Ухвала
від 11.03.2014 по справі 7/220-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65

УХВАЛА

Від "11" березня 2014 р. Справа № 7/220-Б

За заявою Державної податкової інспекції в Попільнянському районі (смт. Попільня) (правонаступник - Андрушівська об"єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Житомирській області (м. Андрушівка)

До боржника Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Паволоч" (с. Паволоч Попільнянського району)

про визнання банкрутом

Суддя Лозинська І.В.

В засіданні суду прийняли участь:

- від ініціюючого кредитора: Захарко Н.В. - завідувач юридичного сектору Андрушівської ОДПІ, дов. № 108 від 30.12.2013 р.

- від кредиторів: Мельник Н. Л. - представник Попільнянського РЦЗ, дов. № 565 від 18.02.2014 р.

- від боржника: Назаренко К.С. - представник за дов. б/н від 26.02.2014 р.

Господарським судом Житомирської області розглядається справа про банкрутство СВК "Паволоч" (с.Паволоч Попільнянського району).

06.02.2014 р. до господарського суду надійшла заява від УПФУ в Попільнянському районі №298/06 від 03.02.2014 р. з вимогами до боржника на суму 1645,40 грн. на виплату пільгових пенсій з грудня 2013 р. по січень 2014 р. (а. с.175 -180 у т. 9), яку ухвалою від 21.02.2014 р. господарський суд призначив до розгляду в засіданні суду, зобов"язав ліквідатора Вівсяника А.М. надати відзив (а. с. 184 у т. 9).

11.03.2014 р. до господарського суду від ліквідатора Вівсяника А. М. надійшов відзив, згідно з яким визнано заявлену суму вимог до боржника (а. с. 202, 203 у т. 9).

Представник боржника в засіданні суду не заперечила проти визнання заявленої суми грошових вимог кредитора.

Дослідивши матеріали справи, заяву кредитора, господарський суд прийшов до висновку про її задоволення на підставі такого.

Необхідність відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах передбачено Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", а порядок відшкодування - Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України від 16.01.2004 р. № 64/8663 зі змінами та доповненнями (далі - Інструкція).

Згідно з п. 6.1. Інструкції, відшкодуванню підлягають витрати ПФУ на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" у вказаних розмірах.

Відповідно до ч. 2 п. 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій призначених на пільгових умовах, що діяв до набрання чинності цим Законом. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". Отже, зазначеними нормами законодавства Пенсійному фонду України, як органу, наділеному владними повноваженнями в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, делеговано повноваження з виплати пільгових пенсій, які в майбутньому здійснюватимуться згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Главою 6 Інструкції врегульовано порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Відповідно до п. 6.4 Інструкції, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Пунктом 6.5 Інструкції передбачено, що розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 та додатком 8а до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

Згідно з п. 6.8 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин.

Таким чином, підставою для відшкодування підприємством органам Пенсійного фонду витрат на виплату та доставку пільгових пенсій є розрахунки фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за відповідний період. Враховуючи вимоги чинного законодавства, з моменту отримання підприємством розрахунків вони є узгодженими і обов'язковими для виконання, тобто підлягають сплаті в розмірі, зазначеному органом Пенсійного фонду.

Сума заборгованості боржника по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з грудня 2013 р. по січень 2014 р. становить у сумі 1645,40 грн. підтверджується розрахунком фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов"язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" з 2014 р. (а. с. 176 у т. 9).

Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", Інструкція "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України" не передбачає припинення нарахування заборгованості на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в період, коли щодо боржника відкрита ліквідаційна процедура.

Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та Інструкція не передбачають припинення нарахування боргу на виплату та доставку пільгових пенсій, в період, коли щодо боржника відкрита ліквідаційна процедура.

Відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій працівникам підприємства здійснюється до внесення запису до ЄДРПОУ про державну реєстрацію припинення юридичної особи. Оскільки підприємство не ліквідовано повністю, то воно не звільнено від покладених на нього відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" обов'язків щодо відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій працівникам підприємства. (Зазначена правова позиція викладена у постанові Верховного Суду України від 30.05.2011 р. у справі №21-103а11 за позовом управління Пенсійного фонду України в Комінтерновському районі м. Харкова до державного підприємства Харківський релейний завод "Радіореле").

Одночасно, господарський суд прийшов до висновку, що суми, які складаються з витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, являються загальнообов'язковим збором і тому повинні бути включені до третьої черги задоволення вимог кредиторів.

Враховуючи викладене, вимоги щодо боргу по відшкодуванню фактичних витрат ПФУ на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п.п. "б"-"з" Закону України "Про пенсійне забезпечення" становлять 1645,40 грн. за період з грудня 2013р. по січень 2014 р. вказаний борг підтверджується розрахунком суми фактичних витрат, наданих кредитором, які виникли у період ліквідаційної процедури у банкрута.

Боржником вказаний розрахунок не оскаржений.

Враховуючи викладене, слід визнати грошові вимоги УПФУ в Попільнянському районі до банкрута на суму 1645,40 грн. боргу з фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з грудня 2013 р. по січень 2014 р.

Керуючись ст. 86 ГПК України, ст.ст. 23 - 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції до набрання чинності Закону України № 4212-VI від 22.12.2011р., господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Визнати грошові вимоги Управління Пенсійного фонду України в Попільнянському районі Житомирської області (смт. Попільня) до Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Паволоч" (с. Паволоч Попільнянського району) на суму 1645,40 грн. боргу з фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з грудня 2013 р. по січень 2014 р.

2. Ліквідатору Вівсянику А. М. включити визнані судом вимоги УПФУ в Попільнянському районі до банкрута на суму 1645,40 грн. до реєстру вимог кредиторів з віднесенням їх до третьої черги задоволення вимог кредиторів.

Суддя Лозинська І.В.

Віддрук.

1 - в справу

2 - ліквідатору Вівсянику А. М., АДРЕСА_1

3 - УПФ України в Попільнянському районі (13501, Житомирська область, смт. Попільня, вул. Б. Хмельницького,9)

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення11.03.2014
Оприлюднено11.03.2014
Номер документу37531581
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/220-б

Ухвала від 01.04.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 27.03.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 11.03.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 27.02.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 15.01.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 26.12.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 26.12.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 26.12.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 28.11.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

Ухвала від 22.10.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Лозинська І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні