Рішення
від 12.02.2014 по справі 175/273/14-ц
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/273/14-ц

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

03 лютого 2014 року Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Шабанова А.М.,

при секретарі - Ратушній Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Ювілейне цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Айс-плюс» до ОСОБА_2, Дніпропетровської міської ради, про визнання права власності,

В С Т А Н О В И В :

Позивач Товариство з обмеженою відповідальністю «Айс-плюс» звернувся до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області з позовом до ОСОБА_2, Дніпропетровської міської ради, про визнання права власності.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, відповідно до письмової заяви просив суд розглядати справу за його відсутності, позовні вимоги підтримує у повному обсязі, та просить суд винести рішення, яким визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Айс-плюс» (ЄДРПОУ 25529776) право власності на нерухоме майно, що розташоване за адресою: АДРЕСА_2 на земельній ділянці загальною площею 8888 кв.м. Проти винесення заочного рішення суду не заперечує.

Відповідачка ОСОБА_2 та представник Дніпропетровської міської ради у судове засідання не з'явилися, повідомлені належним чином, причину своєї неявки у судове засідання суду не повідомили. Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 224 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши надані сторонами докази та наведені ними доводи, вважає, що позовні вимоги законні, обґрунтовані та підлягають задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Так, у судовому засіданні встановлено, що рішенням Виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради народних депутатів № 411 від 17.08.2000 року було вирішено надати Товариству з обмеженою відповідальністю «Айс-плюс» в довгострокову оренду нежитлове приміщення за адресою АДРЕСА_1.

Згідно даного розпорядження 11.09.2001 року між Відділом освіти Ленінської районної ради у м. Дніпропетровську та нашим Товариством з обмеженою відповідальністю «Айс-плюс» був укладений договір оренди № 40-л на нежитлове приміщення, загальною площею 1835 кв.м., як, розташоване за адресою: АДРЕСА_1, для використання під виробництво власної продукції.

Відповідно до п. 10.1. договору, договір було укладено строком до 10 вересня 2021 року включно.

Стан прийнятого позивачем в оренду приміщення був не задовільний та потребував проведення внутрішніх та зовнішніх будівельних робіт пов'язаних з реконструкцією.

Директор Товариство з обмеженою відповідальністю «Айс-плюс» звернувся до голови відділу освіти Ленінської районної ради м.Дніпропетровська з проханням узгодити роботи необхідні для приведення об'єкту отриманого в оренду за адресою: АДРЕСА_1 у відповідний стан, який відповідав би санітарним, протипожежним вимогам та умовам праці.

Листом № 1182 від 26.09.2001 року відділ освіти Ленінської районної ради надав дозвіл на проведення капітального ремонту та перепланування нежитлового приміщення за адресою АДРЕСА_1, згідно до п. 6.2. договору оренди № 40-л від 11.09.2001 року.

Розпорядженням Дніпропетровської міської ради № 83 5р від 19.09.2002 року, нашому підприємству було погоджено розташування будівлі підприємства торгівлі та майданчика для короткочасного перебування автотранспорту на житловому масиві АДРЕСА_1. Відповідно до п. 2.4. розпорядження, Товариством з обмеженою відповідальністю «Айс-плюс» була зроблена проектна документація та погоджена з Головним архітектурно-планувальним управлінням міської ради в установленому порядку. Відповідно до п. 2.5. розпорядження, Товариство з обмеженою відповідальністю «Айс-плюс» після погодження проектної документації звернулося до Дніпропетровського міського управлінню земельних ресурсів для робіт по відведенню земельної ділянки за вище вказаною адресою.

09 жовтня 2002 року на підставі розпорядження Дніпропетровської міської ради № 835р від 19.09.2002 року був укладений Договір № 333/10 про співробітництво у комплексній забудові міста з Виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради в особі заступника міського голови Зайця Є.І., про спільну діяльність з реалізації проекту розташування будівлі підприємства торгівлі за адресою: м.Дніпропетровськ, ж/м Комунар, 5, на земельній ділянці площею 2035 кв.м.

04.12.2002 року Товариством з обмеженою відповідальністю «Айс-плюс» було отримано висновок № 4636 Міністерства охорони здоров'я на початок робіт.

Рішенням Дніпропетровської міської ради № 55/31 від 30.11.2005 року, було вирішено ліквідувати дошкільний заклад № 303 за адресою: вул. Набережна Заводська, 119-б,( колишня ж/м Комунар, 5 ) на підставі рішення виконавчого комітету Ленінської районної ради від 21.07.2000 року за № 202 було закрито на капітальний ремонт.

Згідно листа № 5/3/673 від 31.10.2000 року Комітету комунальної власності в особі голови Федоренко В.М., було підготовлено рішення про внесення орендованого нами комунального майна до статутного фонду нашого товариства. Управління освіти та науки ( Лозенко О.В.) та Ленінську районна рада ( Захаренко О.М.) не заперечують проти перепрофілювання, та використання будівлі в іншому напрямку.

07.07.2009 року Товариством з обмеженою відповідальністю «Айс-плюс» був укладений з Товариством з обмеженою відповідальністю « Проф-Строй » договір підряду на будівельно-оздоблювальні роботи № 07/07-09, на виконання умов якого Товариство з обмеженою відповідальністю «Проф-Строй» виконало, а Товариство з обмеженою відповідальністю «Айс-плюс» прийняло будівельно-оздоблювальні роботи у орендованому нами приміщенні.

Вартість виконаних робіт направлених на поліпшення орендного приміщення склала 1 452 643, 20 гривні. Вказаними ремонтними роботами Товариство з обмеженою відповідальністю «Айс-плюс» внесло додаткові удосконалення, матеріали та оснащення, які зараз підвищують можливості його використання та матеріальну цінність. В результаті здійснених нами поліпшень був фактично створений новий об'єкт по своїм якісним та вартісним показникам.

Первинна балансова вартість орендного приміщення становить 374 558, 00 грн.

Відповідно до зазначеного, Товариством з обмеженою відповідальністю «Айс-плюс» у орендованому приміщенні із залученням відповідної організації за власний кошт були проведені невід'ємні поліпшення стану орендованого приміщення на суму, що перевищує 25 % його залишкової балансової вартості, що підтверджується кошторисом, актом здачі-приймання виконаних робіт від 24.03.2010 р., квитанціями до прибуткового касового ордеру, та аудиторського висновку від 24.12.2010 року зробленого Економіко-правовою фірмою «Дніпро-аудіт» (сертифікат № 000062 від 02.03.2006 року ) про фінансування Товариством з обмеженою відповідальністю «Айс-плюс» загальне будівельних та монтажних робіт з покращення орендованого майна у нежилому приміщенні, розташованому за адресою: АДРЕСА_2, відповідно якого була підтверджена сума затрачених коштів нашим підприємством на виконання невід'ємних поліпшень в орендованому приміщені на загальну суму 1 452 643, 20 грн.

У п. 5.1. Закону України «Про державну програму приватизації» передбачено, що у разі прийняття рішення про приватизацію орендованого державного майна (будівлі, споруди, приміщення ) орендар одержує право на викуп цього майна, якщо орендарем за згодою орендодавця здійснено за рахунок власних коштів поліпшення орендованого майна, яке неможлива відокремити від відповідного об'єкта без завдання йому Шкоди, вартістю не менш як 25 відсотків залишкової (відновної за вирахуванням зносу) вартості майна ( будівлі, споруди, приміщення ).

Рішенням Дніпропетровської міської ради № 11/12 від 08.10.2003 року « Про способи приватизації об'єктів комунальної власності » визначено « застосувати викуп як спосіб приватизації лише у випадках: - щодо нежитлових приміщень за умови, якщо надано дозвіл орендарю на виконання невід'ємних поліпшень орендованого майна і він виконав невід'ємні поліпшення більш ніж 25 % залишкової балансової вартості та орендував не менш 3-х років».

Відтак, Товариством з обмеженою відповідальністю «Айс-плюс» було зроблено невід'ємні поліпшення орендованого майна за власні кошти на суму 1 452 643, 20 грн. (яка значно перевищує 25 % вартості об'єкту ), також Товариство з обмеженою відповідальністю «Айс-плюс» є орендарем цього майна з 2001 року (що перевищує 3 роки).

Враховуючи норми ст. 12 Закону України « Про приватизацію державного майна », за змістом якої ініціатива щодо приватизації може виходити також і від покупців, тому Товариство з обмеженою відповідальністю «Айс-плюс» вважає, що має право на приватизацію зазначеного майна шляхом викупу.

Відповідно до п. 1 Державної програми приватизації на 2000-2002 роки, затвердженої законом України « Про Державну програму приватизації», яка діє і у 2010 році (далі - Програма): Програма визначав основні цілі, пріоритети, завдання та способи приватизації державного майна, майна, що належить Автономній Республіці Крим, та відчуження комунального майна, групи об'єктів, які підлягають приватизації, орієнтовні завдання щодо обсягів приватизацію державного майна та надходження коштів від приватизації до Державного бюджету України та відповідні заходи щодо виконання цієї Програми.

Отже програма приватизації безпосередньо стосується зазначеного приміщення, розташованого за адресою: АДРЕСА_2, тому що воно є комунальною власністю.

Відповідно до п. 5 Програми приватизації, зазначене приміщенню належить до групи А, як окреме індивідуально визначене майно.

А згідно п. 48 Державної програму приватизації « продаж об'єктів групи А здійснюється відповідно до Закону України « Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію) та цієї Програми». Порядок визначення переліку об'єктів, що підлягають приватизації, регламентовано ст. 7 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств ( малу приватизацію )».

Згідно ч. З ст. 7 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств(малу приватизацію)» включення об'єктів малої приватизації до переліків об'єктів, що підлягають приватизації, здійснюється відповідно до Державної та місцевих програм приватизації чи з ініціативи відповідних органів приватизації або покупців.

Ст. 8 Закону України «Про приватизацію державного майна», визначає, що покупцями об'єктів приватизації можуть бути: юридичні особи, зареєстровані на території України, крім: юридичних осіб, у майні яких частка державної власності перевищує 25 відсотків; органів державної влади; працівників державних органів приватизації». Отже наша фірма підпадає під визначення « покупця об'єктів приватизації» за даним законом та має право на ініціативу щодо приватизації державного комунального майна.

Для проведення процедури приватизації шляхом викупу орендованого нежитлового приміщення, розташованого за адресою: м.Дніпропетровськ, вул. Набережна Заводська, 119-б, між нами Товариством з обмеженою відповідальністю «Айс-плюс» та Відповідачем - ОСОБА_2 було укладено договір доручення № 12 від 10.03.2010 року, згідно якого остання взяла на себе обов'язок від імені нашої фірми у встановленому законом порядку проходити процедуру приватизації, але по теперішній час свої зобов'язання не виконала.

Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу (ст. 16 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч. 1,2 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлено судом.

Згідно ч. 1 ст. 345 ЦК України фізична або юридична особа може набути право власності у разі приватизації державного майна та майна, що є в комунальній власності

Керуючись ст.ст. 3, 7, 10, 11, 27, 31, 57, 60, 88, 110, 130, 173, 174, 130, 212, 213, 215, 223, 224-228 ЦПК України, ст.ст. 15, 16, 1049, 182, 316, 317, 321, 331 ЦК України, ст.41 Конституції України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Айс-плюс» до ОСОБА_2, Дніпропетровської міської ради, про визнання права власності, - задовольнити у повному обсязі.

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Айс-плюс» (ЄДРПОУ 25529776) право власності на нерухоме майно, що розташоване за адресою: АДРЕСА_2 на земельній ділянці загальною площею 8888 кв.м., що складається з:

- літ.А-2 нежитлова будівля,

- літ.А 1 -1 прибудова (загальною площею 1937,4 кв.м);

- літ.а, а 1 - ґанки з навісом;

- а 2 - а 6 - ґанки;

- а 7 , а 8 - сходи;

- літ.Б- сарай;

- літ.В навіс;

- літ.Г- сторожка;

- літ. О - сторожка (тимчасова),

- №1-хвірка;

- №2-ворота;

- №3 - огорожа;

- №4- огорожа;

- І - мостіння.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії. У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, а саме рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Дніпропетровської області через Дніпропетровський районний суд шляхом подачі в десятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Суддя А.М. Шабанов

СудДніпропетровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення12.02.2014
Оприлюднено17.03.2014
Номер документу37594458
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —175/273/14-ц

Ухвала від 28.04.2014

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Шабанов А. М.

Рішення від 12.02.2014

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Шабанов А. М.

Ухвала від 23.01.2014

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Шабанов А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні