Постанова
від 17.04.2014 по справі 826/3068/14
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

17 квітня 2014 року № 826/3068/14

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Васильченко І.П., розглянувши в письмовому провадженні адміністративну справу

за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Трейд-Інвест» до Державної податкової інспекції у Дніпровському районі Головного управління Міністерства доходів і зборів України у місті Києві провизнання дій протиправними, зобов'язання вчинити дії, встановив:

Позивач звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва з адміністративним позовом до Державної податкової інспекції у Дніпровському районі Головного управління Міністерства доходів і зборів України у місті Києві про визнання дій протиправними, зобов'язання вчинити дії.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач в порушення Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, не перереєстрував ТОВ «Компанія «Трейд-Інвест», що привело до порушення прав та законних інтересів позивача.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 13.03.2014 року відкрито провадження в адміністративній справі. Справу призначено до судового розгляду 26.03.2014 року.

В судове засідання 26.03.2014 року сторони не з'явились, хоча про час і місце розгляду справи повідомлялись належним чином. У зв'язку з неявкою сторін, розгляд справи судом відкладений на 16.04.2014 року.

В судовому засіданні 16.04.2014 року представник позивача позовні вимоги підтримав, просив суд адміністративний позов задовольнити.

Відповідач в судове засідання 16.04.2014 року не з'явився, про час і місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Через відділ документообігу, контролю та забезпечення розгляду звернень громадян Окружного адміністративного суду міста Києва надіслав заперечення на адміністративний позов, просив в задоволенні позову відмовити з підстав його необґрунтованості.

Оскільки в судове засідання прибули не всі особи, що беруть участь у справі, суд, в порядку частини 6 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, ухвалив розглядати справу в письмовому провадженні.

Дослідивши матеріали адміністративної справи, оцінивши наявні в ній докази, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, що мають значення для прийняття рішення, судом встановлено наступне.

05.04.2013 року Державної податкової інспекції у Дніпровському районі Головного управління Міністерства доходів і зборів України у місті Києві прийнято рішення «Про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість» № 91/18433.

Підставою для прийняття такого рішення стала інформація отримана відповідачем від державного реєстратора Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу позивача.

Як вбачається з матеріалів справи, постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 08.07.2013 року у справі № 826/8222/13-а визнано протиправними дії державного реєстратора Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації Лопохи В.П. (АДРЕСА_1) щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відносно товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Трейд-Інвест» (02105, м. Київ, пр. Ю.Гагаріна, 2/35, літ. А, код ЄДРПОУ 36629664) запису від 25.03.2013 року № 1067 14400 1201 5005 «Внесення інформації щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу» та скасовано цей запис.

Крім того, постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 31.10.2013 року у справі № 826/8465/13-а визнано протиправним та скасовано рішення Державної податкової інспекції у Дніпровському районі Державної податкової служби від 05.04.2013 року № 91/18433 про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість.

18.02.2014 року позивач направив на адресу Державної податкової інспекції у Дніпровському районі Головного управління Міністерства доходів і зборів України у місті Києві заяву за формою 1-ПДВ, яка отримана уповноваженою особою відповідача, що підтверджується роздруківкою відстеження пересилання поштових відправлень, наявна в матеріалах справи.

Станом на день звернення до суду з даним позовом, відповідачем не здійснено жодних заходів по проведенню перереєстрації товариства, що призвело до порушення законних прав позивача.

Пунктом 183.15.3 частини 183.15 статті 183 Податкового кодексу України встановлено, що перереєстрація платника податку здійснюється з дотриманням правил та у строки, визначені цією статтею для реєстрації платників податку, шляхом внесення відповідного запису до реєстру платників податку.

Відповідно до пункту 2.6 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, державні податкові інспекції здійснюють: приймання заяв, контроль за повнотою даних щодо відповідності нормативним документам; обробку даних заяв та документів щодо реєстрації (у тому числі як суб'єкта спеціального режиму оподаткування), перереєстрації, анулювання реєстрації платників ПДВ, виключення із реєстру суб'єктів спеціального режиму оподаткування; реєстрацію (у тому числі як суб'єкта спеціального режиму оподаткування), перереєстрацію, анулювання реєстрації платників ПДВ, виключення із реєстру суб'єктів спеціального режиму оподаткування; формування і надання витягів з Реєстру; підготовку та обробку документів щодо відміни анулювання реєстрації; моніторинг платників ПДВ, включених до Реєстру.

Відповідно до розділу IV «Перереєстрація платників податку на додану вартість» Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, контролюючий орган здійснює перереєстрацію платника ПДВ з дотриманням правил та у строки, що визначені для реєстрації платників ПДВ.

Так, для перереєстрації платник ПДВ подає до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку, додаткову реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація». У реєстраційній заяві платник ПДВ зазначає дані станом на дату заповнення заяви, у тому числі критерії, за якими станом на дату заповнення заяви особа відповідає статусу платника ПДВ згідно з розділом V Кодексу. (пункт 4.2 Положення).

У разі перереєстрації дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а датою перереєстрації є останній день строку у 5 робочих днів від дня отримання додаткової реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація».

За бажанням та згідно із заявою платника ПДВ датою перереєстрації може бути встановлено день до закінчення строку у 5 робочих днів від дня отримання додаткової реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація». При цьому дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а датою перереєстрації є бажана дата перереєстрації платником ПДВ.

Враховуючи вищевикладене, суд доходить висновку, що відповідачем не здійснено заходів спрямованих на проведення процедури перереєстрації ТОВ «Компанія «Трейд-Інвест», а тому позовні вимоги є обґрунтованими, доведеними та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до частини 1 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати з Державного бюджету України (або відповідного місцевого бюджету, якщо іншою стороною був орган місцевого самоврядування, його посадова чи службова особа).

Керуючись ст. ст. 69, 70, 71, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

постановив:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Визнати протиправною бездіяльність Державної податкової інспекції у Дніпровському ні Головного управління Міністерства доходів і зборів України у місті Києві (02094, м. Київ. бул. Верховної Ради, 24-б, код ЄДРПОУ 38730029), що полягає у нездійсненні перереєстрації Товариства з обмеженою відальністю «Компанія «Трейд-Інвест» (02105, м. Київ, пр-т. Гагаріна, 2/35 літ. А, код ЄДРПОУ 36629664), як платника податку на додану вартість.

Зобов'язати Державну податкову інспекцію у Дніпровському районі Головного управління Міністерства доходів і зборів України у м. Києві (02094, м. Київ, бул. Верховної Ради, 24-б, Код ЄДРПОУ 38730029) здійснити перереєстрацію Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Трейд-Інвест» (02105, м. Київ, пр-т. Гагаріна, 2/35 літ. А, код ЄДРПОУ 36629664), як платника податку на додану вартість та внести відповідний запис у Державний реєстр платників податку на додану вартість.

Стягнути з Державного бюджету України на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Трейд-Інвест» (02105, м. Київ, пр-т. Гагаріна, 2/35 літ. А, код ЄДРПОУ 36629664) 73 (сімдесят три) грн. 08 коп. судового збору.

Постанова відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя І.П. Васильченко

Дата ухвалення рішення17.04.2014
Оприлюднено06.05.2014

Судовий реєстр по справі —826/3068/14

Ухвала від 11.02.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Зайцев М.П.

Ухвала від 13.11.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Ланченко Л.В.

Ухвала від 18.09.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Кучма А.Ю.

Ухвала від 08.10.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Ланченко Л.В.

Постанова від 17.04.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Васильченко І.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні