Ухвала
від 02.06.2009 по справі 04-05/27-32-9б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

04-05/27-32-9б

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                                У Х В А Л А  

ПРО  ПОВЕРНЕННЯ  ЗАЯВИ ПРО БАНКРУТСТВО

          

02.06.09р.                                                                                        № 04-05/27-32-9б                                                   

за заявою кредитора (заявника) Управління Пенсійного фонду України в м.Слов'янську

до боржника Приватного підприємства „Ксилон” м.Слов'янськ

про визнання банкрутом

Суддя      С.С.Тарапата

До господарського суду Донецької області 28.05.09р. надійшла заява Управління Пенсійного фонду України в м.Слов'янську №10837/08 від 27.05.09р. про порушення справи про банкрутство Приватного підприємства „Ксилон” м.Слов'янськ на підставі ст.52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Пунктом 1 статті 52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” передбачено, що заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором у разі, якщо керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявністю інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника.

В заяві про порушення справи про банкрутство кредитор посилається на наявність заборгованості ПП „Ксилон” перед пенсійним фондом в сумі 1588,60грн., на відсутність боржника за юридичною адресою та ненадання боржником податкової звітності з 09.02.07р.

В обґрунтування відсутності боржника за юридичною адресою в заяві кредитор посилається на відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців.

До заяви доданий витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців, виданий державним реєстратором виконавчого комітету Слов'янської міської ради станом на 27.05.09р., в якому зазначено, що в  Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців не знайдено записів стосовно особи з ідентифікаційним кодом 32167602.

Згідно доданих до заяви документів ідентифікаційний код Приватного підприємства „Ксилон” –  32167602.

Згідно ст.34 ГПК України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ст.17 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців” відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням повинні міститися в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців.

Статтею 18 цього Закону, яка визначає статус відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, передбачено, що якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

При цьому, якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців, не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в спорі з третьою особою.

У зв'язку з чим, при встановлені факту відсутності керівних органів боржника - юридичної особи за її місцезнаходженням як ініціюючий кредитор, так і суд мають керуватися відомостями, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців.

Відповідної правової позиції дотримується Верховний Суд України в постанові від 06.06.2006р. у справі № Б48/12-05 та Вищий господарський суд України в постанові від 04.11.08р. по справі №04-05/27-33-8б.

Довідка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців стосовно ПП „Ксилон” із записом про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням суду не надана. Тобто заявником не надано доказів відсутності боржника або його керівних органів за місцезнаходженням.

В обґрунтування факту ненадання боржником податкової звітності  до заяви доданий лист Словянської ОДПІ від 01.09.08р., в якому зазначено, що остання звітність надана ПП „Ксилон” 09.02.07р.

Даний лист від 01.09.08р. не може бути прийнятий судом як доказ ненадання боржником податкової звітності станом на 28.05.09р., оскільки складений майже 9 місяців тому до дати звернення кредитора до суду із заявою про порушення справи про банкрутство, та не спростовує можливість надання боржником податкової звітності в 2009 році.  

Таким чином, кредитором належним чином не обґрунтована наявність ознак відсутнього боржника, необхідних для порушення провадження у справі на підставі ст.52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Відповідно до п.7 ст.7 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” заява кредитора повинна містити докази обґрунтованості вимог кредитора та інші обставини, на яких ґрунтується заява кредитора.

В силу п.1 ст.9 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” суддя повертає заяву про порушення справи про банкрутство і додані до неї документи без розгляду, якщо у заяві не вказані відомості, перелічені в статті 7 цього Закону та з інших підстав, передбачених ст. 63 ГПК України з врахуванням вимог цього Закону.

Згідно п.3 ст.63 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо у позовній заяві не вказано обставин, на яких ґрунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини.

З огляду на вищевикладене, суд визнає за необхідне заяву про порушення справи про банкрутство повернути без розгляду на підставі п.1 ст.9 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Відповідно до п.2 ст.9 вказаного закону повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення.

Враховуючи викладене та керуючись п.7 ст.7, п.1 ст.9, ст.52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, ст.ст. 17, 18 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців”, ст.34, п.3 ст.63, ст.86 ГПК України, приймаючи до уваги постанову Верховного суду України від 06.06.06р. у справі № Б48/12-05 та постанову Вищого господарського суду України в постанові від 04.11.08р. по справі №04-05/27-33-8б, господарський суд

                                                            У Х В А Л И В:

Заяву Управління Пенсійного фонду України в м.Слов'янську №10837/08 від 27.05.09р. про порушення справи про банкрутство Приватного підприємства „Ксилон” м.Слов'янськ повернути без розгляду.

Додаток: заява з доданими документами на 27 арк.

                                                                                                              

Суддя                                                                                                  Тарапата С.С.           

                    

Вик.    тел.

Надруковано примірників -   :  

  - господарському суду Донецької області,  

 - сторонам,

 

 

 

 

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення02.06.2009
Оприлюднено12.06.2009
Номер документу3808347
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —04-05/27-32-9б

Ухвала від 02.06.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата С.С.

Ухвала від 10.06.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата С.С.

Ухвала від 02.04.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Тарапата С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні