Рішення
від 12.02.2014 по справі 501/71/13- ц
ІЛЛІЧІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 12.02.2014

Справа № 501/71/13- ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 лютого 2014 року Іллічівський міський суд Одеської області у складі:

головуючого - судді Петрюченко М.І.

при секретарі - Ковтонюк Г.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Іллічівського міського суду Одеської області цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства «Банк Форум» до ОСОБА_1 про задоволення спадкоємцями вимог кредитора, -

В С Т А Н О В И В:

У січні 2013 року представник Публічного акціонерного товариства «Банк Форум» звернувся до Іллічівського міського суду Одеської області з позовною заявою до ОСОБА_1, ОСОБА_2 (а.с.2-4), пізніше уточненим, стверджуючи, що відповідно до умов кредитного договору №0127/06/08-Z від 27 грудня 2006 року, акціонерним комерційним банком «Форум», правонаступником якого з 19.04.2010 року є Публічне акціонерне товариство «Банк Форум», громадянці ОСОБА_3 було надано 195749,00 доларів США терміном до 27 грудня 2011 року зі сплатою 13,9 % річних на поточні потреби.

02 лютого 2009 року Іллічівським міським судом Одеської області ухвалено рішення, яким на користь банку з ОСОБА_3 та ОСОБА_4 у солідарному порядку стягнуто заборгованість за кредитним договором у розмірі 1711424 грн. 95 коп. та судовий збір.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла.

У зв'язку зі смертю ОСОБА_3 позивач звернуся до нотаріальної контори із заявою з вимогою про включення до складу спадщини майнову шкоду в сумі 1713154,95 грн.

Іллічівська міська державна нотаріальна контора листом від 08.06.2011 року №791/01-14 повідомила позивача про спадкоємців померлої, які 10.06.2011 року звернулися до контори для прийняття спадщини - ОСОБА_1, ОСОБА_2.

22 червня 2011 року ОСОБА_5 відкликала свою заяву про прийняття спадщини і подала заяву про відмову від спадщини.

У зв'язку з цим позивач просить суд стягнути з ОСОБА_1, як спадкоємця ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_1, борг у сумі 1713154,95 грн. та судовий збір.

Представник позивача був належним чином повідомлений про день і час судового розгляду справи, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, просив позов задовольнити в повному обсязі з врахуванням уточнень.

Відповідач був належним чином повідомлений про день і час судового розгляду справи, однак до суду не з'явився, заяви про відкладення справи до суду не надав, причини своєї відсутності суду не повідомив.

Вивчивши матеріали цивільної справи, суд приходить до висновку про задоволення позову з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідно до умов кредитного договору №0127/06/08-Z від 27 грудня 2006 року, акціонерним комерційним банком «Форум», правонаступником якого з 19.04.2010 року є Публічне акціонерне товариство «Банк Форум» (а.с.20-22), громадянці ОСОБА_3 було надано 195749,00 доларів США терміном до 27 грудня 2011 року зі сплатою 13,9 % річних на поточні потреби (а.с.10-11).

З метою забезпечення виконання зобов'язань за кредитним договором 27.12.2006 року між акціонерним комерційним банком «Форум» та ОСОБА_3 було укладено іпотечний договір, предметом якого є житловий будинок, що знаходиться в АДРЕСА_1 (а.с.12-13).

02 лютого 2009 року Іллічівським міським судом Одеської області ухвалено рішення, яким на користь банку з ОСОБА_3 та ОСОБА_4 у солідарному порядку стягнуто заборгованість за кредитним договором у розмірі 1711424 грн. 95 коп. та судовий збір (а.с.14-15).

У зв'язку зі смертю ОСОБА_3 позивач звернуся до нотаріальної контори із заявою з вимогою про включення до складу спадщини майнову шкоду в сумі 1713,154,95 грн. (а.с.16).

Іллічівська міська державна нотаріальна контора листом від 08.06.2011 року №791/01-14 повідомила позивача про спадкоємців померлої, які 10.06.2011 року звернулися до контори для прийняття спадщини - ОСОБА_1, ОСОБА_2 (а.с.18-19) .

22 червня 2011 року ОСОБА_5 відкликала свою заяву про прийняття спадщини і подала заяву про відмову від спадщини (а.с.53).

Згідно ст.509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Положеннями статей 525 та 526 ЦК України передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, одностороння відмова від зобов'язання не допускається.

Згідно з ст.530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Згідно зі ст.611 ЦК України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Згідно з ч.1 ст.612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно зі ст.625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно ст.628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст.629 ЦК договір є обов'язковим для виконання сторонами

Зважаючи на те, що на даний час зобов'язання за кредитним договором не виконані, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.1040 ЦК України позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику у строк та в порядку, що встановлені договором.

Згідно з ч.1 ст.1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Згідно з ч.2 ст.1056 - 1 ЦК України розмір процентів та порядок їх сплати за договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів.

Статтею 25 ЦК України передбачено, що здатність мати цивільні права та обов'язки (цивільну правоздатність) мають усі фізичні особи. Цивільна правоздатність фізичної особи виникає у момент її народження і припиняється в момент її смерті.

Згідно ст.608 ЦК України зобов'язання припиняється смертю боржника, якщо вони нерозривно пов'язані з його особою і у зв'язку з цим не може бути виконане іншою особою, а тому підстави для припинення кредитного договору відсутні, оскільки зазначене зобов'язання може бути виконане спадкоємцями боржника.

У випадку смерті боржника за кредитним договором його права і обов'язки за цим договором переходять до спадкоємців, які зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Вимоги кредитора вони зобов'язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями і кредитором інше не встановлено. У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора накладає стягнення на майно, яке було передано спадкоємцям у натурі (пункт 5 статті 1219, стаття 1282 ЦК України).

Відповідно до частини першої статті 523 ЦК України порука або застава, встановлена іншою особою, припиняється після заміни боржника, якщо поручитель або заставодавець не погодився забезпечувати виконання зобов'язання новим боржником.

Аналіз наведених норм дає підстави для висновку про те, що у разі смерті боржника за кредитним договором за наявності спадкоємців відбувається заміна боржника в зобов'язанні, який несе відповідальність у межах вартості майна, одержаного у спадщину.

Згідно ст.1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Стаття 1218 ЦК України передбачає, що до складу спадщини входить усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Не входять до кладу спадщини права та обов'язком, що нерозривно пов'язані з особою спадкодавця, зокрема: особисті немайнові права; право на участь у товариствах та право членства в об'єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами; право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я; право на аліменти, пенсію, допомогу або інші виплати, встановлені законом; права та обов'язки, як кредитора або боржника, передбачені ст.608 цього Кодексу.

Кредитні правовідносини не є особистими правовідносинами, що не допускають правонаступництва, оскільки здійснення цього права не пов'язане з певною особою, а тому може здійснюватися спадкоємцями цієї особи на передбачених законом умовах.

Відповідно до ст.1282 ЦК України, спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину.

Тобто, у разі смерті боржника за кредитним договором за наявності спадкоємців відбувається заміна боржника в зобов'язанні, який несе відповідальність у межах вартості майна, одержаного у спадщину.

Враховуючи, що спадкоємці відповідають за борги спадкодавця в межах вартості майна, одержаного у спадщину, то за відсутності чи недостатності спадкового майна кредитне зобов'язання припиняється неможливістю виконання чи недостатністю спадкового майна, а не смертю боржника.

На ці обставини звертає увагу п.32 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №5 від 30.03.3012 року "Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів, що виникають із кредитних правовідносин", в якому зазначено, що при вирішенні спорів щодо виконання зобов'язань за кредитним договором у випадку смерті божника/позичальника за наявності поручителя чи спадкоємців, суди мають враховувати положення ст.1282 ЦК України, що спадкоємці божника за умови прийняття спадщини є боржниками перед кредитором у межах вартості майна, одержаного у спадщину. Спадкоємці несуть зобов'язання погасити нараховані проценти, штрафи тільки у тому випадку, якщо вони вчинені позичальником за життя. Інші нараховані зобов'язання фактично не пов'язані з особою позичальника і не можуть присуджуватися до сплати спадкоємцями.

Спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст.1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Таким чином, суд вважає, що вимоги позивача є правомірними.

Також судом встановлено, що при подачі позову, позивач сплатив судовий збір у розмірі 3219,32 грн. та 114,70 грн., який підтверджується квитанціями (а.с.5, 36) та витрати на розміщення оголошення у розмірі 120 грн., які підтверджуються квитанцією (а.с.78).

Відповідно до ст.88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Керуючись ст.ст.212-215 ЦПК України, ст.ст.16, 526, 625, 1048, 1049, 1054, 1216, 1218, 1282 ЦК України, -

ВИРІШИВ:

Позов Публічного акціонерного товариства «Банк Форум» до ОСОБА_1 про задоволення спадкоємцями вимог кредитора - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства «Банк Форум», як спадкоємця ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_1, борг у сумі 1713154,95 грн.

Стягнути ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства «Банк Форум» судовий збір у розмірі 3219,00 грн. та 114, 70 грн., витрати на розміщення оголошення у розмірі 120 грн.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Одеської області через Іллічівський міський суд шляхом подачі апеляційної скарги, яка подається протягом 10 днів з дня оголошення рішення, або отримання його копії.

Суддя Іллічівського міського суду

Одеської області М.І.Петрюченко

Дата ухвалення рішення12.02.2014
Оприлюднено05.03.2014
Номер документу37462116
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —501/71/13- ц

Ухвала від 22.06.2021

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Ухвала від 17.06.2021

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Ухвала від 15.06.2021

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Ухвала від 23.04.2021

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Ухвала від 19.04.2021

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Ухвала від 10.07.2019

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Ухвала від 01.07.2019

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

Рішення від 12.02.2014

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Петрюченко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні