Рішення
від 26.05.2009 по справі 8/131-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/131-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

21.05.09р.

Справа № 8/131-09

За позовом  Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області (м. Дніпропетровськ)  

до  Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми "Фаворит" (м. Нікополь Дніпропетровської області)

Третя особа: Дніпропетровська дирекція Українського підприємства поштового зв'язку "Укрпошта" (м. Дніпропетровськ)   

про стягнення 712, 12 грн.

Суддя  Дубінін І.Ю.

Представники:

  Від позивача:          Пека А.І. -  пров. спец./юр. (дов. № 46 від 05.09.08р.)

від відповідача:       не з'явився

від третьої особи:    Анисимова О.В.  - юрисконсульт (дов. № 12-93 від  04.11.08р.)  

СУТЬ СПОРУ:

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області (далі-позивач) звернулося до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційна компанія "Фаворит" (далі-відповідач); за участю: Дніпропетровської дирекції Українського підприємства поштового зв'язку „Укрпошта” (далі-третя особа) про стягнення заборгованості до державного бюджету з орендної плати в розмірі 665,18 грн. та пені у сумі 46,94 грн., а всього 712,12 грн.

Позивач обґрунтовує свої вимоги невиконанням відповідачем зобов'язань за договором оренди нерухомого майна, що належить до державної власності від 01.06.04 №12/02-1096-ОД, в частині своєчасного та повного внесення орендної плати.

Третя особа відзиву на позов не надала, але підтримала позовні вимоги позивача у повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з'явився, відзиву на позов не надав, але був належним чином повідомлений про час і місце судового засідання, що підтверджується поштовим повідомленням № 11536951, яке повернулося до господарського суду з відміткою про отримання ухвали суду відповідачем.

Вислухавши позивача та третю особу, розглянувши матеріали справи, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

01.06.2004р. між позивачем та відповідачем був укладений договір оренди нерухомого майна, що належить до державної власності №12/02-1096-ОД.

Згідно умовам вказаного договору, позивач передав, а відповідач прийняв в строкове платне користування державне нерухоме майно –нежитлове приміщення,  площею 12,4 кв.м., розміщене за адресою: м. Нікополь, Дніпропетровської області, вул. Добролюбова, 2 на 1-му поверсі одноповерхового будинку, що перебуває на балансі третьої особи - Дніпропетровської дирекції Українського підприємства поштового зв'язку „Укрпошта”, вартість якого згідно з експертною оцінкою становить 3510,00 грн. Майно передано в оренду з метою використання під швацьку майстерню.

Строк оренди визначений в п.10.1 договору з 01.06.04 до 01.05.05 включно.

Факт передачі вказаного майна в оренду підтверджується, складеним позивачем та відповідачем двостороннім актом прийому-передачі від 01.06.2004року.   

За п.п. 3.1. - 3.4 договору оренди, орендна плата визначена на підставі Методики розрахунку орендної плати, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.95р. № 786 із змінами та доповненнями до неї, виходячи з базової ставки –30,32 грн. без ПДВ, і коригується на індекс інфляції, починаючи з червня 2004 року, нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється згідно чинного законодавства.

За кожний наступний місяць орендна плата визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць та перераховується  щомісячно у термін не пізніше 07 числа наступного місяця: 70% - до державного бюджету по місцю реєстрації відповідача у податковій інспекції на рахунки відкриті відділеннями казначейства у розмірі 21,22 грн.; 30% - балансоутримувачу (Дніпропетровській дирекції Українського підприємства поштового зв'язку „Укрпошта” (м. Дніпропетровськ)) –9,10 грн. Крім того, п. 5.5. договору встановлено обов'язок відповідача щомісячно не пізніше 07 числа звітувати позивачу про внесення орендної плати, скоригованої на індекс інфляції, до державного бюджету з одночасним наданням копій платіжних доручень з відміткою обслуговуючого банку.

Додатковою угодою від 19.06.07 до договору внесені зміни:

- в частині мети використання об'єкту оренду, а саме: розділом 1 встановлено використання орендованого майна з метою розміщення торговельного об'єкту з продажу непродовольчих товарів.

- в частині розміру орендної плати, а саме: розділом 3 встановлений розмір орендної плати, виходячи з базової ставки за грудень місяць 2006 р.–74,00 грн. без ПДВ, і коригується на індекс інфляції, починаючи з січня місяця 2007 р., нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється згідно чинного законодавства. Орендна плата перераховується згідно додатку № 1, розрахунку до  договору (а.с.16): 70% - до державного бюджету по місцю реєстрації відповідача у податковій інспекції на рахунки відкриті відділеннями казначейства у розмірі 51,80 грн.; 30% - балансоутримувачу у розмірі  22,20 грн.

- в частині вартості орендованого майна, а саме: станом на 01.04.07 вартість орендованого майна становить 11420,00 грн.;

- в частині розміру орендної плати, а саме: у зв'язку з наданням нової незалежною оцінки, розділом 5 встановлений розмір орендної плати, виходячи з базової ставки за березень місяць 2007 р. –171,3 грн. без ПДВ, і коригується на індекс інфляції, починаючи з квітня місяця 2007 р., нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється згідно чинного законодавства. Орендна плата перераховується згідно додатку № 2, розрахунку до договору (а.с.16): 70% - до державного бюджету по місцю реєстрації відповідача у податковій інспекції на рахунки відкриті відділеннями казначейства у розмірі 119,91 грн.; 30% - балансоутримувачу у розмірі  51,39 грн.

Додатковою угодою від 28.09.07 до договору внесені зміни в частині строку дії договору, а саме: встановлений строк дії договору до 01.08.08. З метою забезпечення безперервного надходження коштів до державного бюджету строк дії якого пролонгований з 01.09.07, на момент звернення позивача до суду не скінчився.

Вказані зобов'язання в період з 07.07.08 по 07.02.09 відповідачем були порушені, внаслідок чого утворилась заборгованість перед позивачем по сплаті орендної плати станом на 20.02.09р. в сумі 665,18 грн.

Згідно п. 3.6. вказаного договору оренди, орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі підлягає індексації і стягується до бюджету та балансоутримувачу у визначеному пунктом 3.3. у співвідношенні, відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості, з урахуванням індексації, за кожен день прострочення, включаючи день оплати.

За розрахунком позивача (а.с.19) нарахована у відповідності з умовами договору пеня за період з   21.08.08 по 20.02.09 складає суму 46,94 грн.

Доказів розірвання або припинення вищевказаного договору оренди сторонами суду не надано.

Таким чином, факт невиконання зобов'язань за згаданим договором оренди матеріалами справи доведено, відповідачем не спростовано.

Станом на момент розгляду справи відповідачем доказів погашення заборгованості в сумі основного боргу –665,18 грн. та пені –46,94 грн. суду не надано.

При викладених обставинах господарський суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в сумі основного боргу –665,18 грн. та пені –46,94  грн., всього -  712,12 грн.

Приймаючи рішення господарський суд виходив також з наступного:

Цивільні правовідносини між сторонами за названим договором регулюються Цивільним кодексом України.

Згідно ч.1 ст. 5 Закону України “Про оренду державного та комунального майна” орендодавцями державного майна є Фонд державного майна України, його регіональні відділення та представництва - щодо цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів та нерухомого майна, а також майна, що не увійшло  до  статутних фондів господарських товариств, створених у процесі  приватизації  (корпоратизації), що є державною власністю, крім  майна, що  належить  до  майнового  комплексу  Національної академії  наук  України та галузевих академій наук.

Оскільки предметом договору оренди є державне майно, спірні правовідносини у даній справі підпадають під одночасне регулювання Цивільного кодексу України та Закону про оренду. Але при цьому відповідні положення Закону мають переважне значення.

Закон про оренду та Цивільний кодекс України містять схожі положення щодо обов'язку користувача стосовно внесення плати за користування майном.

Згідно ст.ст. 759, 762 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачевi майно у користування за плату на певний строк. За користування майном з наймача справляється плата, розмiр якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном може вноситися за вибором сторiн у грошовiй або натуральнiй формi. Форма плати за користування майном встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомiсячно, якщо iнше не встановлено договором.

Відповідно до ст.ст. 18, 19 Закону, строки внесення орендної плати визначаються в договорі, а орендар зобов'язаний вносити її своєчасно і у повному обсязі.

Згідно зі ст.ст. 525, 526, 530 Цивільного кодексу України, одностороння вiдмова вiд зобов'язання або одностороння змiна його умов не допускається, якщо iнше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином вiдповiдно до умов договору та вимог цього Кодексу. Якщо у зобов'язаннi встановлений строк (термiн) його виконання, то воно пiдлягає виконанню у цей строк (термiн). Зобов'язання, строк (термiн) виконання якого визначений вказiвкою на подiю, яка неминуче має настати, пiдлягає виконанню з настанням цiєї подiї.

Крім того, виходячи зі ст.ст. 546, 549, 551 Цивільного кодексу України, виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою. Пенею є неустойка, що обчислюється у вiдсотках вiд суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання. Якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмiр встановлюється договором або актом цивiльного законодавства.

За ст. 1 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань”, платники грошових коштiв сплачують на користь одержувачiв цих коштiв за прострочку платежу пеню в розмiрi, що встановлюється за згодою сторiн.

Згідно п. 3.6. вказаного договору оренди, позивачем була нарахована пеня за прострочку сплати орендної плати в сумі  46,94 грн.

Викладене є підставою для задоволення позову. Судові витрати слід покласти на відповідача.

Керуючись Законами України “Про оренду державного та комунального майна”, "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань", ст.ст. 525, 526, 530, 546, 549, 551, 759, 762, ЦК України, ст.ст. 44, 49, 75, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми  "Фаворит" (53200, м. Нікополь, Дніпропетровської області, вул. Добролюбова, буд. 21/2, кв. 95, р/р 260041100900901 в НФАКБ „Укрсоцбанк”, ідентифікаційний номер 19143044, МФО 305114):

- в доход державного бюджету –665 грн. 18 коп.  основного боргу  та  46 грн. 94 коп. пені;

- в доход державного бюджету в особі Управління Держказначейства у  Жовтневому районі м. Дніпропетровська (49027, м. Дніпропетровськ, пл. Шевченка, 7; р/рахунок 31118095700005 в відділенні банку ГУДКУ у Дніпропетровській області, МФО 805012, код ЄДРПОУ 24246786; КБК 22090200) - 102 грн. 00 коп. витрат на держмито;

- в доход державного бюджету в особі Управління Держказначейства у  Жовтневому районі м. Дніпропетровська (49027, м. Дніпропетровськ, пл. Шевченка, 7; р/рахунок  31211259700005 в відділенні банку ГУДКУ у  Дніпропетровській області, МФО    805012, ЄДРПОУ  24246786, ККД 22050000) - 118 грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.    

Видати накази.

Суддя

 І.Ю. Дубінін

 

   

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення26.05.2009
Оприлюднено12.06.2009
Номер документу3805940
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/131-09

Рішення від 17.09.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

Ухвала від 10.08.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

Ухвала від 10.07.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

Судовий наказ від 01.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Судовий наказ від 01.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Судовий наказ від 01.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Рішення від 26.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 27.04.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні