Ухвала
від 03.04.2014 по справі 909/186/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

03 квітня 2014 р. Справа № 909/186/14

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Фрич М. М., при секретарі судового засідання Ковалюк С. Я., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Заступника Коломийського міжрайонного прокурора,

бульвар Лесі Українки, 47, м. Коломия, 78203

в інтересах держави в особі

Загайпільської сільської ради,

вул. Українська,44а, с. Загайпіль,

Коломийський район, Івано-Франківська область,78264

до відповідача: Коломийського міськрайонного управління юстиції

вул. Міцкевича, 8, м. Коломия, 78203

в особі Реєстраційної служби Коломийського

міськрайонного управління юстиції

вул. Міцкевича, 2, м. Коломия, 78203

про визнання права власності на нежитлову будівлю, розміщену за адресою: вул. Довбуша, 1а, с. Назірна, Коломийського району, Івано-Франківської області

за участю представників сторін:

Від прокуратури: Аверкова Наталя Олександрівна старший прокурор відділу, (посвідчення № 015218 від 13.02.13)

Від позивача: представники не з'явилися

Від відповідача: представники не з'явилися.

ВСТАНОВИВ:

Заступник Коломийського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Загайпільської сільської ради Коломийського району Івано-Франківської області звернувся до господарського суду Івано-Франківської області з позовною вимогою до Коломийського міськрайонного управління юстиції в особі Реєстраційної служби Коломийського міськрайонного управління юстиції про визнання права власності на нежитлову будівлю, розміщену за адресою: вул. Довбуша, 1а, с. Назірна, Коломийського району, Івано-Франківської області.

Ухвалою суду від 26.02.2014 року прийнято позовну заяву до розгляду, порушено провадження у справі і призначено розгляд справи в судовому засіданні на 11.03.2014 року. Ухвалою суду від 11.03.2014 року відкладено розгляд справи на 03.04.2014 року.

27.03.2014 року через канцелярію господарського суду Івано-Франківської області надійшла заява від Коломийської міжрайонної прокуратури про відмову від позову (вх. №4266/14 від 27.03.14).

В даній заяві про відмову від позову йдеться про те, що відповідачем усунуто порушення, які стали підставою для пред'явлення позову. Позивач вказав, що 21.03.2014 року реєстраційною службою Коломийського міськрайонного управління юстиції зареєстровано за Загайпільською сільською радою право власності на нежитлову будівлю, розміщену за адресою: вул. Довбуша, 1а, с. Назірна, Коломийського району, Івано-Франківської області, а тому відсутній предмет спору. На підставі викладеного позивач просить суд припинити провадження у справі на підставі п.1-1 ч.1 ст.80 Господарського процесуального кодексу.

Згідно ст. 78 Господарського процесуального кодексу України, відмова позивача від позову, визнання позову відповідачем і умови мирової угоди сторін викладаються в адресованих господарському суду письмових заявах, що долучаються до справи. Ці заяви підписуються відповідно позивачем, відповідачем чи обома сторонами. До прийняття відмови позивача від позову або до затвердження мирової угоди сторін господарський суд роз'яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи є повноваження на вчинення цих дій у представників сторін. Про прийняття відмови позивача від позову або про затвердження мирової угоди сторін господарський суд виносить ухвалу, якою одночасно припиняє провадження у справі /п.4 ч.1 ст.80 Господарського процесуального кодексу України / (надалі - ГПК України) .

В спірному випадку, відмова від позову мотивована усуненням правопорушення /за доводами позивача/ відповідачем після його звернення до суду. Наявність такого факту відповідно до ст.80 Господарського процесуального кодексу є самостійною підставою для припинення провадження по справі.

Разом з тим, відповідно до ч.4 ст.22 Господарського процесуального кодексу - позивач вправі до прийняття рішення по справі відмовитись від позову.

Таким чином, суд, розглянувши подану позивачем заяву, з урахуванням фактичних обставин справи та вимог діючого законодавства, не знайшов підстав для відмови у її задоволенні. При цьому, судом роз'яснено сторонам наслідки процесуальної дії щодо відмови від позову, а саме щодо неможливості повторного звернення до господарського суду з даним спором, а також судом не встановлено відсутність повноважень у особи, яка підписала заяву на вчинення такої процесуальної дії.

Що стосується судового збору, то слід зазначити наступне. Згідно ст. 49 ГПК України судовий збір, від сплати якого позивач у встановленому порядку звільнений, стягується з відповідача в доход бюджету пропорційно розміру задоволених вимог, якщо відповідач не звільнений від сплати судового збору.

Статтею 7 Закону України "Про судовий збір" передбачено підстави повернення судового збору, перелік яких є вичерпним. У їх числі не зазначено такої підстави, як припинення провадження у справі (стаття 80 ГПК). Водночас закриття провадження у справі, про яке йдеться у пункті 5 частини першої цієї статті Закону, є поняттям цивільного і адміністративного судочинства, передбаченим відповідно статтею 205 Цивільного процесуального кодексу України і статтею 157 Кодексу адміністративного судочинства України, які господарськими судами у здійсненні судочинства не застосовуються. Таким чином, припинення провадження у справі з підстав, передбачених статтею 80 ГПК, не тягне за собою наслідків у вигляді повернення сплаченої суми судового збору /п. 5.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" /.

Згідно ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру /вимоги про визнання права власності відносяться до майнових вимог/, ставка судового збору становить 2 відсотки ціни позову, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати. На даний момент по даній справі такою сумою судового збору буде 1827 грн. 00 коп. (мінімальна заробітна плата станом на 1 січня 2014 року становить 1218 грн. 00 коп.). При цьому враховано вартість майна відповідно до висновку про незалежну оцінку - 49100 грн.

В даному випадку, за доводами прокуратури - відповідач усунув порушення, які стали підставою для пред'явлення позову після звернення позивача до суду. З матеріалів справи вбачається, що позов надійшов до господарського суду Івано-Франківської області 24.02.2014 року, а 21.03.2014 року реєстраційною службою Коломийського міськрайонного управління юстиції зареєстровано за Загайпільською сільською радою право власності на нежитлову будівлю, розміщену за адресою: вул. Довбуша, 1а, с. Назірна, Коломийського району, Івано-Франківської області.

Проте, відповідно до відзиву на позов реєстраційної служби Коломийського міськрайонного управління юстиції № 02-01-09/84 від 06.03.14 р. (вх. № 3728/14 від 11.03.14) - відповідач не оспорював та не оспорює право власності територіальної громади с. Назірна на спірний об'єкт нерухомості.

Відповідно до судової практики реєстраційні служби здійснюють лише державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, а відтак не можуть бути стороною у справі, що розглядається господарським судом стосовно визнання такого права, оскільки не є особою, від якої відповідне право перейшло, або особою, яка може претендувати на таке право.

Тому, вчинення відповідачем реєстраційної дії після звернення прокуратури до суду з позовом про визнання права власності не є доказом визнання відповідачем позову щодо права власності на об'єкт, а свідчить тільки про подачу службі всіх необхідних документів для проведення такої реєстрації.

З огляду на викладені обставини - суд не знайшов підстав для покладення витрат по сплаті судового збору по справі на відповідача.

Керуючись ст.ст. 3,4,7 Закону України "Про судовий збір", ст.49, ст. 78, п.4 ч.1 ст. 80, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Прийняти відмову від позову.

Провадження у справі за позовом Заступника Коломийського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Загайпільської сільської ради Коломийського району Івано-Франківської області до Коломийського міськрайонного управління юстиції в особі Реєстраційної служби Коломийського міськрайонного управління юстиції про визнання права власності на нежитлову будівлю, розміщену за адресою: вул. Довбуша, 1а, с. Назірна, Коломийського району, Івано-Франківської області - припинити.

Стягнути з Загайпільської сільської ради Коломийського району Івано-Франківської області / вул. Українська, 44 а, с. Загайпіль, Коломийський район, Івано-Франківська область, 78264, свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи №845433, код ЄДРПОУ 420483, р/р 31422016230907, ГУДКСУ 836014, код 04356834 /в доход державного бюджету України судовий збір в розмірі 1827 грн. 00 коп. (одна тисяча вісімсот двадцять сім гривень) за наступними платіжними реквізитами: найменування суду - господарський суд Івано-Франківської області, рахунок 31219206783002 - Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050) за кодом класифікації доходів бюджету 22030001, отримувач - УДКСУ у м. Івано-Франківську Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ отримувача -37952250, Банк - ГУДКСУ в Івано-Франківській області МФО банку - 836014.

Видати наказ після вступу ухвали в законну силу.

У випадках припинення провадження у справі повторне звернення до господарського суду зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав не допускається.

Ухвалу про припинення провадження у справі може бути оскаржено.

Суддя Фрич М. М.

Виготовлено в КП "Діловодство спеціалізованого суду"


Гавінська Л.Д. 03.04.14

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення03.04.2014
Оприлюднено07.04.2014
Номер документу38041749
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/186/14

Ухвала від 11.03.2014

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Ухвала від 03.04.2014

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Ухвала від 26.02.2014

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні