Постанова
від 23.04.2014 по справі 5023/8082/11
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" квітня 2014 р. Справа № 5023/8082/11

У складі колегії суддів: головуючий суддя Здоровко Л.М., суддя Плахов О.В. , суддя Шутенко І.А.

при секретарі Міракові Г.А.

за участю представників сторін:

заявника апеляційної скарги - Горобій Т.В. (за довіреністю № 165 від 21.03.2014 р.);

розпорядник майном боржника - не прибув,

кредитора ПАТ "Харківгаз" - Рожкова С.Г. (за довіреністю № 3927 від 26.12.2013 р.),

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Державного підприємства "Караванський Спиртовий Завод" (вх. № 691 Х/2) на ухвалу господарського суду Харківської області від 13.11.13 у справі № 5023/8082/11

за заявою Державного підприємства "Караванський спиртовий завод", м. Люботин

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Харківської області від 13.11.2013р. (суддя Дзюба О.А.) припинено провадження у справі № 5023/8082/11 про визнання банкрутом ДП "Караванський спиртовий завод"; скасовано мораторій, введений ухвалою господарського суду Харківської області 03.10.2011 р.

Приймаючи зазначену ухвалу, господарський суд Харківської області виходив з того, що Постановою Кабінету Міністрів України від 28.07.2010 р. № 672 "Про утворення Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості" постановлено реорганізувати державні підприємства і об'єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості, що належать до сфери управління Міністерства аграрної політики, згідно з додатками 1 і 2, зокрема Державне підприємство Караванський спиртовий завод, шляхом приєднання до Державного підприємства "Укрспирт" та шляхом виділу майна, з використанням якого виготовляється підакцизна продукція, і передачі такого майна до Державного підприємства "Укрспирт". Судом встановлено, що відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців від 01.10.2013р., державним реєстратором внесено запис стосовно рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи в результаті реорганізації (від 10.10.2011 р. № 14771270019000096).

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 40 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» господарський суд припиняє провадження у справі про банкрутство, якщо: 2) подано заяву про визнання банкрутом ліквідованої або реорганізованої (крім реорганізації у формі перетворення) юридичної особи.

Частиною 2 вищевказаної статті передбачено, що провадження у справах про банкрутство може бути припинено у випадках, передбачених пунктами 1. 2 та 5 частини першої цієї статті, на всіх стадіях провадження у справі про банкрутство, тобто як до так і після визнання боржника банкрутом; у випадках, передбачених пунктами 3, 4, 7 і 8 - лише до визнання боржника банкрутом, а у випадку, передбаченому пунктом 6 - лише після визнання боржника банкрутом.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що заяву про порушення справи про банкрутство подано до реорганізованої юридичної особи, господарський суд першої інстанції дійшов висновку про необхідність припинення провадження у справі на підставі п. 2 ч. 1 ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Державне підприємство "Караванський спиртовий завод" з ухвалою господарського суду першої інстанції не погодилось та звернулось до Харківського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить поновити провадження у справі про визнання банкрутом Державного підприємства "Караванський спиртовий завод". Заявник апеляційної скарги вказує на те, що на даний час ДП "Укрспирт" не прийняв прав та зобов'язань ДП "Караванський спиртовий завод", тому застосування положень ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є неможливим.

Державне підприємство спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Укрспирт" надало письмові пояснення, в яких повідомляє, що в повному обсязі підтримує вимоги апеляційної скарги і просить її задовольнити. Зазначає, що станом на 07.04.2014 р. ДП "Укрспирт" не прийняло прав та зобов'язань ДП "Караванський спиртовий завод".

Розпорядник майном боржника відзив на апеляційну скаргу не надав, в судове засідання 14.04.2014 р. не прибув, уповноваженого представника не направив, про причини неявки суд не повідомив, про час та місце судового засідання повідомлений належним чином.

Відповідно до статті 75 ГПК України, якщо відзив на позовну заяву (апеляційну скаргу) і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Враховуючи належне повідомлення сторін та інших учасників провадження у справі про час та місце її розгляду, встановлений процесуальним законом строк розгляду апеляційної скарги на ухвалу суду, те, що ухвалою Харківського апеляційного господарського суду він продовжувався на 15 днів, п. 7 та п. 6 резолютивної частини ухвал Харківського апеляційного господарського суду сторони попереджені, що у разі неявки представників сторін з належним чином оформленими повноваженнями справа може бути розглянута за наявними в ній документами у судової колегії відсутні правові підстави для відкладення розгляду справи.

В судовому засіданні 14.04.2014 р. представник заявника апеляційної скарги наполягав на задоволенні апеляційної скарги в повному обсязі.

Представник кредитора ПАТ "Харківгаз" в судовому засіданні просив залишити ухвалу господарського суду Харківської області від 13.11.2013 р. без змін, а скаргу - без задоволення.

Розглянувши матеріали справи, перевіривши повноту встановлених судом першої інстанції обставин справи та доказів на їх підтвердження, їх юридичну силу та доводи апеляційної скарги, перевіривши правильність застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права в межах вимог, передбачених статтею 101 ГПК України, заслухавши представників заявника апеляційної скарги та кредитора, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, до господарського суду 29.09.2011 р. звернувся ДП "Караванський спиртовий завод" з заявою про порушення справи про банкрутство, яка мотивована тим, що у зв'язку зі збитковою діяльністю та відсутністю попиту на товари підприємство знаходиться у тяжкому фінансовому стані та не має можливості розрахуватися зі всіма кредиторами. На думку керівництва підприємства застосування процедур, передбачених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" буде сприяти відновленню його платоспроможності.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 03.10.2011 р. порушено провадження у справі про банкрутство ДП "Караванський спиртовий завод" на підставі ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою господарського суду Харківської області від 15.03.2012 р. введено процедуру розпорядження майном боржника. Призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Плотнікову О.В., яку зобов'язано вчинити дії, передбачені Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою господарського суду Харківської області від 20.08.2013 р. задоволено клопотання арбітражного керуючого Плотнікової О.В. про звільнення її від обов'язків розпорядника майна. Звільнено арбітражного керуючого Плотнікову О.В. від виконання обов'язків розпорядника майна ДП "Караванський спиртзавод". Призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Капустіна В.В.

Від розпорядника майном боржника арбітражного керуючого Капустіна В.В. 13.11.2013 р. надійшло клопотання, в якому він просить припинити провадження у справі № 5023/8082/22 про банкрутство ДП "Караванський спиртовий завод". Клопотання мотивовано тим, що Постановою Кабінету Міністрів України від 28.07.2010 р. № 672 "Про утворення Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості" постановлено реорганізувати державні підприємства і об'єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості, що належать до сфери управління Міністерства аграрної політики, згідно з додатками 1 і 2, зокрема Державне підприємство Караванський спиртовий завод, шляхом приєднання до Державного підприємства "Укрспирт" та шляхом виділу майна, з використанням якого виготовляється підакцизна продукція, і передачі такого майна до Державного підприємства "Укрспирт".

Ухвалою господарського суду Харківської області від 13.11.2013 р. провадження у справі припинено на підставі п. 2 ч. 1 статті 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Судова колегія Харківського апеляційного господарського суду вважає, що господарський суд першої інстанції неповно дослідив обставини справи та передчасно застосував норми п. 2 ч. 1 статті 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Державне підприємство "Караванський спиртовий завод" є юридичною особою, зареєстровано Виконавчим комітетом Люботинської міської ради за № 14771070007000096 від 08.07.1996 р.

Підприємство має самостійний баланс, рахунки в банках та відповідно до Статуту самостійно здійснює підприємницьку діяльність. Основним видом діяльності є здійснення господарської діяльності з виробництва та торгівля спиртоміськими продуктами, здійснення іншої супутньої діяльності.

Під час господарської діяльності у підприємства утворились борги, які через відсутність коштів, воно не взмозі погасити, що стало підставою для звернення з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство.

До господарського суду Харківської області надійшли такі заяви з кредиторськими вимогами:

1. Заява Харківської ОДПІ Харківської області від 12.04.2012 р. № 1630/9/10-15 про включення до реєстру вимог кредиторів кредиторських вимог у сумі 3295345,05 грн. Заява Харківської ОДПІ Харківської області від 26.04.2012 р. № 2338/10/10-15 про включення до реєстру вимог кредиторів кредиторських вимог у сумі 40948,00 грн.;

2. Заява Приватного підприємства "Ленд Агро" (код ЄДРПОУ 37656840) № 17 від 24.04.2012 р. про включення до реєстру вимог кредиторів кредиторських вимог у сумі 5 730 024,00 грн.

3. Заява Публічного акціонерного товариства "Харківгаз" (код ЄДРПОУ 03359500) № 1308 від 19.04.2012 р. про включення до реєстру вимог кредиторів кредиторських вимог у сумі 29554,56 грн.;

4. Заява Приватного підприємства "Максимум -М" (код ЄДРПОУ 32759770) № 15 від 20.04.2012 р. про включення до реєстру вимог кредиторів кредиторських вимог у сумі 60 000 грн.;

5. Заява Державного підприємства "Зовнішторгвидав України" ( код ЄДРПОУ 02426097) № 206/4810/09 від 01.10.2013 р. про включення до реєстру вимог кредиторів кредиторських вимог у сумі 5219,22 грн.

Постановою Кабінету Міністрів України від 28.07.2010 р. № 672 "Про утворення Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості" постановлено реорганізувати державні підприємства і об'єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості, що належать до сфери управління Міністерства аграрної політики, згідно з додатками 1 і 2, зокрема Державне підприємство "Караванський спиртовий завод", шляхом приєднання до Державного підприємства "Укрспирт" та шляхом виділу майна, з використанням якого виготовляється підакцизна продукція, і передачі такого майна до Державного підприємства "Укрспирт".

Міністерством аграрної політики України видано наказ № 779 від 30.11.2010 р. "Про реорганізацію державних підприємств спиртової промисловості" відповідно до якого наказано провести реорганізацію державних підприємств, в тому числі ДП "Караванський спиртовий завод" шляхом приєднання до ДП спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Укрспирт" та створенні на базі майна реорганізованих підприємств відокремлених підрозділів (філій) без права юридичної особи.

Згідно з Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" приєднання вважається завершеним з моменту державної реєстрації припинення юридичних осіб , що припиняються в результаті приєднання, та державної реєстрації відповідних змін до установчих документів .

На даний час реорганізація ДП "Караванський спиртзавод" не завершена, отже він не припинив своєї діяльності. ДП "Укрспирт" не прийняв на себе прав та зобов'язань ДП "Караванський спиртзавод". Зазначений факт підтверджується наявними в матеріалах справи письмовими поясненнями ДП "Укрспирт" (т.4 а.с. 145-150).

Крім того, як вбачається з наявного в матеріалах справи Витягу з Єдиного Державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців від 01.10.2013 р. (т.4 а.с. 66-67) державним реєстратором внесено запис про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ним органу щодо припинення юридичної особи в результаті реорганізації від 10.10.2011 р. № 14771270019000096.

Докази внесення до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб підприємців запису про припинення юридичної особи в результаті реорганізації в матеріалах справи відсутні.

Відповідно до п. п. 2 статті 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд припиняє провадження у справі про банкрутство, якщо подано заяву про визнання банкрутом ліквідованої або реорганізованої (крім реорганізації у формі перетворення) юридичної особи.

У відповідності до п. 4 ст.129 Конституції України та ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Згідно зі ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

Розпорядником майна не доведено факту завершення реорганізації, а лише вказано про наявність Постанови КМ України про рішення її провести.

Господарський суд першої інстанції не дослідив зазначені обставини справи, що призвело до передчасного застосування п. 2 ч. 1 статті 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Зважаючи наведене, ухвала господарського суду Харківської області від 13.11.2013 р. у справі № 5023/8082/11 прийнята з порушенням норм матеріального права та при неповному з'ясуванні обставин справи, а тому підлягає скасуванню, а апеляційна скарга - задоволенню.

Керуючись ст.ст. 99, 101, п.2 ст.103, п.1, п.4 ч.1 ст.104, ст.105,106 ГПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Державного підприємства "Караванський Спиртовий Завод" задовольнити.

Ухвалу господарського суду Харківської області від 13.11.13 у справі № 5023/8082/11 скасувати.

Передати справу до господарського суду Харківської області для розгляду в іншому складі суду.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом двадцяти днів до Вищого господарського суду України.

Повний текст постанови складено 22.04.2014 р.

Головуючий суддя Здоровко Л.М.

Суддя Плахов О.В.

Суддя Шутенко І.А.

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення23.04.2014
Оприлюднено28.04.2014
Номер документу38363272
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/8082/11

Ухвала від 30.11.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Казарцева В.В.

Ухвала від 26.10.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Казарцева В.В.

Ухвала від 23.09.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Казарцева В.В.

Ухвала від 23.09.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Казарцева В.В.

Ухвала від 24.04.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 17.04.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 25.04.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 24.04.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 29.11.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

Ухвала від 18.10.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Дзюба О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні