Постанова
від 20.03.2014 по справі 801/491/14
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ПОСТАНОВА

Іменем України

20 березня 2014 року (10:32) Справа №801/491/14

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого судді Дудіна С. О., за участю секретаря Асєєвої Л.О., розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Центральному районі м. Сімферополь АР Крим

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інститут "Шельф"

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Сімферополя АР Крим,

про стягнення заборгованості у розмірі 8345,94 грн.,

за участю представників:

позивача - Мухтарова Є.Б., довіреність № 107/09-5 від 08.01.2014 р.,

посвідчення №22,

відповідача - Єгорова І.М., паспрорт серії: НОМЕР_1;

третьої особи - не з'явився.

Суть спору:

Управління Пенсійного фонду України в Центральному районі м. Сімферополя АР Крим звернулось до Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інститут "Шельф" про стягнення заборгованості у розмірі 84274,34грн.

Ухвалою Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим від 03.03.2014 року залучено до участі у справі якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Сімферополя АР Крим (АР Крим, м. Сімферополь, вул. Київська, 125-б).

Обґрунтовуючи свої вимоги, позивач посилається на те, що відповідачем не відшкодовані витрати на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів пенсіонерам ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 за період з березня 2004 р. по грудень 2013 р., що призвело до утворення заборгованості в загальному розмірі 84274,34 грн., яку позивач просить стягнути примусово.

Ухвалою Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим від 20.03.2014 року адміністративний позов залишено без розгляду в частині вимог щодо стягнення з відповідача заборгованості в розмірі 75928,40 грн.

Суд зазначає, що наразі предметом спору у цій справі є позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України в Центральному районі м. Сімферополя АР Крим до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інститут "Шельф" про стягнення заборгованості у розмірі 8345,94 грн.

У судовому засіданні представник позивача підтримав позов в повному обсязі та просив суд його задовольнити.

Відповідач позовні вимоги не визнав з підстав, відображених в письмових запереченнях, згідно яких, зокрема, зазначив, що в порушення вимог чинного законодавства Управлінням Пенсійного фонду України в Центральному районі м. Сімферополь АР Крим не направлялися товариству жодні повідомлення про призначення пенсій та про частку сум, розрахованих ТОВ "Інститут "Шельф" до відшкодування. Крім того, відповідач звернув увагу, що УПФУ в Центральному районі м. Сімферополь АР Крим пропущено строк звернення до адміністративного суду.

Третя особа у судове засідання не з'явилася, про причини неявки суду не повідомила, про дату, час та місце розгляду справи була проінформована належним чином, поштовою кореспонденцією.

Приймаючи до уваги те, що в матеріалах справи достатньо доказів для з'ясування обставин по справі, враховуючи, що адміністративна справа має бути розглянута і вирішена протягом розумного строку, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши докази, які є у справі, суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідач зареєстрований як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в Управлінні Пенсійного фонду України в Центральному районі м. Сімферополь АР Крим.

Принципи, основи та механізм функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування визначені в Законі України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.03р. №1058-IV (далі Закон).

Розмір пенсії науковим працівникам, умови її виплати та доставки окрім Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", визначаються також Законом України від 13.12.1991, № 1977-XII "Про наукову і науково-технічну діяльність" (далі Закон № 1977-XII).

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону № 1977-XII держава встановлює для наукових (науково-педагогічних) працівників, які мають необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що забезпечує престижність наукової праці та стимулює систематичне оновлення наукових кадрів.

Пенсії науковим (науково-педагогічним) працівникам призначаються в розмірі 80 відсотків від сум заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника, яка визначається відповідно до статті 23 цього Закону та частини другої статті 40 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та на яку відповідно до законодавства нараховується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування (внески).

Відповідно до Закону № 1977-XII різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується у тому числі за рахунок коштів Державного бюджету України.

Так, згідно з п.2 Постанови КМ України від 24.03.2004 № 372 "Про затвердження Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи" за рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів.

Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

В Листі Пенсійного фонду України від 02.08.2005 № 9180/03-20 "Щодо відшкодування до бюджету Фонду фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій та фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам згідно зі статтею 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів" роз'яснено, що пеня та штрафні санкції, передбачені п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону, застосовуються за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків.

Оскільки плата, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій та пенсій, призначених науковим (науково-педагогічним) працівникам, не є страховими внесками в розумінні Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", положення статті 106 Закону щодо нарахування штрафних санкцій та пені за невнесення вищевказаної плати не застосовуються. Стягнення своєчасно не сплачених сум здійснюється у судовому порядку.

Судом встановлено, що відповідачем на адресу позивача було надіслано повідомлення про суму витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково - технічну діяльність", і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів на 2013 р., в якому зазначено про те, що сума, яка перераховується підприємством за 2013 рік по пенсіонерам ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 становить 84274,34 грн. (а.с. 6).

Вказане повідомлення було отримано відповідачем 31.12.2013 р., що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с. 8).

Відповідно до відомостей особового рахунку за відповідачем склалася заборгованість з відшкодування витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково - технічну діяльність", і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, станом на грудень 2013 року в розмірі 84274,34 грн.

Проте, враховуючи, що у позивача відсутнє право на стягнення заборгованості по науковим пенсіям за період з 2004 року по червень 2013 року включно (з огляду на пред'явлення вказаних вимог до адміністративного суду з порушенням встановленого ст. 99 КАС України шестимісячного строку), адміністративний позов ухвалою від 20.03.2014 р. залишено без розгляду в частині позовних вимог про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Інститут "Шельф" 75928,40 грн. заборгованості відшкодовані витрати на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів пенсіонерам ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 за період з 2004 р. по червень 2013 року включно.

За таких обставин, суд доходить висновку, що заборгованість станом на грудень 2013 р., шестимісячний строк позовної давності щодо стягнення якої не сплинув на момент звернення до суду з цим позовом, становить 8345,94 грн., у тому числі за період з липня 2013 р. по грудень 2013 р. (шестимісячний період, що передує моменту звернення до адміністративного суду) по наступних пенсіонерах: ОСОБА_5 - в розмірі 254,64 грн.; ОСОБА_6 - в розмірі 1973,52 грн. та ОСОБА_7 - 6117,78 грн.

Відповідно до ст. 71 КАС України відповідач не надав доказів сплати ним заборгованості в сумі 8345,94 грн. з відшкодування витрат на виплату різниці між сумою пенсії, призначеною науковим робітникам відповідно до Закону України "Про наукову і науково - технічну діяльність" та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, тому зазначена сума підлягає стягненню на користь позивача.

Відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

У судовому засіданні 20.03.2014 р. були оголошені вступна та резолютивна частини постанови. Повний текст постанови складений та підписаний 21.03.2014 р.

Керуючись ст.ст. 161-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити в повному обсязі.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Інститут "Шельф" (95013, АР Крим, м. Сімферополь, Центральний район, вул. Севастопольська, буд. 45, ідентифікаційний код 04825950) на користь Управління Пенсійного фонду України в Центральному районі м. Сімферополь АР Крим (95013, АР Крим, м. Сімферополь, вул. Леніна, 17; р/р 25607010048701 в КРУ ВАТ "Державний ощадний банк України", МФО 324805, ідентифікаційний код 22300458) 8345,94 грн. (вісім тисяч триста сорок п'ять гривень дев'яносто чотири копійки) заборгованості з відшкодування витрат на виплату різниці між сумою пенсії, призначеною науковим робітникам відповідно до Закону України "Про наукову і науково - технічну діяльність" та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови або розгляду справи у порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Дудін С.О.

Дата ухвалення рішення20.03.2014
Оприлюднено24.03.2014
Номер документу37761847
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —801/491/14

Ухвала від 20.03.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Дудін С.О.

Постанова від 20.03.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Дудін С.О.

Ухвала від 03.03.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Дудін С.О.

Ухвала від 30.01.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Дудін С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні