Ухвала
від 31.03.2014 по справі 909/119/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

31 березня 2014 р. Справа № 909/119/14

Господарський суд Івано-Франківської області у складі: судді Фанди О.М., при секретарі судового засідання Поліводі С.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма "Калина ІФ" ЛТД, вул.Національної Гвардії,14, м. Івано-Франківськ, 76005, адреса для листування: вул. Мельника, 1-А, м. Івано-Франківськ, 76018,

до відповідача: Відділу освіти Косівської райдержадміністрації Івано-Франківської області провул. Шевченка, 7, м. Косів, Івано-Франківська область, 78600,

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Вігос" вул. Б.Хмельницького, буд 51 А, м. Івано-Франківськ, 76018,

про визнання недійсним договору укладеного за наслідками завершення торгів по предмету закупівлі "Реконструкція плавального басейну в Рожнівському навчально-виховному комплексі "Гуцульщина" ім. Ф. Погребенника Національного університету "Києво-Могилянська академія" с. Рожнів, Косівського району Івано-Франківської області" та визначення переможця, між Відділом освіти Косівської райдержадміністрації Івано-Франківської області та Товариством з обмеженою відповідальністю "Вігос" про реконструкцію плавального басейну в Рожнівському навчально-виховному комплексі "Гуцульщина" ім. Ф. Погребенника Національного університету "Києво-Могилянська академія" с. Рожнів, Косівського району Івано-Франківської області, у зв'язку із його нікчемністю

за участю представників сторін:

Від позивача: Васькевич Юлія Сергіївна - представник, (довіреність вих. № 053/14 від 24.02.2014 року)

Від відповідача Відділу освіти Косівської райдержадміністрації Івано-Франківської області: Лозован Оксана Онуфріївна - бухгалтер централізованої бухгалтерії відділу освіти, (доручення № 1 від 07.03.2014 року)

Від відповідача ТзОВ "Вігос" представники не з'явилися.

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Івано-Франківської області подано позов Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма "Калина ІФ" ЛТД, до відповідача Відділу освіти Косівської райдержадміністрації Івано-Франківської області, до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Вігос", про визнання недійсним договору укладеного за наслідками завершення торгів по предмету закупівлі "Реконструкція плавального басейну в Рожнівському навчально-виховному комплексі "Гуцульщина" ім. Ф. Погребенника Національного університету "Києво-Могилянська академія" с. Рожнів, Косівського району Івано-Франківської області" та визначення переможця, між Відділом освіти Косівської райдержадміністрації Івано-Франківської області та Товариством з обмеженою відповідальністю "Вігос" про реконструкцію плавального басейну в Рожнівському навчально-виховному комплексі "Гуцульщина" ім. Ф. Погребенника Національного університету "Києво-Могилянська академія" с. Рожнів, Косівського району Івано-Франківської області, у зв'язку із його нікчемністю.

Відповідач ТзОВ "Вігос" явку повноважного представника в судове засідання не забезпечив, однак про дату, час та місце судового слухання справи був належним чином повідомлений, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення, яке наяне в матеріалах справи.

Представником відповідача ТзОВ "Вігос" через канцелярію суду подано клопотання за вх. № 4276/14 від 27.03.2014 року про зупинення провадження у справі до вирішення пов'язаної з нею справи № 809/826/14 про визнання протиправним та скасування рішення постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель № 140-р/пк-ск від 05.02.2014 року, що розглядається Івано-Франківським окружним адміністративним судом та клопотання за вх. № 4834/14 від 28.03.2014 року про розгляд клопотання про зупинення провадження у справі без його участі.

Представник позивача заперечував щодо пов'язаності даних справ та просив суд відмовити в задоволенні клопотання про зупинення провадження у справі.

З врахуванням обставин справи, суд виходить з наступного.

За приписами частини 1 статті 79 Господарського процесуального кодексу України господарський суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом. При цьому пов'язаною з даною справою є така інша справа, у якій інший суд встановлює обставини, що впливають чи можуть вплинути на подання і оцінку доказів у даній справі, в тому числі факти, які мають преюдиціальне значення.

У свою чергу під неможливістю розгляду справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи розуміється неможливість для господарського суду самостійно встановити обставини, які встановлюються іншим судом в іншій справі, у зв'язку з непідвідомчістю або непідсудністю іншої справи даному господарському суду, одночасністю розгляду двох пов'язаних між собою справ різними судами або з інших причин.

Предметом позову у даній справі є вимога про визнання недійсним договору укладеного за наслідками завершення торгів по предмету закупівлі "Реконструкція плавального басейну в Рожнівському навчально-виховному комплексі "Гуцульщина" ім. Ф. Погребенника Національного університету "Києво-Могилянська академія" с. Рожнів, Косівського району Івано-Франківської області" та визначення переможця, між Відділом освіти Косівської райдержадміністрації Івано-Франківської області та Товариством з обмеженою відповідальністю "Вігос" про реконструкцію плавального басейну в Рожнівському навчально-виховному комплексі "Гуцульщина" ім. Ф. Погребенника Національного університету "Києво-Могилянська академія" с. Рожнів, Косівського району Івано-Франківської області, у зв'язку із його нікчемністю.

При цьому в обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що 20.12.2013 року на його адресу надійшов лист від 12.12.2013 року № 452/01-17/07 за підписом голови комітету конкурсних торгів Замовника (Відділу освіти Косівської райдержадміністрації Івано-Франківської області), яким позивача проінформовано про прийняття останнім рішення про відхилення пропозиції конкурсних торгів ТзОВ Фірма "Калина ІФ ЛТД" відповідно до частини 1 статті 29 Закону України "Про здійснення державних закупівель" від 01.06.2010 року № 2289-17(зі змінами), як такої, що не відповідає умовам документації конкурсних торгів.

23.12.2013 року позивачем направлено скаргу щодо здійснення процедури закупівлі на ім'я постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель.

Рішенням постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель № 140-р/пк-ск від 05.02.2014 року зобов'язано відділ освіти Косівської райдержадміністрації Івано-Франківської області відмінити процедуру закупівлі - реконструкція плавального басейну в Рожнівському навчально-виховному комплексі "Гуцульщина" ім. Ф. Погребенника Національного університету "Києво-Могилянська академія" с. Рожнів, Косівського району Івано-Франківської області (оголошення № 184015, опубліковане в інформаційному бюлетені "Вісник державних закупівель" від 15.10.2013 року № 81/3 (824/3).

Івано-Франківським окружним адміністративним судом розглядається справа № 809/826/14 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Вігос" до Антимонопольного комітету України, в особі постійно діючої адміністративної колегії з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача відділ освіти Косівської райдержадміністрації Івано-Франківської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ТзОВ Фірма "Калина ІФ ЛТД", про визнання протиправним та скасування рішення постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель № 140-р/пк-ск від 05.02.2014 року, що підтверджується ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 20.03.2014 року, копія якого долучена відповідачем до клопотання про зупинення провадження у справі.

Таким чином, у адміністративній справі вирішується питання щодо законності дій посадових осіб постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель з прийняття рішення, на підставі якого відмінено процедуру закупівлі.

Господарський суд обмежений у праві та не може встановити обставини щодо правомірності прийняття вказаного рішення, оскільки відповідно до статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень, дій чи бездіяльності.

Отже, встановлення правомірності або неправомірності дій посадових осіб постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель з прийняття рішення, на підставі якого відмінено процедуру закупівлі за наявності з цього приводу відповідного спору не відноситься до повноважень господарського суду в силу статті 12 Господарського процесуального кодексу України, за приписами якої господарським судам не підвідомчі спори, що виникають із публічно-правових відносин та віднесені до компетенції адміністративних судів.

При цьому рішення суду з адміністративної справи, що набрало законної сили, є обов'язковим для господарського суду щодо фактів, які встановлені судом і мають значення для вирішення спору.

Враховуючи викладені факти, які будуть встановлені під час розгляду адміністративної справи № 809/826/14 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Вігос" до Антимонопольного комітету України, в особі постійно діючої адміністративної колегії з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача відділ освіти Косівської райдержадміністрації Івано-Франківської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ТзОВ Фірма "Калина ІФ ЛТД", про визнання протиправним та скасування рішення постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель № 140-р/пк-ск від 05.02.2014 року, мають суттєве значення та можуть вплинути на результат розгляду даної справи, що свідчить про взаємопов'язаність цих справ та про наявність підстав для зупинення провадження у даній справі.

За таких обставин, суд приходить до висновку про задоволення клопотання відповідача ТзОВ "Вігос" за вх. № 4276/14 від 27.03.2014 року про зупинення провадження у даній справі.

Керуючись ч. 1 ст. 79, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Зупинити провадження у даній справі до закінчення розгляду Івано-Франківським окружним адміністративним судом справи № 809/826/14 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Вігос" до Антимонопольного комітету України, в особі постійно діючої адміністративної колегії з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача відділ освіти Косівської райдержадміністрації Івано-Франківської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ТзОВ Фірма "Калина ІФ ЛТД", про визнання протиправним та скасування рішення постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель № 140-р/пк-ск від 05.02.2014 року.

Зобов"язати сторін повідомити господарський суд Івано-Франківської області про результати розгляду Івано-Франківським окружним адміністративним судом справи № 809/826/14 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Вігос" до Антимонопольного комітету України, в особі постійно діючої адміністративної колегії з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача відділ освіти Косівської райдержадміністрації Івано-Франківської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ТзОВ Фірма "Калина ІФ ЛТД", про визнання протиправним та скасування рішення постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель № 140-р/пк-ск від 05.02.2014 року.

Суддя Фанда О.М.

Виготовлено в КП "Діловодство спеціалізованого суду"


Полівода С. В. 31.03.14

Дата ухвалення рішення31.03.2014
Оприлюднено03.04.2014
Номер документу37941797
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/119/14

Ухвала від 19.03.2014

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 25.02.2014

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Рішення від 01.10.2014

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 19.09.2014

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 31.03.2014

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 05.02.2014

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні