Постанова
від 28.05.2009 по справі 2/173-08
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

2/173-08

                 

ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД



10002, м.Житомир, майдан Путятинський, 3/65  тел.(8-0412) 48-16-02

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 

 "28" травня 2009 р.                                                          Справа №  2/173-08

Житомирський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого   судді                                                  Веденяпіна О.А.

суддів:                                                                        Зав'язуна В.С.

                                                                                    Черпака Ю.К.

при секретарі                                                             Бугирі Ю.Г. ,

за участю представників сторін:

від позивача: Педченко Г.О. (довіреність №2 від 08.01.2009 р.) - була присутня 19.05.2009р.,

від відповідача: Ковальчук С. Х. - голова правління,

 

розглянувши апеляційну скаргу Могилів-Подільського міського садово-городнього товариства "Дністер"

на рішення господарського суду Вінницької області

від "13" листопада 2008 р. у справі № 2/173-08 (суддя Мельник П.А.)

за позовом Державної екологічної інспекції у Вінницькій області (м. Вінниця)  

до Могилів-Подільського міського садово-городнього  товариства "Дністер" (м. Могилів - Подільський Вінницької області)

про стягнення 7 080,50 грн. збитків, -

              

 ВСТАНОВИВ:

  

У вересні 2008 року Державна екологічна інспекція у Вінницькій області звернулась до господарського суду Вінницької області з позовом про стягнення з  Могилів-Подільського міського садово-городнього  товариства "Дністер" 7 080,50 грн. збитків, завданих внаслідок порушення природоохоронного законодавства.

Рішенням господарського суду Вінницької області від 13 листопада 2008 року у справі №2/173-08 задоволено позов Державної екологічної інспекції у Вінницькій області.

Стягнуто з Могилів-Подільського міського садово-городнього  товариства "Дністер" в доход держави 7 080,50 грн. збитків, завданих внаслідок порушення природоохоронного законодавства, 102,00 грн. витрат на оплату державного мита та 118,00 грн. витрат на інформаційно - технічне забезпечення судового процесу.

Не погоджуючись із прийнятим рішенням, Могилів-Подільське міське садово-городнє товариство "Дністер" подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати зазначене рішення та прийняти нове рішення, яким відмовити в задоволенні позову, посилаючись на неправильне застосування норм матеріального права.

В апеляційній скарзі відповідач вказує, що згідно з ч.4 ст.35 Земельного кодексу України землі загального користування садівницького товариства є його власністю.

Крім того, Могилів-Подільське міське садово-городнє товариство "Дністер", посилаючись на ст.10 Закону України "Про рослинний світ", зазначає, що як користувач земельної ділянки, яка надана товариству для колективного садівництва, має право без спеціального дозволу використовувати природні рослинні ресурси.

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області у письмовому відзиві на апеляційну скаргу не погоджується з доводами апеляційної скарги, вважає скаргу безпідставною, а судове рішення законним та обґрунтованим.

Представник відповідача в судовому засіданні апеляційну скаргу підтримує.

Представник позивача вважає апеляційну скаргу необґрунтованою, просить залишити її  без  задоволення,  а  рішення  господарського суду Вінницької області - без змін.

Задовольняючи позов про стягнення з відповідача збитків, завданих внаслідок порушення природоохоронного законодавства, місцевий господарський суд виходив з того, що товариство не є власником земельної ділянки, у нього відсутній дозвіл на спеціальне використання природних рослинних ресурсів і тому самовільною порубкою дерев на землях загального користування садово-городнього товариства порушено вимоги ст.10 Закону України "Про рослинний світ".

Проте такі висновки не відповідають обставинам справи та не ґрунтуються на вимогах чинного законодавства.

Заслухавши представників сторін, дослідивши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, апеляційний господарський суд встановив.

На виконання рішення виконавчого комітету Могилів-Подільської районної ради народних депутатів №52 від 17 березня 1988 року "Про затвердження проекту організації території садівничих товариств" садівницькому товариству "Дністер" передано земельну ділянку площею 57,0 га для ведення садівництва.

Частина цієї земельної ділянки розділена між членами товариства, які приватизували свої земельні ділянки і отримали державні акти на право власності на землю.

При проведенні землевпорядних робіт у 1988 році Вінницьким філіалом інституту землеустрою виділені землі загального користування садово-городнього товариства, проте державний акт на ці землі не видавався, оскільки чинним законодавством України не визначено порядку передачі садівницьким товариствам земель загального користування.

Державною екологічною інспекцією у Вінницькій області проведено перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства за межами населеного пункту села Бронниця, в ході якої встановлено, що на земельній ділянці, яка належить на правах загального користування садово-городньому товариству "Дністер", в порушення вимог ст.10 Закону України "Про рослинний світ" проведено рубку дев"ятнадцяти дерев до ступеня припинення росту, про що складено акт №19 від 29 лютого 2008 року.

На підставі даного акта та у відповідності з додатком №9 до постанови Кабінету Міністрів України від 05 грудня 1996 року №1464 "Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісовому господарству" позивачем здійснено розрахунок збитків, нанесених державі, що становлять 7 080,50 грн.

Колегія суддів апеляційного господарського суду вважає, що позов є необґрунтованим і задоволенню не підлягає, виходячи з наступного.

Згідно частин 1,4 та 6 ст.35 Земельного кодексу України громадяни  України  із  земель  державної  і   комунальної власності мають право набувати безоплатно у власність або на умовах оренди земельні ділянки для ведення індивідуального або колективного садівництва.

Землі загального користування садівницького  товариства  є його власністю. До земель загального користування садівницького товариства належать земельні ділянки, зайняті захисними смугами, дорогами, проїздами, будівлями і спорудами та іншими об'єктами загального користування.

Використання  земельних  ділянок  садівницьких   товариств здійснюється відповідно до закону та статутів цих товариств.

Пунктом "г" ч.1 ст.90 вищевказаного Кодексу передбачено, що власники земельних ділянок мають право використовувати у встановленому порядку для власних потреб наявні на земельній ділянці загальнопоширені корисні копалини, торф, лісові насадження, водні об"єкти, а також інші корисні властивості землі.

Відповідно до ст.373 Цивільного кодексу України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

Право власності на землю гарантується Конституцією України.

Право власності на землю (земельну ділянку) набувається і здійснюється відповідно до закону.

Право власності на земельну ділянку поширюється на поверхневий (грунтовий) шар у межах цієї ділянки, на водні об'єкти, ліси, багаторічні насадження, які на ній знаходяться, а також на простір, що є над і під поверхнею ділянки, висотою та глибиною, які необхідні для зведення житлових, виробничих та інших будівель і споруд.

Власник земельної ділянки має право використовувати її на свій розсуд відповідно до її цільового призначення.

Власник земельної ділянки може використовувати на свій розсуд все, що знаходиться над і під поверхнею цієї ділянки, якщо інше не встановлено законом та якщо це не порушує прав інших осіб.

Пунктом 33 розділу ІV статуту товариства передбачено, що правління садово-городнього товариства здійснює контроль за своєчасним проведенням робіт по закладанню колективного саду, догляду за ним, упорядкуванням його території

Частиною 8 ст.10 Закону України "Про рослинний світ" встановлено, що не потребують дозволу на спеціальне використання природних рослинних ресурсів:

власники земельних ділянок, на яких знаходяться об"єкти рослинного світу, крім тих, що занесені до Червоної книги України та Зеленої книги України;

користувачі (в тому числі орендарі) земельних ділянок, які їм надано для цільового призначення (ведення селянського (фермерського) господарства, особистого підсобного господарства, колективного садівництва, городництва, сінокосіння, випасання худоби), за винятком використання ними дикорослих судинних рослин, мохоподібних, водоростей, лишайників, а також грибів, види яких занесені до Червоної книги України, та природних рослинних угруповань, занесених до Зеленої книги України.

Матеріали справи свідчать, що, проводячи рубку дерев  з метою упорядкування колективного саду на землях загального користування товариства, працівники садово-городнього товариства "Дністер" діяли правомірно, враховуючи вищезазначені положення чинного законодавства, на виконання рішення правління  садівницького товариства, прийнятого у відповідності з положеннями статуту.

Доводи позивача та висновки місцевого господарського суду про порушення відповідачем вимог ст.10 Закону України "Про рослинний світ" не є переконливими з огляду на наведені норми законодавства та оскільки види видалених відповідачем дерев не занесені до Червоної чи Зеленої книг України.

Враховуючи викладене, апеляційна скарга Могилів - Подільського міського садово-городнього товариства "Дністер" підлягає задоволенню, а рішення господарського суду Вінницької області від 13 листопада 2008 року у справі №2/173-08 - скасуванню.

  

Керуючись ст.ст.101,103-105  Господарського процесуального кодексу України, Житомирський апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Могилів-Подільського міського садово-городнього товариства "Дністер" задовольнити.

2. Рішення господарського суду Вінницької області від 13 листопада  2008 року скасувати.

Прийняти нове рішення про відмову в задоволенні позову.

3. Справу №2/173-08 повернути до господарського суду Вінницької області.

 

Головуючий суддя                                                              Веденяпін О.А.

                

 судді:

                                                                                           Зав'язун В.С.  

                                                                                           Черпак Ю.К.  

   Віддрук. 4 прим.:

1 - до справи,

2, 3 - сторонам,

4 - в наряд.

СудЖитомирський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення28.05.2009
Оприлюднено12.06.2009
Номер документу3801718
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/173-08

Ухвала від 07.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Мачульський Г.М.

Ухвала від 22.09.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарев Б.О.

Ухвала від 27.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарев Б.О.

Ухвала від 23.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарев Б.О.

Ухвала від 24.03.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарев Б.О.

Ухвала від 18.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарев Б.О.

Ухвала від 14.04.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарев Б.О.

Ухвала від 26.05.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарев Б.О.

Постанова від 28.05.2009

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Веденяпін О.А.

Рішення від 13.11.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні