Рішення
від 03.03.2014 по справі 912/16/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 березня 2014 рокуСправа № 912/16/14 Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Г.Б. Поліщук, розглянувши матеріали № 912/16/14 від 03.01.2014 року

за позовом: Фермерського господарства "Босько А.Б.", Кіровоградська область, Новомиргородський район, с.Панчеве

до відповідача: Фермерського господарства "Віра", Кіровоградська область, Новомиргородський район, с.Маріївка

про звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок

за участю представників сторін:

від позивача - Босько А.Б. - голова господарства;

від позивача - Атласова І.Ю., довіреність № б/н від 06.08.2013р.;

від відповідача - Бем Ю.Ю., довіреність № 12 від 15.01.2014р.

В судових засіданнях оголошувались перерви 17.01.2014 року до 22.01.2014р. 14год. 30хв., 22.01.2014 року до 12.02.2014 року 12 год. 00хв., 27.02.20.14 року до 03.03.2014 року 12 год. 00 хв.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Фермерським господарством "Босько А.Б." подано позов про зобов'язання фермерського господарства "Віра" звільнити та привести до стану, придатного для використання за цільовим призначенням земельні ділянки, які знаходяться в с.Маріївка Новомиргородського району Кіровоградської області.

Позовну заяву мотивовано тим, що позивачем протягом 2013 року підписані та зареєстровані у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права договори оренди земельних ділянок із мешканцями с.Маріївки Новомиргородського району Кіровоградської області. Проте зазначені земельні ділянки використовуються фермерським господарством "Віра", яке було орендарем вказаних земельних ділянок до укладення відповідних договорів оренди позивачем.

Ухвалою господарського суду Кіровоградської області від 03.01.2014 року вказану позовну заяву прийнято до розгляду та порушено провадження у справі, сторони зобов'язано подати до суду докази, необхідні для вирішення даного спору.

Позивачем в судовому засіданні 03.03.2014 року уточнено позовні вимоги в частині зазначення кадастрових номерів двох земельних ділянок у зв'язку з допущеними у позовній заяві помилками.

Відповідачем подано до суду заперечення на позовну заяву, відповідно до яких відповідач заперечує використання ним спірних земельних ділянок та зазначає про відсутність будь-яких доказів на підтвердження факту зайняття ним спірних земельних ділянок.

Господарський суд, розглянувши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін,

ВСТАНОВИВ:

Фермерським господарством "Босько А.Б." протягом серпня-вересня 2013 року укладено договори оренди земельних ділянок з фізичними особами (т.1 а.с. 55-237) строком дії 10 років починаючи з дати державної реєстрації іншого речового права в реєстраційній службі Новомиргородського районного управління юстиції Кіровоградської області.

Вказані договори зареєстровані в порядку, визначеному чинним законодавством, що підтверджується витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права, засвідчені копії яких подані позивачем до матеріалів справи (т.1 а.с. 11-30).

За твердженням позивача, вказані земельні ділянки використовуються відповідачем. На підтвердження даної обставини позивачем додано до позовної заяви копію його звернення до фермерського господарства "Віра" з проханням повернути господарям земельні ділянки та не проводити сільськогосподарські роботи на вказаних земельних ділянках.

Крім того, позивачем до позовної заяви додано копію заяви власників спірних земельних ділянок до Новомиргородського РВ УМВС у Кіровоградській області про притягнення до відповідальності керівника СФГ "Віра", який не повертає земельні ділянки (паї) мешканцям с.Маріївка в зв'язку із закінченням строку дії договорів оренди земельних ділянок між СФГ "Віра" та громадянами.

Новомиргородським РВ УМВС України в Кіровоградській області, на вимогу суду, надіслано до суду копію постанови від 15.11.2013 року про закриття кримінального провадження за заявою мешканців с.Маріївка про те, що директор ФГ "Віра" не повертає на їх вимогу земельні ділянки, які вони надавали в оренду та в яких закінчився строк дії договору оренди.

Згідно даної постанови, в ході проведеного досудового розслідування було встановлено, що ряд мешканців с.Маріївка Новомиргородського району Кіровоградської області надали СФГ "Віра" їх земельні ділянки в оренду, проте в 2013 році строк дії договору оренди закінчився і вони мали намір надати їх земельні ділянки в оренду ФГ "Босько А.Б.", проте директор ФГ "Віра" не повертає їм земельні ділянки.

Слідчим, враховуючи що між ФГ "Віра" та ФГ "Босько А.Б." вирішується питання щодо фактичного використання зазначених земельних ділянок ФГ "Віра", яке може бути вирішено тільки господарським судом, закрито кримінальне провадження у зв'язку з відсутністю у діях ФГ "Віра" складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.197-1КК України.

В судовому засіданні 22.01.2014 року представником позивача надано господарському суду довідку Мар'ївської сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області, відповідно до якої земельні ділянки, що належать 19 громадянам, переліченим у довідці (т.2 а.с. 3) у 2013 році знаходились в користуванні ФГ "Віра" та отримали орендну плату.

У відзиві на позовну заяву відповідач вимоги позивача заперечив, зазначивши про те, що із позову незрозуміло, про які саме земельні ділянки йде мова та чому саме ФГ "Віра" займає спірні земельні ділянки. На думку відповідача, жодних доказів того, що ФГ "Віра" займає спірні земельні ділянки позивачем надано не було.

Доказів недопущення власників землі або землекористувача ФГ "Босько А.Б." до вказаних земельних ділянок, а тим паче погіршення стану земельних ділянок, наявність повного фактичного контролю земельних ділянок ФГ "Віра", що унеможливлює використання цих земельних ділянок на адресу суду та ФГ "Віра" не надавалось. З огляду на викладене відповідач просить суд відмовити у задоволенні позову.

Відповідачем 27.02.2014 року подано до господарського суду Акт перевірки дотримання суб'єктами господарювання вимог законодавства від 27.11.2013р. Державної інспекції сільського господарства в Кіровоградської області.

З наданого відповідачем акту вбачається, що під час перевірки інспекцією виявлено порушення ФГ "Віра" ст.ст. 79, 96, 125, 126 ЗК України, а саме: використання земельної ділянки 20,0га без межових знаків (землі державної власності), самовільне використання земельної ділянки площею 0, 2230га за межами населеного пункту та відсутність державної реєстрації додаткових угод до договорів оренди землі на паї.

У запереченнях на позовну заяву, поданих до суду 03.03.2014 року, відповідач звертає увагу суду на те, що за результатами зазначеної перевірки жодних зауважень в частині порушень земельного законодавства в частині самовільного зайняття земель, які є предметом розгляду справи в акті перевірки не зазначено.

Кіровоградською об'єднаною державною податковою інспекцією Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області надано суду список громадян, яким протягом 2013 року нараховано та утримано податок з доходів фізичних осіб ФГ "Віра" та засвідчену копію податкової декларації з фіксованого сільськогосподарського податку фермерського господарства "Віра" за 2013 рік з додатком "Відомості про наявність земельних ділянок", з якого вбачається, що до вказаних переліків громадян належать особи, за виключенням Опришко Т.В., які є власниками спірних земельних ділянок.

З приводу зазначених відомостей відповідач у запереченнях від 03.03.2014 року зазначив, що відомості про наявність земельних ділянок за 2013 рік, які є Додатком до Податкової декларації з фіксованого сільськогосподарського податку свідчить лише про те, що фактично ФГ "Віра" здійснила у 2013 році сплату податку за спірні земельні ділянки, як того вимагало на той час діюче законодавство України та отримані роз'яснення ГУ Міндоходів у Кіровоградській області. ФГ "Віра" здійснено оплату податку на землю громадян, саме йдучи назустріч даним громадянам.

На думку відповідача, той факт, що ФГ "Віра" здійснило сплату податку за громадян не свідчить проте, що ФГ "Віра" самовільно займає земельні ділянки, на які позивачем було укладено договори оренди. Якщо звернути увагу на подану декларацію за 2014 рік, то громадяни, з якими позивач уклав договори оренди у списку не значаться, площі орендованих земельних ділянок зменшено по відношенню до зазначених площ у 2013 році.

З урахуванням усіх обставин справи господарський суд дійшов висновку, що вимоги позивача підлягають частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.1 ст.93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

У відповідності до ч.1 ст.95 Земельного кодексу України землекористувачі, якщо інше не передбачено законом або договором, мають право, зокрема, самостійно господарювати на землі. Вказана норма кореспондується із ч.1 ст.25 Закону України "Про оренду землі", відповідно до якої орендар земельної ділянки має право самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі.

Згідно із ч.2 ст.95 Земельного кодексу України, порушені права землекористувачів підлягають відновленню в порядку, встановленому законом.

За приписами ч.ч. 1, 2 ст. 27 Закону України "Про оренду землі" орендареві забезпечується захист його права на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону.

Орендар в установленому законом порядку має право витребувати орендовану земельну ділянку з будь-якого незаконного володіння та користування, на усунення перешкод у користуванні нею, відшкодування шкоди, заподіяної земельній ділянці громадянами і юридичними особами України, іноземцями, особами без громадянства, іноземними юридичними особами, у тому числі міжнародними об'єднаннями та організаціями.

Згідно зі статтею 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Предметом даного позову є звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок в кількості двадцять одна ділянка. Позивачем надано суду належні докази права оренди двадцяти земельних ділянок (паїв), за виключенням земельної ділянки за кадастровим номером 3523884600:02:000:0235, власником якої є гр. Опришко Т.В., відносно якої відсутні докази укладення договору оренди та, відповідно, реєстрації такого договору у встановленому чинним законодавством порядку. За повідомленням позивача, договір оренди із вказаним власником земельної ділянки на момент розгляду справи знаходиться на реєстрації.

Таким чином, позивач, як орендар земельних ділянок, наділений правом звернення до суду за захистом своїх прав та інтересів у даній справі.

Відповідно до ст.1 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель" самовільне зайняття земельної ділянки - це будь-які дії, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.

Як було зазначено вище, Кіровоградською об'єднаною державною податковою інспекцією Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області надано суду список громадян, яким фермерським господарством "Віра" протягом 2013 року нараховано та утримано податок з доходів фізичних осіб, з якого вбачається, що до вказаних переліків громадян включені особи, які є власниками спірних земельних ділянок.

У відповідності до п. 168.1.1. ст.168 Податкового кодексу України податковий агент, який (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в статті 167 цього Кодексу.

За приписами п. 170.1.1. ст.170 цього Кодексу, податковим агентом платника податку - орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар.

Таким чином, відповідач, виступивши податковим агентом власників спірних земельних ділянок та сплативши податок на доходи даних осіб, фактично підтвердив виплату у 2013 році орендної плати таким власникам за користування їх земельними ділянками.

Сплата фермерським господарством "Віра" орендної плати за 2013 рік власникам спірних земельних ділянок підтверджується також довідкою Мар'ївської сільської ради від 20.01.2014 року №11.

Господарський суд оцінює наведені докази в сукупності із копією податкової декларації з фіксованого сільськогосподарського податку фермерського господарства "Віра" за 2013 рік, наданої до суду податковим органом.

З додатку до вказаної декларації "Відомості про наявність земельних ділянок" вбачається, що відповідачем до переліку земельних ділянок, які він використовує включено, в тому числі, спірні земельні ділянки. При цьому в якості підстави користування даними земельними ділянками відповідачем вказано договори оренди, укладені з власниками земельних ділянок у 2005 році з терміном дії 10 років.

Доказів укладення договорів оренди з власниками спірних земельних ділянок зі строком дії, зазначеним у податковій декларації, відповідачем до суду не надано.

Позивачем надано господарському суду договір оренди від 16.03.2005р., укладений між власником землі - гр.Вайвалою К.І. та ФГ "Віра", реквізити якого відповідають відомостям, зазначеним відповідачем у додатку до податкової декларації з фіксованого сільськогосподарського податку, з якого вбачається, що строк дії даного договору становить 5 років.

Відповідно до п. 306.1 Податкового кодексу України сільськогосподарські товаровиробники самостійно обчислюють суми податку щороку станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу.

У відповідності до п. 306.5 ст.306 Податкового кодексу України якщо протягом податкового (звітного) періоду у платника податку змінилась площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у зв'язку з набуттям (втратою) на неї права власності або користування, такий платник зобов'язаний: уточнити суму податкових зобов'язань з податку на період починаючи з дати набуття (втрати) такого права до останнього дня податкового (звітного) року; подати протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним періодом, органам державної податкової служби за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки декларацію з уточненою інформацією про площу земельної ділянки, а також відомості про наявність земельних ділянок та їх нормативну грошову оцінку.

Докази подання фермерським господарством "Віра" до податкового органу декларації з уточненими відомостями щодо площ земельних ділянок, які перебувають у власності/користуванні за 2013 рік, ні відповідачем, ні податковим органом до суду не надано.

Викладені обставини та надані суду докази підтверджують факт зайняття фермерським господарством "Віра" спірних земельних ділянок.

При цьому господарський суд не бере до уваги заперечення відповідача щодо відомостей, наданих податковим органом, оскільки у даних запереченнях відповідач посилається на сплату ним податку на землю громадян, в той час як господарським судом питання сплати такого податку в межах даної справи не досліджувалось.

В частині посилання відповідача на Акт перевірки дотримання суб'єктами господарювання вимог законодавства, складений Державною інспекцією сільського господарства в Кіровоградській області, яким не виявлено самовільного зайняття земельних ділянок, що є предметом розгляду у даній справі, господарський суд вважає за необхідне зазначити, що згідно даного акту, інспекцією проводилась планова перевірка, під час якої перевірено дотримання вимог щодо експлуатації та технічного стану тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів (т.2 а.с. 45-64). У вказаному акті відсутні інформація про фактичне використання земельних ділянок, їх площа, цільове призначення, план (схема) земельної ділянки.

За викладених обставин наявність такого Акту перевірки не спростовує факту самовільного зайняття спірних земельних ділянок відповідачем.

Відповідно до ч.1 ст.211 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність в тому числі за самовільне зайняття земельних ділянок.

Згідно із ч.1 ст.212 Земельного кодексу України самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними.

За ч.3 ст.212 Земельного кодексу України повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду.

Таким чином, позовні вимоги в частині зобов'язання відповідача звільнити самовільно зайняті земельні ділянки:

- власник Баюка Алла Анатоліївна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0058, земельна ділянка № 58, площа - 6,20 га;

- власник Баюка Алла Анатоліївна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0042, земельна ділянка № 52, площа - 6,38 га;

- власник Вайвала Григорій Матвійович, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0065, земельна ділянка № 65, площа - 8,94 га;

- власник Вайвала Катерина Іванівна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0048, земельна ділянка № 66, площа - 5,88 га;

- власник Савлук Анжел Валентинович, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0006, земельна ділянка № 6, площа - 5,77 га;

- власник Криворучко Валентина Миколаївна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0049, земельна ділянка № 67, площа - 5,83 га;

- власник Савлук Оксана Василівна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0032, земельна ділянка № 17-2, площа - 1,94 га;

- власник Савлук Оксана Василівна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0033, земельна ділянка № 17-1, площа - 4,44 га;

- власник Гузман Валентина Георгіївна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0021, земельна ділянка № 23, площа - 5,78 га;

- власник Майоренко Аліна Миколаївна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0116, земельна ділянка № 168, площа - 6,51 га;

- власник Сердюк Єфросінія Матвіївна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0083, земельна ділянка № 127, площа - 6,01 га;

- власник Ярошинська Лідія Миколаївна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0028, земельна ділянка № 30, площа - 5,95 га;

- власник Ярошинська Лідія Миколаївна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0027, земельна ділянка № 29, площа - 5,77 га;

- власник Гуйван Олена Олексіївна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0026, земельна ділянка № 28, площа - 5,77 га;

- власник Науменко Сергій Сергійович, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0105, земельна ділянка № 105, площа - 6,74 га;

- власник Рудика Світлана Олексіївна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:3038, земельна ділянка № 31, площа - 5,92 га;

- власник Данилова Раїса Гнатівна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0015, земельна ділянка № 15, площа - 6,38 га;

- власник Якубцова Олена Григорівна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0079, земельна ділянка № 102, площа - 6,74 га;

- власник Русавська Надія Вікторівна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0043, земельна ділянка № 43, площа - 6,38 га;

- власник Хомина Катерина Денисівна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0073, земельна ділянка № 93, площа - 6,61 га

є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Позовні вимоги в частині зобов'язання відповідача звільнити самовільно зайняту земельну ділянку, власником якої є Опришко Тетяна Василівна, кадастровий номер 3523884600:02:000:0235, номер земельної ділянки 235, площею 2,89га задоволенню не підлягають, оскільки позивачем не надано суду належних доказів укладення договору оренди даної земельної ділянки, а відтак у позивача відсутні підстави для звернення до господарського суду за захистом своїх прав та інтересів у даній частині.

Господарський суд також вважає за необхідне відмовити у задоволенні позовних вимог щодо зобов'язання відповідача привести спірні земельні ділянки до стану, придатного для використання за цільовим призначенням, так як при укладенні договорів оренди землі сторонами договору встановлено, що земельна ділянка передається орендареві в стані, який є повністю придатним для використання її за цільовим призначенням (п. 2.2 договорів оренди землі). Доказів протилежного позивачем до суду не надано.

Господарський суд у відповідності до ст.49 Господарського процесуального кодексу України покладає судовий збір на відповідача у повному обсязі, оскільки спір у даній справі виник внаслідок його неправильних дій.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 43, 44, 49, 82-85, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити частково.

2. Зобов'язати фермерське господарство "Віра" звільнити самовільно зайняті земельні ділянки:

- власник Баюка Алла Анатоліївна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0058, земельна ділянка № 58, площа - 6,20 га;

- власник Баюка Алла Анатоліївна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0042, земельна ділянка № 52, площа - 6,38 га;

- власник Вайвала Григорій Матвійович, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0065, земельна ділянка № 65, площа - 8,94 га;

- власник Вайвала Катерина Іванівна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0048, земельна ділянка № 66, площа - 5,88 га;

- власник Савлук Анжел Валентинович, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0006, земельна ділянка № 6, площа - 5,77 га;

- власник Криворучко Валентина Миколаївна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0049, земельна ділянка № 67, площа - 5,83 га;

- власник Савлук Оксана Василівна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0032, земельна ділянка № 17-2, площа - 1,94 га;

- власник Савлук Оксана Василівна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0033, земельна ділянка № 17-1, площа - 4,44 га;

- власник Гузман Валентина Георгіївна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0021, земельна ділянка № 23, площа - 5,78 га;

- власник Майоренко Аліна Миколаївна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0116, земельна ділянка № 168, площа - 6,51 га;

- власник Сердюк Єфросінія Матвіївна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0083, земельна ділянка № 127, площа - 6,01 га;

- власник Ярошинська Лідія Миколаївна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0028, земельна ділянка № 30, площа - 5,95 га;

- власник Ярошинська Лідія Миколаївна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0027, земельна ділянка № 29, площа - 5,77 га;

- власник Гуйван Олена Олексіївна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0026, земельна ділянка № 28, площа - 5,77 га;

- власник Науменко Сергій Сергійович, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0105, земельна ділянка № 105, площа - 6,74 га;

- власник Рудика Світлана Олексіївна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:3038, земельна ділянка № 31, площа - 5,92 га;

- власник Данилова Раїса Гнатівна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0015, земельна ділянка № 15, площа - 6,38 га;

- власник Якубцова Олена Григорівна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0079, земельна ділянка № 102, площа - 6,74 га;

- власник Русавська Надія Вікторівна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0043, земельна ділянка № 43, площа - 6,38 га;

- власник Хомина Катерина Денисівна, кадастровий номер земельної ділянки - 3523884600:02:000:0073, земельна ділянка № 93, площа - 6,61 га.

3. В задоволенні позовних вимог в частині зобов'язання відповідача звільнити самовільно зайняту земельну ділянку: власник Опришко Тетяна Василівна, кадастровий номер 3523884600:02:000:0235, номер земельної ділянки 235, площею 2,89га відмовити.

4. В задоволенні позовних вимог в частині зобов'язання відповідача привести земельні ділянки до стану, придатного для використання за цільовим призначенням, відмовити.

5. Стягнути з фермерського господарства "Віра" (26031, Кіровоградська область, Новомиргородський район, с.Маріївка, код 31446456) на користь фермерського господарства "Босько А.Б." (26034, Кіровоградська область, Новомиргородський район, с.Панчеве, вул.Щорса, 10, код 33333892) 1147,00грн. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

6. Згідно частини 5 статті 85 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

7. Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його підписання до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області.

Повне рішення складено 07.03.2014р.

Суддя Г.Б. Поліщук

Дата ухвалення рішення03.03.2014
Оприлюднено11.03.2014
Номер документу37516721
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/16/14

Ухвала від 12.02.2014

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Постанова від 04.11.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Гpeйц K.B.

Ухвала від 20.10.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Гpeйц K.B.

Ухвала від 18.07.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Гpeйц K.B.

Ухвала від 27.06.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Гpeйц K.B.

Постанова від 14.05.2014

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Павловський Павло Павлович

Ухвала від 21.03.2014

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Павловський Павло Павлович

Рішення від 03.03.2014

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 03.01.2014

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні