Рішення
від 18.02.2014 по справі а9/229-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну, 16 тел. 230-31-77 У Х В А Л А

про відкладення розгляду справи

"18" лютого 2014 р. Справа № А9/229-08

Господарський суд Київської області у складі судді Рябцевої О.О., розглянувши матеріали справи

за позовом Управління Пенсійного фонду України у Васильківському районі Київської області, Київська обл., м. Васильків

до Сільськогосподарського виробничого кооперативу «Дружба», Київська обл., Васильківський р-н, с. Ксаверівка

про стягнення 25269,58 грн.

при секретарі судового засідання Верьовкін С.С.

за участю представників:

від позивача : не з'явився;

від відповідача: Стеблянко І.К. (дов. від 01.02.2014 р.);

Встановив:

В провадженні господарського суду Київської області знаходиться справа за позовною заявою Управління Пенсійного фонду України у Васильківському районі Київської області до сільськогосподарського виробничого кооперативу «Дружба» про стягнення 25269,58 грн.

Ухвалою господарського суду Київської області від 06.02.2014 р. поновлено провадження у справі № А9/229-08, розгляд справи призначено на 18.02.2014 р.

Представник позивача в судове засідання 18.02.2014 р. не з'явився, про причини неявки суд не повідомив.

Представник відповідача в судовому засіданні 18.02.2014 р. надав суду пояснення по суті заявлених позовних вимог.

Згідно норм ч. 2 і 6 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони або третьої особи, які прибули в судове засідання, або неповідомлення ним про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду справи. Проте за клопотанням сторони та з урахуванням обставин у справі суд може відкласти її розгляд. Також якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

18.02.2014 р. судом на вирішення було поставлено питання про заміну позивача - Управління Пенсійного фонду України у Васильківському районі Київської області (ідентифікаційний код 22200290) на його процесуального правонаступника - Управління Пенсійного фонду України в м. Василькові та Васильківському районі Київської області (ідентифікаційний код 37885812).

Розглянувши питання про процесуальне правонаступництво, вивчивши матеріали справи, суд дійшов висновку про наступне.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 803 від 27.07.2011 р. «Про утворення територіальних органів Пенсійного фонду України» утворено як юридичні особи публічного права територіальні органи Пенсійного фонду України за переліком згідно з додатком шляхом злиття окремих органів зазначеного Фонду.

Згідно з Додатком до постанови Кабінету Міністрів України № 803 від 27.07.2011 р. «Перелік територіальних органів Пенсійного фонду України, які утворюються шляхом злиття» замість Управління Пенсійного фонду України у м. Василькові та Управління Пенсійного фонду України у Васильківському районі Київської області було утворено Управління Пенсійного фонду України в м. Василькові та Васильківському районі.

Статтею 33 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» встановлено, що юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням державного органу, прийнятим у випадках, передбачених законом. Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Відповідно до ч. 15 ст. 37 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» злиття вважається завершеним з моменту державної реєстрації новоутвореної юридичної особи та державної реєстрації припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті злиття.

Як вбачається з наявного в матеріалах справи спеціального витягу № 18202239 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, 20.09.2011 р. здійснено державну реєстрацію юридичної особи - Управління Пенсійного фонду України в м. Василькові та Васильківському районі Київської області (ідентифікаційний код 37885812).

Разом з тим, зі спеціального витягу № 18202471 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців вбачається, що 31.10.2011 р. до єдиного державного реєстру внесено запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи - Управління Пенсійного фонду України у Васильківському районі Київської області, за рішенням засновників (ідентифікаційний код 22200290).

Таким чином, господарський суд дійшов висновку про припинення юридичної особи - Управління Пенсійного фонду України у Васильківському районі Київської області в результаті злиття та перехід всіх її прав і обов'язків до новоутвореного Управління Пенсійного фонду України в м. Василькові та Васильківському районі Київської області.

В силу ст. 55 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії адміністративного процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником.

В розумінні вказаної статті процесуальним правонаступництвом визнається заміна у справі сторони чи третьої особи у разі переходу повноважень (для суб'єкта владних повноважень), прав і обов'язків від однієї особи до іншої (правонаступника) у відносинах щодо яких виник спір.

Згідно з п. 9 Постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 06.03.2008р. № 2 «Про практику застосування адміністративними судами окремих положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду адміністративних справ» при визначенні процесуального правонаступництва судам слід виходити з того, хто є правонаступником у спірних правовідносинах, та враховувати, що якщо під час розгляду адміністративної справи буде встановлено, що орган державної влади, орган місцевого самоврядування, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржуються, припинили свою діяльність, то в такому випадку суду необхідно залучити до участі у справі їх правонаступників. У випадку ж відсутності правонаступників суду необхідно залучити до участі у справі орган, до компетенції якого належить вирішення питання про усунення порушень прав, свобод чи інтересів позивача.

Виходячи з положень статей 55, 56 Конституції України у будь-якому разі в названих вище випадках спірні правовідносини допускають правонаступництво, а тому суди повинні враховувати, що відмова у відкритті або закриття провадження у такій справі з підстав ліквідації (припинення діяльності, позбавлення частини повноважень, звільнення з посади, скорочення посади) суб'єкта владних повноважень є неприпустимими.

З огляду на те, що на даний момент діяльність Управління Пенсійного фонду України у Васильківському районі Київської області припинено, а всі його права і обов'язки перейшли до новоутвореного Управління Пенсійного фонду України в м. Василькові та Васильківському районі Київської області, то суд дійшов висновку, що останнє є процесуальним правонаступником Управління Пенсійного фонду України у Васильківському районі в спірних правовідносинах, в зв'язку з чим суд вважає за необхідне допустити заміну позивача Управління Пенсійного фонду України у Васильківському районі Київської області на його правонаступника - Управління Пенсійного фонду України в м. Василькові та Васильківському районі Київської області.

Керуючись ст. ст. 55, 150, 160, 165, Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ухвалив:

1. Замінити позивача - Управління Пенсійного фонду України у Васильківському районі Київської області на правонаступника - Управління Пенсійного фонду України в м. Василькові та Васильківському районі Київської області (місцезнаходження: 08600, Київська обл., м. Васильків, вул. Соборна, 105, ідентифікаційний код 37885812).

2. Розгляд справи відкласти на 04 березня 2014 р. на 11 год. 20 хв.

3. Роз'яснити позивачу (правонаступнику), що усі дії, вчинені в адміністративному процесі до його вступу, обов'язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов'язкові для особи, яку він замінив.

Суддя Рябцева О.О.

Дата ухвалення рішення18.02.2014
Оприлюднено20.02.2014
Номер документу37229879
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 25269,58 грн. при

Судовий реєстр по справі —а9/229-08

Ухвала від 18.03.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Рішення від 18.02.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 06.02.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні