Ухвала
від 10.02.2014 по справі 692/1507/13-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 22-ц/793/499/14Головуючий по 1 інстанції Категорія : 19, 23 Фай В. Г. Доповідач в апеляційній інстанції Гончар Н. І. УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 лютого 2014 року Колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Черкаської області в складі:

головуючого Гончар Н. І. суддів Ювшин В. І. , Пономаренко В. В. при секретаріПосипайко А.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Черкаси апеляційну скаргу представника ОСОБА_6 - ОСОБА_7 на рішення Драбівського районного суду Черкаської області від 24 грудня 2013 року по справі за позовом ОСОБА_6 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Пальміра» про визнання договору оренди земельної ділянки та додаткової угоди недійсними, зобов'язати вчинити дії, -

в с т а н о в и л а :

В листопаді 2013 року ОСОБА_6 звернувся в суд з позовом до СТОВ «Пальміра» про визнання договору оренди земельної ділянки та додаткової угоди недійсними, зобов'язати вчинити дії. В обґрунтування своїх позовних вимог вказував, що його мати ОСОБА_8 була власницею земельної ділянки площею 3,52 га. на підставі Державного акту на право приватної власності на землю, яка знаходиться в адмінмежах Мехедівської сільської ради Драбівського району Черкаської області. 21.03.2005 року між нею та СТОВ «Ранок», правонаступником якого є СТОВ «Пальміра», був укладений договір оренди землі, який зареєстрований у Драбівському райвідділі Черкаської регіональної філії ДП «Центр ДЗК при Держкомземі України» про, що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 27.03.2006 року за № 04.06.781.00221.

10.08.2007 року до вказаного договору його сторонами було укладено додаткову угоду, згідно якої була визначена нормативно грошова оцінка земельної ділянки станом на 31.07.2007 року, встановлено з 2007 року новий розмір орендної плати та продовжено термін дії договору по 31.12.2018 року. Додаткова угода була зареєстрована у Драбівському райвідділі Черкаської регіональної філії ДП «Центр ДЗК при Держкомземі України» від 10.01.2008 року за № 04.08.781.00333.

ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_8 померла.

ОСОБА_6 успадкував після смерті матері земельну ділянку та отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом.

Вважає, що договір від 21.03.2005 року не містить істотної умови у виді індексації орендної плати, необхідної інформації про об'єкт оренди як одну з істотних умов договору, оскільки до договору не долучено плану або схеми земельної ділянки яка передається в оренду, її кадастрового плану, з відображеннями обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів, акта визначення меж земельної ділянки в натурі. Крім, цього вважає, що укладена додаткова угода до договору оренди землі не містить конкретних посилань, що вона укладена саме до договору оренди землі від 21 березня 2005 року, а лише зазначено, що вона є невід»ємною частиною договору оренди землі від 2005 року, що унеможливлює встановлення відношення такої додаткової угоди саме до договору від 21.03.2005 року. Просив визнати договір оренди та додаткову угоду недійсними.

Рішенням Драбівського районного суду Черкаської області від 24 грудня 2013 року у задоволенні позову відмовлено.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, представник ОСОБА_6 подав апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, просить рішення скасувати та ухвалити нове, яким позовні вимоги задовольнити.

Заслухавши пояснення осіб, які з'явились в судове засідання, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених в суді першої інстанції, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає із наступних підстав.

Відповідно до вимог ст. 308 ЦПК України апеляційний суд відхиляє апеляційну скаргу і залишає рішення без зміни, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив рішення з додержанням вимог матеріального і процесуального права.

Не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення суду з одних лише формальних міркувань.

Судом встановлено, що ОСОБА_8 (мати позивача) була власницею земельної ділянки площею 3,52 га. на підставі Державного акту на право приватної власності на землю, яка знаходиться в адмінмежах Мехедівської сільської ради Драбівського району Черкаської області. 21.03.2005 року між нею та СТОВ «Ранок», правонаступником якого є СТОВ «Пальміра», був укладений договір оренди землі, який зареєстрований у Драбівському райвідділі Черкаської регіональної філії ДП «Центр ДЗК при Держкомземі України» про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 27.03.2006 року за № 04.06.781.00221.

21.03.2005 року сторонами було підписано акт прийому - передачі земельної ділянки площею 3,52 га. Зауважень до даного акту зазначено не було.

10.08.2007 року до вищевказаного договору сторонами було укладено додаткову угоду, згідно якої була визначена нормативно грошова оцінка земельної ділянки станом на 31.07.2007 року, яка становить 55 106,00 грн., встановлено з 2007 року новий розмір орендної плати - 2,1 % від нормативної вартості земельної ділянки, що складає 1157,00 грн та продовжено термін дії договору по 31.12.2018 року. Дана додаткова угода була зареєстрована у Драбівському райвідділі Черкаської регіональної філії ДП «Центр ДЗК при Держкомземі України» від 10.01.2008 року за № 04.08.781.00333.

Інших договорів між ОСОБА_8 та відповідачем укладено не було.

ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_8 померла.

ОСОБА_6 успадкував після смерті матері земельну ділянку та отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 10.07.2013 року, спадкова справа № 303/2012 , зареєстровано в реєстрі за № 1912.

Відповідно ст.14 Закону України «Про оренду землі», договір оренди укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. Типова форма договору оренди землі затверджена Кабінетом Міністрів України.

З оскаржуваного договору оренди землі вбачається, що його форма відповідає типовому договору оренди землі, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2004 року № 220, тобто відповідає вимогам законодавства.

Згідно ст. 15 Закону України «Про оренду землі» істотними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін; умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

Відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов, передбачених цією статтею, а також порушення вимог статей 4 - 6, 11, 17, 19 цього Закону є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до закону.

За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови, зокрема якісний стан земельних угідь, порядок виконання зобов'язань сторін, порядок страхування об'єкта оренди, порядок відшкодування витрат на здійснення заходів щодо охорони і поліпшення об'єкта оренди, проведення меліоративних робіт, а також обставини, що можуть вплинути на зміну або припинення дії договору оренди, тощо.

Невід'ємною частиною договору оренди землі є: план або схема земельної ділянки, яка передається в оренду; кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів; акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); акт приймання-передачі об'єкта оренди; проект відведення земельної ділянки у разі його розроблення згідно із законом.

Відповідно до ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені ч. ч. 1 - 3, 5, 6 ст. 203 цього Кодексу.

Згідно із ч. 1 ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 20 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі підлягає державній реєстрації та на підставі ч. 1 ст. 210, ч. 3 ст. 640 ЦК України, ч. 2 ст. 125 ЗК України й ст. 18 Закону України "Про оренду землі" є укладеним із моменту його державної реєстрації.

Із матеріалів справи вбачається, що оспорюваний договір оренди земельної ділянки, укладений у письмовій формі, пройшов відповідну державну реєстрацію, ОСОБА_8 мала необхідний обсяг цивільної дієздатності, волевиявлення було спрямоване на укладання договору оренди, до договору оренди земельної ділянки додано копію державного акту, при складанні, видачі та реєстрації якого було вчинено відповідні план та схему земельної ділянки, кадастровий план з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів, а також вчинено опис меж, де зазначено сусідніх землекористувачів.

Відповідно до ч.1 ст.626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Наведене вказує на те, що між сторонами при укладенні договору оренди землі погоджено всі істотні умови.

За таких обставин колегія суддів вважає, що суд обгрунтовано прийшов до висновку про безпідставність позовних вимог.

Колегія суддів не приймає до уваги твердження представника апелянта про відсутність в договорі оренди такої істотної умови як індексація орендної плати, оскільки вона спростовується текстом самого договору, п. 10 якого передбачає, що обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції. Що стосується тверджень апелянта щодо додаткової угоди від 14.08.2007 року, то із матеріалів справи вбачається, і даний факт не заперечується апелянтом, що інших земельних ділянок у власності померлої не було, інші договори оренди землі крім договору від 21.03,2005 року вона не укладала.

Оскаржуване рішення суду є законним і обгрунтованим на зібраних по справі доказах, відповідає вимогам матеріального і процесуального права.

Доводи апеляційної скарги не є суттєвими, були предметом судового розгляду, суд дав їм належну оцінку і вони не дають підстав для його скасування або зміни.

Керуючись ст.ст. 303, 307, .308, 313, 314, 315 ЦПК України, колегія суддів, -

у х в а л и л а :

Апеляційну скаргу представника ОСОБА_6 - ОСОБА_7 - відхилити, а рішення Драбівського районного суду Черкаської області від 24 грудня 2013 року по справі за позовом ОСОБА_6 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Пальміра» про визнання договору оренди земельної ділянки та додаткової угоди недійсними, зобов'язати вчинити дії - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили негайно, але може бути оскаржена до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ в касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня набрання нею законної сили.

Головуючий :

Судді :

СудАпеляційний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення10.02.2014
Оприлюднено24.02.2014
Номер документу37258023
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —692/1507/13-ц

Рішення від 24.12.2013

Цивільне

Драбівський районний суд Черкаської області

Фай В. Г.

Ухвала від 10.02.2014

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Гончар Н. І.

Ухвала від 24.01.2014

Цивільне

Апеляційний суд Черкаської області

Гончар Н. І.

Рішення від 27.12.2013

Цивільне

Драбівський районний суд Черкаської області

Фай В. Г.

Ухвала від 06.12.2013

Цивільне

Драбівський районний суд Черкаської області

Фай В. Г.

Ухвала від 27.11.2013

Цивільне

Драбівський районний суд Черкаської області

Фай В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні