарського суду Донецької області 01.07.2008р. на підставі ст. 52 України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції Закону України № 784-XIV від 30.06.99 (зі змінами; чинний з 01.01.2000) за спрощеною процедурою - банкрутство відсутнього боржника, за заявою ініціюючого кредитора - Державної податкової інспекції у Великоновосілківському районі Донецької області.

У зв'язку з тим, що ініціюючим кредитором - Державною податковою інспекцією у Великоновосілківському районі Донецької області, виявлене рухоме майно, що обліковується за боржником (довідка ВРЕР №9/16 3318 від 21.08.2008 - Том 2, арк. 42), ухвалою господарського суду від 02.04.2009р. припиненні повноваження Державної податкової інспекції у Великоновосілківському районі як ліквідатора по справі та ліквідатором призначено арбітражного керуючого Головкіну Н.М. (Дубович Н.М.).

Ухвалою господарського суду від 09.06.2011р. припиненні повноваження ліквідатора Дубович Н.М. (Головкіної Н.М.) та ліквідатором Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Роздольне», с. Роздольне, призначено арбітражного керуючого Добряка Сергія Миколайовича.

20.11.2013р. до канцелярії господарського суду Донецької області надійшло клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Експорт», м. Авдіївка про витребування доказів на підставі ч.3 ст.4-3 та ст.38 ГПК України, в якому заявник просить витребувати:

- з прокуратури Великоновосілківського району письмові докази, а саме: матеріали перевірок за зверненням Харамана В.В. за період з 2006 року до 01.11.2011 року в тому числі матеріал перевірки № 1166 (протокол загальних зборів засновників СТОВ «Роздольне» за № 8 від 15.07.2006 року, довідки та копії документів МРЕВ з картками транспортних засобів) в оригіналі для дослідження в суді та в копіях для долучення до матеріалів адміністративної справи;

- з Мар'їнської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Донецькій області письмові докази, а саме: всі матеріали платника податків СТОВ «Роздольне», в тому числі й податкових перевірок, а також такі, що містять будь-яку інформацію про дане товариство, в тому числі й про облік майна товариства станом на 01.07.2006р.;

- з Державної реєстраційної служби України наступні письмові докази, а саме: довідку (витяг) про перебування в наявності майна (нерухомого, рухомого) та наявності банківських рахунків та накопичувальних рахунків в банківських установах України СТОВ «Роздольне», починаючи з 01.01.2006 року до 01.11.2013 року; довідку (витяг) про наявність майна (нерухомого, рухомого) та наявність банківських розрахункових накопичувальних рахунків в банківських установах України, починаючи з 15.07.2006 року до 01.06.2008 року, у наступних громадян: Пічахчі Д.М., Демішева О.В., Демішева В.В. та Джериха Г.С.;

- з інспекції Державного технічного нагляду Донецької облдержадміністрації довідку про наявність сільгосптехніки на обліку СТОВ «Роздольне» до15.07.2006 року, про осіб, хто став власником цієї сільгосптехніки після 15.07.2006 року, на підставі яких документів та з зазначенням відповідної ціни.

Клопотання про витребування письмових доказів:

1. з прокуратури Великоновосілківського району не підлягає задоволенню, оскільки:

заявник просить витребувати письмові докази в оригіналі для дослідження в суді та в копіях для долучення до матеріалів адміністративної справи, при цьому у господарському суді відсутні будь-які адміністративні справи, в межах розгляду справи про банкрутство.

2. з Мар'їнської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Донецькій області та інспекції Державного технічного нагляду Донецької облдержадміністрації станом на 2006 рік не підлягає задоволенню, оскільки:

провадження у справі про банкрутство Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Роздольне», с. Роздольне, порушено ухвалою господарського суду Донецької області 01.07.2008р.

Відповідно до ст. 38 ГПК України, сторона або прокурор у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування господарським судом доказів.

У клопотанні повинно бути зазначено який доказ витребовується та обставини, які може підтвердити цей доказ.

В клопотанні заявника відсутні відомості та ненадані докази необхідності будь-якої інформації за 2006р.

3. з Державної реєстраційної служби України стосовно третіх осіб не підлягає задоволенню, оскільки:

господарський суд у справі про банкрутство витребуває необхідні докази щодо боржника, відносно якого порушено провадження у справі про банкрутство.

З огляду на наведене, суд дійшов висновку, що клопотання, надане заявником необґрунтоване та не відповідає приписам ст. 38 ГПК України.

В ході ліквідаційної процедури до господарського суду Донецької області надійшла скарга б/н від 08.10.2013р. Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Експорт», м. Авдіївка, в якій скаржник просить:

визнати протиправними дії та бездіяльність ліквідатора в справі про банкрутство Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Роздольне», с. Роздольне, та не виявлення ним майна боржника, що перебуває на зберіганні у третіх осіб, а саме у громадян Демішева В.В., Демішева О.В., Джериха Г.С. та Пічахчі Д.М.

визнати незаконним, недостовірним звіт ліквідатора та рішення загальних зборів кредиторів від 03.10.2013р., що оформлено протоколом № 4/2013 та скасувати їх;

зобов'язати ліквідатора Добряка С.М. вжити заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб;

постановити окрему ухвалу щодо недбалого ставлення до обов'язків ліквідатора арбітражних керуючих Головкіну Н.М., Дубович Н.М. та Добряка С.М., з направленням її до прокуратури Донецької області та державного департаменту з питань банкрутства для вжиття відповідних заходів.

В обґрунтуванні своєї скарги Заявник посилається на те, що ліквідатор, на його думку:

не вживає всіх заходів з метою належного виконання своїх повноважень та обов'язків;

допускає бездіяльність, чим завдає матеріальну шкоду Товариству з обмеженою відповідальністю «А.С.Експорт», м. Авдіївка;

вимоги кредитора включені до четвертої, а не першої черги;

не вживає заходів щодо повернення майна банкрута, що перебуває в третіх осіб на збереженні, хоча й повідомлений про протокол загальних зборів засновників Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Роздольне», с. Роздольне, за № 8 від 15.07.2006р.

За результатами розгляду скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Експорт», м. Авдіївка, звіту та ліквідаційного балансу ліквідатора, наданого суду 11.10.2013р., наявних в матеріалах справи документів, заслухавши скаргу у судовому засіданні 20.11.2013р., пояснення ліквідатора та представників кредиторів у судовому засіданні 12.02.2014р., суд встановив:

11.10.2013р. ліквідатор Добряк С.М. надав господарському суду Донецької області звіт з обґрунтовуючими документами.

Згідно звіту ліквідатору, з метою розшуку майнових активів боржника та формування ліквідаційної маси, ліквідатором направлялися запити про наявність майна до держтехнагляду, КП «Великоновосілківське РБТІ», держземагенства та ВРЕР.

Згідно довідок держтехнагляду, КП «Великоновосілківське РБТІ» та держземагенства зареєстрованих за боржником майнових активів не значиться.

Згідно акту контрольної перевірки інвентаризаційних цінностей Боржника, наданого до звіту, встановлена наявність металолому частин вантажного автомобілю.

З метою реалізації ліквідаційної маси боржника, виявлене ліквідатором майно оцінене ТОВ «Аргумент», що підтверджується звітом про незалежну оцінку обладнання (Том 3, арк. 98).

28.08.2013р. металолом переданий у власність Покупцю на підставі договору купівлі-продажу № 1, наявного в матеріалах справи.

Відповідно довідки ВРЕР б/н від 24.01.2012р. за боржником станом на 21.01.2012р. зареєстровано шість транспортних засобів.

З метою погашення кредиторських вимог, ліквідатором здійснювалися заходи щодо розшуку рухомого майна боржника.

Згідно звіту ліквідатора від 26.04.2012р. транспортні засоби ИЖ2715 д/н 8962ЯНА та ГАЗ5201 д/н 4395 ДОР вибраковані згідно наказу № 3/2010 від 30.07.2010 року; деталі, що залишилися - реалізовані згідно договору б/н від 07.08.2010р.; з реєстраційного обліку автомобілі - зняті.

З метою розшуку інших чотирьох транспортних засобів 27.03.2012р. ліквідатор звернувся до начальника Великоновосілківського РВ ГУМВС України в Донецькій області з заявою прийняти заходи щодо встановлення місцезнаходження автотранспорту - ЗИЛ 130 80 д/н 1089 ДОО; КАВЗ 685 д/н 6954 ЯНС; ЗИЛ 431412 д/н 3404 ДОХ; КАВЗ 685М д/н 8314 ДОП, які належать боржнику.

У відповідь на свою заяву ліквідатором отриманий висновок Великоновосілківського РВ ГУМВС України в Донецькій області по перевірки факту відсутності транспортних засобів, зареєстрованих за СТОВ «Роздольне», згідно якого фактів скоєння неправомірних дій зі сторони посадових осіб боржника не встановлено, місцезнаходження чотирьох транспортних засобів встановити не видається можливим.

Згідно відповіді в.о. начальника Великоновосілківського РВ ГУМВС України в Донецькій області від 18.05.2012р. № 2813, ОГСБЕП Великоновосілківського РВ ГУМВС України в Донецькій області проведена перевірка по факту відсутності транспортних засобів, зареєстрованих за СТОВ «Роздольне» на території вказаного підприємства, та фактів скоєння протиправних дій зі сторони посадових осіб СТОВ «Роздольне» не встановлено.

Згідно довідки ВРЕР № 9/1038 від 04.09.2012р. транспортні засоби станом на 04.09.2012р. за СТОВ «Роздольне» не зареєстровані.

Посилання скаржника на неналежне виконання ліквідатором своїх повноважень суд вважає необґрунтованими, оскільки:

Впродовж ліквідаційної процедури ліквідатором неодноразово проводилися збори кредиторів, у тому числі за участю представника Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Експорт», м. Авдіївка, на яких він звітував, а саме:

26.04.2012р. на загальних зборах кредиторів розглядався звіт ліквідатора про виконану роботу - затверджений одноголосно, у тому числі представником скаржника - Хараман В.В.;

25.10.2012р. на засіданні загальних зборів кредиторів розглядався звіт ліквідатора про проведену роботу - затверджений одноголосно, у тому числі представником скаржника - Хараман В.В.;

09.04.2013р. на загальних зборах кредиторів розглядався звіт ліквідатора про проведену роботи - затверджений одноголосно, у тому числі представником скаржника - Хараман В.В.;

Відповідно до ст.ст. 33, 34 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Доказів неналежного виконання або бездіяльності ліквідатора скаржником суду не надано. Також не надано суду належних та допустимих доказів завдання матеріальної шкоди кредитору Товариству з обмеженою відповідальністю «А.С.Експорт», м. Авдіївка.

Посилання скаржника на те, що вимоги кредитора Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Експорт», м. Авдіївка, включені в четверту чергу реєстру вимог кредиторів, а не в першу чергу, суд вважає необґрунтованими оскільки скаржником суду не надано доказів забезпечення кредиторських вимог заставою станом на день порушення справи про банкрутство.

Посилання скаржника на те, що ліквідатором не здійснювалися заходи щодо витребування майна у третіх осіб, хоча він повідомлений про протокол загальних зборів засновників Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Роздольне», с. Роздольне, за № 8 від 15.07.2006р., суд вважає необґрунтованими, оскільки:

1. До скарги заявником суду надана копія листа № 8 від 14.09.2010р., спрямованого на адресу ліквідатора Дубович Н.М., з додатками, проте доказів надсилання таких документів ліквідатору Добряку С.М. скаржником суду не надано.

2. Справа № 5/91б про банкрутство Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Роздольне», с. Роздольне, порушена господарським судом ухвалою господарського суду Донецької області 01.07.2008р.

Звіт та ліквідаційний баланс боржника розглянуті та затвердженні на загальних зборах кредиторів 03.10.2013р. більшістю голосів (за - 362 гол.; проти - 89 гол.)

У судовому засіданні 12.02.2014р. представники присутніх кредиторів скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Експорт», м. Авдіївка, не підтримали, та клопотали про затвердження звіту та ліквідаційного балансу боржника.

Окрім того, 11.02.2014р. до господарського суду Донецької області надійшла заява Мар'їнської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Донецькій області, в якій кредитор просить провести судове засідання 12.02.2014р. без участі представника Мар'їнської ОДПІ та повідомляє, що скаргу ТОВ «А.С. Експорт» не підтримує.

Вимоги скаржника Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Експорт», м. Авдіївка, про визнання незаконними, недостовірними звіт ліквідатора та рішення загальних зборів кредиторів від 03.10.2013р., що оформлено протоколом № 4/2013 та їх скасування, суд вважає необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню, оскільки:

Рішення зборів кредиторів є способом волевиявлення кредиторів і не може визнаватися господарським судом недійсним, оскільки за своєю правовою природою не є актом юридичної особи, державного чи іншого органу.

У прийнятті судових актів у справі про банкрутство суд повинен давати оцінку таким рішенням відповідно до вимог статті 43 ГПК України та брати їх до уваги, якщо вони не суперечать чинному законодавству.

За результатами розгляду скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Експорт», м. Авдіївка, в частині винесення окремої ухвали щодо недбалого ставлення до обов'язків ліквідатора арбітражних керуючих Головкіну Н.М., Дубович Н.М., суд дійшов висновку відмовити, оскільки:

ухвалою господарського суду від 09.06.2011р. повноваження ліквідатора Дубович Н.М. (Головкіної Н.М.) припиненні та ліквідатором Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Роздольне», с. Роздольне, призначено арбітражного керуючого Добряка Сергія Миколайовича.

З огляду на наведене, суд дійшов висновку в задоволенні скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Експорт», м. Авдіївка, відмовити, оскільки заявником не доведені належними та допустимими доказами наявність у третіх осіб майнових активів, що належать боржнику.

У судовому засіданні 12.02.2014р. ліквідатором заявлене усне клопотання про відкладення розгляду звіту та ліквідаційного балансу боржника, у зв'язку з необхідністю витребування від ДОДАТ «Райффайзен Банк Аваль» інформації про залишок та рух грошових коштів на рахунках боржника з дати їх відкриття та станом на теперішній час; та надане письмове клопотання про витребування інформації про залишок та рух грошових коштів на рахунках боржника з дати їх відкриття та станом на теперішній час.

Відповідно до ст. 38 ГПК України, сторона або прокурор у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування господарським судом доказів; у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує необхідні докази.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку відкласти розгляд звіту та ліквідаційного балансу боржника та зобов'язати ДОДАТ «Райффайзен Банк Аваль» до дати судового засідання надати господарському суду Донецької області довідку про рух та залишок грошових коштів на рахунку № 260077148, що належить боржнику.

Керуючись ст.ст. 22, 24, ст. 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції Закону України № 784-XIV від 30.06.99 (зі змінами; чинний з 01.01.2000), ст.ст. 22, 33, 34, 38, 43, 75, 77,86 ГПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

В задоволенні скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «А.С.Експорт», м. Авдіївка, б/н від 08.10.2013р. на дії та бездіяльність ліквідатора Добряка С.М. у справі № 5/91б про банкрутство Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Роздольне», с. Роздольне, - відмовити.

Відкласти розгляд звіту та ліквідаційного балансу на 19.03.2014р. об 11:00 год., кім. 310.

ДОДАТ «Райффайзен Банк Аваль» до дати судового засідання надати господарському суду Донецької області довідку про рух грошових коштів (з 29.07.2008р. по теперішній час) та залишок грошових коштів на рахунку № 260077148, що належить боржнику Сільськогосподарському товариству з обмеженою відповідальністю «Роздольне» (адреса: 85532, Донецька обл., Великоновосілківський район, с. Роздольне, вул. Первомайська, буд. 19; код ЄДРПОУ 30844523).

Явка усіх кредиторів та ліквідатора у судове засідання обов'язкова.

Суддя І.К. Чорненька

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення12.02.2014
Оприлюднено19.02.2014
Номер документу37208921
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/91б

Ухвала від 20.11.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.К. Чорненька

Ухвала від 25.12.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.К. Чорненька

Ухвала від 17.10.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.К. Чорненька

Ухвала від 17.10.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.К. Чорненька

Ухвала від 11.06.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.К. Чорненька

Ухвала від 29.04.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.К. Чорненька

Ухвала від 19.03.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.К. Чорненька

Ухвала від 12.02.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.К. Чорненька

Ухвала від 24.12.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.К. Чорненька

Ухвала від 26.12.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.К. Чорненька

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні