Постанова
від 23.04.2014 по справі 820/5590/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 квітня 2014 р. № 820/5590/14

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Мороко А.С., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Житомирі Житомирської області до товариства з обмеженою відповідальністю "Зигзаг Удачі-Україна" в особі філії ТОВ "Зигзаг Удачі-Україна" у м. Житомирі про стягнення заборгованості

В С Т А Н О В И В :

Управління Пенсійного фонду України в м. Житомирі Житомирської області звернулося до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить суд стягнути з відповідача заборгованість у загальній сумі 105,86 грн., в тому числі кошти в сумі 99,60 грн. підлягають сплаті на р/р 25607312653 та кошти в сумі 6,26 грн. на р/р 2566302653 в філії ЖОУ АТ "Державний ощадний банк України", МФО 311647.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що філія ТОВ "Зигзаг Удачі-Україна" у м. Житомирі має заборгованість у розмірі 105.86 грн., яка виникла на підставі рішення про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несвоєчасну сплату страхувальником страхових внесків № 1199 від 22.09.2008 року.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, звернувся до суду з клопотанням про розгляд справи без його участі.

Відповідач свого представника в судове засідання не направив, хоча належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи.

Відповідно до частини 6 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності сторін у письмовому провадженні, оскільки відсутні перешкоди для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, і прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, та відсутні потреби заслухати свідка чи експерта.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок наявних у справі доказів у їх сукупності, суд прийшов до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, філія ТОВ "Зигзаг Удачі-Україна" у м. Житомирі зареєстрована в управлінні Пенсійного фонду України в м. Житомирі Житомирської області, як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" є страхувальником та платником страхових внесків.

Відповідно до абзацу 6 пункту 7 розділу VIII "Прикінцевих та перехідних положень" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", на період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Відносини у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування в період після 01.01.2004 року, регулюються Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Пунктом 1 статті 14 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (в редакції на момент виникнення заборгованості) встановлено, що страхувальниками відповідно до цього Закону є підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - підприємці та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - підприємців, які обрали особливий спосіб оподаткування (єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону;

Відповідно до частини 1 статті 15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", платниками страхових внесків до солідарної системи є страхувальники, зазначені в статті 14 цього Закону, і застраховані особи, зазначені в частині першій статті 12 цього Закону.

Згідно пункту 6 частини 2 статті 17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Приписами частини 3 статті 18 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" встановлено, що страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом.

Згідно частини 12 статті 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Відповідно до частини 10 статті 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", якщо страхувальники несвоєчасно або не в повному обсязі сплачують страхові внески, до них застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про сплату страхових внесків, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Згідно частини 13 статті 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", про нарахування пені та накладення штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, виносять рішення, які протягом трьох робочих днів із дня їх винесення надсилаються страхувальнику, банку чи організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій.

Суми пені та штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, підлягають сплаті страхувальником, банком чи організацією, яка здійснює виплату і доставку пенсій, протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення. При цьому в цей же строк страхувальник, банк чи організація, яка здійснює виплату і доставку пенсій, має право оскаржити зазначене рішення до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це відповідного виконавчого органу Пенсійного фонду, яким прийнято це рішення.

Оскарження рішення виконавчого органу Пенсійного фонду про нарахування пені та накладання штрафів зупиняє строки їх сплати до винесення вищим органом Пенсійного фонду або судом рішення у справі. Строки сплати фінансових санкцій також призупиняються до винесення судом рішення в разі оскарження страхувальником вимоги про сплату недоїмки, якщо накладення фінансових санкцій пов'язано з її виникненням або несвоєчасною сплатою.

Судом встановлено, що управлінням Пенсійного фонду України в м. Житомирі Житомирської області 22.09.2008 року прийнято рішення № 1199 про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, яким до відповідача застосовано штрафні санкції у розмірі 105,86 грн.

У визначений законодавством строк відповідачем сума застосованих до нього фінансових санкцій у добровільному порядку не сплачена, рішення про застосування фінансових санкцій та нарахування пені не оскаржено.

Таким чином, враховуючи, що на час розгляду справи в суді заборгованість відповідачем не сплачена, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Керуючись статтями 17, 86, 94, 122, 159, 162, 163, 254 Кодексу адміністративного судочинства України,

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Зигзаг Удачі-Україна" (62371, Харківська область, Дергачівський район, с. Подвірки, вул. Дзержинського, буд. 5-А, ідентифікаційний код 33527154) в особі філії ТОВ "Зигзаг Удачі-Україна" у м. Житомирі (10014, м. Житомир, вул. Київська, буд. 10, кв. 632, ідентифікаційний код 33648637) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Житомирі Житомирської області (10003, м. Житомир, вул. Перемоги, 55, ідентифікаційний код 37927490) заборгованість у загальній сумі 105 (сто п'ять) грн. 86 коп., з яких: 99 (дев'яноста дев'ять) грн. 60 коп. на р/р 25607312653 та 6 (шість) грн. 26 коп. на р/р 2566302653 в філії ЖОУ АТ "Державний ощадний банк України", МФО 311647.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя А.С. Мороко

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.04.2014
Оприлюднено25.04.2014
Номер документу38351726
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/5590/14

Ухвала від 13.06.2016

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

Ухвала від 28.03.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мороко А.С.

Постанова від 23.04.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мороко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні