Ухвала
від 02.04.2014 по справі 924/1165/13
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

02 квітня 2014 року Справа № 924/1165/13

Рівненський апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Маціщук А.В.

судді Гулова А.Г. ,

судді Петухов М.Г.

розглянувши апеляційну скаргу відповідача Дочірнього підприємства "Хмельницький облавтодор" відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" на рішення господарського суду Хмельницької області від 16.01.14 р. у справі № 924/1165/13

за позовом Прокурора Новоушицького району в інтересах держави в особі Куражинської сільської ради

до Дочірнього підприємства "Хмельницький облавтодор" Відкритого акціонерного товариства Державної акціонерної компанії "Автомобільні дороги України" в особі філії "Новоушицький райавтодор" дочірнього підприємства "Хмельницький облавтодор" ВАТ "ДАК "Автомобільні дороги України"

за участю третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача -Державної інспекції сільського господарства в Хмельницькій області

про стягнення 8493,34 грн. шкоди, заподіяної внаслідок використання земельної ділянки не за цільовим призначенням, самовільного зайняття земельної ділянки та зняття ґрунтового покриву без спеціального дозволу

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Хмельницької області від 16.01.2014 р. у справі №924/1165/13 задоволено позов прокурора Новоушицького району в інтересах держави в особі Куражинської сільської ради до дочірнього підприємства "Хмельницький облавтодор" відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" в особі філії "Новоушицький райавтодор" дочірнього підприємства "Хмельницький облавтодор" відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України", за участю третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Державної інспекції сільського господарства в Хмельницькій області про стягнення 8493,34 грн. шкоди, заподіяної внаслідок використання земельної ділянки не за цільовим призначенням, самовільного зайняття земельної ділянки та зняття ґрунтового покриву без спеціального дозволу.

Підлягає стягненню з дочірнього підприємства "Хмельницький облавтодор" відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" в особі філії "Новоушицький райавтодор" дочірнього підприємства "Хмельницький облавтодор" відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" 8493,34 грн. шкоди. Підлягає стягненню з дочірнього підприємства "Хмельницький облавтодор" відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" в особі філії "Новоушицький райавтодор" дочірнього підприємства "Хмельницький облавтодор" відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" в доход Державного бюджету України судовий збір в розмірі 1720,5 грн.

Не погоджуючись із вказаним рішенням, відповідач звернувся з апеляційною скаргою, якою просить скасувати рішення господарського суду Хмельницької області від 16.01.2014р. та всі судові витрати покласти на відповідача.

Одночасно скаржник подав клопотання про відстрочення сплати судового збору. Обгрунтовуючи клопотання скаржник зазначає, що підприємством виконано робіт, які не оплачені замовником Службою автомобільних доріг у Хмельницькій області на суму 4146,5 тис.грн., в тому числі в грудні 2013 року на суму 1913,6 тис.грн. та в січні 2014 року - на суму 2232,9 тис.грн..

Порядок сплати судового збору, повернення і звільнення від сплати, розміри судового збору визначені Законом України "Про судовий збір", який набрав чинності 01 листопада 2011 року.

Відповідно до ч.1 ст.4 Закон України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 01 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Згідно зі ст. 4 Закону України "Про судовий збір", починаючи з 01.11.2011 р. судовий збір з апеляційної скарги на рішення суду справляється у розмірі 50 відсотків ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми. Отже, враховуючи вимоги чинного законодавства, розмір судового збору, який підлягає сплаті скаржником за подання апеляційної скарги на рішення господарського суду Хмельницької області від 16.01.2014 р., становить 913,5 грн. (мінімальний розмір судового збору при зверненні з апеляційною скаргою до суду за вимогу майнового характеру)..

Згідно ч.1 ст. 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Відповідно до п.3.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 7 від 21.02.2013 р. "Про деякі питання практики застосування розділу VІ Господарського процесуального кодексу України" єдиною підставою для вчинення судом дій, зазначених у статті 8 Закону України "Про судовий збір", є врахування ним майнового стану сторін. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Подаючи клопотання, скаржник просить відстрочити сплату судового збору, зазначивши про наявність заборгованості Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області перед дочірнім підприємством "Хмельницький облавтодор" відкритого акціонерного товариства Державної акціонерної компанії "Автомобільні дороги України" за виконані роботи. На підтвердження клопотання скаржником надано суду копію довідки дочірнього підприємства "Хмельницький облавтодор" відкритого акціонерного товариства Державної акціонерної компанії "Автомобільні дороги України" від 14.02.2014р. №314 про заборгованість з оплати за виконані роботи в сумі 4146,5 тис.грн..

Колегія суддів звертає увагу на те, що факт заборгованості Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області перед дочірнім підприємством "Хмельницький облавтодор" відкритого акціонерного товариства Державної акціонерної компанії "Автомобільні дороги України" не може свідчити про те, що майновий стан скаржника перешкоджав (перешкоджає) сплаті судового збору у встановленому порядку і розмірі. Отже, копія довідки №314 від 14.02.2014р. про заборгованість Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області перед дочірнім підприємством "Хмельницький облавтодор" відкритого акціонерного товариства Державної акціонерної компанії "Автомобільні дороги України" не є належним і допустимим доказом відповідно до ст.8 Закону України "Про судовий збір".

За наведених обставин колегія суддів не вбачає підстав для відстрочення сплати судового збору Регіональному відділенню фонду державного майна України по Рівненській області.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.97 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо до скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку.

Несплата судового збору за подання апеляційної скарги є підставою для її повернення відповідно до п.3 ч.1.ст.97 ГПК України. За таких обставин, апеляційна скарга Регіональному відділенню фонду державного майна України по Рівненській області не приймається до розгляду та підлягає поверненню.

Колегія суддів звертає увагу скаржника на те, що після усунення обставин, які зазначені у п.3 ч.1 ст.97 ГПК України та стали причиною повернення скарги, скаржник має право повторно подати апеляційну скаргу в строки, визначені ГПК України.

Керуючись ст.86, п.3 ч.1 ст.97 Господарського процесуального кодексу України, Рівненський апеляційний господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити дочірньому підприємству "Хмельницький облавтодор" відкритого акціонерного товариства Державної акціонерної компанії "Автомобільні дороги України" в задоволенні клопотання про відстрочення сплати судового збору.

2. Повернути апеляційну скаргу дочірнього підприємства "Хмельницький облавтодор" відкритого акціонерного товариства Державної акціонерної компанії "Автомобільні дороги України" на рішення господарського суду Хмельницької області від 16.01.2014 р. у справі №924/1165/13 без розгляду.

Головуючий суддя Маціщук А.В.

Суддя Гулова А.Г.

Суддя Петухов М.Г.

СудРівненський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення02.04.2014
Оприлюднено04.04.2014
Номер документу38000107
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/1165/13

Ухвала від 14.11.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 17.12.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 27.11.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 15.10.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 06.11.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Постанова від 03.06.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 25.04.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 02.04.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 27.02.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Рішення від 16.01.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні