Вирок
від 19.03.2014 по справі 685/133/14-к
ТЕОФІПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 685/133/14-к

Провадження № 1-кп/685/17/14

В И Р О К

іменем України

19 березня 2014 року Теофіпольський районний суд Хмельницької області в складі головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарях ОСОБА_2 та ОСОБА_3 ,

за участю прокурорів ОСОБА_4 та ОСОБА_5 ,

підсудної ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Теофіполь кримінальні провадження, зареєстровані в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 42014240240000001 від 13 січня 2014 р. та № 12014240240000010 від 8 січня 2014 року, про обвинувачення

ОСОБА_6 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Криворудка Красилівського району Хмельницької області, проживає по АДРЕСА_1 , з середньою-спеціальною освітою, перебуває у незареєстрованому шлюбі, на утриманні має одну неповнолітню дитину, українки, громадянки України, раніше не судимої,

у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 190 та ч. 4 ст. 358 КК України,

В С Т А Н О В И В :

На початку вересня 2013 р. ОСОБА_6 надала до Теофіпольського професійного аграрно-промислового ліцею, випускницею якого вона являється, трудову книжку серії НОМЕР_1 та зворотній талон до довідку ВСГК «Мир» про самостійне працевлаштування від 1 вересня 2013 р. № 83, в які було внесено завідомо недостовірні відомості про її працевлаштування з 1 вересня 2013 р. у ВСГК «Мир» на посаду різноробочої, оскільки ОСОБА_6 на підприємстві не працювала.

На підставі наданих документів ОСОБА_6 . Теофіпольським професійним аграрно-промисловим ліцеєм було виплачено 6882 грн. як одноразова грошова допомога відповідно до Постанови КМ України від 5 квітня 1994 року № 226 «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування», внаслідок чого ліцею було заподіяно шкоду на зазначену суму.

Вказаними діями, які виразилися у використанні завідомо підроблених офіційних документів та заволодінні чужими коштами шляхом обману, ОСОБА_6 вчинила злочини, передбачені ч. 4 ст. 358 та ч. 1 ст. 190 КК України відповідно.

Зазначені вище обставини підтверджуються показаннями самої підсудної, яка визнавши свою вину та розкаявшись пояснила, що після закінчення ліцею, де отримала фах кухаря, майстер виробничого навчання їй пояснила можливість отримання допомоги як дитиною, позбавленою батьківського піклування, але для цього необхідно працевлаштуватися, хоча б на 4 дні, та надала бланк зворотного талону . Тому вона звернулася до директора ВСГК «Мир» в с. Лідихівка Теофіпольського району, де раніше проходила виробничу практику, з проханням оформити її на роботу. Він направив її до бухгалтера ОСОБА_7 і уже разом з нею знову зайшли до директора, який наказав ОСОБА_7 оформити всі необхідні документи на посаду різноробочої, так як посада кухаря була зайнята.

В кабінеті ОСОБА_7 вона написала заяву, надала бланк зворотного талону, а через деякий час прийшла та ще попросила заповнити також і трудову книжку, де поставити відомості про прийняття та звільнення з посади, які ОСОБА_7 заповнила.

Талон до довідки та копію трудової занесла в ліцей та віддала майстру, а через деякий час отримала гроші в касі в сумі 6882 грн., які потратила на дитину, яка хворіє та потребує лікування.

Обвинувачена ОСОБА_7 , справу щодо якої закрито, пояснила, що 4 вересня 2013 року до неї в кабінет зайшла ОСОБА_6 та попросила фіктивно оформити її на роботу в господарство, так як це їй необхідно для ліцею. Разом з ОСОБА_6 вони зайшли до директора підприємства ОСОБА_8 , який надав дозвіл на оформлення її на роботу, після чого ОСОБА_6 написала заяву та надала бланк талону до довідки про самостійне працевлаштування, який необхідно було заповнити, після чого ОСОБА_6 пішла. Заповнивши даний талон про прийняття ОСОБА_6 з 1 вересня 2013 р. на посаду різноробочої, присвоїла йому видуманий вихідний номер та надала на підпис директору та головному бухгалтеру, після підписання завірила печаткою. Через деякий час ОСОБА_6 прийшла за довідкою та попросила внести відомості про прийняття та звільнення з роботи у трудову книжку, що ОСОБА_7 також зробила та віддала підсудній заповнені талон до довідки та трудову книжку.

ОСОБА_7 та допитаний свідок ОСОБА_8 , директор ВСГК «Мир», пояснили, що ОСОБА_6 взагалі не працювала на підприємстві, крім виробничої практики навесні 2013 року.

Відповідно до довідки ВСГК «Мир» від 14 січня 2014 р. № 5 вбачається, що ОСОБА_6 на даному підприємстві не працювала, зарплата їй не нараховувалася та не виплачувалася. Даний факт також підтверджується відомостями на видачу цукру працівникам в рахунок зарплати за вересень 2013 р. та на видачу зарплати за жовтень 2013 р., де відсутнє прізвище підсудної.

Підсудна ОСОБА_6 являється дитиною, позбавленою батьківського піклування, оскільки її мати ОСОБА_9 позбавлена батьківських прав відносно неї згідно рішення Теофіпольського районного суду Хмельницької області від 7 березня 2008 року, а тому, як учень професійного навчально-виховного закладу, має право на отримання одноразової грошової допомоги відповідно до Постанови КМ України від 5 квітня 1994 року № 226 «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування».

Зазначену допомогу в сумі 6882 грн. ОСОБА_6 отримала готівкою згідно відомості, надавши до бухгалтерії ліцею підроблений талон до довідки про самостійне працевлаштування до ВСГК «Мир», яка була вилучена з бухгалтерії ліцею, та копію з підробленої трудової книжки серії НОМЕР_1 , оригінал якої вилучений в самої підсудної.

Таким чином, дослідивши докази по справі в їх сукупності, суд дійшов переконання про використання ОСОБА_6 завідомо підроблених зворотного талона до довідки про самостійне працевлаштування та трудової книжки, які є офіційними документами відповідно до примітки до ст. 358 КК України, та отримання на їх підставі одноразової грошової допомоги.

При призначенні покарання судом враховано суспільну небезпечність вчиненого, особу винного, обставини, які його пом`якшують та обтяжують.

ОСОБА_6 позитивно характеризується, має на утриманні малолітню дитину.

Підсудна щиро розкаялася, активно сприяла розкриттю злочину і вказана обставина пом`якшує покарання.

Обставин, які обтяжує покарання, судом не знайдено.

Обставини справи та особа підсудного дають підстави суду вважати, що його виправлення та попередження вчинення нових злочинів можливе при призначенні за шахрайство покарання у виді громадських робіт, за використання завідомо підробленого документу штрафу, а остаточного, шляхом поглинення менш суворого більш суворим, у виді громадських робіт.

Цивільний позов прокурора про стягнення з підсудної суми допомоги підлягає задоволенню, оскільки дана допомога отримана шляхом обману без достатніх підстав.

Підроблені довідка та трудова книжка мають бути залишені в матеріалах справи, інші докази підлягають поверненню власникам.

Керуючись ст.ст. 373, 374 КПК України, суд,

У Х В А Л И В :

ОСОБА_6 визнати винною у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 190 та ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України, та призначити їй покарання:

- за вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, у виді громадських робіт строком сто п`ятдесят годин;

- за вчинення злочину, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України, у виді штрафу в сумі 510 грн. (П`ятсот десять гривень 00 коп.).

Призначити ОСОБА_6 остаточне покарання за сукупністю злочинів, відповідно до ст. 70 КК України, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, у виді громадських робіт строком сто п`ятдесят годин.

Стягнути з ОСОБА_6 на користь Державного навчального закладу «Теофіпольський професійний аграрно-промисловий ліцей» 6882 грн. (Шість тисяч вісімсот вісімдесят дві гривні 00 коп.) заподіяної шкоди.

Речові докази:

-Трудову книжку серії НОМЕР_1 , виданої на ім`я ОСОБА_6 , та зворотній талон до довідки про самостійне працевлаштування № 83 від 1 вересня 2013 р. залишити в матеріалах кримінальної справи;

-Трудову книжку серії НОМЕР_2 , виданої на ім`я ОСОБА_6 , повернути ОСОБА_6 ;

-Зошит, в якому рукописний протокол № 27 засідання правління ВСГК «Мир» від 4 вересня 2013 р., повернути до ВСГК «Мир».

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Вирок може бути оскаржений до апеляційного суду Хмельницької області через Теофіпольський районний суд Хмельницької області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Копію вироку вручити підсудній та прокурору негайно після його проголошення.

Головуючий: ОСОБА_10

Дата ухвалення рішення19.03.2014
Оприлюднено09.01.2023
Номер документу37785744
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —685/133/14-к

Ухвала від 19.03.2014

Кримінальне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Вирок від 19.03.2014

Кримінальне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні