Ухвала
від 26.02.2014 по справі 522/2762/13-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження № 22-ц/785/2317/14

Головуючий у першій інстанції Донцов Д.Ю.

Доповідач Комлева О. С.

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.02.2014 року м. Одеса

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду Одеської області у складі:

Головуючого-судді Комлевої О.С.

суддів Луняченко А.В., Ісаєвої Н.В.

при секретарі Сілукової В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_2, представника ОСОБА_3 на рішення Приморського районного суду м. Одеси від 28 жовтня 2013 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до Малого підприємства Товариства з обмеженою відповідальністю «Швидкі автобусні маршрути», треті особи ОСОБА_4, ОСОБА_5, приватне акціонерне товариство «Міська страхова компанія» про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної в результаті дорожньо-транспортної пригоди,

в с т а н о в и л а:

У лютому 2013 року ОСОБА_3 звернулася до суду з позовом до МП ТОВ «Швидкі автобусні маршрути», третя особа ОСОБА_4 про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної в результаті дорожньо-транспортної пригоди, посилаючись на те, що 03 грудня 2010 року близько 07 год. 45 хв. по вул. Комарова в м. Одесі водій автобусу марки «Іван», державний номер НОМЕР_1, ОСОБА_4, здійснюючи рейс на міському автобусному маршруті № 220, не вибрав безпечної дистанції, через що скоїв зіткнення з автомобілем марки «Тойота», державний номер НОМЕР_2, під керуванням ОСОБА_6 Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди автомобіль позивачки отримав механічні пошкодження, що підтверджується довідкою ВДАІ ОМУ ГУМВС України в Одеській області.

Постановою Котовського міськрайонного суду Одеської області від 27.12.2012 р. ОСОБА_4 визнаний винним у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП.

Також позивачка зазначила, що під час розгляду справи встановлено, що ОСОБА_4 з 2008 року працює водієм в МП ТОВ «Швидкі автобусні маршрути» та під час дорожньо-транспортного пригоди знаходився в трудових відносинах з відповідачем. В день ДТП ОСОБА_4 поставивши підписи у журналі реєстрації операції перевірки технічного стану КТЗ контрольно-пропускним пунктом та журналі перевірки перед рейсового (після рейсового) медичного огляду водіїв, отримавши шляховий лист виїхав на маршрут № 220. Зазначене свідчить, що шкода заподіяна ним у зв'язку з виконанням трудових обов'язків. У зв'язку з чим позивачка звернулася з позовом саме до МП «Швидкі автобусні маршрути», як до особи працівником якої є ОСОБА_4 та просила суд стягнути з МП ТОВ «Швидкі автобусні маршрути» відшкодування матеріальної шкоди, завданої в результаті дорожньо-транспортної пригодою в розмірі 116 800 грн., витрати, пов'язані з отриманням висновку експертного дослідження в розмірі 700 грн. та судові витрати.

Судом в якості третіх осіб до участі у справі були залучені ОСОБА_5 та ПАТ «Міська страхова компанія».

Представник позивача у судовому засіданні підтримав позовні вимоги.

Представник відповідача позовні вимоги не визнала.

Третя особа ОСОБА_4 з позовом погодився.

Третя особа ОСОБА_5 проти задоволення позовних вимог не заперечував.

Представник третьої особи ПАТ "Міська страхова компанія" в судове засідання не з'явився, про слухання справи був повідомлений належним чином.

Рішенням Приморського районного суду м. Одеси від 28 жовтня 2013 року в задоволені позову ОСОБА_3 до МП ТОВ «Швидкі автобусні маршрути», треті особи ОСОБА_4, ОСОБА_5, ПАТ «Міська страхова компанія» про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної в результаті дорожньо-транспортної пригоди відмовлено.

На рішення суду ОСОБА_2, представник ОСОБА_3 подав апеляційну скаргу, в якої просить рішення суду скасувати, постановити нове, яким задовольнити позовні вимоги в повному обсязі, посилаючись на те, що судом порушені норми матеріального та процесуального права.

В судове засідання ОСОБА_5, представник ПАТ "Міська страхова компанія" не з'явилися, були сповіщені належним чином про що свідчать судові повістки (а.с. 293-294).

Зі змістом ст. 11 ЦПК України, особа, яка бере участь у справі, розпоряджається своїми процесуальними правами на власний розсуд.

У відповідності до ст. 305 ч. 2 ЦПК України неявка сторін, належним чином повідомлених про час та місце розгляду справи, не перешкоджає розглядові справи.

Заслухавши суддю-доповідача, доводи апеляційної скарги та заперечень на неї, перевіривши матеріали справи, законність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги і заявлених вимог, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 213 ЦПК України, рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Відповідно до ст. 303 ЦПК України суд апеляційної інстанції переглядає судові рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених у суді першої інстанції.

Відповідно до ст. 308 ЦПК України, апеляційний суд відхиляє апеляційну скаргу і залишає рішення суду без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права.

Не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення суду з одних лише формальних підстав.

Згідно п. 3 ст.10 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень, а суд згідно ст.11 ЦПК України, розглядає цивільну справу в межах заявлених вимог і на підставі наданих сторонами доказів.

Вирішуючи спір по суті, суд першої інстанції повно та всебічно дослідив матеріали справи, надані сторонами докази, правильно визначив юридичну природу спірних правовідносин і закон, який їх регулює.

Судом першої інстанції встановлено, що 03 грудня 2012 року водій автобусу марки «Іван», державний номер НОМЕР_1, ОСОБА_4, не вибрав дистанцію, через що скоїв зіткнення з автомобілем марки «Тойота», державний номер НОМЕР_2, під керуванням ОСОБА_6, в наслідок чого, автомобіль марки «Тойота» д/н НОМЕР_2 отримав механічні пошкодження.

Постановою Котовського міськрайонного суду Одеської області від 27.12.2012 р. по справі №1516/5723/2012, яка вступила в законну силу, встановлено, що ОСОБА_4 винний у скоєнні адміністративного правопорушення передбаченого ст. 124КУпАП.

З постанови Котовського міськрайонного суду Одеської області від 27.12.2012р. по справі №1516/5723/2012 вбачається, що ОСОБА_4 вчинення правопорушення визнав та пояснив, що це трапилось в наслідок дорожньої обстановки та неуважності. Постанова Котовського міського районного суду Одеської області від 27.12.2012 р. по справі №1516/5723/2012 ОСОБА_4 не оскаржувалася та набрала чинності 07.01.2013 р.

Також судом встановлено та не заперечувалось сторонами та третьою особою ОСОБА_5, що між останнім, як підприємцем та власником автотранспортного засобу, що потрапило у дорожньо-транспортну пригоду, та відповідачем, МП TOB «Швидкі автобусні маршрути», був укладений договір № 25 про диспетчерське розпорядження транспортним засобом від 01.01.2012 р., згідно п. 1.1 якого, МП TOB «Швидкі автобусні маршрути» приймає у диспетчерське розпорядження та оперативно-господарське керування транспортний засіб підприємця з ціллю здійснення перевезень пасажирів на міських маршрутах, закріплених конкурсним комітетом за перевізником, тобто МП TOB «Швидкі автобусні маршрути». В свою чергу, управління транспортним засобом здійснюється безпосередньо підприємцем на основі трудового, цивільно-правового або господарського договору. В п. 2.3.7. договору йдеться, що підприємець (власник) автотранспортного засобу зобов'язаний залучати до роботи на маршруті водіїв відповідної відкритої категорії (категорія «Д») і відповідного стажу роботи. Також, організовувати роботу водіїв транспортного засобу, режим їх роботи та відпочинку у відповідності до діючого законодавства України (п.2.3.9 Договору). Підприємець, або особа, керуюча транспортним засобом підприємця, самостійно несе повну відповідальність за завдану шкоду третім особам (п.4.3. Договору), даний договір № 25, укладений між відповідачем та ОСОБА_5 не оспорювався та був діючим на момент дорожньо-транспортної пригоди, а саме 03.12.2012 р.

Відмовляючи в задоволені позову ОСОБА_3 до МП ТОВ «Швидкі автобусні маршрути», треті особи ОСОБА_4, ОСОБА_5, ПАТ «Міська страхова компанія» про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної в результаті дорожньо-транспортної пригоди, суд першої інстанції виходив з того, що згідно робочого журналу механіка КТП, 03.12.2012 р. водій ОСОБА_4 на маршрут № 220 не випускався. Згідно наряду-завдання бригади маршруту № 220 на 03.12.2012 р. вбачається, що автобус марки «Іван», державний номер НОМЕР_1, 03.12.2012 р. на маршрут не виходив. Відповідно до Журналу перед рейсового та після рейсового медичних оглядів, водій ОСОБА_4 медичне обстеження не проходив.

Судом також прийнято до уваги, що згідно листа обліку технічного обслуговування ремонту автомобілю, уповноважений власником цього автотранспортного засобу водій ОСОБА_7, підписав заявку на ремонт, який повинен був бути проведений 03.12.2012 р., в день скоєння дорожньо-транспортної пригоди. Дослідженням журналів обліку МП TOB «Швидкі автобусні маршрути», встановлено, що з 02.12.2012 р. до 09.12.2012 р. згаданий автотранспортний засіб на маршрут не виходив.

З вказаними висновками суду першої інстанції погоджується колегія суддів апеляційної інстанції.

Доводи апеляційної скарги ОСОБА_2, представника ОСОБА_3 про те, що діями водія автобуса ОСОБА_4, який на момент дорожньо-транспортної пригоди знаходився з відповідачем у трудових відносинах, а тому саме відповідач повинен відшкодувати матеріальну шкоду не приймаються до уваги, оскільки доказів, які б підтверджували ці доводи позивачем до суду надано не було.

Інші доводи апеляційної скарги також не приймаються до уваги, оскільки вони також спростовуються матеріалами справи, а письмових доказів на підтвердження доводів апеляційної скарги до суду надано не було.

Враховуючи все вищевикладене, колегія суддів розглянувши справу в межах позовних вимог та доводів апеляційної скарги, вважає, що суд першої інстанції порушень матеріального та процесуального права при вирішенні справи не допустив, рішення суду відповідає фактичним обставинам справи, а наведені в апеляційної скарги доводи правильність висновків суду не спростовують.

За таких обставин, доводи апеляційної скарги на увагу не заслуговують, та задоволенню не підлягають, підстав для ухвалення нового рішення - не має.

Судова колегія, розглянувши справу прийшла до висновку, що суд першої інстанції ухвалив рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права, в зв'язку з чим апеляційний суд відхиляє апеляційну скаргу і залишає рішення без змін.

Керуючись ст.ст. 209, 218, 303, 304, 307 ч. 1 п. 1, 308, 313, 314, 315, 317, 319 ЦПК України, колегія суддів,

у х в а л и л а:

Апеляційну скаргу ОСОБА_2, представника ОСОБА_3 - відхилити.

Рішення Приморського районного суду м. Одеси від 28 жовтня 2013 року - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку на протязі двадцяти днів з дня проголошення.

Головуючий


О.С. Комлева

Судді


А.В. Луняченко


Н.В. Ісаєва

Дата ухвалення рішення26.02.2014
Оприлюднено14.03.2014
Номер документу37603386
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —522/2762/13-ц

Ухвала від 13.01.2014

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Комлева О. С.

Ухвала від 26.02.2014

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Комлева О. С.

Рішення від 28.10.2013

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Донцов Д. Ю.

Ухвала від 26.02.2014

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Комлева О. С.

Ухвала від 13.01.2014

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Комлева О. С.

Ухвала від 11.12.2013

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Донцов Д. Ю.

Рішення від 28.10.2013

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Донцов Д. Ю.

Ухвала від 21.02.2013

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Донцов Д. Ю.

Ухвала від 21.02.2013

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Донцов Д. Ю.

Ухвала від 13.02.2013

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Донцов Д. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні