Рішення
від 07.04.2014 по справі 922/424/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" квітня 2014 р.Справа № 922/424/14

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Буракової А.М.

при секретарі судового засідання Карчевської Д.Л.

розглянувши справу

за позовом Приватного акціонерного товариства "Теплоенергетичний центр Роганського промвузла" м. Харків до Управління праці та соціальних питань Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради, м. Харків про стягнення заборгованості в розмірі 113 416,72 грн. за участю представників сторін:

позивача : Гончар О.П., довіреність від 03.01.2012 року

відповідача : не з'явився,

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство "Теплоенергетичний центр Роганського промвузла" м. Харків (позивач) звернувся до господарського суду Харківської області з позовом до відповідача - Управління праці та соціальних питань Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради, м. Харків, відповідно до якого просить суд стягнути з відповідача суму не відшкодованих витрат на додаткові соціальні гарантії на оплату житлово-комунальних послуг окремих категорій громадян за 2011 рік у розмірі 113 416,72 грн. В обґрунтування позовних вимог, позивач посилається на ухилення відповідача від виконання своїх зобов'язань, визначених «Програмою сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення міста Харкова у 2011-2012 р.р.», затвердженої рішенням 2 сесії Харківсь кої міської ради 6 скликання від 22.12.2010 р. №58/10. Відповідно до прийнятих Положень надання додаткових соціальних гарантій, ПРАТ «Теплоенергетичний центр Роганського промвузла» щомісячно, на підставі отриманих поіменних списків, надавало додаткові соціальні гарантії за користування житло во-комунальними послугами (централізоване опалення та гаряче водопостачання) окремим категоріям громадян м. Харкова, шляхом зменшення їх місячних нарахувань за комунальні послуги (опалення та гаряче водопостачання) на розмір знижки, встановлений для цих кате горій громадян та щомісячно, до 10 числа наступного за звітним, передавав відповідачу роз рахунки витрат на підставі поіменних списків, проте, в супереч викладеному Управління праці та соціальних пи тань Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради не виконало своїх зобов'язань щодо перерахування сум компенсацій за надані додаткові соціальні гарантії на розрахунковий рахунок позивача, внаслідок чого утворилась заборгованість перед позивачем в розмірі 113 416,72 грн. за період 01.01.2011 р. по 31.12.2011 р. Окрім того, до стягнення з відповідача заявлені судові витрати.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 13.02.2014 року було прийнято позовну заяву до розгляду, порушено провадження у справі та призначено її розгляд у відкритому судовому засіданні на 17.03.2014 року о 11:15 годині.

У судовому засіданні 17.03.2014 року було оголошено перерву до 07.04.2014 року о 11:15 годині.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить суд їх задовольнити з підстав викладених у позовній заяві. Надав пояснення по суті справи.

Представник відповідача в призначене судове засідання не з'явився, вимоги ухвали суду не виконав, про час та місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином, про що свідчить повідомлення, яке міститься в матеріалах справи. (арк.с. 203)

Відповідно до п.3.9.1. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК. У разі присутності сторони або іншого учасника судового процесу в судовому засіданні протокол судового засідання, в якому відображені відомості про явку сторін (пункт 4 частини другої статті 81-1 ГПК), є належним підтвердженням повідомлення такої сторони (іншого учасника судового процесу) про час і місце наступного судового засідання.

За змістом цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

На підставі вищевикладеного суд дійшов висновку про належне повідомлення учасників процесу про час та місце судового засідання.

Відповідач правами, передбаченими ст. 22 Господарського процесуального кодексу України, не скористались, процесуальне право на участь у судовому засіданні не реалізували.

Зважаючи на вищевикладене, суд вважає, що ним вжито всі заходи для належного повідомлення сторін про час та місце розгляду справи, тому вважає за можливе розглядати справу за відсутності представника відповідача, за наявними в справі матеріалами, як передбачено статтею 75 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши надані учасниками судового процесу документи і матеріали, всебічно та повно з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

Відповідно «Програми сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення міста Харкова у 2011-2012 р.р.», затвердженої рішенням 2 сесії Харківської місь кої ради 6 скликання від 22.12.2010 р. №58/10, повноваження у сфері соціального захисту населення покладені на Управління праці та соціальних питань Департаменту праці та соціа льної політики Харківської міської ради. В розділі 9 цієї Програми, на відповідача поклада ються певні зобов'язання, а саме: 9.1. Надати додаткові соціальні гарантії на оплату житлово-комунальних послуг окремим категоріям громадян м.Харкова та забезпечити їх шляхом перерахування грошо вих коштів (грошової компенсації) підприємствам-надавачам послуг: в розмірі 20% знижки на оплату за користування послугами теплопостачання та пі дігріву холодної води на потреби гарячого водопостачання, водопостачання, водовідведення. утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (в межах встановлених норм кори стування житлово-комунальними послугами та середніх норм споживання) надається (До даток 13):

а) сім'ям, що виховують дітей-інвалідів, прикутих до ліжка (до 18 років);

б) сім'ям, що виховують дітей-інвалідів з онкологічними захворюваннями (до 18 років);

в) сім'ям, що виховують дітей, хворих на ДЦП (до 18 років);

г) сім'ям з дітьми (до 18 років), де обидва батьки інваліди 1 і 2 групи;

д) непрацюючим батькам, які здійснюють догляд за дитиною-інвалідом до 18 років і які отримують надбавку на догляд за дитиною-інвалідом згідно Закону України «Про дер жавну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам»;

є) інвалідам 1 групи, які одержують соціальну пенсію або державну соціальну до помогу;

ж) сім'ям «Матерів-героїнь»;

з) прийомним сім'ям;

і) одиноким матерям (2 та більше дітей до 18 років);

к) інвалідам 1 та 2 груп по зору; - в розмірі 100% знижки на оплату за користування послугами теплопостачання та підігріву холодної води на потреби гарячого водопостачання, водопостачання, водовідведен ня. утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (на 1 особу в межах встановле них норм користування житлово-комунальними послугами та середніх норм споживання) надається:

а) двірникам комунальних підприємств, зайнятих обслуговуванням житлового фонду комунальної власності територіальної громади м.Харкова та двірникам, які обслуговують бу динки ЖК, ЖБК та ОСББ м.Харкова та робітникам аварійно-диспетчерських служб комуна льних підприємств. зайнятих обслуговуванням житлового фонду комунальної власності територіальної громади м. Харкова в розмірі 100% знижки по оплаті житлово-комунальних послуг (на 1 особу в межах встановлених норм користування житлово-комунальними послу гами та середніх норм споживання) (Додаток 14);

б) працівникам ХКП «Міськелектротранс» (Додаток 15);

- в розмірі 100% знижки на оплату за користування послугами газопостачання на опа лення житла в опалювальний період (в межах середніх норм споживання на одну особу) надається:

а) працівникам Харківського комунального підприємства «Міськелектротранс», які мешкають у приватному секторі (Додаток 15).

- в розмірі 25% знижки на оплату за комунальні послуги та 50% знижки по оплаті за послуги утримання будинків і споруд та при будинкових територій (на 1 особу в межах встановлених норм користування житлово-комунальними послугами та середніх норм спо живання) надається:

а) громадянам, реабілітованим згідно ст.З Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» та згідно ст.1, які не є пенсіонерами та інвалідами внаслідок репресій (Додаток 16);

- в розмірі 50% знижки на оплату за користування житлово-комунальними по слугами (на 1 особу в межах встановлених норм користування житлово-комунальними послугами та середніх норм споживання) надається:

а) соціальним робітникам та соціальним працівникам територіальних центрів со ціального обслуговування (надання соціальних послуг) м.Харкова (Додаток 17);

- в розмірі 100% знижки на оплату за користування житлово-комунальними пос лугами (на 1 особу в межах встановлених норм користування житлово-комунальними послу гами та середніх норм споживання) надається:

а) непрацюючій працездатній особі, яка зареєстрована з інвалідом війни 1 групи та доглядає за ним, в тому випадку, коли інвалід війни перебуває у шлюбі, але дружина (чо ловік) є інвалідом (Додаток 17);

в розмірі 50% знижки на оплату за користування послугами газопостачання на опалення житла в опалювальний період (в межах середніх норм споживання) надається:

а) сім'ям «Матерів-героїнь», які мешкають у приватному секторі (Додаток 17);

б) інвалідам 1 та 2 групи по зору, які мешкають у приватному секторі (Додаток 17).

- в розмірі 50% знижки на оплату за користування житлово-комунальними пос лугами (в межах встановлених норм користування житлово-комунальними послугами та се редніх норм споживання) надається:

а) сім'ям загиблих (рядовий склад) при проходженні строкової служби, які вико нували загальний військовий обов'язок у мирний час (Додаток 18);

б) членам сім'ї та батькам працівника міліції, який загинув або помер у зв'язку з виконанням службових обов'язків (Додаток 19);

9.2. Надати додаткові соціальні гарантії в розмірі 50% знижки на оплату житлово- комунальних послуг без врахування середніх норм споживання сім'ям учасників бойових дій, загиблих (зниклих безвісти) або померлих внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, отриманих під час виконання військової служби (службових обов'язків) , чи захворювання, отриманого в період проходження військової служби в Афганістані та інших локальних вій нах, згідно з Переліком держав і періодів бойових дій на їх території, затвердженим Поста новою Кабінету Міністрів України від 08.02.1994р. №63 (Додаток 20)».

Згідно Положення про надання додаткових соціальних гарантій з оплати за послуги централізованого опалення та теплову енергію для підігріву холодної води на потреби гаря чого водопостачання для населення, водопостачання, водовідведення та послуги з утриман ня будинків і споруд та прибудинкових територій окремим соціальним категоріям громадян міста (Додаток 13 до Програми сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального за хисту населення міста Харкова у 2011-2012 р.р.»):

- додаткові соціальні гарантії окремим соціальним категоріям громадян міста за послуги надають підприємства-надавачі як комунальної так і не комунальної власності міста на підс таві затверджених (узгоджених) тарифів (п.1.2);

- поіменні списки громадян за звітний місяць, яким встановлені додаткові соціальні га рантії, (з супровідним листом) надають до 21 числа звітного місяця до управління праці та соціальних питань Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради, під приємствам - надавачам послуг (в районні філії) районні управління праці та соціального за хисту населення, а поіменні списки прийомних сімей за звітний місяць - управління служб у справах дітей Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради (п.3.1);

- підприємства-надавачі послуг у відповідності з поіменними списками, наданими ра йонними управліннями праці та соціального захисту населення, надають до управління праці та соціальних питань Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради розрахунки витрат на надання додаткових соціальних гарантій щомісячно до 10 числа кож ного місяця наступного за звітним за послуги теплопостачання (п.4.1);

- управління праці та соціальних питань Департаменту праці та соціальної політики Ха рківської міської ради на підставі наданих розрахунків витрат реєструє бюджетні зобов'язання в УДК у м. Харкові ГУДКУ в Харківській області в межах бюджетних призначень, встановлених рішенням міської ради в міському бюджеті на відповідний рік, та при надходженні коштів на реєстраційний рахунок управління здійснює перерахування сум компенсації за надані додаткові соціальні гарантії на розрахункові рахунки підприємств - надавачів послуг в межах зареєстрованих бюджетних зобов'язань (п.4.2).

Відповідно до Положення про надання додаткових соціальних гарантій з оплати жи тлово-комунальних послуг робітникам аварійно-диспетчерських служб та двірникам підп риємств, зайнятих обслуговуванням житлового фонду комунальної власності територіаль ної громади міста Харкова та двірникам, які обслуговують будинки ЖК, ЖБК та ОСББ (Додаток 14 до Програми сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення міста Харкова у 2011-2012 р.р.»):

- підприємства, які надають послуги з теплопостачання надають до управління праці та соціальних питань Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради роз рахунки витрат на надання додаткових соціальних гарантій щоквартально до 10 числа місяця наступного за звітним кварталом, розрахунки витрат на підставі поіменних списків двірників підприємств та робітників аварійно-диспетчерських служб, які мають право на пільги (п.2.7);

- управління праці та соціальних питань Департаменту праці та соціальної політики Ха рківської міської ради на підставі наданих розрахунків витрат реєструє бюджетні зобов'язання в УДК у м. Харкові ГУДКУ в Харківській області в межах бюджетних призначень, встановлених рішенням міської ради в міському бюджеті на відповідний рік, та при надходженні коштів на реєстраційний рахунок управління здійснює перерахування сум компенсації за на дані додаткові соціальні гарантії на розрахункові рахунки підприємств - надавачів послуг в межах зареєстрованих бюджетних зобов'язань (п.3.1).

Згідно Положення про порядок надання додаткових соціальних гарантій за користу вання житлово-комунальними послугами окремим категоріям громадян міста (Додаток 17 до Програми сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення мі ста Харкова у 2011-2012 р.р.»): районні територіальні центри соціального обслуговування до 21 числа звітного місяця передають поіменні списки громадян за звітний місяць, яким вста новлені додаткові соціальні гарантії до управління праці та соціальних питань Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради та до підприємств - надавачів послуг з супровідним листом (п.27); підприємства - надавачі послуг у відповідності з поіменними списками надають інформацію та розрахунки витрат, пов'язані з наданням додаткових соці альних гарантій, до управління праці та соціальних питань Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради до 10 числа кожного місяця наступного за звітним (п.2.10); управління праці та соціальних питань Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради на підставі наданих розрахунків витрат реєструє бюджетні зобов'язання в УДК м. Харкові ГУДКУ в Харківській області та здійснює перерахування сум ком пенсації за надані додаткові соціальні гарантії на розрахункові рахунки підприємств надава чів послуг (п.3.1).

Відповідно до Положення про порядок надання додаткових соціальних гарантій з оплати за користування житлово-комунальними послугами громадянам, реабілітованим згідно зі ст.З Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» і членам їх сімей та зі ст. 1, які не є пенсіонерами та інвалідами внаслідок репресій» (Додаток 16 до Програми сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення міста Харкова у 2011-2012 р.р.»): додаткові соціальні гарантії надаються у відповідності зі списками, які формує управління праці та соціальних питань Департаменту праці та соціаль ної політики Харківської міської ради, і надає підприємствам - надавачам послуг (п.2.3); пі дприємства - надавачі послуг у відповідності з поіменними списками надають інформацію та розрахунки витрат, пов'язані з наданням додаткових соціальних гарантій, до управління

праці та соціальних питань Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради до 10 числа кожного місяця наступного за звітним (п.3.1); управління праці та соціаль них питань Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради на підставі наданих розрахунків витрат реєструє бюджетні зобов'язання в УДК м. Харкові ГУДКУ в Ха рківській області та здійснює перерахування сум компенсації за надані додаткові соціальні гарантії на розрахункові рахунки підприємств надавачів послуг (п.3.2).

Згідно Положення про надання додаткових соціальних гарантій дружинам/чоловікам померлого громадянина, який мав статус постраждалого внаслідок Чорнобильської катас трофи, смерть якого не пов'язана з аварією на ЧАЕС (Додаток №1 до рішення 5 сесії Хар ківської міської ради 6 скликання від 23.02.2011 р. №184/11): управління праці та соціально го захисту населення Адміністрацій районів Харківської міської ради щомісячно до 21 числа надають поіменні списки дружин/чоловіків померлого громадянина, який мав статус постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мають право на додаткові соціальні гара нтії у відповідному місяці, підприємствам - надавачам послуг для нарахування додаткових соціальних гарантій та управлінню праці та соціальних питань Департаменту праці та соціа льної політики Харківської міської ради (п.2.3); підприємства, які надають комунальні пос луги, надають в управління праці та соціальних питань Департаменту праці та соціальної по літики Харківської міської ради щомісячно до 10 числа місяця, наступного за звітним, розра хунки витрат на надання додаткових соціальних гарантій(п.2.4); управління праці та соціа льних питань Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради на підста ві наданих розрахунків витрат реєструє бюджетні зобов'язання в УДК м. Харкові ГУДКУ в Харківській області та здійснює перерахування сум компенсації за надані додаткові соціальні гарантії на розрахункові рахунки підприємств надавачів послуг (п.3.1)

Відповідно до Положення про надання додаткових соціальних гарантій членам сім'ї та батькам працівника міліції, який загинув або помер у зв'язку з виконанням службових обов'язків (Додаток 19 до Програми сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення міста Харкова у 2011-2012 р.р.»): Харківське міське управління ГУ МВС України в Харківській області щоквартально до 5 числа першого місяця кварталу надає до управління праці та соціальних питань Департаменту праці та соціальної політики Харківсь кої міської ради списки сімей працівника міліції, який загинув або помер у зв'язку з вико нанням службових обов'язків, які мають право на додаткові соціальні гарантії (п.2.8); підп риємства. які надають комунальні послуги, надають в управління праці та соціальних питань Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради щомісячно до 10 числа місяця, наступного за звітним, розрахунки витрат на надання додаткових соціальних гаран тій 2.9); управління праці та соціальних питань Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради на підставі наданих розрахунків витрат реєструє бюджетні зобов'я зання в УДК м. Харкові ГУДКУ в Харківській області та здійснює перерахування сум ком пенсації за надані додаткові соціальні гарантії на розрахункові рахунки підприємств- надава чів послуг (п.3.1).

Згідно Положення про надання додаткових соціальних гарантій за користування жи тлово-комунальними послугами працівникам управлінь праці та соціального захисту насе лення Адміністрацій районів Харківської міської ради (Додаток №2 до рішення 5 сесії Хар ківської міської ради 6 скликання від 23.02.2011 р. №184/11):

- управління праці та соціального захисту населення Адміністрацій районів Харківської міської ради щомісячно до 21 числа надають поіменні списки працівників управлінь праці та соціального захисту населення Адміністрацій районів Харківської міської ради, які мають право на додаткові соціальні гарантії у відповідному місяці, підприємствам - надавачам пос луг для нарахування додаткових соціальних гарантій та управлінню праці та соціальних пи тань Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради (п.2.4);

- підприємства, які надають комунальні послуги, надають в управління праці та соціа льних питань Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради розрахун ки витрат на надання додаткових соціальних гарантій щомісячно до 10 числа кожного місяця наступного за звітним за послуги теплопостачання (п.2.5);

- управління праці та соціальних питань Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради на підставі наданих розрахунків витрат реєструє бюджетні зобов'язання в УДК у м. Харкові ГУДКУ в Харківській області в межах бюджетних призначень, встановлених рішенням міської ради в міському бюджеті на відповідний рік та при надходженні коштів на реєстраційний рахунок управління здійснює перерахування сум компенсації за на дані додаткові соціальні гарантії на розрахункові рахунки підприємств - надавачів послуг в межах зареєстрованих бюджетних зобов'язань (п.3.1)"

Відповідно до Положення про надання додаткових соціальних гарантій з оплати жи тлово-комунальних послуг працівникам Харківського комунального підприємства «Міськелектротранс» (Додаток №3 до рішення 5 сесії Харківської міської ради 6 скликання від 23.02.2011 р. №184/11):

- ХПК «Міськелектротранс» щомісячно до 21 числа надає поіменні списки працівників ХПК «Міськелектротранс» та дітей до 18 років, які зареєстровані у м.Харкові та які мають право на додаткові соціальні гарантії у відповідному місяці, в паперовому вигляді та на елек тронних носіях, підприємствам - надавачам послуг для нарахування додаткових соціальних гарантій та управлінню праці та соціальних питань Департаменту праці та соціальної політи ки Харківської міської ради (п.2.3);

- підприємства, які надають послуги з централізованого опалення та теплову енергію на потреби гарячого водопостачання, надають в управління праці та соціальних питань Депар таменту праці та соціальної політики Харківської міської ради щомісячно до 10 числа насту пного за звітним, розрахунки витрат на підставі поіменних списків працівників ХКП «Місь келектротранс», які мають право на пільги (п.2.4);

- управління праці та соціальних питань Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради на підставі наданих розрахунків витрат реєструє бюджетні зобов'я зання в УДК у м. Харкові ГУДКУ в Харківській області в межах бюджетних призначень, встановлених рішенням міської ради в міському бюджеті на відповідний рік, та при надхо дженні коштів на реєстраційний рахунок управління здійснює перерахування сум компенса ції за надані додаткові соціальні гарантії на розрахункові рахунки підприємств - надавачів послуг в межах зареєстрованих бюджетних зобов'язань (п.3.1).

З матеріалів справи вбачається, що впродовж 2011 року позивач належним чином виконувало вимоги Програми сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення м. Харкова на 2011-2012 роки, затвердженої рішенням 2 сесії Харківської міської ради 6 скликання від 22.12.2010 р. №58/10. Відповідно до прийнятих Положень надання додаткових соціальних гарантій, ПРАТ «Теплоенергетичний центр Роганського промвузла» щомісячно, на підставі отриманих поіменних списків, надавало додаткові соціальні гарантії за користування житло во-комунальними послугами (централізоване опалення та гаряче водопостачання) окремим категоріям громадян м. Харкова, шляхом зменшення їх місячних нарахувань за комунальні послуги (опалення та гаряче водопостачання) на розмір знижки, встановлений для цих кате горій громадян та щомісячно, до 10 числа наступного за звітним, передавав відповідачу роз рахунки витрат на підставі поіменних списків, проте, відповідач належним чином не виконало своїх зобов'язань щодо перерахування сум компенсацій за надані додаткові соціальні гарантії на розрахунковий рахунок позивача, внаслідок чого утворилась заборгованість перед позивачем в розмірі 113 416,72 грн. за період 301.01.2011 р. по 31.12.2011 р.

Судом встановлено, що зауважень з боку відповідача впродовж 2011 року щодо отриманих від позивача щомісячних розрахунків витрат по наданим додатковим соціальним гарантіям на адресу позивача не надходило.

Статтею 509 Цивільного кодексу України визначено, що зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кре дитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Суд, зазначає, що Управлінню праці та соціальних питань Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради надано право зменшувати розмір відшкодування (заборгованості) на суму нарахованої надміру в результаті несвоєчасного корегування компенсації (п.п.3.4 Положень про порядок надання додаткових соціальних гарантій працівникам управлінь та соціального захисту населення адміністрацій районів Харківської міської ради; працівникам територіальних центрів соціального обслуговування; дружинам/чоловікам померлого грома дянина, який мав статус постраждалого внаслідок Чорнобильскої катастрофи, смерть якого не пов'язана з аварією на ЧАЕС; робітникам аварійно-диспетчерських служб та двірникам підприємств, зайнятих обслуговуванням житлового фонду комунальної власності територіа льної громади міста Харкова, та двірникам які обслуговують будинки ЖК, ЖБК та ОСББ; працівникам ХКП «Міськелектротранс»; п.п. 4.5 Положення про порядок надання додатко вих соціальних гарантій з оплати за користування житлово-комунальними послугами грома дянам окремим соціальним категоріям громадян міста; п.п.3.5 Положення про порядок на дання додаткових соціальних гарантій з оплати за користування житлово-комунальними по слугами громадянам, реабілітованим згідно зі ст. 3 ЗУ «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні». Проте, доказів несвоєчасного корегування позивачем розміру компенсації відповідачем не надано.

В силу ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Відповідно до вимог ст. 32 Господарського процесуального кодексу України: доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Враховуючи вказані обставини та те, що відповідач не надав суду жодного доказу, який би спростовував наявність заборгованості перед позивачем, свого контррозрахунку позовних вимог, хоча мав можливість скористуватись своїми процесуальними правами та надати документи в обґрунтування своєї позиції по справі, суд дійшов висновку про те, що позовна вимога позивача в частині стягнення заборгованості в сумі 113 416,72 грн. правомірна та обґрунтована, така, що не спростована відповідачем, тому підлягає задоволенню.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат, суд керується ст. 49 ГПК України та постановою № 18 від 26.12.2011 р. Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції". Суми, які підлягають сплаті за проведення судової експертизи, послуги перекладача, адвоката та інші витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються при задоволенні позову - на відповідача; при відмові в позові - на позивача; при частковому задоволенні позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Таким чином, судові витрати покладаються на відповідача в повному обсязі.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 6, 8, 19, 124, 129 Конституції України, ст.ст. 11, 16 Цивільного кодексу України, ст.ст. 1, 4, 12, 22, 32, 33, 43, 49, 75, ст.ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Управління праці та соціальних питань Департаменту праці та соціальної полі тики Харківської міської ради (61002, м. Харків, вул. Сумська. 64. код ЄДРПОУ 26203284) на користь Приватного акціонерного товариства «Теплоенергетичний центр Роганського промвузла» (61172, м.Харків, вул. Роганська, 155, п/р 2600182751606 в ПАТ «БАНК ГРАНТ» МФО 351607, код ЄДРПОУ 14085922) заборгованість в розмір 113 416,72 грн. та сплачений судовий збір в розмірі 2268,35 грн.

Видати відповідний наказ після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 11.04.2014 р.

Суддя А.М. Буракова

922/424/14

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення07.04.2014
Оприлюднено15.04.2014
Номер документу38160683
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/424/14

Постанова від 26.06.2014

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пелипенко Н.М.

Рішення від 07.04.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Буракова А.М.

Ухвала від 13.02.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Буракова А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні