Постанова
від 13.05.2014 по справі 807/175/14
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

13 травня 2014 рокум. Ужгород№ 807/175/14

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Плеханова З.Б.

при секретарі Стенавська А.М.

за участю:

позивача: Мукачівська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Закарпатській області, представник - Кіс Ю.В.

відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Автоміст", представник - Коробова С.В.;

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою Товариство з обмеженою відповідальністю "Автоміст" до Товариство з обмеженою відповідальністю "Автоміст" про п стягнення податкового боргу,-

В С Т А Н О В И В:

Мукачівська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Закарпатській області звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Товариство з обмеженою відповідальністю "Автоміст" про стягнення податкового боргу.

Позовні вимоги мотивовані тим, що що відповідач внаслідок несплати у встановленні законодавством терміни до бюджету належних сум має податковий борг у розмірі 93059,58 грн., в т.ч. пеню 282,58 грн.

Згідно пп.16.1.4 п.16.1 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

У судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги з мотивів викладених у позовній заяві.

Представник відповідача, заперечив проти задоволення адміністративного позову з підстав зазначених у письмових запереченнях. Пояснивши, що в порушення пункту 95.2 статті 95 Податкового Кодексу України позивачем податкова вимога щодо сплати податкового боргу на адресу нашого товариства не направлялася, а тому у позивача відсутні правові підстави для стягнення податкового боргу в судовому порядку.

Як зазначає відповідач, прикладена позивачем до адміністративного позову копія корінця податкової вимоги від 08 жовтня 2012 року про сплату суми основного боргу 81029,79 грн. та штрафних санкцій в сумі 6502,22 грн. , усього на суму 87532,01 грн. не може слугувати належним та допустимим доказом стосовно виконання позивачем приписів статті 95 пункту 95.2 Податкового Кодексу України, так як позивачем прикладена податкова вимога про сплату податкового боргу за 2012 рік, а предметом позову являється стягнення боргу по податковим зобовязанням з ПДВ за 2013 рік.

Розглянувши подані сторонами документи та матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Згідно з Свідоцтва про державну реєстрацію субєкта підприємницької діяльності- юридичної особи, Товариство з обмеженою відповідальністю "Автоміст", зареєстроване за адресою : Закарпатська область, м. Мукачево, вул. Пряшівська,8, ідентифікаційний код 31019142 ( а.с. 13).

У відповідності до довідки про суми податкового боргу по платежах, овариство з обмеженою відповідальністю "Автоміст" та облікової картки , заборгованість відповідача станом на 02.02.2013 року по 02.12.2013 року становить 93059,58 грн., в т.ч. пеню 282,58 грн.( а.с. 6-9).

Відповідно до Довідки про взяття на облік платника податків від 25.01.2003 року № 3726, Товариство з обмеженою відповідальністю "Автоміст" узятий на облік в органах ОДПІ як платник податків. ( а.с. 14).

Відповідно до ст.36 Податкового Кодексу України податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом. Податковий обов'язок є безумовним і першочерговим стосовно інших неподаткових обов'язків платника податків, крім випадків, передбачених законом.

В порушення даної норми підприємство станом на день звернення до суду не сплатило у належні строки податок на додану вартість у розмірі 93059,58 грн., в т.ч. пеню 282,58 грн.

Заборгованість з податку на додану вартість виникла на підставі: декларації № 9059172571 від 20.09.2013 р. - 36914 грн. ; декларації № 9066203610 від 18.10.2013 р. - 33874 грн. ; декларації № 9074692788 від 20.11.2013 р. - 21989 грн., а також пеня у розмірі -282,58 грн. ( а.с. 15-22).

Згідно п.57.1 ст. 57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно п.57.3 ст. 57 Податкового кодексу України у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 -54.3.6 пункту 54.3 статті 54 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний сплатити суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Відповідно п. 129.1 ст.129 Податкового кодексу пеня нараховується після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Нарахування пені розпочинається:

а) при самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання платником податків - від першого

робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання,

визначеного цим Кодексом;

б) при нарахуванні суми грошового зобов'язання контролюючими органами - від першого

робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання,

визначеного у податковому повідомленні-рішенні згідно із цим Кодексом.

З врахуванням наведеного у підприємства наявна пеня у розмірі 282,58 грн. по податку на додану вартість.

Згідно п.59.1 ст.59 ПК України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Так, Мукачівською ОДПІ відповідно, надсилалася податкова вимога №296 від 08.10.2012р. та вручена наручно ( а.с. 12).Дана вимога є невиконаною.

Відповідно до статті 14 пункту 14.1 підпункту 14.1.39 Податкового кодексу України , грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Відповідно до статті 14 пункту 14.1 підпункту 14.1.156 Податкового кодексу України , податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

У відповідності із п.п. 14.1.175. п. 14.1. ст. 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до статті 57 пункту 57.1 Податкового кодексу України , платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до статті 126 пункту 126.1 Податкового кодексу України у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання.

Невиконання відповідачем по даній справі своїх зобов'язань по сплаті податків, зборів та інших обов'язкових платежів є порушенням ним ст. 67 Конституції України, а також п. п. 16.1.4. п. 16.1. ст. 16 Податкового кодексу України.

Окрім того, ненадходження коштів до державного бюджету по податках, зборах та інших обов'язкових платежах порушує інтереси держави, оскільки спричиняє шкоду її економічним інтересам, загрожує виконанню загальнодержавних програм, які фінансуються з бюджету, унеможливлює їх використання на соціальні потреби, тим самим підриває основні принципи суспільного ладу.

Відповідно до п. 95.1. ст. 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Абзацом 1 п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України визначено, що стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Згідно п. 95.4 ст. 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними і допустимими доказами.

Так як позивачем у даній справі є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем юридична особа, то в силу ч.4 ст. 94 КАСУ судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст.ст. 160-163 КАС України ,-

ПОСТАНОВИВ:

1.Позов Мукачівська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Закарпатській області до Товариство з обмеженою відповідальністю "Автоміст" про про стягнення податкового боргу - задовільнити.

2.Стягнути з Товариство з обмеженою відповідальністю "Автоміст" (код ЄДРПОУ 31019142, 89600, Закарпатська область, м. Мукачево, вул. Пряшівська, 5 ) в дохід Державного бюджету України суму податкового боргу з податку на додану вартість у розмірі 93059.58 грн. ( девяносто три тисячі пятдесят девять гривень пятдесят вісім копійок) в т.ч.пеня у розмірі 282,58 ( двісті вісімдесят дві гривні пятдесят вісім копійок) грн.

3.Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

4.Апеляційна скарга подається через Закарпатський окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням її копії до суду апеляційної інстанції.

Суддя З.Б. Плеханова

Дата ухвалення рішення13.05.2014
Оприлюднено16.05.2014
Номер документу38647734
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/175/14

Ухвала від 27.01.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 30.10.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

Ухвала від 11.09.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Матковська З.М.

Постанова від 13.05.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Окрема ухвала від 17.03.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 16.01.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні