Ухвала
від 31.03.2014 по справі 22-ц/796/4366/2014
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа№22-ц/796/4915/2014року Доповідач: Чобіток А.О.

Ухвала

Іменем України

31 березня 2014 року колегія суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду м. Києва в складі :

головуючого - судді Чобіток А.О..

суддів - Немировської О.В.,Ящук Т.І.

розглянувши заяву ОСОБА_1 про забезпечення її позову до Київської міської ради про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним та відшкодування шкоди ,-

в с т а н о в и л а:

В травні 2013 року позивач пред»явила позов до відповідача про визнання недійсним та розірвання договору оренди земельної ділянки від 10.11.2006 року,яка розташована за адресою АДРЕСА_1, як такий що укладений внаслідок обману відповідачем позивача та стягнути на її користь з відповідача збитки у подвійному розмірі в сумі 115572,18 грн. та моральну шкоду в розмірі 50 000 грн.. В подальшому виклала позов в новій редакції та просила визнати недійсним вищевказаний договір оренди та вчиненим внаслідок обману відповідачем позивача. Стягнути з Київської міської ради на її користь матеріальні збитки у подвійному розмірі в сумі 209330,18 грн. та моральну шкоду в розмірі 50 000 грн..

Заочним рішенням Солом»янського районного суду м. Києва від 04 грудня 2013 року в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 відмовлено, в зв»язку з чим останньою подано апеляційну скаргу, за якою відкрито апеляційне провадження та призначено до розгляду на 27.03.2014 року.

27.03.2014 року розгляд справи відкладено на 10.04.2014 року.

27.03.2014 року ОСОБА_1 подала до суду апеляційної інстанції заяву про забезпечення позову, яка передана судді-доповідачу 31.03.2014 року.

В зазначеній заяві ОСОБА_1 просить постановити ухвалу, якою забезпечити позов шляхом заборони до набрання чинності рішенням в даній цивільній справі Державній податковій інспекції Солом»янського району Головного управління Міністерства доходів і зборів у м. Києві вчиняти дії по нарахуванню та стягненню орендної плати та пені за договором оренди земельної ділянки від 10.11.2006 року .

Вказує, що вказаний вид забезпечення позову не тільки прямо пов»язаний з основною позовною вимогою, а є її матеріально-правовим наслідком, що повинен настати в разі її задоволення. Адже недійсність договору позбавляє відповідача та органи, що також вчиняють дії за договором, формальних юридичних підстав для стягнення з неї грошей за не надану послугу. Саме цей захід є адекватним і співмірним основній позовній вимозі, витікає з її суті та предмету позову. Невжиття цього заходу унеможливить реальне настання правових наслідків та фактичне виконання судового рішення в частині задоволення основної позовної вимоги.

Відповідно до Постанови № 9 Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 2006 року «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову», розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з»ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Як вбачається з позову ОСОБА_1, то остання просить суд визнати недійсним договір оренди земельної ділянки від 10.11.2006 року, укладений між нею та Київською міською радою.

Відповідно до ч. 1 ст. 216 ЦК України, недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов»язані з його недійсністю. У разі недійсності правочину кожна із сторін зобов»язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

Аналіз зазначеної норми свідчить про те, що якщо сторони здійснили певні дії на виконання недійсного правочину, кожен з учасників правочину вправі вимагати повернення того, що він передав на виконання такого правочину і такий правочин вважається недійсним з моменту його укладення.

Тобто, у разі можливого задоволення позовних вимог ОСОБА_1 як за вимогою позивача, так і за ініціативою суду можливе застосування ст. 216 ЦК України - реституція.

Таким чином, забезпечення позову в означений позивачем спосіб, а саме : до набрання рішенням законної сили , в даному випадку не відповідає суті позовним вимогам , оскільки з визнанням договору недійсним права та обов»язки сторін за договором не створюють для них юридичних наслідків з моменту його укладення, а не з моменту ухвалення рішення .

Також не встановлено і обставин за яких виконання можливого рішення суду може бути утруднене або взагалі неможливе.

На підстав викладеного правові підстави для задоволення заяви ОСОБА_1 про забезпечення позову у вказаний нею спосіб, відсутні.

Керуючись ст. ст. 151-153 ЦПК України, колегія суддів, -

у х в а л и л а:

В задоволенні заяви ОСОБА_1 про забезпечення її позову до Київської міської ради про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним та відшкодування шкоди відмовити .

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів.

Головуючий - Судді -

СудАпеляційний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення31.03.2014
Оприлюднено02.04.2014
Номер документу37968015
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —22-ц/796/4366/2014

Ухвала від 10.07.2014

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Чобіток Алла Олександрівна

Ухвала від 31.03.2014

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Чобіток Алла Олександрівна

Ухвала від 21.02.2014

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Чобіток Алла Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні