Постанова
від 25.03.2014 по справі 808/7697/13-а
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

25 березня 2014 рокусправа № 808/7697/13-а

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Головко О.В.

суддів: Олефіренко Н.А. Суховарова А.В.

за участю секретаря судового засідання: Троянова А.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Державної реєстраційної служби України на постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 27 листопада 2013 року в адміністративній справі

за позовом Приватного підприємства «Альфа-Стар»

до Державного реєстратора прав на нерухоме майно Державної реєстраційної служби України Корюк Тетяни Василівни, Державної реєстраційної служби України,

про скасування рішення та зобов'язання вчинити певні дії,-

в с т а н о в и в :

ПП «Альфа-Стар» у вересні 2013 року звернулось до Запорізького окружного адміністративного суду з позовом, в якому просило скасувати рішення про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень № 5132449 від 20.08.2013 та зобов'язати Державну реєстраційну службу України зареєструвати право власності ПП «Альфа-Стар» на будівлю готелю літ. Р за адресою: м. Запоріжжя, вул. Луначарського, 15.

Постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 27 листопада 2013 року позов задоволено частково, скасовано рішення Державного реєстратора прав на нерухоме майно Державної реєстраційної служби України Корюк Тетяни Василівни про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень № 5132449 від 20.08.2013 та зобов'язано Державну реєстраційну службу України повторно розглянути заяву Приватного підприємства «Альфа-Стар» про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, прийняту 24.07.2013 13:24:18 за реєстраційним номером 2159017, на об'єкт нерухомого майна - будівлю готелю літ. Р, розташовану за адресою: Запорізька область, м. Запоріжжя, вул. Луначарського, 15, за суб'єктом: Приватне підприємство «Альфа-Стар», податковий номер 32292033. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції Державна реєстраційна служба України подала апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду першої інстанції. Апеляційна скарга ґрунтується на тому, що судом першої інстанції не надано належної оцінки нормам чинного законодавства та його висновки не відповідають обставинам справи, що призвело до прийняття невірного рішення.

Перевіривши матеріали справи, законність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги, а також правильність застосування судом норм матеріального і процесуального права та правової оцінки обставин у справі, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню.

Судом встановлено, матеріалами справи підтверджено, що рішенням державного реєстратора прав на нерухоме майно Корюк Тетяни Василівни № 5132449 від 20 серпня 2013 року ПП «Альфа-Стар» відмовлено у державній реєстрації права власності на будівлю готелю літ. Р, що розташований: Запорізька область, м. Запоріжжя, вул. Луначарського, 15, оскільки заявлене право вже зареєстроване.

Ухвалюючи оскаржуване рішення суд першої інстанції виходив з того, що відомості про право власності позивача на будівлю готелю літ. Р за адресою: м. Запоріжжя, вул. Луначарського, 15 містяться в Реєстрі прав на нерухоме майно, тоді як порядок державної реєстрації прав на нерухоме майне змінився та замість вказаного реєстру введений Державний реєстр речових прав на нерухоме майно. При цьому на законодавчому рівні не передбачена можливість автоматичного перенесення відомостей з Реєстру прав на нерухоме майно до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, тому враховуючи відсутність факту реєстрації права власності позивача на будівлю готелю літ. Р за адресою: м. Запоріжжя, вул. Луначарського, 15 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та подання останнім заяви (з усіма необхідними документами) про її здійснення, у державного реєстратора були відсутні підстави для відмови у проведені такої реєстрації.

Проте суд апеляційної інстанції знаходить необґрунтованими такі висновки суду першої інстанції та зазначає, що відповідно до статті 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Згідно з ч. 2 ст. 9 Закону державний реєстратор, зокрема, встановлює відповідність заявлених прав і поданих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями та приймає рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, про відмову в державній реєстрації, про її зупинення, внесення змін до Державного реєстру прав.

Пунктом 16 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 703 від 22.06.2011, у редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин, передбачено, що за результатами розгляду заяви про державну реєстрацію та документів, необхідних для її проведення, державний реєстратор приймає рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень або рішення про відмову в такій реєстрації.

Державний реєстратор приймає рішення про відмову в державній реєстрації прав та їх обтяжень виключно за наявності підстав для відмови в державній реєстрації прав, що визначені у Законі України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (п. 23 Порядку).

Відповідно до пункту 6 частини 1 статті 24 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» у державній реєстрації прав та їх обтяжень може бути відмовлено у разі, якщо заявником подано ті самі документи, на підставі яких заявлене право та обтяження такого права вже зареєстровано у Державному реєстрі прав.

За наявності підстав для відмови в державній реєстрації державний реєстратор приймає рішення про відмову в державній реєстрації прав та їх обтяжень (ч. 2 ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»).

Згідно з положеннями пунктів 93, 94 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 703 від 22.06.2011, державний реєстратор встановлює наявність (відсутність) записів про: 1) державну реєстрацію права власності або іншого речового права на нерухоме майно у Реєстрі прав власності на нерухоме майно; 2) обтяження нерухомого майна іпотекою в Державному реєстрі іпотек; 3) обтяження речових прав на нерухоме майно в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна; 4) обтяження податковою заставою речових прав на нерухоме майно у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна, порядок доступу до якого встановлює Мін'юст.

Порядок використання та перенесення державним реєстратором записів з Реєстру прав власності на нерухоме майно, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, Державного реєстру іпотек та Державного реєстру обтяжень рухомого майна до Державного реєстру прав встановлює Мін'юст.

Наказом Міністерства юстиції України «Про затвердження Порядку використання даних Реєстру прав власності на нерухоме майно, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, Державного реєстру іпотек та Державного реєстру обтяжень рухомого майна» № 1844/5 від 14.12.2012, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 грудня 2012 року за № 2102/22414, встановлено, що відомості з Реєстру прав власності на нерухоме майно використовуються державним реєстратором для встановлення наявності (відсутності) записів про державну реєстрацію права власності або іншого речового права на нерухоме майно під час проведення державної реєстрації прав та під час розгляду заяв про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна, заяв (запитів) на отримання інформації з Державного реєстру прав.

Відповідно до пунктів 5, 6 Порядку використання даних Реєстру прав власності на нерухоме майно, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, Державного реєстру іпотек та Державного реєстру обтяжень рухомого майна, відомості, отримані державним реєстратором під час проведення державної реєстрації прав за результатом пошуку у Реєстрах та Реєстрі прав власності на нерухоме майно, оформляються у паперовому вигляді, підписуються державним реєстратором, засвідчуються в установленому законодавством порядку печаткою та долучаються до відповідної облікової або реєстраційної справи. Перенесення записів з Реєстрів до Державного реєстру прав здійснюється державним реєстратором прав у разі, коли наявні у Реєстрах записи є чинними та ідентифікують об'єкт нерухомого майна або суб'єкта речових прав, їх обтяжень.

Пунктом 7 визначено, що державний реєстратор переносить до відповідного розділу Державного реєстру прав, відкритого на об'єкт нерухомого майна, відомості записів, наявні у Реєстрах, у частині, що стосується такого об'єкта.

Таким чином на законодавчому рівні передбачена можливість перенесення відомостей з Реєстру прав власності на нерухоме майно, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, Державного реєстру іпотек та Державного реєстру обтяжень рухомого майна до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Суд апеляційної інстанції встановив, що позивач не звертався в порядку, передбаченому чинним законодавством, до Державної реєстраційної служби України з заявою про перенесення відомостей про право власності на будівлю готелю літ. Р, що розташований: Запорізька область, м. Запоріжжя, вул. Луначарського, 15, з Реєстру прав власності на нерухоме майно до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Як вбачається з матеріалів справи рішенням господарського суду Запорізької області від 09.09.2010 у справі № 16/248/10 за ПП «Альфа-Стар» (ЄДРПОУ 322922033) визнано право власності на об'єкти нерухомого майна, а саме будівлю сауни, літ. М1, площею 199,6 м.кв.; приміщення чергового, літ. Б, площею 10,6 м.кв.; кіоск, літ.В, площею 7,1 м.кв.; будівлю кухні, літ. О, площею 49,3 кв.м.; будівлю готелю, літ. Р, площею 126,2 м. кв.; будівлі кафе, літ. З, площею 13,7 м.кв.; И, площею 13,7 м.кв.; К, площею 13,8 м.кв.; Ж, площею 13,7 м.кв.; Е, площею 13,7 кв.м.; Д, площею 13,7 м.кв., що знаходяться в м. Запоріжжя, вул. Луначарського, буд. 15.

На підставі вказаного рішення суду Орендним підприємством Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації 04.11.2010 було прийнято рішення про державну реєстрацію права власності ПП «Альфа-Стар» на будівлю готелю літ. Р за адресою: м. Запоріжжя, вул. Луначарського, 15 (реєстраційний номер 319775620), що підтверджується витягом з Реєстру прав власності на нерухоме майно, який міститься в матеріалах справи.

З огляду на те, що право власності ПП «Альфа-Стар» на вказаний об'єкт нерухомого майна вже зареєстровано у встановленому законом порядку, а повторна/подвійна реєстрація речових прав на нерухоме майно чинним законодавством не передбачена, колегія суддів доходить висновку про правомірність винесеного державним реєстратором прав на нерухоме майно Корюк Т. В. рішення № 5132449 від 20 серпня 2013 року, яким ПП «Альфа-Стар» відмовлено у державній реєстрації права власності на будівлю готелю літ. Р, що розташований Запорізька область, м. Запоріжжя, вул. Луначарського, 15. Враховуючи викладене, колегія суддів зазначає, що висновки суду першої інстанції не відповідають обставинам справи, судом порушено норми матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи, а тому вбачаються підстави для скасування постанови та ухвалення нового судового рішення.

Керуючись ст.ст. 160, 198, 202, 205, 207 Кодексу адміністративного судочинства України суд, -

п о с т а н о в и в :

Апеляційну скаргу Державної реєстраційної служби України задовольнити.

Постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 27 листопада 2013 року в адміністративній справі № 808/7697/13-а скасувати.

У задоволені позову Приватного підприємства «Альфа-Стар» відмовити повністю.

Постанова суду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом 20 днів з дня складання в повному обсязі.

Повний текст постанови складений 28 березня 2014 року.

Головуючий: О.В. Головко

Суддя: Н.А. Олефіренко

Суддя: А.В. Суховаров

СудДніпропетровський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.03.2014
Оприлюднено18.04.2014
Номер документу38237633
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/7697/13-а

Ухвала від 27.11.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

Постанова від 25.03.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 11.04.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Постанова від 25.03.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 24.02.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 11.02.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 11.02.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Постанова від 27.11.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

Ухвала від 06.11.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

Ухвала від 24.10.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Батрак Інна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні