Рішення
від 19.05.2009 по справі 33/209-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33/209-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

19.05.09р.

Справа № 33/209-09

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Монтажтехстрой", м.Кривий Ріг Дніпропетровська область 

до  Товариства з обмеженою відповідальністю "Криворіжтехмонтажцентр", м.Кривий Ріг Дніпропетровська область 

про стягнення 83 986 грн. 43 коп.

                                                                                                          Суддя  Рудовська І.А.

Представники:

Від позивача: не з'явився (про день, час та місце судового засідання повідомлений належним чином)

Від відповідача:  не з'явився (про день, час та місце судового засідання повідомлений належним чином)

СУТЬ СПОРУ:

   Товариство з обмеженою відповідальністю "Монтажтехстрой" звернулося до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Криворіжтехмонтажцентр" про стягнення 73675 грн. 26 коп. –основного боргу за договором субпідряду № 9/1166-СП від 11.12.2007 року, 8476 грн. 35 коп. –інфляційних витрат, 1834 грн. 82 коп. –3% річних та витрати по справі.

          Представник позивача в судове засідання не  з'явився, про слухання справи позивача було належним чином повідомлено.

     Представник відповідача в судове засідання не  з'явився, відзив та витребувані документи ухвалою суду від 13.04.09р., суду не надав. Про слухання справи відповідача було належним чином повідомлено за адресою, яка вказана в позовній заяві.

        На підставі ст. 75 ГПК України справу було розглянуто за наявними в ній матеріалами та оригіналами документів наданих позивачем на вимогу суду в судове засідання.

У судовому засіданні 19.05.2009 р. було прийнято рішення.  

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши надані докази, оцінивши докази в сукупності, суд, -

                                                            ВСТАНОВИВ:

     11 грудня 2007 року між позивачем (субпідрядник) та відповідачем (підрядник) був укладений договір субпідряду № 9/1166-СП (далі –Договір).

        Відповідно до умов Договору субпідрядник зобов'язується виконати роботи і здати дані роботи підряднику у встановлений термін. Підрядник зобов'язувався створити субпідряднику необхідні для виконання робіт умови, передати затверджену проектно-кошторисну документацію, прийняти виконані роботи й оплатити їх.

        Відповідно до пункту 2.1. Договору строки виконання всіх робіт по даному Договору, визначаються Графіком будівництва об'єкту.

        Згідно з пунктом 2.1. Договору Орієнтовна ціна робіт є звичайною, складає 500 000,00 грн.,  у тому числі ПДВ 20% 83 333,33 грн. і буде розраховуватись по факту виконання робіт.

    Згідно з пунктом 2.6. Договору оплата виконаних робіт здійснюється шляхом перерахування коштів на поточний рахунок субпідрядника протягом 5 банківських днів після отримання коштів від замовника з урахуванням авансового платежу.

       Згідно з пунктом 6.2. Договору здача-приймання робіт здійснюється відповідно до проектно-кошторисної документації й оформлюється актом здачі-приймання виконаних робіт.

      Позивач виконав роботи по Договору в повному обсязі, на підтвердження чого позивачем та відповідачем були підписані відповідні акти приймання виконаних робіт (а.с.25-67).

         06.10.2008 року позивачем виставлений рахунки на підставі договору № 9/1166-СП  від 11.12.2007 року.

         Відповідач, свої зобов'язання за Договором в частині оплати розрахувався частково та в декілька етапів вніс на розрахунковий рахунок позивача суму 170594,44 грн.

         Крім цього, в якості погашення заборгованості за договором субпідряду на капітальне будівництво №9/1166-СП від 11.12.2007р., позивач прийняв від відповідача товари згідно видаткової накладної №1 від 30..05.2008р. та накладної №205 від 20.06.2008р. на загальну суму 16218,48 грн.

Основні  засади  господарювання  в Україні визначає Господарський кодекс України (надалі по тексту ГК України), який регулює господарські відносини,  що виникають у процесі організації та здійснення господарської діяльності між  суб'єктами господарювання,  а  також між цими суб'єктами та іншими учасниками відносин у сфері господарювання (ст. 1 ГК України).

Стаття 193 ГК України встановлює, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності   конкретних  вимог  щодо  виконання  зобов'язання  - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До    виконання    господарських   договорів   застосовуються відповідні положення Цивільного  кодексу  України  з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст. 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Згідно з ч.1 ст. 838 Цивільного кодексу України підрядник має право, якщо інше не встановлено договором, залучити до виконання роботи інших осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результат їхньої роботи. У цьому разі підрядник виступає перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядником - як замовник.

Згідно з ч. 1 ст. 846 Цивільного кодексу України строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюється у договорі підряду.     

    Відповідно до ч.1 ст.875 ЦК України за договором будівельного підряду підрядник зобов'язується збудувати і здати у встановлений строк об'єкт  або  виконати  інші будівельні роботи відповідно до проектно кошторисної документації, а замовник   зобов'язується   надати   підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію,  якщо цей обов'язок не покладається  на  підрядника, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно п.1 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є  правовідношення,  в  якому  одна  сторона (боржник)   зобов'язана   вчинити   на  користь   другої  сторони (кредитора) певну дію (передати  майно,  виконати  роботу,  надати послугу,  сплатити гроші  тощо) або утриматися від певної дії,  а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Стаття 598 Цивільного кодексу України встановлює, що зобов'язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом.   

    Відповідно до ст. 599 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється виконанням,  проведеним належним чином.

       На момент розгляду справи відповідачем не виконані свої зобов'язання за Договором в частині оплати виконаних позивачем робіт, сума основного боргу за Договором становить 73675 грн. 26 коп. та підлягає до стягнення з відповідача.

            Водночас, порушення зобов'язання є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

         За вимогами статті 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом,  зокрема, у вигляді сплати неустойки. Договірна неустойка встановлюється за згодою сторін, тобто її розмір та умови застосування визначаються виключно на їх власний розсуд.

      Відповідно до статті 549 названого Кодексу неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

        Пунктом 2.6. Договору сторони передбачили, що оплата виконаних робіт здійснюється шляхом перерахування коштів на поточний рахунок субпідрядника протягом 5 банківських днів після отримання коштів від замовника з урахуванням авансового платежу. Однак п.11.3. вищезазначеного договору встановлений термін дії договору до 31.05.2008р.

    Таким чином, у зв'язку з тим, що 31.05.2008р. термін дії договору на капітальне будівництво №9/1166-СП від 11.12.2007р. закінчився, відповідач був зобов'язаний розрахуватися за виконану позивачем роботу. Отже датою виконання відповідачем зобов'язання по оплаті виконаних позивачем робіт являється 01.06.2008р.

  Згідно ст.625 ЦК України боржник   не   звільняється   від   відповідальності    за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого  індексу інфляції за весь час прострочення,  а також три проценти річних  від  простроченої  суми,  якщо  інший  розмір процентів не встановлений договором або законом.

         З огляду на викладене, позовні вимоги підлягають задоволенню в сумі 73675 грн. 26 коп. –основного боргу за договором субпідряду №9/1166-СП від 11.12.2007р., 8476 грн. 35 коп. –інфляційних витрат, 1834 грн. 82 коп. –три відсотки річних.

            Позивачем у судовому засіданні на підставі  ст. 33 ГПК України документально було доведено ті обставини, на які він посилався в позовній заяві  як підставу своїх  позовних вимог.

     Відповідач не скористався наданим йому правом на судовий захист, наведених позивачем обставин не спростував.

  Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу (ст. 16 Цивільного кодексу України).

  Згідно ст. 49 ГПК України судові витрати по справі покладаються на відповідача.

 Керуючись, ст.ст. 47, 33,  49, 82-85, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

  Позов задовольнити з повністю.

       Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Криворіжтехмонтажцентр», (50044, м.Кривий Ріг Дніпропетровська область, вул. Арістова, 40, ідентифікаційний код 31551452) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Монтажтехстрой», (50089, м.Кривий Ріг Дніпропетровська область, вул. Адмірала Головка, 52, кв.93, ідентифікаційний код 35460598)  73 675 (сімдесят три тисячі шістсот сімдесят п'ять) грн. 26 коп. –основного боргу, 8 476  (вісім тисяч чотириста сімдесят шість) грн. 35 коп. –інфляційних витрат, 1 834 (одна тисяча вісімсот тридцять чотири) грн. 82 коп. –три відсотки річних, 840 (вісімсот сорок) грн. 00 коп. –державного мита та 118 (сто вісімнадцять) грн. 00 коп. - витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

          Видати наказ.

       Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного терміну з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст. 84 ГПК України.

Суддя

                    І.А. Рудовська

Дата ухвалення рішення19.05.2009
Оприлюднено15.06.2009
Номер документу3823130
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —33/209-09

Рішення від 06.10.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ковальчук Л.В.

Судовий наказ від 22.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

Рішення від 19.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

Ухвала від 28.04.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

Ухвала від 13.04.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні