Постанова
від 26.02.2014 по справі 815/8549/13-а
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/8549/13-а

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 лютого 2014 року

10 год. 40 хв.

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Балан Я.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження за наявними матеріалами, справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області до Товариства з додатковою відповідальністю «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» (код ЄДРПОУ 03448801) про стягнення заборгованості у розмірі 5 849 грн. 92 коп. на користь УПФУ в Іванівському районі,-

В С Т А Н О В И В:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області (надалі - УПФУ в Іванівському районі Одеської області) до Товариства з додатковою відповідальністю «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» (надалі - ТДВ «ДОРАВТО-ФАВОРИТ») про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 у 5 849 грн. 92 коп. за період з квітня 2013 року по листопад 2013 року. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що згідно отриманих повідомлень про суму відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2, виплачених пенсіонеру ОСОБА_1, який працював на підприємстві, правонаступником якого є відповідач, останнє повинно відшкодувати заборгованість на загальну суму 5 849 грн. 92 коп. за період з квітня 2013 року по листопад 2013 року. Оскільки, заборгованість в добровільному порядку відповідачем погашена не була, позивач просить стягнути вказану заборгованість (аркуші справи 3-4).

Представник позивача до судового засідання не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду справи повідомлений належним чином. Через канцелярію Одеського окружного адміністративного суду за вхід. № 3616/14 від 14.02.2014 року від позивача надійшло клопотання про розгляд справи без участі позивача за наявними в матеріалах справи письмовими доказами (аркуші справи 75-76, 82).

Відповідач до судового засідання не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується наявним в матеріалах справи повідомленням про вручення поштового відправлення (аркуш справи 77).

Згідно з ч. 6 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України справа розглянута в порядку письмового провадження.

Вивчивши матеріали справи, дослідивши обставини якими обґрунтовуються вимоги позивача, докази, якими вони підтверджуються, суд вважає, що адміністративний позов підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що ТДВ «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» створено шляхом реорганізації Закритого акціонерного товариства «ШБУ № 54» на підставі Закону України «Про господарські товариства», Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, інших чинних законодавчих актів України та 06.03.2013 року зареєстровано у встановленому законом порядку як юридична особа, код ЄДРПОУ 03448801, дата первинної державної реєстрації - 17.12.1997 року, адреса: 67211, Одеська область, Іванівський район, с. Червонознам'янка (аркуші справи 5-23, 25-43).

Відповідно до наявного в матеріалах справи повідомлення позивача № 874/02 від 07.03.2013 року, відповідач знаходиться на обліку в УПФУ в Іванівському районі (аркуш справи 24).

Як вбачається з матеріалів справи, на підприємстві ЗАТ «ШБУ № 54», правонаступником усіх прав і обов'язків якого є ТДВ «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» виконувались роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Судом встановлено, що пенсіонер ОСОБА_1 згідно наявного в матеріалах справи розрахунку стажу, має необхідний стаж роботи, відповідно до ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», що дає право на призначення пільгової пенсії та підтверджується відповідними розрахунком та довідкою (аркуші справи 46,47).

З 01.01.2004 року набрав чинності Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», який визначив принципи, засади і механізм функціонування системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду.

Пунктом 2 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV від 09.07.2003 року встановлено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. Для запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються відповідно до пунктів «а» та «б-з» ст. 13 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV від 09.07.2003 року в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення» № 1788-ХІІ від 05.11.1991 року. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Судом встановлено, що на підставі розрахунку стажу, заяви про призначення пенсії та довідки про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, відповідно до протоколу № 5511 від 23.10.2009 року, ОСОБА_1, який працював на ЗАТ «ШБУ № 54» було призначено пільгову пенсію за Списком № 2, яку він фактично отримував, в тому числі у заявленому у позові періоді (квітень 2013 року - лупень 2013 року) (аркуші справи 44, 45).

Таким чином, за період з квітня 2013 року по липень 2013 року підприємство ЗАТ «ШБУ № 54», на якому працював вказаний пенсіонер, по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 має заборгованість у загальній сумі 5 849 грн. 92 коп., що підтверджується наявними в матеріалах справи картками особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 (аркуші справи 49-50).

Оскільки відповідно до Статуту ТДВ «ДОРАВТО-ФАВОРИТ», останнє є правонаступником усіх прав та обов'язків ЗАТ «ШБУ № 54», заявлена у позові сума заборгованості підлягає стягненню саме з ТДВ «ДОРАВТО-ФАВОРИТ».

Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV від 09.07.2003 року, п. 6 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» № 21-1 від 19.12.2003 року підприємства, на яких працівники вийшли на пенсію на пільгових умовах, здійснюють відшкодування коштів Пенсійному фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідно до п. 6.4 вказаної Інструкції, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 «Прикінцевих положень» Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем направлявся на адресу відповідача розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за спірний період з повідомленням про відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України № 1058-IV від 09.07.2003 року в частині пенсій, призначених відповідно до п.п. «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за Списком № 2 за 2013 рік (квітень-липень 2013 року) по пенсіонеру ОСОБА_1 (аркуші справи 48, 81).

Проте, відповідач не сплатив до управління Пенсійного фонду України зазначені в розрахунках суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, чим порушив п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 року, відповідно до якого підприємства щомісяця до 25 числа зобов'язані вносити до Пенсійного фонду України зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Несвоєчасно перераховані суми витрат на виплату і доставку пенсій вважаються боргом (недоїмкою).

Таким чином, станом на час розгляду і вирішення справи відповідач має заборгованість перед УПФУ в Іванівському районі Одеської області по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 2 за період з квітня 2013 року по липень 2013 року по вищезазначеним пенсіонерам, що працювали на підприємстві, правонаступником якого є відповідач у загальному розмірі 5 849 грн. 92 коп.

Доказів сплати повністю або частково чи оскарження відповідачем заявленої у позові суми до відшкодування суду не надано.

За таких обставин, згідно з п. 2 Прикінцевих положень Закону України №1058-IV від 09.07.2003 року в частині пенсій, призначених відповідно до п.п. «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» № 1788-XII від 05.11.1991 року, розділом 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України №21-1 від 19.12.2003 року, зареєстрована в Міністерстві юстиції України за № 64/8663 від 16.01.2004 року, заявлену до стягнення заборгованість слід стягнути з відповідача в судовому порядку.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Відповідно до ч. 1 ст. 69 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів.

Згідно зі ст. 86 Кодексу адміністративного судочинства України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному та об'єктивному дослідженні.

Згідно з ч. 1 ст. 9 Кодексу адміністративного судочинства України суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

З огляду на зазначене, враховуючи, що відповідачем не погашено заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 2 у сумі 5 849 грн. 92 коп., суд дійшов висновку, що позовні вимоги Управління пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області до ТДВ «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 5 849 грн. 92 коп., виплачених пенсіонеру ОСОБА_1 за період з квітня 2013 року по липень 2013 року за Списком № 2 є обґрунтованими, у зв'язку з чим підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України судові витрати не стягуються.

Керуючись ст. ст. 2, 7, 8, 9, 11, 69-71, 86, 128, 159-164, 167, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області до Товариства з додатковою відповідальністю «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» (код ЄДРПОУ 3448801, адреса: 67211, Одеська область, Іванівський район, с. Червонознам'янка) про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 у 5 849 грн. 92 коп. за період з квітня 2013 року по листопад 2013 року - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» (код ЄДРПОУ 3448801, адреса: 67211, Одеська область, Іванівський район, с. Червонознам'янка) заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 5 849 (п'ять тисяч вісімсот сорок дев'ять) грн. 92 (дев'яносто дві) коп. на користь УПФУ в Іванівському районі Одеської області, на рахунок № 25603301004016, банк отримувача: Одеське обласне управління АТ «Ощадбанк», МФО 328845.

Постанова суду може бути оскаржена в порядку та строки, встановлені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова набирає законної сили в порядку та строки, встановлені ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Я.В. Балан

Дата ухвалення рішення26.02.2014
Оприлюднено28.02.2014
Номер документу37366939
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/8549/13-а

Ухвала від 18.12.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я. В.

Постанова від 26.02.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я. В.

Ухвала від 09.01.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні