Рішення
від 28.04.2014 по справі 387/463/14-ц
ДОБРОВЕЛИЧКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 387/463/14-ц

Номер провадження по справі 2/387/182/14

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 квітня 2014 року смт. Добровеличківка

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області, в складі :

Головуючого судді Цоток В.В.

при секретарі Придатченко О.О.

з участю представників позивача ОСОБА_1

ОСОБА_2

відповідача ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Добровеличківського районного суду Кіровоградської області цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_3, відділу Держземагенства у Добровеличківському районі Кіровоградської області, Помічнянської міської ради Добровеличківського району Кіровоградської області, третя особа на стороні відповідача без самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_5 про визнання незаконним та скасування рішення органу місцевого самоврядування, визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та скасування його державної реєстрації ,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідачів про визнання незаконним та скасування державного акту на право власності на земельну ділянку, скасування його державної реєстрації, в якому зазначив, що він є власником житлового будинку з надвірними спорудами, що розташований за адресою : АДРЕСА_1. Власником земельної ділянки за вказаною вище адресою є ОСОБА_3 Позивач вважає, що останній набув права власності на земельну ділянку без відповідних на те правових підстав, оскільки достовірно знаючи, що ухвалою апеляційного суду Кіровоградської області від 27.03.2012 року договір купівлі-продажу на підставі якого ОСОБА_3 набув право власності на житловий будинок за зазначеною вище адресою, визнано недійсним, вчинив дії спрямовані на отримання спірного державного акту на право власності на земельну ділянку, чим порушив право власності ОСОБА_4

Позивач, будучи належним чином повідомленим про день, час та місце розгляду справи, в судове засідання не з'явився, поважних причин своєї неявки та заяв про розгляд справи за його відсутності до суду не надав .

Представники позивача в судовому засіданні уточнили заявлені вимоги та просили суд ухвалити рішення, яким визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку, виданий на ім'я ОСОБА_3 та скасувати його державну реєстрацію . Крім того доповнили позов додатковою вимогою про визнання незаконним та скасування рішення одинадцятої сесії Помічнянської міської ради Добровеличківського району Кіровоградської області шостого скликання від 25.08.2011 року № 285 « Про затвердження технічної документації та передачу земельної ділянки у власність ОСОБА_3 ». Заявлені вимоги обґрунтували обставинами, викладеними в позовній заяві .

Відповідач ОСОБА_3 в судовому засіданні заявлених вимог не визнав повністю, мотивуючи тим, що право власності на ? частку житлового будинку з відповідною часткою господарських будівель за адресою : АДРЕСА_1 він набув на законних підставах, а саме на підставі договору купівлі-продажу. На момент його звернення до органу місцевого самоврядування про передачу у власність земельної ділянки під зазначеним вище нерухомим майном договір купівлі-продажу ніким не оспорювався . На момент одержання спірного державного акту відповідач не повідомляв орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин про наявність спору з приводу правомірності набуття ним права власності на нерухоме майно, оскільки таких вимог до ОСОБА_3 не ставилося . Неодноразово звертав увагу суду на ті обставини, що у випадку задоволення позовних вимог будуть позбавлені житла чотири особи, дві з яких є малолітніми . В письмовому запереченні зазначив, що статтею 140 ЗК України, яка передбачає вичерпний перелік підстав припинення права власності на земельну ділянку, не передбачено такої підстави, як визнання державного акту на право власності на земельну ділянку недійсним .

Помічнянська міська рада Добровеличківського району Кіровоградської області, будучи належним чином повідомленою про день, час та місце розгляду справи, явку свого представника в судове засідання не забезпечила. Надала до суду заяву, в якій просить провести розгляд справи за відсутності її представника, проти позову не заперечує .

Відділ Держземагенства у Добровеличківському районі Кіровоградської області, будучи належним чином повідомленим про день, час та місце розгляду справи, явку свого представника в судове засідання не забезпечив. Надав до суду заяву, в якій просить провести розгляд справи за відсутності його представника .

Третя особа на стороні відповідачів без самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_5 в судовому засіданні заявила, що повністю підтримує доводи відповідача ОСОБА_3 Додала, що на момент розгляду спору вона та її малолітні діти зареєстровані і проживають в будинку за адресою : АДРЕСА_1.

Заслухавши пояснення осіб, які беруть участь в справі, дослідивши письмові докази суд вважає встановленими наступні фактичні обставини справи та відповідні їм правовідносин :

ОСОБА_4 є власником житлового будинку, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, що підтверджується свідоцтвом про право власності на нерухоме майно №18346622 від 27.02.2014 року ( а.с. 15 ) .

ОСОБА_3 є власником земельної ділянки площею 0,0327 га, яка розташована за адресою : АДРЕСА_1, що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯК № 939735 від 31.05.2012 року ( а.с. 33 ).

Зазначений правовстановлюючий документ виданий на підставі рішення сесії Помічнянської міської ради Добровеличківського району Кіровоградської області від 25.08.2011 року № 285, відповідно до якого : 1) затверджено ОСОБА_3 технічну документацію із землеустрою щодо складання державного акту на право власності на земельну ділянку площею 0,0327 га, у тому числі : 0,0327 га - забудованих земель ( під житловою забудовою одно- та двоповерховою ), за рахунок земель житлової та громадської забудови в АДРЕСА_1 ; 2) передано у власність ОСОБА_3 зазначену вище земельну ділянку ; 3) зобов'язано ОСОБА_3 замовити виготовлення державного акту на право власності на землю та використовувати земельну ділянку за цільовим призначенням ( а.с. 34 ).

З матеріалів технічної документації із землеустрою щодо складання державного акту на право власності на земельну ділянку для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 0,0327 га ОСОБА_3 за адресою : АДРЕСА_1, та листа Помічнянської міської ради Добровеличківського району Кіровоградської області № 01-24-46/1 від 25.04.2014 року встановлено, що рішення про виділення у власність ОСОБА_3 зазначеної вище земельної ділянки було прийняте міською радою на підставі ст.120 ЗК України, у зв'язку з набуттям відповідачем права власності на ? частку житлового будинку з відповідною часткою господарсько-побутових будівель на підставі договору купівлі-продажу від 07.04.2011 року, укладеного між ОСОБА_4 (продавцем ) та ОСОБА_3 ( покупцем ), зареєстрованого в реєстрі за № 179.

Із п.1,2 вказаного вище правочину вбачається, що продавець передав за плату у власність, а покупець прийняв у власність ? частку житлового будинку з відповідною часткою господарсько-побутових будівель, розташованого АДРЕСА_1. Відчужуване майно на момент укладення правочину належало продавцю на підставі договору дарування від 30.11.1996 року, посвідченого державним нотаріусом Добровеличківської державної нотаріальної контори та зареєстрованому в реєстрі за № 1411.

З п.1 договору дарування від 30.11.1996 року, вбачається, що ОСОБА_6 подарувала, а ОСОБА_4 прийняв у дар ? частку домоволодіння, розташованого в АДРЕСА_1, яка належала ОСОБА_6 на підставі дублікату свідоцтва про право власності, виданого на підставі рішення Помічнянської міської ради від 13.01.1974 року № 440, зареєстрованого в БТІ 13.11.1996 року за № 1920/9. ( а.с. 73 ).

Відповідно до п. п. ґ п. 18 ППВСУ від 16.04.2004 року № 7 « Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ », із змінами та доповненнями, при переході права власності на будівлі та споруди за цивільно-правовими угодами, укладеними до 1 січня 2002 року, згідно з положеннями чинної до цієї дати статті 30 ЗК до набувача від відчужувача переходить належне йому право власності або право користування земельною ділянкою, на якій розташовані будівлі та споруди, якщо інше не передбачалося у договорі відчуження .

Таким чином ОСОБА_4, отримавши в дар ? частку житлового будинку з відповідною часткою господарсько-побутових будівель, розташованого в АДРЕСА_1, набув права власності або користування земельною ділянкою, на якій розташовані будівлі та споруди, що належали дарувальнику .

Рішенням Добровеличківського районного суду Кіровоградської області від 18.02.2013 року по цивільній справі № 387/66/13-ц, яке ухвалою апеляційного суду Кіровоградської області від 02.04.2013 року залишено без змін, визнано недійсним договір купівлі-продажу ? частки житлового будинку з відповідною часткою господарсько-побутових будівель, розташованого АДРЕСА_1, укладений 07.04.2011 року між ОСОБА_4 та ОСОБА_3, зареєстрований у державному реєстрі правочинів за №179. ( а.с. 9-13).

Відповідно до ч.1 ст.236 ЦК України нікчемний правочин або правочин, визнаний судом недійсним, є недійсним з моменту його вчинення.

Таким чином Помічнянська міська рада Добровеличківського району Кіровоградської області, при прийнятті рішення від 25.08.2011 року № 285, керуючись ст. 120 ЗК України, прийняла до уваги правовстановлюючий документ ( договір купівлі-продажу від 07.04.2011 року, зареєстрований в реєстрі за № 179 ), який фактично є недійсним, чим порушила право позивача на земельну ділянку .

Відповідно до п.10 ч.2 ст.16 ЦК України способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання незаконним рішення органу місцевого самоврядування .

Відповідно до ч.1 ст.21 ЦК України суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси .

Відповідно до ч.1 ст. 393 ЦК України правовий акт органу місцевого самоврядування, який не відповідає законові і порушує права власника, за позовом власника майна визнається судом незаконним та скасовується .

Зважаючи на ті обставини, що оспорюване рішення міської ради не відповідає законові і порушує права та інтереси позивача, суд вважає, що його слід визнати незаконним та скасувати.

Відповідно до п.2 ППВСУ від 16.04.2004 року № 7 судам підсудні справи за заявами з приводу володіння, користування, розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і визнання недійсними державних актів про право власності на земельну ділянку .

З огляду на незаконність рішення органу місцевого самоврядування на підставі якого було видано державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯК № 939735 від 31.05.2012 року, суд вважає, що вказаний правовстановлюючий документ виданий без відповідних на те правових підстав, в зв'язку з чим має бути визнаний недійсним, а його державна реєстрація скасована .

Посилання відповідача ОСОБА_3 на те, що перелік підстав припинення права власності на земельну ділянку міститься в статті 140 ЗК України й що він є вичерпним, не може бути визнано підставою для відмови в задоволенні позову, оскільки статтею 140 ЗК України встановлено перелік підстав припинення права власності на земельну ділянку для випадків, коли право власності набуто в установленому законом порядку.

Проте у справі, яка розглядається судом встановлено, що відповідач набув право власності на земельну ділянку на підставі незаконного рішення органу місцевого самоврядування .

На підставі ст.ст. 40,81,83,120,126 ЗК України, п.10 ч.2 ст.16, ч.1 ст.21, ч.1 ст. 393 ЦК України, п.2, п. п. ґ п. 18 ППВСУ від 16.04.2004 року № 7 « Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ », із змінами та доповненнями, керуючись ст.ст.10,11,60,88,212-215 ЦПК України , суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити повністю .

Визнати незаконним та скасувати рішення одинадцятої сесії Помічнянської міської ради Добровеличківського району Кіровоградської області шостого скликання від 25.08.2011 року № 285 « Про затвердження технічної документації та передачу земельної ділянки у власність ОСОБА_3 » .

Визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯК № 939735 від 31.05.2012 року, який посвідчує право власності ОСОБА_3 на земельну ділянку площею 0,0327 га, що знаходиться за адресою : АДРЕСА_1 , та скасувати його державну реєстрацію .

Стягнути в рівних частках з ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1, жителя АДРЕСА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, Помічнянської міської ради Добровеличківського району Кіровоградської області ( 27030, місто Помічна Добровеличківського району Кіровоградської області, вулиця Перемоги, 91, код ЄДРПОУ 04055021 ), відділу Держземагенства у Добровеличківському районі Кіровоградської області (27000 смт. Добровеличківка Кіровоградської області, вулиця 40 років Жовтня,59, код ЄДРПОУ 38146986 ) на користь ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3, жителя АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , судовий збір в сумі 487 ( чотириста вісімдесят сім ) гривень 20 копійок .

Рішення суду може бути оскаржене до апеляційного суду Кіровоградської області на протязі десяти днів з дня отримання його копії шляхом подачі апеляційної скарги через суд першої інстанції .

Суддя

Добровеличківського районного суду

Кіровоградської області В.В.Цоток

СудДобровеличківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення28.04.2014
Оприлюднено29.04.2014
Номер документу38450496
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —387/463/14-ц

Ухвала від 19.05.2014

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Головань А. М.

Ухвала від 11.06.2014

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Головань А. М.

Рішення від 28.04.2014

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Цоток В. В.

Ухвала від 04.04.2014

Цивільне

Добровеличківський районний суд Кіровоградської області

Цоток В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні