Рішення
від 11.03.2014 по справі 403/93/14-ц
УСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія.Справа №403/93/14-ц Провадження № 2/403/37/14

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 березня 2014 р. Устинівський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого: Годованець І. А.

при секретарі: Гарбар С.І.

з участю:

позивача: ОСОБА_1

представника відповідача: Юрченко Г.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Устинівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до селянського фермерського господарства "Роксолана" про розірвання договору оренди землі та стягнення орендної плати,-

В С Т А Н О В И В :

Позивачем подано до суду позов до відповідача про розірвання договору оренди землі та стягнення орендної плати. Вимоги мотивуються тим, що на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання стороною обов'язків, передбачених умовами договору. Землекористувач зобов'язаний своєчасно сплачувати орендну плату.

В судовому засіданні позивач настоює частково на позовних вимогах про розірвання договору оренди землі та стягнення орендної плати, так як на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання стороною обов'язків, передбачених умовами договору. Відповідач поштовим переказом від 05 березня 2013 року переказав орендну плату в сумі 1492.70 грн., яка ним отримана. Просить задовольнити позовні вимоги, як обґрунтовані.

В судовому засіданні представник відповідача позовні вимоги про розірвання договору оренди землі та стягнення орендної плати не визнає, так як підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати. Поштовим переказом від 05 березня 2013 року позивачу переказано орендну плату в сумі 1492.70 грн., яка ним отримана. При відсутності систематичної несплати орендної плати за договором оренди землі, позовні вимоги є необґрунтованими і задоволенню не підлягають.

В судове засідання представник третьої особи - реєстраційної служби головного управління юстиції у Кіровоградській області не з'явився, про день і час розгляду справи повідомлений належним чином, заяви про розгляд справи у його відсутність чи про причини неявки не подано. Заслухавши сторони, ознайомившись з матеріалами справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню частково з наступних підстав. За договором оренди землі за №б/н від 07 квітня 2010 року, ОСОБА_3 (орендодавець), передано СФГ "Роксолана" (орендар), відповідно до п.п.2,8 цього договору, в користування земельну ділянку площею 01.90 га, на території Докучаєвської сільської ради на десять років. Договір оренди землі набрав чинності після його державної реєстрації у ДП Кіровоградська регіональна філія "Центр ДЗК"КРФ" 11 червня 2010 року, за № 041038500082. Право власності на нерухоме майно за ОСОБА_3 посвідчено державним актом на право власності на земельну ділянку. Частиною 1 ст. 210 ЦК України встановлено, що правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації. Частиною 5 ст. 126 ЗК України визначено, що договір оренди землі підлягає державній реєстрації. Статтею 125 ЗК України встановлено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Згідно з витягу з Державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, за договором-купівлі продажу між ОСОБА_3 (продавець) та ОСОБА_1 (покупець), набувачем права власності на земельну ділянку площею 01.90 га, на території Докучаєвської сільської ради є ОСОБА_1. Реєстаційною службою Устинівського районного управління юстиції Кіровоградської області, 16 березня 2013 року проведено державну реєстрацію права власності за ОСОБА_1 на земельну ділянку площею 01.90 га, кадастровий номер 3525884400:02:000:5006, на території Докучаєвської сільської ради, що посвідчено правовстановлюючим документом про право власності на нерухоме майно.

Позовні вимоги про розірвання договору оренди землі обґрунтовуються невиконанням відповідачем, як орендарем положень абз.2 п.36 договору оренди землі, що дія договору припиняється шляхом його розірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін, унаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором. Позивач в судоввому засіданні пояснив, що дія договору припиняється шляхом його розірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін, унаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором - про сплату орендної плати, що є істотним порушенням передбачених законом та договором його прав. Пунктом 3 ч.1 ст.15 Закону України «Про оренду землі» встановлено, що істотними умовами договору оренди землі є: орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Пунктом «в» ч.1 ст.96 ЗК України встановлено, що землекористувачі зобов'язані: своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Статтею 21 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Відповідно до п.п.9,11 договору оренди землі, орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі та розмірі 3% від нормативної грошової оцінки землі щорічно в сумі 359.62 грн. з коефіцієнтом 3,20, до 20 листопада щорічно. 14 листопада 2013 року та повторно 19 грудня 2013 року, ОСОБА_1 направлено письмове звернення до СФГ «Роксолана» про виконання умов п.п.9,11 договору оренди землі, про виплату орендної плати орендарем у грошовій формі та розмірі 3% від нормативної грошової оцінки землі щорічно в сумі 359.62 грн. з коефіцієнтом 3,20, так як строк виконання зобов'язання про виплату орендної плати сплив. В письмовому зверені зазначено адресу проживання: АДРЕСА_1 та номер засобів телефонного зв'язку. Поштове відправлення відповідачу підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення (рекомендоване).

Частиною 1 ст. 32 Закону України «Про оренду землі» встановлено, що на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України. Частиною 2 ст. 651 ЦК України встановлено, що договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Під час розгляду справи встановлено, що позивач, як орендодавець, має право в односторонньому порядку відмовитися від договору оренди та вимагати повернення речі, за умови, що відповідач, як орендар, не вносить плату за користування річчю протягом трьох місяців підряд. СФГ «Роксолана» на письмове звернення позивача щодо виконання зобов'язання за договором оренди землі про виплату орендної плати до 20 листопада, щорічно - не виконано, коли право на відмову від договору виникає у позивача після настання строку внесення плати за користування майном за третій місяць. Позивач, як орендодавець, має право відмовитись від договору в такому випадку, незалежно від того, внесе відповідач, як орендар, у подальшому плату за користування чи ні. Навіть у разі внесення орендарем плати за користування після настання строку оплати за третій місяць позивач вправі відмовитися від договору оренди. У сторін відсутні спірні правовідносини, щодо систематичної несплати орендної плати, як підстави для розірвання договору оренди землі (п.«д» ч.1 ст.141 ЗК України), так як відповідачем не виконується зобов'язання за цим договором про виплату орендної плати до 20 листопада, щорічно, що підтверджується письмовим документом про поштовий переказ грошової суми (орендної плати) від 05 березня 2014 року. При встановлених обставинах, істотного порушення відповідачем, як стороною, умов зобов'язань цього договору оренди про сплату орендної плати, внаслідок завданої цим шкоди позивачу, як орендодавцю, яка значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору, позовні вимоги в частині розірвання договору оренди землі підлягають задоволенню відповідно до ст.782 ЦК України, так як наймодавець має право відмовитися від договору найму і вимагати повернення речі, якщо наймач не вносить плату за користування річчю протягом трьох місяців підряд. У разі відмови наймодавця від договору найму договір є розірваним з моменту одержання наймачем повідомлення наймодавця про відмову від договору.

Частиною 1 ст. 530 ЦК України встановлено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Позивач пояснив, що за поштовим переказом від 05 березня 2013 року ним отримано орендну плату в сумі 1492.70 грн. і на позовних вимогах в частині про стягнення орендної плати з відповідача не настоює, так як відповідачем виконано зобов'язання про сплату орендної плати позивачу. При встановлених обставинах, коли відповідно до п.п.9,11 - орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі та розмірі 3% від нормативної грошової оцінки землі до 20 листопада щорічно за договором оренди землі за №б/н від 06 травня 2010 року, державна реєстрація цього договору у ДП Кіровоградська регіональна філія "Центр ДЗК"КРФ" 11 червня 2011 року, відповідачем сплачено позивачу орендну плату у грошовій формі після 05 березня 2014 року в сумі 1492.70 грн. позовні вимоги в цій частині задоволенню не підлягають. Судові витрати по справі підлягають стягненню з відповідача відповідно до ч.1 ст. 88 ЦПК України. Керуючись ст. ст. 212-215 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовольнити частково.

Розірвати договір оренди землі від 07 квітня 2010 року між ОСОБА_3 (орендодавець) та СФГ «Роксолана» (орендар), державна реєстрація у Кіровоградській регіональній філії ДП «Центр ДЗК», 11 червня 2010 року за №041038500012.

В позовних вимогах ОСОБА_1 до селянського фермерського господарства «Роксолана» про стягнення орендної плати - відмовити.

Стягнути з селянського фермерського господарства «Роксолана» на користь ОСОБА_1 судовий збір в сумі 243 (двісті сорок три) грн. 60 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду Кіровоградської області через Устинівський районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення, а для реєстраційної служби головного управління юстиції у Кіровоградській області, з дня отримання його копії.

Суддя: підпис.

Згідно з оригіналом.

Суддя Устинівського

районного суду: Іван Алімович Годованець

СудУстинівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення11.03.2014
Оприлюднено14.03.2014
Номер документу37543244
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —403/93/14-ц

Рішення від 06.05.2014

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Кодрул М. А.

Рішення від 06.05.2014

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Кодрул М. А.

Ухвала від 04.04.2014

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Кодрул М. А.

Рішення від 11.03.2014

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 10.02.2014

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні