Рішення
від 08.05.2014 по справі 916/1001/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"08" травня 2014 р.Справа № 916/1001/14

За позовом: Товариство з обмеженою відповідальністю "ДАЛЬНИК-ФІШ"

До відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю "ОДЕСАРИБГОСП"

Про визнання права постійного користування земельною ділянкою та зобов'язання вчинити певні дії

Суддя Рога Н.В.

Представники:

Від позивача: Нудьга В.О. - згідно довіреності від 14.08.2013р.

Від відповідача: Дмитрук О.П. - згідно довіреності від 10.01.2014р.

СУТЬ СПОРУ: позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) "ДАЛЬНИК-ФІШ", звернувся до господарського суду Одеської області із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) "ОДЕСАРИБГОСП" про визнання права користування земельною ділянкою площею 99,0 га відповідно до Державного акту на право постійного користування землею І-ОД №002967, а також про зобов'язання відповідача не чинити перешкоди ТОВ "ДАЛЬНИК-ФІШ" у користуванні зазначеною земельною ділянкою.

Представник позивача позовну заяву підтримує, наполягає на задоволенні позову.

Відповідач проти позову заперечує з мотивів, викладених у відзиві на позовну заяву.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив:

Згідно Державного акту на право постійного користування землею І-ОД №002967, виданого Біляївською районною Радою народних депутатів 29.12.2001р. на підставі рішення Біляївської районної Ради народних депутатів від 28.12.2001р. №250-ХХІІІ, Закритому акціонерному товариству "Одесарибгосп" у постійне користування для розміщення рибдільниці надано 99,0 га землі у межах згідно з планом землекористування.

Згідно Статуту ТОВ "ОДЕСАРИБГОСП" в редакції 2010р. товариство створено шляхом виділу із товариства з обмеженою відповідальністю "ОДЕСРИБГОСП", яке було створено шляхом перетворення відкритого акціонерного товариства "ОДЕСАРИБГОСП" у закрите акціонерне товариство "ОДЕСАРИБГОСП". ТОВ "ОДЕСАРИБГОСП" є частковим правонаступником ТОВ "ОДЕСРИБГОСП".

Як вбачається з Протоколу загальних зборів засновників ТОВ "ОДЕСАРИБГОСП" від 06.06.2012р., на зазначених зборах було прийнято рішення про реорганізацію товариства шляхом виділу, при цьому, при реорганізації до товариств, що утворюватимуться в результаті виділу, перейде частина майнових прав, грошових коштів, зобов'язань та інших прав та обов'язків, які будуть визначені комісією з реорганізації ТОВ "ОДЕСАРИБГОСП" та будуть відображені в розподільчому балансі.

ТОВ "ДАЛЬНИК-ФІШ", згідно Статуту, зареєстрованого 04.10.2012р., засновано відповідно до рішення зборів засновників шляхом виділу із ТОВ "ОДЕСАРИБГОСП" та є його частковим правонаступником в частині прав та обов'язків згідно розподільчого балансу.

Згідно п. 5.2 розподільчого балансу, затвердженого зборами засновників ТОВ "ОДЕСАРИБГОСП" від 26.09.2012р. ТОВ "ДАЛЬНИК-ФІШ" є правонаступником на Державний акт на право постійного користування землею, площею 99,0 га, виданий Закритому акціонерному товариству "ОДЕСАРИБГОСП" Біляївською районною Радою народних депутатів Одеської області 29.12.2001р. Згідно акту прийому-передачі майна від 08.10.2012р. комісія з реорганізації ТОВ "ОДЕСАРИБГОСП" передала ТОВ "ДАЛЬНИК-ФІШ" основні засоби згідно переліку, запаси згідно переліку, малоцінні необоротні активи згідно переліку, та запчастини. Крім того, відповідно до п. 5.2 розподільчого балансу товариству передано земельну ділянку площею 99,0 га відповідно до Державного акту на право постійного користування землею І-ОД №002967.

На підставі зазначеного позивач вважає, що до нього перейшло право постійного користування земельною ділянкою площею 99,0 га відповідно до Державного акту на право постійного користування землею І-ОД №002967. Але, ТОВ "ОДЕСАРИБГОСП" не визнає права ТОВ "ДАЛЬНИК-ФІШ" на користування земельною ділянкою, оригінал Державного акту на право постійного користування землею І-ОД №002967 не передає, вважає себе належним землекористувачем так як сплачує фіксований сільськогосподарський податок, у тому числі і плату за землю. Крім того, ТОВ "ОДЕСАРИБГОСП" чинить перешкоди позивачу у користуванні земельною ділянкою у вигляді встановлення шлагбаумів, охоронних тунгів, висипання каміння.

Такі дії відповідача ТОВ "ОДЕСАРИБГОСП" вважає порушенням своїх прав та охоронюваних законом інтересів, у зв'язку з чим звернувся до суду за захистом та просить суд визнати за ТОВ "ДАЛЬНИК-ФІШ" право користування земельною ділянкою площею 99,0 га відповідно до Державного акту на право постійного користування землею І-ОД №002967, а також про зобов'язати відповідача не чинити перешкоди ТОВ "ДАЛЬНИК-ФІШ" у користуванні зазначеною земельною ділянкою.

В обґрунтування позову позивач посилається на ст. 108, ст. 109 Цивільного кодексу України, ст. 59 Господарського кодексу України, згідно яких у разі перетворення одного суб'єкта господарювання в інший до новоутвореного суб'єкта господарювання переходять усі майнові права і обов'язки попереднього суб'єкта господарювання, а також на ст. 152 Земельного кодексу України, яка передбачає, що землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою.

Відповідач проти позову заперечує, посилаючись на те, що наданий час плани ТОВ "ОДЕСАРИБГОСП" змінилися і товариство планує самостійно використовувати земельну ділянку площею 99,0 га в межах відповідно до Державного акту на право постійного користування землею І-ОД №002967.

Розглянувши матеріали справи суд доходить до такого висновку:

Відповідно до ст.15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Згідно ст.16 цього ж Кодексу кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту права є визнання права.

Як вбачається з матеріалів справи, ТОВ "ДАЛЬНИК-ФІШ", згідно Статуту, зареєстрованого 04.10.2012р., засновано відповідно до рішення зборів засновників шляхом виділу із ТОВ "ОДЕСАРИБГОСП" та є його частковим правонаступником в частині прав та обов'язків згідно розподільчого балансу.

Згідно п. 5.2 розподільчого балансу, затвердженого зборами засновників ТОВ "ОДЕСАРИБГОСП" від 26.09.2012р. ТОВ "ДАЛЬНИК-ФІШ" є правонаступником на Державний акт на право постійного користування землею, площею 99,0 га, виданий Закритому акціонерному товариству "ОДЕСАРИБГОСП" Біляївською районною Радою народних депутатів Одеської області 29.12.2001р. Згідно акту прийому-передачі майна від 08.10.2012р. комісія з реорганізації ТОВ "ОДЕСАРИБГОСП" передала ТОВ "ДАЛЬНИК-ФІШ" основні засоби згідно переліку, запаси згідно переліку, малоцінні необоротні активи згідно переліку, та запчастини. Крім того, відповідно до п. 5.2 розподільчого балансу товариству передано земельну ділянку площею 99,0 га відповідно до Державного акту на право постійного користування землею І-ОД №002967.

За приписами ст. 108 Цивільного кодексу України перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми. У разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов'язки попередньої юридичної особи.

Відповідно до ст. 109 Цивільного кодексу України виділом є перехід за розподільчим балансом частини майна, прав та обов'язків юридичної особи до однієї або кількох створюваних нових юридичних осіб. Після прийняття рішення про виділ учасники юридичної особи або орган, що прийняв рішення про виділ, складають та затверджують розподільчий баланс. У разі перетворення одного суб'єкта господарювання в інший до новоутвореного суб'єкта господарювання переходять усі майнові права і обов'язки попереднього суб'єкта господарювання.

Згідно ст. 59 Господарського кодексу України припинення суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації - за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених законами, - за рішенням суду. У разі поділу суб'єкта господарювання усі його майнові права і обов'язки переходять за роздільним актом (балансом) у відповідних частках до кожного з нових суб'єктів господарювання, що утворені внаслідок цього поділу. У разі виділу одного або кількох нових суб'єктів господарювання до кожного з них переходять за роздільним актом (балансом) у відповідних частках майнові права і обов'язки реорганізованого суб'єкта.

За таких обставин, до ТОВ "ДАЛЬНИК-ФІШ" перейшли частина майна, прав та обов'язків згідно з розподільчим балансом, у тому числі і право користування земельною ділянкою площею 99,0 га відповідно до Державного акту на право постійного користування землею І-ОД №002967.

За приписами п. 6 Перехідних положень Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи, які мають у постійному користуванні земельні ділянки, але за цим Кодексом не можуть мати їх на такому праві, повинні до 1 січня 2008 року переоформити у встановленому порядку право власності або право оренди на них. Проте, рішенням Конституційного Суду України від 22.09.2005 № 5-рп/2005 ( у справі №1-17/2005) у справі за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень статті 92, пункту 6 розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України (справа про постійне користування земельними ділянками), визнано неконституційними положення пункту 6 розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо зобов'язання переоформити право постійного користування земельною ділянкою на право власності або право оренди без відповідного законодавчого, організаційного та фінансового забезпечення та положення пункту 6 Постанови Верховної Ради України "Про земельну реформу" від 18 грудня 1990 року N 563-XII з наступними змінами в частині щодо втрати громадянами, підприємствами, установами і організаціями після закінчення строку оформлення права власності або права користування землею раніше наданого їм права користування земельною ділянкою.

При цьому, у мотивувальній частині рішення Конституційний Суд України зазначив, що громадяни та юридичні особи не можуть втрачати раніше наданого їм права користування земельною ділянкою.

За таких обставин, на думку суду, правомірною та такою, що підлягає задоволенню є вимога ТОВ "ДАЛЬНИК-ФІШ" щодо визнання права користування земельною ділянкою площею 99,0 га відповідно до Державного акту на право постійного користування землею І-ОД №002967.

Відповідно до ч. 2 ст. 152 Земельного кодексу України власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач на даний час чинить перешкоди у користуванні ТОВ "ДАЛЬНИК-ФІШ" земельною ділянкою площею 99,0 га в межах відповідно до Державного акту на право постійного користування землею І-ОД №002967, що є порушенням прав та інтересів позивача.

Відповідно до вимог ст.ст. 32, 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. При цьому, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Судові витрати по сплаті судового збору покласти на відповідача відповідно до ст.ст.44,49 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 44,49, 82-85 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю «ДАЛЬНИК-ФІШ» задовольнити повністю.

2. Визнати за товариством з обмеженою відповідальністю "ДАЛЬНИК-ФІШ" (Одеська обл., с. Великий Дальник, вул. Шевченко, 242, код ЄДРПОУ 38399958) право користування земельною ділянкою площею 99,0 га відповідно до Державного акту на право постійного користування землею І-ОД №002967.

3. Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю "ОДЕСАРИБГОСП" (Одеська обл., м. Біляївка, 6-км автошляху Біляївка-Яськи, код ЄДРПОУ 36973902) усунути перешкоди товариству з обмеженою відповідальністю "ДАЛЬНИК-ФІШ" (Одеська обл., с. Великий Дальник, вул. Шевченко, 242, код ЄДРПОУ 38399958) у користуванні земельною ділянкою площею 99,0 га в межах, згідно з планом землекористування відповідно до Державного акту на право постійного користування землею І-ОД №002967.

4. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "ОДЕСАРИБГОСП" (Одеська обл., м.Біляївка, 6-км автошляху Біляївка-Яськи, код ЄДРПОУ 36973902) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "ДАЛЬНИК-ФІШ" (Одеська обл., с. Великий Дальник, вул. Шевченко, 242, код ЄДРПОУ 38399958) витрати по сплаті судового збору у сумі 2 436 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 08 травня 2014р.

Суддя Рога Н. В.

Дата ухвалення рішення08.05.2014
Оприлюднено14.05.2014
Номер документу38600675
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права постійного користування земельною ділянкою та зобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —916/1001/14

Постанова від 08.09.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 16.07.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 15.07.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 24.06.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 16.06.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 02.06.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 19.05.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 10.04.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Рішення від 08.05.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 08.04.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні