Рішення
від 06.05.2014 по справі 403/93/14-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Апеляційний суд Кіровоградської області

№ провадження 22-ц/781/1279/14 Головуючий у суді І-ї інстанції Годованець І. А.

Спори, що виникають із договорів найму (оренди) Доповідач Кодрул М. А.

РІШЕННЯ

Іменем України

06.05.2014 року колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Кіровоградської області у складі:

головуючого судді: Кодрула М.А.

суддів: Потапенка В.І., Кіселика С.А.

за участю секретаря: Задирака Н.І

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кіровограді цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до селянського фермерського господарства «Роксолана», третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Головне управління юстиції у Кіровоградській області, про розірвання договору оренди землі та стягнення орендної плати, за апеляційною скаргою селянського фермерського господарства «Роксолана» на рішення Устинівського районного суду Кіровоградської області від 11 березня 2014 року, -

ВСТАНОВИЛА:

У лютому 2014 року ОСОБА_2 звернувся в суд з позовом до селянського фермерського господарства «Роксолана» (надалі СФГ«Роксолана»), третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Головне управління юстиції у Кіровоградській області, про розірвання договору оренди землі та стягнення орендної плати. На обґрунтування позовних вимог зазначив, що 07.04.2010 року між ОСОБА_3 та СФГ «Роксолана» було укладено договір оренди земельної ділянки площею 1,90 га для ведення особистого селянського господарства за межами населеного пункту с. Докучаєве на 10 років. Договором передбачено, що на вимогу однієї зі сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду у разі невиконання стороною обов'язків, передбачених умовами договору. Зазначив, що є власником даної земельної ділянки за відплатним правочином купівлі-продажу з ОСОБА_3 Згідно п.п. 9, 11 Договору СФГ «Роксолана» зобов'язувалося своєчасно сплачувати орендну плату, проте відповідач не дотримався умов договору та не сплатив орендну плату за 2013 рік в сумі 359,62 грн. Просив суд розірвати договір оренди землі від 07.04.2010 року, укладений між ОСОБА_3 та СФГ «Роксолана», державна реєстрація у Кіровоградській регіональній філії ДП „Центр ДЗК" 11 червня 2010 року та стягнути орендну плату за 2013 рік в сумі 359,62 грн.

Рішенням Устинівського районного суду Кіровоградської області від 11 березня 2014 року позовні вимоги задоволено частково. Договір оренди землі від 07.04.2010 року укладений між ОСОБА_3 та селянським фермерським господарством «Роксолана» розірвано. У позовних вимогах ОСОБА_2 до селянського фермерського господарства «Роксолана» про стягнення орендної плати відмовлено. Вирішено питання про розподіл судових витрат.

В апеляційній скарзі відповідачем ставиться питання про скасування судового рішення з підстав неправильного застосування судом норм матеріального та порушення процесуального права і ухвалення нового рішення про відмову у задоволенні позову. Зазначено, що висновки суду не відповідають фактичним обставинам справи, а також судом неповно з'ясовано обставини, що мають значення для справи, зокрема судом не було взято до уваги, що СФГ «Роксолана» вчасно направляло ОСОБА_3 повідомлення про виплату орендної плати за 2013 рік, однак вона відмовилася від отримання орендної плати мотивуючи тим, що продала земельну ділянку. Крім того, зазначив, що в ході розгляду справи представник позивачки погодився на отримання орендної плати у безготівковій формі, СФГ «Роксолана» ще до закінчення розгляду даної справи, поштовим переказом направило орендну плату в сумі 1492,70 грн.

Заслухавши доповідача, пояснення ОСОБА_2, який просив відхилити апеляційну скаргу, дослідивши матеріали справи, перевіривши в межах, передбачених ст. 303 ЦПК України, законність і обґрунтованість судового рішення, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню частково з таких підстав.

Судом установлено, що згідно з договором оренди землі укладеним 07 квітня 2010 року ОСОБА_3 з СФГ «Роксолана», орендодавцем надано, а орендарем прийнято у строкове, платне користування земельну ділянку для вирощування сільськогосподарських культур, яка знаходиться на території Докучаєвської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області, площею 01,90 га строком на 10 років, орендар зобов'язався використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та сплачувати орендну плату до 20 листопада щорічно у грошовій формі та розмірі 3% від нормативної грошової оцінки в сумі 359,62 грн. з коефіцієнтом 3,20, з урахуванням індексів інфляції.

Згідно копії видаткового касового ордеру від 13.09.2013 року СФГ «Роксолана» виділено кошти для сплати орендної плати за 2013 року по Докучаєвській сільській раді (а.с.17).

ОСОБА_3 13.09.2013 року не отримано орендну плату за 2013 рік, що підтверджується копією відомості на виплату грошей б/н (а.с.18-19).

До настання терміну виплати орендної плати, 14.11.2013 року, до орендаря звернувся ОСОБА_2 із заявою про виплату йому орендної плати за користування спірною земельною ділянкою (а.с.8).

Орендар у встановлений договором строк не сплатив орендну плату за 2013 рік орендодавцеві, хоча останній 19.12.2012 року повторно звертався з заявою про виплату орендної плати, що стало причиною звернення позивача з даним позовом.

В ході розгляду справи, 05.03.2013 року, заборгованість по орендній платі за 2013 рік була перерахована на ім»я орендодавця ОСОБА_2, що підтверджується копією квитанції (а.с.30) і не заперечується сторонами.

Ухвалюючи рішення про задоволення позову в частині розірвання договору оренди, суд першої інстанції дійшов висновку, що таке порушення вимог договору є підставою для розірвання договору оренди в силу ст.782 ЦК України, яка передбачає право орендодавця відмовитись від договору найму, якщо наймач не вносить плату за користування річчю протягом трьох місяців підряд, внаслідок чого договір є розірваним з моменту одержання наймачем повідомлення про відмову від договору.

З таким висновком суду першої інстанції не можна погодитись з наступних підстав.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 792 ЦК України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Згідно з ст. 13 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

За ст. 21 Закону України «Про оренду землі» орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди.

Стаття 24 Закону передбачає, що орендодавець зокрема має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону України «Про оренду землі» на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Пунктом «в» ч.1 ст.96 ЗК України встановлено, що землекористувачі зобов'язані своєчасно сплачувати орендну плату.

Відповідно до п. «д» ч. 1 ст. 141 ЗК України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

За змістом зазначених норм договір оренди землі можливо розірвати лише у разі систематичної несплати орендної плати, разове порушення умов договору у цій частині не є підставою для його розірвання.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду України № 6-146 цс12 від 12 грудня 2012 року у справах за позовом про визнання недійсним договору оренди, яка відповідно до положень статті 360-7 ЦПК України, є обов'язковою для всіх судів України.

Суд першої інстанції, вирішуючи спір, безпідставно керувався загальними нормами цивільного законодавства про найм (оренду), не врахував вищезазначені положення закону, які регулюють спірні правовідносини, і передбачають лише систематичну несплату орендної плати, як підставу для розірвання договору оренди.

Встановлено, що орендар затримав виплату орендної плати за 2013 рік на три місяці, що не є підставою для розірвання договору оренди землі, оскільки не свідчить про систематичне порушення умов договору в частині несплати орендної плати.

Тому рішення суду першої інстанції в цій частині не відповідає вимогам закону і з передбачених п.п. 2, 3, 4 ч. 1 ст. 309 ЦПК України підстав підлягає скасуванню з ухваленням нового рішення про відмову у задоволенні вимог про розірвання договору оренди землі.

Керуючись ст. ст. 303, 304, 307, 309, 313, 314, 316, 319, 325 ЦПК України, колегія суддів, -

ВИРІШИЛА:

Апеляційну скаргу селянського фермерського господарства «Роксолана» задовольнити частково.

Рішення Устинівського районного суду Кіровоградської області від 11 березня 2014 року в частині задоволення позовних вимог ОСОБА_2 до селянського фермерського господарства «Роксолана», третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Головне управління юстиції у Кіровоградській області про розірвання договору оренди землі та стягнення судового збору в сумі 243,60 грн. скасувати.

В задоволенні позову ОСОБА_2 до селянського фермерського господарства «Роксолана», третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Головне управління юстиції у Кіровоградській області, про розірвання договору оренди землі - відмовити.

В іншій частині рішення суду залишити без змін.

Судові витрати покласти на сторони.

Рішення набирає законної сили з моменту його проголошення та може бути оскаржене до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ протягом двадцяти днів.

Головуючий суддя:

Судді:

СудАпеляційний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення06.05.2014
Оприлюднено08.05.2014
Номер документу38549487
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —403/93/14-ц

Рішення від 06.05.2014

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Кодрул М. А.

Рішення від 06.05.2014

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Кодрул М. А.

Ухвала від 04.04.2014

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Кодрул М. А.

Рішення від 11.03.2014

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 10.02.2014

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні