Рішення
від 06.03.2014 по справі 104/157/14-ц
БІЛОГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Справа № 104/157/14-ц

Провадження № 2/104/96/14

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 березня 2014 року Білогірській районний суд Автономної Республіки Крим у складі:

головуючого - судді Лущеко Л.Г.

при секретарі - Бубновій Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Білогірську, без фіксації судового процесу технічними засобами звукозапису у порядку ч.2 ст.197 ЦПК України, цивільну справу за позовом Кримського Республіканського професійно-технічного навчального закладу "Керченське вище професійне училище суднобудування та деревообробки" до ОСОБА_1, третя особа: Державна фінансова інспекція України в Автономній Республіці Крим про стягнення необґрунтовано виплаченої одноразової грошової допомоги та грошової компенсації на придбання одягу та взуття у 2011 року,

В С Т А Н О В И В:

представник позивача просить суд стягнути з відповідача на користь Кримського Республіканського професійно-технічного навчального закладу "Керченське вище професійне училище суднобудування та деревообробки" необґрунтовано виплачену одноразову грошову допомогу та грошову компенсацію на загальну суму 6146 (шість тисяч сто сорок шість) гривень, а також сплату судового збору.

Свої вимоги мотивує тим, що в 2011 року у Кримському Республіканському професійно-технічному навчальному закладі "Керченське вище професійне училище суднобудування та деревообробки" (далі - КРПТНЗ "Керченське вище професійне училище суднобудування та деревообробки") навчалася з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1.

По закінченню навчального закладу, згідно з п.п.4 п.13 Постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.1994 року № 226 "Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування" (зі змінами та доповненнями), учням вищевказаної пільгової категорії при їх працевлаштуванні видається одяг, взуття, м'який інвентар на суму, не менше ніж 40 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а також одноразова грошова допомога в розмірі шести прожиткових мінімумів. За бажанням випускникам навчальних закладів може бути виплачена грошова компенсація в розмірі, необхідном для придбання одягу та взуття. Згідно наданої на їх адресу інформації, а саме: путівки по розподілу випускників на момент випуску ОСОБА_1 була оформлена на посаду продавця-консультанта в Мале приватне підприємство "Стимул" в м. Білогірську.

На підставі вищевикладеного, та згідно з вимогами діючого законодавства, вищевказаній учениці у зв'язку з її випуском та подальшому працевлаштуванні були здійснені належні виплати в розмірі 6146 грн. Але в ході ревізії державною фінансовою інспекцією в АР Крим на адресу роботодавців були надіслані запити про надання інформації відносно працевлаштування випускників. Аналіз проведеної інспекцією роботи виявив, що ОСОБА_1 не була працевлаштована згідно наданої путівки по розподілу випускників з причини неявки на роботу, що в свою чергу робить незаконною виплату їй одноразової грошової допомоги та грошової компенсації на суму 6146 грн.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав заяву, у якій просив розглядати справу за його відсутність, на позові наполягає (а.с.29, 34).

Відповідач у судове засідання не з'явилася з невідомої суду причини, хоча сповіщена була належно та своєчасно (а.с.40-41, 42).

Суд вважає за можливе слухати справу у відсутність сторін за наявними матеріалами справи.

Зі згоди представника позивача, дотримуючись вимог ст.224 ЦПК України, суд вважає за можливе провести заочний розгляд по даній справі та ухвалити заочне рішення.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги є законними, обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Як убачається з матеріалів справи, ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, у 2011 року навчалася у Кримському Республіканському професійно-технічному навчальному закладу "Керченське вище професійне училище суднобудування та деревообробки" з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, що підтверджується копією довідки № 94/10-34 від 2013 року та копії списку випускників КРПТНЗ "Керченське вище професійне училище суднобудування та деревообробки" з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування 2011-2012 роки (а.с.7, 10).

Відповідно до п.п. 4 п. 13 Постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.1994 року № 226 "Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування" (із змінами та доповненнями), учням, студентам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учням, студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, що навчалися або виховувалися в навчально-виховних та вищих навчальних закладах і перебували на повному державному утриманні, при їх працевлаштуванні видається одяг, взуття, м'який інвентар і обладнання на суму, не менш як 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також одноразова грошова допомога в розмірі шести прожиткових мінімумів. За бажанням випускникам навчальних закладів може бути виплачена грошова компенсація у розмірі, необхідному для придбання одягу і взуття (а.с.8-9).

Таким чином, в 2011 році ОСОБА_1 були виплачені одноразова допомога та грошова компенсація у сумі 6146 грн, що підтверджується копією відомості (а.с.12).

В період з 27.08.2013 року по 04.10.2013 року в училищі проводилась ревізія фінансово-господарської діяльності за період з 01.01.2011 року по 31.07.2013 року, в ході якої ревізійною групою серед іншого інспектувалося питання достовірності інформації працевлаштування випускників, в частині працевлаштування дітей пільгової категорії з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування в 2011-2012 роках. В ході ревізії державною фінансовою інспекцією в АР Крим на адресу роботодавців були направлені запити про представлення даних про дату прийому на роботу, займаної посади, а у разі звільнення - інформація про дату та підстави розірвання трудових правовідносин. Згідно з проведеною перевіркою виявилося, що ОСОБА_1 не була працевлаштована згідно представленої путівки по розподілу випускників по причині неявки на роботу.

Згідно із ст. 610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання.

Таким чином, ОСОБА_1 порушила свої обов'язки, а тому одноразову допомогу та грошову компенсацію у сумі 6146 грн були одержала незаконно.

ОСОБА_1 було надіслане повідомлення про повернення одноразової допомоги та грошової компенсації у сумі 6146 грн, що підтверджується копією повідомлення Кримського Республіканського професійно-технічного навчального закладу "Керченське вище професійне училище суднобудування та деревообробки" за № 1150 від 22.11.2013 року (а.с.13).

Крім того, позивачем сплачений судовий збір у сумі 243,60 грн, що підтверджується квитанцією (а.с.1).

Відповідно до вимог ст. 88 ч. 1 ЦПК України, судовий збір у сумі 243,60 грн слід стягнути з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 11, 610 ЦК України, Постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.1994 року № 226 "Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування" (зі змінами та доповненнями), ст.ст. 10, 60, 88 ч.1, 169, 197 ч.2, 212-215, 224-228, 294 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Кримського Республіканського професійно-технічного навчального закладу "Керченське вище професійне училище суднобудування та деревообробки" необґрунтовано виплачену одноразову допомогу та грошову компенсацію у розмірі 6146 (шість тисяч сто сорок шість) грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Кримського Республіканського професійно-технічного навчального закладу "Керченське вище професійне училище суднобудування та деревообробки" судовий збір у розмірі 243 (двісті сорок три) грн 60 коп.

Відповідачем заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання копії рішення.

Позивачем на рішення може бути подана апеляційна скарга протягом десяти днів з дня одержання його копії в Апеляційний суд Автономної Республіки Крим через Білогірській районний суд АР Крим.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі строк, протягом якого розглядалася заява, не включається до строку на апеляційне оскарження рішення.

Головуючий

СудБілогірський районний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення06.03.2014
Оприлюднено11.03.2014
Номер документу37513213
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —104/157/14-ц

Рішення від 06.03.2014

Цивільне

Білогірський районний суд Автономної Республіки Крим

Лущеко Л. Г.

Ухвала від 12.02.2014

Цивільне

Білогірський районний суд Автономної Республіки Крим

Чубабрія В. А.

Ухвала від 28.01.2014

Цивільне

Білогірський районний суд Автономної Республіки Крим

Чубабрія В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні