Ухвала
від 12.03.2014 по справі п/805/67/14
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Лазарєв В.В.

Суддя-доповідач - Губська Л.В.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 березня 2014 року справа №П/805/67/14 приміщення суду за адресою:83017, м. Донецьк, бул. Шевченка, 26

Донецький апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Губської Л.В.,

суддів: Арабей Т.Г., Геращенка І.В.,

розглянувши в порядку письмового првадження апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Комунальник» на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 05 лютого 2014 року в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Комунальник» до Управління Пенсійного фонду України в м. Костянтинівці та Костянтинівському районі Донецької області про визнання дій незаконними та зобов'язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з даним позовом, в якому просив визнати незаконними дії відповідача щодо включення до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, витрат на виплату пенсій ОСОБА_2, ОСОБА_3 та зобов'язати відповідача виключити із розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій витрат на виплату пенсій ОСОБА_2 з 01.11.2013 р., ОСОБА_3 з 01.12.2012 р.

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 05 лютого 2014 року в задоволенні позову відмовлено в повному обсязі.

Не погодившись з таким рішенням, позивач подав апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, просить постанову суду скасувати та ухвалити нове рішення про задоволення позовних вимог у повному обсязі. На обґрунтування апеляційної скарги зазначає, що до 28.04.2013р. редакція абз.4 п.1 ст.2 Закону України «Про збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачала досягнення працівниками віку, встановленого ст.12 Закону України "Про пенсійне забезпечення", тобто 55 років. Так, працівники підприємства ОСОБА_2 та ОСОБА_3 досягли передбаченого цим Законом пенсійного віку у жовтні 2013 та у листопаді 2012 року відповідно. Редакція ж статті 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" набула чинності з 01.11.2011 року та розповсюджується на пенсіонерів які виходять на пенсію після 01.11.2011 року, а тому у підприємства відсутній обов'язок для відшкодування пенсій по пенсіонерам, які вийшли на пенсію до набуття чинності цим законом, та досягли 55 років.

Належним чином повідомлені про дату, час і місце апеляційного розгляду сторони до суду не прибули, тому відповідно до ч.1 ст.197 КАС України розгляд справи здійснено у письмовому провадженні за наявними матеріалами.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши матеріали справи та обговоривши наведені у скарзі доводи, колегія суддів Донецького апеляційного адміністративного суду дійшла до висновку, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Судом установлено і підтверджується матеріалами справи, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Комунальник" зареєстровано виконавчим комітетом Костянтинівської міської ради 10.05.1993 року, є юридичною особою та включено до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, ідентифікаційний код 20332632.

Управлінням Пенсійного фонду України в місті Костянтинівці та Костянтинівському районі Донецької області було включено до розрахунків за листопад-грудень 2013 року суми витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, що позивач вважає неправомірним і оскаржив до суду.

Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з наступного.

Так, з 1 січня 2004 року набрав чинності Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 9 липня 2003 року № 1058- IV, який відповідно до його преамбули визначає принципи, засади і механізм функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій.

Пунктом 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058-IV встановлено, що підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Відповідно до абз. 4 п.1 ст. 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 р. № 400/97, об'єктом оподаткування для платників збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 року № 1788- ХІІ до досягнення робітниками пенсійного віку, передбаченого ст.12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Абзац 1 п.6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. № 21-1, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 16.01.04р. під № 64/8663 (далі Інструкція № 21-1), зазначено розмір відшкодування платниками страхових внесків витрат Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону № 1058 (пенсій, призначених особам, які були зайняті на роботах з шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України), який складає 100% фактичних видатків Пенсійного фонду на виплату та доставку таких пенсій.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, встановлений розділом 6 Інструкції № 21-1, відповідно до якого, органи Пенсійного фонду України щорічно до 20-го числа січня місяця поточного року надсилають відповідному платнику повідомлення про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених на пільгових умовах.

Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо добровільної сплати єдиного внеску" № 184-VII від 04.04.2013 року, який набув чинності 28.04.2013 року, внесені зміни в абз. 4 п. 1 ст. 2 Закону № 400/97 (далі - Закон № 184).

Відповідно до абз. 4 п. 1 ст. 2 Закону № 400/97 в редакції Закону № 184 для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Згідно із ч. 1 ст. 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення 60-річного віку та наявності страхового стажу не менше 15 років.

До досягнення віку, встановленого абзацом першим цієї статті, право на пенсію за віком мають жінки 1961 року народження і старші після досягнення ними віку, передбаченого цією статтею.

Аналіз наведених положень чинного законодавства дає підстави для висновку про те, що починаючи з 28.04.2013 року підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій до набуття відповідними особами права на пенсію за віком відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058-IV.

Таким чином, колегія суддів погоджує висновок суду першої інстанції щодо обов»язку позивача відшкодовувати ПФУ витрати на виплату та доставку пільгових пенсій особам, які отримують пенсію на пільгових умовах відповідно до пункту "б" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", до досягнення ними пенсійного віку, установленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

З огляду на викладене, судова колегія вважає, що судом першої інстанції правильно встановлено обставини справи і постанову прийнято у відповідності до норм матеріального та процесуального права, доводи апеляційної скарги висновків суду не спростовують, тому підстав для скасування судового рішення не вбачається.

Керуючись ст.ст.195,197,198,200,205,206,211,212,254 Кодексу адміністративного судочинства, колегія суддів,-

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Комунальник» на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 05 лютого 2014 року в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Комунальник» до Управління Пенсійного фонду України в м. Костянтинівці та Костянтинівському районі Донецької області про визнання дій незаконними та зобов'язання вчинити певні дії - залишити без задоволення, а постанову суду - залишити без змін.

Ухвала суду апеляційної інстанції за наслідками перегляду у письмовому провадженні набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі, і може бути оскаржена безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили.

Головуючий: Л.В. Губська

Судді: Т.Г. Арабей

І.В. Геращенко

СудДонецький апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.03.2014
Оприлюднено18.03.2014
Номер документу37641767
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —п/805/67/14

Ухвала від 27.02.2014

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Губська Л.В.

Ухвала від 16.04.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Амєлін С.Є.

Ухвала від 12.03.2014

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Губська Л.В.

Ухвала від 27.02.2014

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Губська Л.В.

Постанова від 05.02.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Лазарєв В.В.

Ухвала від 23.01.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Лазарєв В.В.

Постанова від 05.02.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Лазарєв В.В.

Ухвала від 09.01.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Лазарєв В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні