Постанова
від 01.04.2014 по справі 1570/5307/2012
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 квітня 2014 р.м.ОдесаСправа № 1570/5307/2012

Категорія: 8.1.1 Головуючий в 1 інстанції: Аракелян М. М.

Судова колегія Одеського апеляційного адміністративного суду, у складі:

головуючого - Яковлєва О.В.,

суддів - Бойка А.В., Танасогло Т.М.,

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Грейн Експо" на постанову Одеського окружного адміністративного суду від 12 березня 2013 року, у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Грейн Експо" до Державної податкової інспекції у Суворовському районі м.Одеси Одеської області Державної податкової служби про визнання дій протиправними, -

В С Т А Н О В И Л А :

Постановою Одеського окружного адміністративного суду від 12 березня 2013 року відмовлено в задоволені позову про визнання протиправними дій податкового органу щодо проведення зустрічної звірки позивача, складанню акту перевірки та викладення в ній висновків про безтоварність проведених операцій між позивачем та його контрагентами.

Не погоджуючись з постановленим у справі судовим рішенням позивачем подано апеляційну скаргу, з якої вбачається, що рішення у справі прийнято в порушення норм матеріального та процесуального права, а тому просить скасувати постанову суду та прийняти нову, якою позов задовольнити.

Вимоги апеляційної скарги обґрунтовано тим, що судом першої інстанції неповно встановлено обставини справи та зроблено необґрунтований висновок щодо правомірності проведеної звірки, так як останню проведено на підставі наказу ДПІ про проведення позапланової перевірки, що не відповідає вимогам податкового законодавства. Крім того належними документами підтверджено товарність проведених операцій, а тому висновок податкового органу, викладений в акті перевірки, є неправомірним.

Перевіривши матеріали справи, законність і обґрунтованість рішення суду, а також правильність застосування судом норм матеріального і процесуального права та правової оцінки обставин у справі, судова колегія приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, а судове рішення - скасуванню, з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено, що наказом ДПІ №130 від 31.01.2012 року призначено проведення з 01.02.2012 року позапланової невиїзної перевірки позивача по взаємовідносинам з відповідними контрагентами, за період з 01.10.2011 року по 31.10.2011 року, про що повідомлено підприємство 31.01.2012 року.

З 01.02.2012 року по 07.02.2012 року податковим органом проведено зустрічну звірку позивача по вказаним питанням, про що складено акт \ довідку №556/23-1/37680805 від 14.02.2012 року, у якому відповідачем зроблено висновок про відсутність товарності операцій між позивачем і його контрагентами та включено підприємство до категорії "транзитерів".

За результатом встановлених обставин судом першої інстанції зроблено висновок щодо необґрунтованості позовних вимог, з яким частково не погоджується судова колегія з огляду на наступне.

Відповідно до ст.19 Конституції України - органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з п.п.75.1.2. ст.75 Податкового кодексу України - документальною перевіркою вважається перевірка, предметом якої є своєчасність, достовірність, повнота нарахування та сплати усіх передбачених цим Кодексом податків та зборів, а також дотримання валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) та яка проводиться на підставі податкових декларацій (розрахунків), фінансової, статистичної та іншої звітності, регістрів податкового та бухгалтерського обліку, ведення яких передбачено законом, первинних документів, які використовуються в бухгалтерському та податковому обліку і пов'язані з нарахуванням і сплатою податків та зборів, виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, а також отриманих в установленому законодавством порядку органом державної податкової служби документів та податкової інформації, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків.

Документальна позапланова перевірка не передбачається у плані роботи органу державної податкової служби і проводиться за наявності хоча б однієї з обставин, визначених цим Кодексом.

Згідно з п.79.1. ст.79 ПК України - документальна невиїзна перевірка здійснюється у разі прийняття керівником органу державної податкової служби рішення про її проведення та за наявності обставин для проведення документальної перевірки, визначених статтями 77 та 78 цього Кодексу.

Відповідно до п.73.5. ст.73 Податкового кодексу України - з метою отримання податкової інформації органи державної податкової служби мають право проводити зустрічні звірки даних суб'єктів господарювання щодо платника податків.

Зустрічною звіркою вважається співставлення даних первинних бухгалтерських та інших документів суб'єкта господарювання, що здійснюється органами державної податкової служби з метою документального підтвердження господарських відносин з платником податків та зборів, а також підтвердження відносин, виду, обсягу і якості операцій та розрахунків, що здійснювалися між ними, для з'ясування їх реальності та повноти відображення в обліку платника податків.

Зустрічні звірки не є перевірками і проводяться в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

За результатами зустрічних звірок складається довідка, яка надається суб'єкту господарювання у десятиденний термін.

Порядок проведення зустрічних звірок затверджено Постановою Кабінету Міністрів України №1232 від 27.12.2010 року та Наказом ДПА України №236 від 22.04.2011 року.

Судовою колегією встановлено, що у період з 01.02.2012 року по 07.02.2012 року податковим органом проведено зустрічну звірку позивача по його взаємовідносинам з відповідними контрагентами, за період з 01.10.2011 року по 31.10.2011 року, про що складено акт \ довідку №556/23-1/37680805 від 14.02.2012 року.

З вказаної довідки вбачається, що зустрічну звірку проведено на підставі наказу ДПІ №130 від 31.01.2012 року, яким призначено документальну позапланову невиїзну перевірку підприємства (а.с.19).

За результатом встановлених обставин колегія суддів приходить до висновку, що при проведенні оскаржуваної зустрічної звірки, податковий орган неправомірно керувався наказом на проведення позапланової документальної перевірки, оскільки даним рішенням передбачено проведення іншої процедурної дії, а суб'єкт владних повноважень не має права порушувати встановлений законом порядок та спосіб здійснення перевірок платників податків, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню, в частині визнання протиправними дій податкового органу по проведенню зустрічної звірки, а як наслідок і складання акту \ довідки.

Крім того, назва складеного документа - "акт \ довідка" не відповідає вимогам Додатку 5 до вищевказаного наказу ДПА України, оскільки за результатами проведеної звірки складається саме "довідка", що також вказує на недотримання відповідачем процесуальних вимог податкового законодавства.

Разом з тим не підлягають задоволенню позовні вимоги про визнання протиправними дій відповідача щодо формування в акті \ довідці певних висновків, оскільки вказана вимога не є належним способом захисту порушеного права, а враховуючи, що судом визнано протиправними проведену зустрічну звірку та дії по складанню акту \ довідки, то вказаним рішенням в повній мірі захищено права та інтереси підприємства.

Враховуючи вищевикладене судова колегія вважає, що суд першої інстанції при вирішенні справи допустив порушення норм матеріального та процесуального права, а тому судове рішення підлягає скасуванню з прийняттям нової постанови.

Керуючись ст.ст. 185, 195, 197, 198, 202, 205, 207, 212, 254 КАС України, судова колегія,-

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Грейн Експо" - задовольнити частково.

Постанову Одеського окружного адміністративного суду від 12 березня 2013 року скасувати та прийняти по справі нову постанову, якою позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Грейн Експо" до Державної податкової інспекції у Суворовському районі м.Одеси Одеської області Державної податкової служби про визнання дій протиправними - задовольнити частково.

Визнати протиправними дії Державної податкової інспекції у Суворовському районі м.Одеси Одеської області Державної податкової служби по проведенню, у період з 01.02.2012 року по 07.02.2012 року, зустрічної звірки Товариства з обмеженою відповідальністю "Грейн Експо" та по складанню акту \ довідки №556/23-1/37680805 від 14.02.2012 року.

В задоволені решти позовних вимог - відмовити.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили через 5 днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили судовим рішенням апеляційного суду.

Головуючий: О.В. Яковлєв

Судді: А.В. Бойко

Т.М.Танасогло

СудОдеський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.04.2014
Оприлюднено15.04.2014
Номер документу38193433
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1570/5307/2012

Постанова від 01.04.2014

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Яковлєв О.В.

Ухвала від 24.04.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Яковлєв О.В.

Ухвала від 24.04.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Яковлєв О.В.

Постанова від 18.03.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Аракелян М. М.

Ухвала від 06.09.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Аракелян М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні