Постанова
від 02.04.2014 по справі 805/2405/14
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 квітня 2014 р. Справа №805/2405/14

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 11 год. 20 хв.

Донецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Ушенка С.В.,

при секретарі - Матченко В.С.,

за участю

представника позивача - Сенникова А.А., Капелюшної Л.В. (за довіреністю),

представника відповідача - Тимощик І.П. (за довіреністю),

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Макіївської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області до Державного підприємства «Підприємство Макіївської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Донецькій області № 32» про стягнення коштів з рахунків в установах банків, обслуговуючих такого платника, в рахунок погашення податкового боргу з податку на додану вартість, -

ВСТАНОВИВ:

Макіївська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Донецькій області звернулась до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Державного підприємства «Підприємство Макіївської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Донецькій області № 32» про стягнення коштів з рахунків в установах банків, обслуговуючих такого платника, в рахунок погашення податкового боргу з податку на додану вартість у розмірі 30 727,39 грн.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що на момент звернення до суду за відповідачем обліковується податковий борг з податку на додану вартість у розмірі 30 727,39 грн., який складається з самостійно визначеного відповідачем податкового зобов'язання з податку на додану вартість у розмірі 20 059,00 грн. (декларація з податку на додану вартість № 9088379560 від 20.01.2014р.), та суми нарахованої пені у розмірі 10 668,39 грн. Вказана сума податкового боргу у добровільному порядку відповідачем не сплачена.

В ході судового розгляду справи представником позивача до суду надано заяву про уточнення позовних вимог, відповідно до якої останній просить стягнути з Державного підприємства «Підприємство Макіївської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Донецькій області № 32» податковий борг з податку на додану вартість у розмірі 20 105,21 грн., який складається з суми самостійно визначеного платником податку податкового зобов'язання з податку на додану вартість у розмірі 20 059,00 грн. та суми нарахованої пені у розмірі 46,21 грн.

Представники позивача в судовому засіданні позовні вимоги з урахуванням уточнення підтримали, надали пояснення, аналогічні викладеному у позові, просять позов задовольнити.

Представник відповідача в судовому засідання позовні вимоги з урахуванням наданих уточнень визнав у повному обсязі, проти задоволення позову не заперечував.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню з наступних підстав.

Пп. 20.1.34 п. 20.1. ст. 20 Податкового кодексу України визначено, що контролюючі органи мають право, зокрема, звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до пп. 41.1 ст.41 Податкового кодексу України, контролюючими органами є органи доходів і зборів - центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування єдиної державної податкової, державної митної політики в частині адміністрування податків і зборів, митних платежів та реалізує державну податкову, державну митну політику, забезпечує формування та реалізацію державної політики з адміністрування єдиного внеску, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями при застосуванні податкового та митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску (далі - центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику), його територіальні органи.

У відповідності до приписів п. 41.2 зазначеної статті органами стягнення є виключно контролюючі органи, уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску у межах повноважень, а також державні виконавці у межах своїх повноважень. Стягнення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску за виконавчими написами нотаріусів не дозволяється.

Таким чином, позивач є суб'єктом владних повноважень, який в даних правовідносинах реалізує повноваження надані йому Податковим кодексом України.

Відповідач - Державне підприємство «Підприємство Макіївської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Донецькій області № 32» (код ЄДРПОУ 08679853; 86110, Донецька обл., м. Макіївка, Кіровський р-н, вул. Кірова, 141) є юридичною особою.

Як платник податків Державне підприємство «Підприємство Макіївської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Донецькій області № 32» знаходиться на обліку в Макіївській об'єднаній державній податковій інспекції, є платником податку на додану вартість.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем 20.01.2014р. до податкового органу подано декларацію з податку на додану вартість №9088379560, в якій самостійно визначено суму податку на додану вартість, яка підлягає нарахуванню та сплаті в бюджет за грудень 2013 року, у розмірі 20 059,00 грн.

Крім того, за несвоєчасну сплату визначених відповідачем в уточнюючому розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість від 05.09.2013 року податковим органом на підставі пп. 129.1.1 п. 129.1 ст. 129 Податкового кодексу України нараховано пеню у розмірі 46,21 грн.

Відповідно до ст. 67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до пп. 16.1.4. п.16.1. ст.16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Підпунктом 14.1.175. п. 14.1. ст. 14 Кодексу встановлено, що податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Встановлений чинним законодавством строк сплати зазначених податкових зобов'язань на день розгляду справи сплинув.

Таким чином, станом на момент розгляду справи судом податковий борг відповідача з податку на додану вартість складає 20 105,21 грн., що підтверджується даними зворотнього боку картки облікового рахунку відповідача.

Пунктом 95.1. ст. 95 Податкового кодексу України встановлено, що контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

У відповідності до п. 95.2. ст. 95 Податкового кодексу України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Згідно п. 95.3. ст. 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

З метою погашення податкового боргу на адресу відповідача було направлено податкові вимоги за №1/65 від 25.10.2001р. та №2/239 від 04.12.2001р., які отримані уповноваженою особою відповідача.

Доказів сплати заборгованості відповідачем до суду не надано.

Таким чином, необхідні заходи щодо самостійного погашення платником податків боргу податковим органом вжиті.

Відповідно до статей 11, 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні (ст. 86 цього Кодексу).

На підтвердження позовних вимог позивачем надано необхідні докази про наявність податкового боргу у відповідача та вжиття заходів його стягнення.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що податкові вимоги в адміністративному та судовому порядку не оскаржувались та не скасовані, доказів сплати заборгованості суду не надано, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись, ст.ст. 2, 8-11, 17, 69-71, 86, 94, 158-163, 183-2, 185-186, 254, КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Макіївської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області до Державного підприємства «Підприємство Макіївської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Донецькій області № 32» про стягнення коштів з рахунків в установах банків, обслуговуючих такого платника, в рахунок погашення податкового боргу з податку на додану вартість - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Державного підприємства «Підприємство Макіївської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Донецькій області № 32» (код ЄДРПОУ 08679853; 86110, Донецька обл., м. Макіївка, Кіровський р-н, вул. Кірова, 141) на користь Державного бюджету України грошові кошти з рахунків платника податку в установах банків, що його обслуговують, в рахунок погашення податкового боргу з податку на додану вартість у розмірі 20 105 (двадцять тисяч сто п'ять ) грн. 21 коп.

Повний текст постанови виготовлено і підписано 07.04.2014р., її вступну та резолютивну частини проголошено в судовому засіданні 02.04.2014р. в присутності представників сторін та приєднано до матеріалів справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення постанови апеляційної скарги. У разі застосування судом частини третьої ст.160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У випадку подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Ушенко С. В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.04.2014
Оприлюднено22.04.2014
Номер документу38271980
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/2405/14

Постанова від 02.04.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С. В.

Постанова від 02.04.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С. В.

Ухвала від 24.03.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні