Рішення
від 13.05.2009 по справі 12/123/09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/123/09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 "13" травня 2009 р.                                                 Справа №  12/123/09

Позивач: Сільськогосподарський виробничий кооператив "Горизонт-В". 57140, Миколаївська область, Миколаївський район, с. Непаяне,                            вул. Одеська, 21, код ЄДРПОУ 23630078.

Відповідач:

Про:

Миколаївська районна державна адміністрація.54036, м. Миколаїв, вул. Одеське шосе,18-а, код ЄДРПОУ 04056500.

спонукання до передачі земельної ділянки в оренду та укладення дого-            вору оренди земельної ділянки.

В справі приймає участь прокурор.

Суддя   Семенов А.К.

Представники:

Від позивача:     Громенко К.Л. - довіреність від 03.04.00 року.    

Від відповідача: Нестеренко П.П.- довіреність № 4-д від 27.02.09 року.

Прокурор Волкожа С.В.

Суть спору:

Позов поданий в березні 2009 року.

Ухвалою господарського суду від 16.03.09 року порушено провадження в справі.

Предмет позову:

Зобов'язати Миколаївську району державну адміністрацію Миколаївської області передати сільськогосподарському виробничому кооперативу "Горизонт-В" в оренду зе-мельну ділянку площею 23,01 га для ведення товарного сільськогосподарського вироб-ництва в межах території Веснянської сільської ради Миколаївського району  Миколаїв-ської області шляхом прийняття відповідного рішення Миколаївської районної держав-ної адміністрації та укладення договору оренди земельної ділянки.

Позовна вимога обґрунтовується ухиленням відповідача від укладення договору шляхом посилання на прийняття Закону України  "Про внесення змін до деяких законо-давчих актів України від 03.06.08 року №309-VI.

Відповідач свого представника в судове засіданні направив, відзив на позовну зая-ву надав, в якому зазначає, що спір має бути вирішений в судовому порядку.

Обставини справи.

Миколаївська РДА, розглянувши клопотання ПП "Горизонт-В", видала 21.02.08 ро-ку розпорядження №74-р "Про надання дозволу проектної організації щодо розробки зем-

левпорядної документації в межах території Веснянської сільської ради", в якому зазна-чено.

1. Надати дозвіл проектної організації розробити землевпорядну документацію щодо скла-дання право установчих документів на земельну ділянку площею 23,01 га для сільськогос-подарського використання в межах території Веснянської сільської ради".

2. Рекомендувати проектній організації розроблену землевпорядну документацію предста-вити на розгляд голови райдержадміністрації.

3. Контроль за виконанням даного розпорядження покласти на першого заступника голови райдержадміністрації Біжана О.М. (аркуш справи 18).

В подальшому, технічна документація із землеустрою була розроблена.

Розпорядженням № 226-р від 08.05.08 року голова Миколаївської РДА затвердив технічну документацію із землеустрою, щодо складання документів, що посвідчують пра-во оренди земельної ділянки площею 23,01 га сільськогосподарському виробничому коо-перативу "Горизонт-В"  для ведення товарного сільськогосподарського виробництв, в ме-жах Веснянської сільської ради (аркуш справи 54).  

14.05.08 року складений акт про встановлення меж земельних ділянок  в натурі.  

30 липня 2008 року СГВК "Горизонт-В", посилаючись на вказане розпорядження голови Миколаївської РДА, звернувся до Миколаївської районної державної адміністра-ції Миколаївської області із заявою щодо укладення договору оренди земельної ділянки загальною площею 23,01 га терміном на 49 років в межах території Веснянської сільської ради (аркуш справи 59).

Вих. № 990з від 31.07.08 року голова Миколаївської РДА повідомив СГВК "Гори-зонт-В", що згідно з п.2 ч.4, п. 21 ч.4 Закону України "Про внесення змін до деяких зако-нодавчих актів України" від 03.06.08 року №309-VI статтю 16 Закону України "Про орен-ду землі" та ст. 124 Земельного кодексу України викладено в новій редакції, відповідно до якої набуття права оренди земельних ділянок, що перебувають у державній або комуналь-ній власності, здійснюється виключно на аукціонах, тобто, укладення договору оренди можливе лише за результатами його проведення. Далі у вказаному листі голови Миколаїв-ської РДА зазначено: "Отже, для вирішення вашого питання в теперішній час відсутні дос-татні правові підстави" (аркуш справи 58).       

Таким чином, в задоволенні заяви СГВК "Горизонт-В" від 30.07.08 року щодо ук-ладення договору оренди земельної ділянки загальною площею 23,01 га терміном на 49 років в межах території Веснянської сільської ради було відмовлено.

Позивач вважає, що відповідач неправомірно відмовив йому в укладенні договору оренди земельної ділянки. Свою вимогу обґрунтовує наступним.

Відповідно до статті 58 Конституції України Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Правовідносини між сільськогосподарським виробничим кооперативом "Горизонт-В" та Миколаївською РДА щодо оренди земельної ділянки виникли 21.02.08 року з мо-менту винесення розпорядження №74-р "Про надання дозволу проектної організації щодо складання право установчих документів на земельну ділянку площею 23,01 га для сільсь-когосподарського використання в межах території Веснянської сільської ради". Всі необ-хідні умови для укладення договору оренди землі позивачем були виконані до прийняття Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України від 03.06.08 ро-ку №309-VI. Тому відповідач повинен надати СГВК "Горизонт-В" в оренду земельну ді-лянку згідно вимог земельного законодавства, яке діяло до прийняття вище вказаного За-кону України.

Представник відповідача в судовому засіданні в усній формі проти позову запере-чує.

Прокурор повідомивши в судовому засіданні про свою участь в справі, просить в позові відмовити.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представників сторін, господарський суд дійшов до висновку про відмову в позові на підставі нижченаведеного.

Відповідно до статті 80 Земельного кодексу України суб'єктами права власності на землю є:

    а) громадяни та юридичні особи - на землі приватної власності;

    б) територіальні громади, які реалізують це право безпосередньо або через  органи міс-цевого самоврядування, - на землі комунальної власності;

         в) держава, яка реалізує це право через відповідні органи державної влади, - на зем-лі державної власності.

Згідно п. 12 Розділу X Земельного кодексу України до розмежування земель   дер-жавної та комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями (крім зе-мель, переданих у приватну власність, та земель, зазначених в абзаці третьому  цього  

пункту) в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Відповідно до статті 17 Земельного кодексу України до повноважень місцевих дер-жавних адміністрацій у галузі земельних відносин належить розпорядження землями дер-жавної власності в межах, визначених цим Кодексом.

Відповідно до п. 2 статті 21 Закону України "Про місцеві державні адміністрації"

місцева державна адміністрація розпоряджається землями державної власності відповід-но до закону.

Отже, земельна ділянка, щодо якої позивач намагається укласти договір оренди, знаходиться у державній власності і розпоряджується нею Миколаївська РДА.  

Відповідно до статті 6 Закону України "Про місцеві державні адміністрації" на ви-

конання Конституції України, законів України, актів Президента України, Кабінету  Мі-ністрів України, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади,  власних і делегованих повноважень голова місцевої державної адміністрації в межах своїх повно-важень видає розпорядження.

Приписами частини 1 ст. 6 Закону України "Про оренду землі" визначено, що орен-дарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Зе-мельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Господарським кодексом Ук-раїни, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

Згідно із ч. 2 ст. 638 Цивільного кодексу України, договір укладається шляхом про-позиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

Відповідно до статті 16 Закону України "Про оренду землі" укладення договору із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідно-го органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування - орендодавця,  прийня-того у порядку, передбаченому Земельним кодексом  України, або за  результатами аук-ціону.

Відповідно до частини 1 статті 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів, крім випадків, встановлених частинами другою, третьою статті 134 цього Кодексу.

Відповідно до частини 2 статті 134 Земельного кодексу України не  підлягають продажу на конкурентних засадах (земельних торгах) земельні ділянки державної чи  ко-мунальної  власності  або права на них у разі:

    - розташування на земельних ділянках об'єктів нерухомого майна, що перебувають  у  власності громадян, юридичних осіб, в  яких відсутні акції (частки, паї), що належать дер-жаві, крім випадків відмови власника розташованого на земельній ділянці нерухомого майна від її викупу або укладення договору оренди;

    - використання земельних  ділянок  для  користування надрами та спеціального водо- користування відповідно до отриманих спеціальних дозволів (ліцензій);

- використання релігійними організаціями, які  легалізовані в Україні, земельних діля-нок під культовими будівлями;

    - перебування в користуванні земельних ділянок або розташованих на них будівель під-риємств, установ та організацій, що належать до державної та комунальної власності, під-риємств і громадських організацій у сферах культури і мистецтв (у тому числі національ-них творчих спілок);

    - розміщення дипломатичних та прирівняних до них  представництв іноземних держав  і міжнародних організацій згідно з міжнародними договорами України;

     - будівництва та обслуговування лінійних об'єктів  транспортної та енергетичної інф-раструктури (доріг, газопроводів, водопроводів, ліній електропередачі,  аеропортів,  наф-то- та газових терміналів, електростанцій тощо);

    - проведення комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлово-го фонду відповідно до закону;

   - будівництва соціального та доступного житла.

Відповідно до частини 3 статті 134 Земельного кодексу України земельні торги не  проводяться  при наданні (передачі) земельних ділянок громадянам у випадках, передба-чених статтями 34, 36 та 121 цього Кодексу.

Відповідно до статті 33 ГПК України кожна з сторін повинна довести ті обстави-ни, на які вона посилається в обґрунтування своїх вимог або заперечень.

Позивачем не доведено, що на земельну ділянку, стосовно якої він намагається ук-ласти договір оренди, розповсюджуються дія ч. 2 статті 134 Земельного кодексу України.

Посилання позивача на ч. 1 статті 58 Конституції України необґрунтовано з наступ-ного.

У рішенні Конституційного Суду України від 09.02.99 року у справі №1-7/99 за конституційним зверненням Національного банку України щодо офіційного тлумачення положення частини першої статті 58 Конституції України (справа про зворотну дію в часі законів та інших нормативно-правових актів) зазначено: " За загальновизнаним принци-пом права закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Цей принцип закріплений у частині першій статті  58  Конституції України, за якою дію нор-мативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту  на-брання цим актом чинності і припиняється з втратою ним чинності, тобто до події, факту

застосовується той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце".

У статті 19 Конституції України зазначено: "Органи державної влади та органи міс-цевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах пов-новажень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України."

Пунктом 1 Розділу X Земельного кодексу України встановлено, що рішення про на-дання в користування земельних ділянок прийняті відповідними органами, але не викона-ні на момент введення у дію цього Кодексу, підлягають виконанню відповідно до вимог цього Кодексу. У разі прийняття відповідними органами рішення про надання дозволу на розроблення проекту відведення земельної ділянки до 1 січня 2008 року передача в орен-ду таких земельних ділянок із земель державної та комунальної власності здійснюється без проведення земельних торгів (аукціонів).  

Розпорядження Миколаївською районною державною адміністрацією про надання дозволу щодо розробки землевпорядної документації в межах території Веснянської сіль-ської ради  ( за результатом розгляду клопотання ПП "Горизонт") було видано 21.02.08 ро-ку.

Позивачем в справі є сільськогосподарський виробничий кооператив "Горизонт-В". Це також підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію, довідкою з ЄДРПОУ та статутом позивача ( аркуші справи 9-17).

Згідно п. 1 статуту СГВК "Горизонт-В" Засновниками кооперативу є громадяні:

-          Галактіонов С.А.;

-          Галактіонові К.Т.;

-          Галактіонов І.С.

Статут СГВК "Горизонт-В"  не містить вказівок щодо будь-яких правопопередни-ків.

Позивачем не доведено, що СГВК "Горизонт-В" є правонаступником інших юри-дичних осіб.

За таких обставин додані позивачем до матеріалів справи документи (державний акт на право постійного користування землею тощо), в яких вказані інші крім СГВК "Го-ризонт –В" юридичні особи (МПП "Горизонт", МП "Горизонт", ПП "Горизонт" тощо), господарський суд до уваги не приймає ( аркуші справи 18 - 20, 29-31).   

СГВК "Горизонт-В" звернулось до Миколаївської РДА зі заявою щодо укладення договору оренди земельної ділянки 30 липня 2008 року.

У пункті 2 Розділу X Земельного кодексу України зазначено:" Клопотання і заяви щодо відведення земельних ділянок, не вирішені на момент введення в дію цього Кодек-су, реалізуються органами  виконавчої влади та органами місцевого самоврядування від-повідно до їх компетенції у порядку та з додержанням вимог цього Кодексу".

Позивачем не доведено, що надання дозволу на розроблення проекту відведення йому земельної ділянки відбулося до 1 січня 2008 року.

Отже, відповідач цілком обґрунтовано відмовив позивачеві в задоволенні його зая-ви від 30 липня 2008 року щодо укладення договору оренди земельної ділянки загальною площею 23,01 га терміном на 49 років в межах території Веснянської сільської ради шля-хом прийняття відповідного рішення (розпорядження) та укладення договору оренди зе-мельної ділянки, пославшись на зміни в законодавстві, а саме на Закон України  "Про вне-сення змін до деяких законодавчих актів України від 03.06.08 року №309-VI.

Враховуючи викладене, позов задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 22,29,33,44,49,77,82,84,85 ГПК України, господарський суд,

В И Р І Ш І В :

У позові відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденно-го строку з дня  його прийняття, а у разі, якщо у судовому засіданні було оголошено лише

вступну та резолютивну частини рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цьо-го Кодексу.

   Суддя                                                        А.К.Семенов

                           

Дата ухвалення рішення13.05.2009
Оприлюднено05.06.2009
Номер документу3753497
СудочинствоГосподарське
Суть:

Судовий реєстр по справі —12/123/09

Ухвала від 30.11.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Владимиренко І.В.

Ухвала від 24.11.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Владимиренко І.В.

Постанова від 15.09.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Владимиренко І.В.

Рішення від 13.05.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенов А.К.

Ухвала від 16.03.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенов А.К.

Ухвала від 07.04.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенов А.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні